Szőlősgazdák könyve
Integrált szőlőtermesztés
Szerző
Szerkesztő
Fordító
Lektor
Fotózta
Budapest
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: |
Fűzött kemény papírkötés
|
Oldalszám: | 277
oldal
|
Sorozatcím: | Mezőgazda |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar
|
Méret: |
24 cm x 17 cm
|
ISBN: | 963-286-191-4 |
Megjegyzés:
|
Második kiadás. 232 fekete-fehér ábrával, 220 színes fotóval illusztrálva.
|
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Előszó
A könyv alapjául a Weinbau (Ing. Karl Bauer, Österreichischer Agrarverlag 1996. Klosterneuburg) osztrák szakkönyv szolgált, mely adaptálásával korszerű, jól érthető és alkalmazható tananyag nyújt...
Tovább
Előszó
A könyv alapjául a Weinbau (Ing. Karl Bauer, Österreichischer Agrarverlag 1996. Klosterneuburg) osztrák szakkönyv szolgált, mely adaptálásával korszerű, jól érthető és alkalmazható tananyag nyújt segítséget a mezőgazdasági szakképzési intézmények hallgatóinak a legfontosabb szőlőtermesztési ismeretek elsajátításában.
Céljaink között szerepelt, hogy a jelenkor szellemének megfelelő termesztési ismeretek birtokába jutva egységes szőlőtermesztési és szőlőfeldolgozási szemléletet szerezhessenek a hallgatók.
E tananyag a vele egy időben megjelenő Borászati ismeret című jegyzettel együtt megfelel e kihívásnak.
A Szőlőtermesztési ismeretek sok olyan termesztési módszert és fogást tartalmaz, amely a magyar nyelvű szőlészeti szakirodalomban így összefoglalva még nem jelent meg (környezetkímélő termesztés, talajtakarás az ültetvényekben, EU-előírások a gazdálkodóknak stb.)
Az elkészült könyv a szorosan csatlakozó videóanyaggal együtt a távoktatási programban részt vevő hallgatók számára is készült, hiszen lehetővé teszi a vizsgára való önálló felkészülést, az egyes fejezetek végén található kérdések segítségével pedig az önellenőrzést.
Fontos kiemelni, hogy a tárgy felvételét követő előadás (konzultáció) a tananyag terjedelmét tekintve csak segíti az eligazodást, ráirányítja a figyelmet a nehézségekre, de a képzési formának megfelelően a tanulási módszereket a hallgatóknak saját maguknak kell kidolgozniuk egyéniségüknek, adottságaiknak és természetesen időbeosztásuknak megfelelően.
Az ismeretek feldolgozását a Távoktatási Tagozaton megvásárolható "A szőlő környezetkímélő termesztése európai módon" című videóanyaggal segíti a SZIE Gazdálkodási és Mezőgazdasági Főiskolai Kar, 3200 Gyöngyös, Mátrai út 36.
Vissza
Fülszöveg
A könyv a szőlőnövénnyel, az ültetvények létesítésével, a növényápolási munkákkal, a növényvédelemmel és üzemgazdasági kérdésekkel foglalkozik. A szőlő ökoszisztémán kezdve, a szőlő részének bemutatásán át eljut a fajtaismertetésig, fajtanemesítésig, -fenntartásig, illetve a szőlő szaporításáig. Az ültetvények létesítése című rész az előkészítő munkákat és a közvetlen telepítési feladatokat foglalja össze. Az ápolási munkák a metszés- és művelésmódokat, a zöld munkákat, a fürtritkítást és a talajápolást tartalmazza. A növényvédelmi fejezetben a szerhasználatról, a növényvédő gépekről, a szőlő betegségeiről, kártevőiről és a biológiai növényvédelemről esik szó. Önálló fejezetet kapott a csemegeszőlő-termesztés és az alternatív szőlőtermesztés. Az üzemgazdasági fejezet osztrák példákat mutat be.
