1.059.778

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlőműveléstan II.

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 408 oldal
Sorozatcím: Begyűjtési szakkönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 1225 példánybna. 113 fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szőlő igen értékes gyümölcstermő növényünk. Cukorban gazdag, magas tápértékű, ízletes termése étkezésre alkalmas gyümölcs, feldolgozva pedig alkoholtartalmú és alkoholmentes termékek egész sorát... Tovább

Előszó

A szőlő igen értékes gyümölcstermő növényünk. Cukorban gazdag, magas tápértékű, ízletes termése étkezésre alkalmas gyümölcs, feldolgozva pedig alkoholtartalmú és alkoholmentes termékek egész sorát nyerjük belőle. A szőlő termésében vízen (65-85%) kívül nagymennyiségű szőlő- és gyümölcscukor van (10-30%), amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Egy kg szőlő 750-1450 g kalóriát ad szervezetünk részére. (Ugyanakkor a besztercei szilva 580, az alma 550 kalóriát nyújt.) A szőlő bogyója vízen és cukron kívül kívánatos mennyiségben (0,3-0,5%) tartalmaz ásványi sókat (kalcium, magnézium, foszforsav, vas stb.), szerves savakat (borkősav, almasav stb. 0,5-1,4%), fehérjéket (0,15-0,9%), pektint (0,3-1%) és vitaminokat (A = 0,25-1,25 mg, B1 = 0,25-1,25 mg, C = 0,43-12,3 mg esik általában 100 g szárazanyagra). A szőlő termését a nyers fogyasztás mellett befőttek, kompótok, továbbá szárított szőlő (mazsola)-formájában is fogyasztjuk. A csemegeként fogyasztott szőlő tehát értékes táplálék. A szőlő termésének legértékesebb alkatrésze a cukor, mely a szőlőtermés kipréselt levében, a borélesztők hatására, alkohollá erjed ki. A kipréselt és alkoholos erjedésen átesett szőlőlevet bornak nevezzük. A szőlőtermés legnagyobb részét borrá dolgozzuk fel és ilyen formájában mint értékes ital és élvezeti cikk kerül fogyasztásra. A bor is több formában kerül forgalomba, ilyenek: asztali bor, csemege bor, pezsgő, ürmös. A szőlő terméséből kisebb mennyiségben alkoholmentes termékeket, szőlőlevet, sűrített mustot, szőlőlekvárt is készítenek, tehát részben magas tápértékű italt és töményebb élelmiszereket. Vissza

