Előszó
A szőlő igen értékes gyümölcstermő növényünk. Cukorban gazdag, magas tápértékű, ízletes termése étkezésre alkalmas gyümölcs, feldolgozva pedig alkoholtartalmú és alkoholmentes termékek egész sorát...
Tovább
Előszó
A szőlő igen értékes gyümölcstermő növényünk. Cukorban gazdag, magas tápértékű, ízletes termése étkezésre alkalmas gyümölcs, feldolgozva pedig alkoholtartalmú és alkoholmentes termékek egész sorát nyerjük belőle. A szőlő termésében vízen (65-85%) kívül nagymennyiségű szőlő- és gyümölcscukor van (10-30%), amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Egy kg szőlő 750-1450 g kalóriát ad szervezetünk részére. (Ugyanakkor a besztercei szilva 580, az alma 550 kalóriát nyújt.) A szőlő bogyója vízen és cukron kívül kívánatos mennyiségben (0,3-0,5%) tartalmaz ásványi sókat (kalcium, magnézium, foszforsav, vas stb.), szerves savakat (borkősav, almasav stb. 0,5-1,4%), fehérjéket (0,15-0,9%), pektint (0,3-1%) és vitaminokat (A = 0,25-1,25 mg, B1 = 0,25-1,25 mg, C = 0,43-12,3 mg esik általában 100 g szárazanyagra). A szőlő termését a nyers fogyasztás mellett befőttek, kompótok, továbbá szárított szőlő (mazsola)-formájában is fogyasztjuk. A csemegeként fogyasztott szőlő tehát értékes táplálék. A szőlő termésének legértékesebb alkatrésze a cukor, mely a szőlőtermés kipréselt levében, a borélesztők hatására, alkohollá erjed ki. A kipréselt és alkoholos erjedésen átesett szőlőlevet bornak nevezzük. A szőlőtermés legnagyobb részét borrá dolgozzuk fel és ilyen formájában mint értékes ital és élvezeti cikk kerül fogyasztásra. A bor is több formában kerül forgalomba, ilyenek: asztali bor, csemege bor, pezsgő, ürmös. A szőlő terméséből kisebb mennyiségben alkoholmentes termékeket, szőlőlevet, sűrített mustot, szőlőlekvárt is készítenek, tehát részben magas tápértékű italt és töményebb élelmiszereket.
Vissza