Tartalom
Útmutató a könyv használatához a távoktatásban 9
1. A szőlőtermesztés története, elterjedése és gazdasági jelentősége 11
1.1. Története 11
1.2. Elterjedése 12
1.2.1. A szőlő elterjedése a Földön 12
1.2.2. A szőlőtermő vidékek területi felosztása az EU-ban 12
1.3. A szőlőtermesztés gazdasági jelentősége 15
1.3.1. Adók és egyéb terhek 15
1.3.2. Kulturális jelentőség, idegenforgalom 15
1.4. Ellenőrző kérdések 15
2. A szőlő 16
2.1. A szőlőültetvény ökoszisztémája 16
2.2. A szőlőtőke részei 17
2.2.1. Föld alatti részek 17
2.2.2. A föld feletti részek 20
2.2.3. A szőlő zöld részei 24
2.3. Szőlőfajták 38
2.3.1. A szőlőfajták származása 38
2.3.2. A szőlőfajták rendszertani besorolása 38
2.3.3. Fajtaválasztás 40
2.3.4. Fehérborszőlő-fajták 41
2.3.5. Vörösborszőlő fajták 50
2.3.6. Csemegeszőlő-fajták 54
2.4. Alanyfajták 58
2.4.1. Az alanyfajták minőségét meghatározó tulajdonságok 59
2.4.2. Az alanyfajta megválasztása 60
2.4.3. Jelentősebb alany szőlőfajok és fajták 62
2.5. Fajtanemesítés, fajtafenntartás 66
2.5.1. A szőlőfajták változékonyságának okai 66
2.5.2. A szőlő fajtafenntartásának feladatai és céljai 66
2.5.3. A szaporítóanyagokra vonatkozó előírások 70
2.6. A szőlő szaporítása 72
2.6.1. Ivaros (generatív) szaporítás 72
2.6.2. Ivartalan (vegetatív) szaporítás 72
2.6.3. Az alanyvessző-termesztés (anyatelepen) 73
2.6.4. Az anyatelep ápolása 74
2.6.5. Gyökeres oltványok készítése és nevelése 75
2.7. Ellenőrző kérdések 86
3. Szőlőültetvények létesítése 87
3.1. Ültetési előkészületek 87
3.1.1. A terület előkészítése 87
3.1.2. Talaj-előkészítés 88
3.1.3. Sorkijelölés 90
3.2. Telepítés 92
3.2.1. Szaporítóanyag szükséglet 92
3.2.2. Az ültetés időpontja 92
3.2.3. A szaporítóanyag előkészítése 92
3.2.4. Ültetés 93
3.2.5. Fiatal ültetvények ápolása 95
3.3. Ellenőrző kérdések 96
4. Ápolási munkák 97
4.1. Metszés és művelés 97
4.1.1. A szőlő metszése 97
4.1.2. A szőlőtőke művelésmódjai 108
4.1.3. A szőlő támaszrendszere 125
4.2. A szőlő zöld munkái 133
4.2.1. Hajtásválogatás 133
4.2.2. A hajtásalap közelében lévő levelek eltávolítása 134
4.2.3. Hajtásbefűzés 135
4.2.4. A hajtások tetejezése, csonkázás (hajtáskurtítás) 136
4.2.5. Hónaljazás 136
4.2.6. A zöld munka gépesítésének eszközei 137
4.3. Fürtritkítás 138
4.4. Talajápolás 140
4.4.1. A sorközök talaj ápolása 142
4.4.2. A szőlősorok talaj ápolása 156
4.5. Ellenőrző kérdések 162
4.6. Tápanyag-utánpótlás és trágyázás 163
4.6.1. Tápanyag-utánpótlás 163
4.6.2. Trágyázás 168
4.6.3. Vízigény és vízellátás 176
5. Növényvédelem 180
5.1. Növényvédelmi beavatkozások 182
5.1.1. A növényvédelem lehetséges módjai 182
5.1.2. Integrált növényvédelem 184
5.2. Növényvédő szerek 186
5.2.1. A szőlő növényvédő szereinek felosztása 186
5.2.2. Rezisztencia 188
5.2.3. Biztonsági előírások 189
5.2.4. A növényvédő szerek hatékonyságát befolyásoló tényezők 191
5.3. Alkalmazástechnika 192
5.4. A növényvédelem gépei 194
5.5. Hasznos élő szervezetek a szőlőben 200
5.5.1. Jelentősebb hasznos szervezetek 202
5.6. A szőlő betegségei 205
5.6.1. Gombás betegségek 206
5.6.2. Baktériumos betegségek 225
5.6.3. Vírusok, viroidok, vírushoz hasonló betegségek és phytoplasmák 227
5.7. Kártevők 230
5.7.1. Piros gyümölcsfatakácsatka 230
5.7.2. Közönséges takácsatka 231
5.7.3. Szőlőlevélatka 232
5.7.4. Gubacsatka 234
5.7.5. Nyerges szőlőmoly és tarka szőlőmoly 235
5.7.6. Szőlőilonca 237
5.7.7. Mocskospajor (vetési bagolypille hernyója) 238
5.7.8. Ékköves araszoló 239
5.7.9. Pajzstetvek 240
5.7.10. Szivarsodró eszelény 240
5.7.11. Filoxéra 241
5.7.12. Cserebogár (májusi cserebogár), erdei cserebogár imágója és pajorj 244
5.7.13. Drótféreg 246
5.7.14. Vincellérbogár 246
5.7.15. Nematódák - fonálférgek 246
5.7.16. Zöld szőlőkabóca 247
5.7.17. Szőlőtripsz 248
5.7.18. Firkálóbogár 249
5.8. Egyéb károsodások 249
5.8.1. Klorózis - sárgaság 249
5.8.2. Kocsánybénulás 251
5.8.3. Fagykárok 252
5.8.4. Meleg okozta károk (napperzselés) 253
5.8.5. Zavarok a vízellátásban 253
5.8.6. Madárkár 254
5.8.7. Vadkár 254
5.8.8. Jégverés 254
5.8.9. Légköri hatások 254
5.8.10. Növényvédő szerek szakszerűtlen használatából eredő károk 254
5.9. Ellenőrző kérdések 255
6. Csemegeszőlő-termesztés 257
6.1. Ellenőrző kérdések 258
7. Alternatív és integrált szőlőtermesztés 259
7.1. Ellenőrző kérdések 260
8. Üzemgazdasági megfontolások 261
8.1. Fedezeti számítások 261
8.1.1. Borszőlőtermelés 261
8.1.2. Öntözés 267
8.2. Alanyvessző-termelés (anyatelep) 267
8.3. Szőlőiskola 268
8.4. Ellenőrző kérdések 268
9. Függelék 269
9.1. Fontos fogalmak a növényvédelemben 269
9.2. Talajmintavétel 272
9.3. Nmin-vizsgálat 272
Irodalomjegyzék 274