A szerző előszava az Olvasóhoz | |
Szőlőtermesztésünk múltja és jelene (dr. Bognár Károly) | |
A történelmi múlt | 9 |
A közelmúlt | 12 |
A jelen és a kilábolás útja | 14 |
A borvidék és a szőlőkataszter | |
A borvidékek | 15 |
A szőlőkataszter és a minősítés menete | 17 |
A szőlőkataszter használata és bírálata | 19 |
Az időjárási tényezők szerepe a termesztésben | |
A hőmérséklet | 21 |
A vegetációs idő hőmérsékleti szélsőségei | 23 |
A nyugati időszak hőmérsékleti szélsőségei | 25 |
A napfény | 29 |
A csapadék | 30 |
A hőmérséklet, a napfényellátottság együttes értékelése | 32 |
A szőlőnövény leírása | |
A földben részek | 34 |
A föld feletti részek | 35 |
A fás részek | 38 |
A szőlőnövény biológiai szakaszai | 40 |
A könnyezés | 40 |
A rügyfakadás | 42 |
A hajtásnövekedés | 42 |
A virágzás | 43 |
A bogyó zöldnövekedése | 43 |
A termésérés | 44 |
A hajtások beérése | 45 |
A nyugalmi időszak | 45 |
Kisüzembe ajánlott bor- és csemegeszőlő-fajták értékelése | |
Fehérborszőlő-fajták | 48 |
Bianca | 48 |
Chardonnay | 49 |
Cserszegi fűszeres | 49 |
Ezerjó | 49 |
Furmint | 50 |
Hárslevelű | 51 |
Izsáki (Izsáki sárfehér) | 51 |
Karát | 52 |
Királyleányka | 52 |
Kövidinka | 53 |
Kunleány | 54 |
Leánya | 54 |
Olasz rizling | 54 |
Ottonel muskotály | 56 |
Pozsonyi (Pozsonyi fehér) | 56 |
Rajnai rizling | 57 |
Rizlingszilváni | 57 |
Szürkebarát | 58 |
Zala gyöngye | 58 |
Zengő | 59 |
Vörösborszőlő-fajták | 59 |
Cabernet | 59 |
Kadarka | 60 |
Kékfrankos | 60 |
Merlot | 61 |
Oportó | 61 |
Zweielt | 62 |
Csemegeszőlő-fajták | 62 |
Cardinal | 63 |
Csaba gyöngye | 63 |
Favorit | 64 |
Irsai Olivér | 64 |
Pannónia kincse | 65 |
Saszla-félék (Chasselas-félék) | 65 |
A szőlő szaporítása | |
Az európai (hazai) vessző | 66 |
Az alanyvessző | 68 |
Oltvány- (fás) készítés | 68 |
Iskolázás | 70 |
A szőlőiskola kezelése | 71 |
Árutermelő szőlőiskola létesítésének tudnivalói | 72 |
Egyéb szaporítási eljárások | 73 |
Döntés | 73 |
Bujtás | 73 |
Zöldbujtás | 74 |
Kosaras és cserepes bujtás | 75 |
Zöldoltás | 75 |
Szemzés | 77 |
Gyökérnyakba oltás | 77 |
A szőlő telepítése | |
A telepítési cél meghatározása és tervkészítés | 81 |
Tereprendezés, talajjavítás, mélyforgatás | 82 |
Telepítés homokon és kötött talajon | 85 |
Támrendszerek a kisüzemben | 88 |
Tőkeművelés- és metszésmódok | |
A metszés elmélete | 92 |
Metszésmódok | 94 |
Művelésmódok | 100 |
Alacsonyművelés | 100 |
Fejművelés | 100 |
Gyalogművelés | 103 |
Bakművelés | 103 |
Középmagas művelés | 104 |
Guyot-művelés | 105 |
Alacsonykordon-művelés | 106 |
Magasművelés | 107 |
Moster-féle magasművelés | 107 |
Egyesfüggöny-művelés | 108 |
Kettősfüggöny-(GDC-) művelés | 108 |
Sylvoz-művelés | 110 |
Ernyőművelés | 112 |
A biztonságos termelés és a művelésmód | 112 |
A szőlő évi munkái | |
Talajmunkák | 116 |
Zöldmunkák | 119 |
Különleges zöldmunkák | 121 |
A szőlő öntözése | 122 |
A szőlő talaja és a tápanyag-visszapótlás | |
Talajféleségek | 124 |
Homoktalajok | 124 |
Az immunítás fogalma | 125 |
Lösztalaj | 126 |
Nyiroktalaj | 127 |
Pannonhomok | 127 |
A szőlő tápanyag-gazdálkodása | 127 |
Makroelemek | 127 |
Mikroelemek | 129 |
A tápanyagszükséglet meghatározasa | 130 |
A tápanyag-visszapótlás anyagai | 131 |
Szerves trágyák | 131 |
Zöldtrágyák | 134 |
Műtrágyák | 134 |
Nitrogénműtrágyák | 135 |
Foszforműtrágyák | 135 |
Káliumműtrágyák | 136 |
Magnéziumtartalmú műtrágyák | 136 |
A trágyázás technológiája a kisüzemben | 136 |
A készlettrágyázás | 137 |
A fenntartó trágyázás | 137 |
Lombtrágyázás | 139 |
A folyékony műtrágyák | 140 |
Elhanyagolt, öreg szőlő rendbe hozása | |
A természetes elöregedés | 141 |
A felerősítő trágyázás | 142 |
A tőkehiányok pótlása | 142 |
A tőkék megfiatalítása | 143 |
A szőlő kivágás előtti letermelése | 146 |
A kisüzemi szőlők növényvédelme | |
Élettani betegségek | 148 |
Szőlővírusok | 148 |
Baktériumos golyvásodás | 149 |
Gombás betegségek | 151 |
Korai tőkeelhalás | 155 |
Állati kártevők a szőlőben | 156 |
Vegyszeres gyomirtás | 159 |
Növényvédő szerek a szőlőben | 160 |
Gépek a kisüzemi szőlőkben | |
A talajművelés gépei | 162 |
A tápanyag-visszapótlás gépei | 167 |
A növényvédelem gépei | 168 |
Egyéb, a kisüzemekben is alkalmazható gépek | 174 |
Csemegeszőlő-termesztés a kisüzemben | |
A csemegeszőlő-termesztés helyzete és a fejlesztés lehetőségei | 176 |
A termőhely kiválasztása | 177 |
Telepítés és ápolás | 178 |
Fajtaválasztás | 179 |
Szedés-szállítás | 180 |
Tárolás | 181 |
A jégverés következményei | 182 |
A kisüzem szervezési és gazdaságossági kérdései (Váczi István) | |
A kisüzemi szőlőtermesztés jelentősége | 183 |
Üzemelési, munkaerő-szervezési kérdések | 191 |
Egyéni érdekeltség a különféle szakcsoportos és egyéb kisüzemi szőlőtermesztési formák | 192 |
Különböző szőlőtermesztési formák | 193 |
Önköltségi és gazdaságossági számítások az alföldi szőlőtermesztő kisüzemekben | 194 |
Értékesítés, érdekképviselet | 200 |
A kisüzem közterhei, az adózás | |
A földadó | 201 |
A borforgalmi adó | 203 |
A személyi jövedelemadó | 204 |
Borkészítés és -kezelés a kisüzemben (dr. Mercz Árpád) | |
Az érő szőlőfürt a bortermelő szemével | 205 |
A szüret | 206 |
Előkészületek a szüretre | 206 |
Borgazdasági helyiségek, gépek, eszközök | 206 |
Erjesztő-, tárolótartályok | 207 |
Borkezelési anyagok | 209 |
A szüret ideje | 210 |
A korábbi szüret indokai | 211 |
A szőlő érettségi-állapotának meghatározása | 211 |
A szőlő leszedése, begyűjtése | 212 |
A termés feldolgozása borrá | 212 |
Fehérborok készítése | 213 |
Cefrekészítés és -kezelés | 213 |
A must kinyerése és kezelése | 216 |
Az erjesztés | 222 |
Vörösborok készítése | 226 |
Siller- és rozéborok készítése | 234 |
A borok kezelése | 234 |
Töltögetés | 234 |
Fejtés | 236 |
Kénezés | 240 |
A borok korai tisztító kezelése | 244 |
Derítés | 244 |
Szűrés | 247 |
Javító kezelések | 249 |
Házasítás | 249 |
Savtompítás | 251 |
Szín- és ízjavítás | 253 |
A bor rendellenes elváltozásai | 254 |
Borpalackozás | 255 |