Tartalom

I. rész
A termő szőlőültetvény művelése
A termőrefordult szőlőültetvény művelésének általános kérdései 3
A termőrefordult szőlőtőke metszése 6
I. A szőlőmetszés biológiai alapjai 6
II. A növekedés és termékenység szabályozása a rügyek és hajtások számával 10
III. A metszés megtervezése és beállítása 13
IV. A termőremetszés alapelvei 16
V. Metszési módok 17
1. Kopaszmetszés 18
2. Rövidcsaposmetszés 19
a) Fejművelésű tőke rövidcsapos metszése 19
b) Bakművelésű tőke rövidcsapos metszése 20
c) A lugasok rövidcsapos metszése 21
3. Hosszúcsapos metszés 22
a) Fejművelésű tőke hosszúcsapos metszése 23
b) Bakművelésű tőke hosszúcsapos metszése 24
c) Lugastőke hosszúcsapos metszése 25
4. Szálvesszős metszés 27
A szálvessző kikötése és a venyige kihordása 30
Harmatgyökerezés 33
A szőlő zöldmunkái 36
I. Hajtásválogatás 37
II. A hajtások aggatása, kötözése 41
III. A virágfürtök pótbeporzása 43
IV. Hajtások kurtítása 46
1. A növekedésben elmaradt hajtások felerősítése 47
2. A termőhajtás kurtítása 47
3. A gyalogszőlő csonkázása 49
4. A karós szőlő csonkázása 53
V. A hónalj hajtások kezelése 56
VI. A termőhajtások gyűrűzése 59
VII. Fürt és bogyóritkítás 61
VIII. Lelevelezés 63
A szőlő talajművelése 64
I. Évi rendes talaj munkák 69
1. Nyitás 69
2. Kapálás 71
a) Tavaszi mélykapálás 71
b) Gyomirtó, porhanyító kapálás 72
c) Kapálás érés alá 73
3. Fedés 74
4. A sorközök mély megkapálása 76
II. Skatulyázás és sáncolás 76
III. A szőlőtalaj időszakonkénti mélyművelése 78
IV. A szőlő trágyázása 79
1. A szőlőnövény táplálkozása 79
2. A szőlőnövény legfontosabb tápanyagai 82
3. A trágyázás hatásának alapfeltételei 84
4. A szőlő trágyázására felhasznált trágyák 85
a) Szervestrágyák 85
Az istállótrágya begyűjtése 87
Az istállótrágya érlelése 88
A Kreybig-féle nyersfoszfátos trágyaérlelés 89
Az istállótrágya érettségi fokai 89
Tőzegfekáltrágya 89
Erjesztett szalmatrágya 90
Komposzt 91
Zöldtrágya 93
Más humusztrágyák 95
b) Műtrágyák 97
Nitrogéntartalmú műtrágyák 97
Pétisó 97
Kénsavas ammóniák 97
Mésznitrogén 98
Foszfortartalmú műtrágyák 98
Szuperfoszfát 98
Szemcsézett szuperfoszfát 99
Thomas-salak 100
Káliműtrágyák 100
40 százalékos kálisó 100
50 százalékos kálisó 101
5. A trágyaanyagok kiválasztása és a trágyázás végrehajtása 101
a) Trágyázás szervestrágyákkal 103
b) Trágyázás műtrágyával 106
c) Szakaszos trágyázás 108
6. A trágyázás sikertelenségének okai 109
7. Talajjavítás 110
A szőlő növényvédelme 113
7. Az egészséges és a beteg növény 113
A szőlőnövény védekezése a kártevők pusztításával szemben 114
1. A növény alkalmazkodási képessége 114
2. Ellenállóképesség a betegségekkel és kártevőkkel szemben 116
3. Regenerálóképesség 118
III. A szőlőnövény egészségére ható környezeti tényezők 118
IV. A szőlő betegségeinek, kártevőinek csoportosítása 121
1. Kórokozó gombák 122
a) A kórokozó gombák alkata 122
b) A gombák élősködése 123
c) A gomba fertőzése 124
2. Baktériumok 125
3. Vírusok 125
4. Állati kártevők 126
V. A kártevők és betegségek felismerése 128
VI. Növényvédelem 128
1. Agrotechnikai növényvédelem 129
2. Biológiai növényvédelem 129
3. Mechanikai növényvédelem 130
4. Vegyi növényvédelem 130
I. A védekezőszerek csoportosítása 131
a) Gombaölő-szerek 131
Réztartalmú permetezőszerek 131
Réztartalmú porozószerek 134
Kéntartalmú védekezőszerek 135
b) Rovarölőszerek 136
Gvomormérgek 136
Bőrmérgek 138
Légzőszervi mérgek 139
Idegmérgek 140
II. A védekezőszerekkel kapcsolatos óvatossági rendszabályok 142
III. A védekezőszerek felhasználása 144
5. Kártevőket és gombakórokozókat előre jelző berendezések a nagy szőlőüzemben 147
VII. A szőlő élettani betegségei 150
1. Sárgaság (klórózis) 150
2. Rúgás 153
3. A szőlő gutaütése 154
4. Levélrozsdásodás 155
5. Az oltványok feketefoltossága 155
VIII. A gombakórokozók által elő idézett betegségek 156
1. Peronoszpóra (Plasmopora viticola) 156
2. Lisztharmat (Unci ula necator) 165
3. Szőlöorbánc (Pseudopeziza tracheiphyla) 172
4. Szürkerothadás (Botrytis cinerea) I75
5. Fakórothadás (Conyothirium diplodiella) 173
6. Fenésedés vagy antraknózis (Gloeosporium ampellophagum) 181
7. Melanózis (Septoria ampelia) 185
8. Gyökérpenészek 185
9. A szőlőtőke bélbetegsége 188
Pelyhes gyökérpenész (Rossellinia necatrix)
Szemtelen szemörcsög (Ithyophallus impudicus)
IX. Vírusok által előidézett betegségek 190
A szőlő vészes törpeágúsága (court-noune)190
X. A szőlő rovarkártevői 190
1. Szőlőgyökértetű (Phylloxera vastaprix) 190
a) A filloxéra fejlődési alapjai 191
b) A szőlőfajták filloxéra-ellenállóképessége 193
c) Védekezés a filloxéra ellen 195
2. Pajzstetvek 195
3. Szőlőmoly 196
4. Szőlőilonca (Sparganothis v. Tortrix pilleriana) 198
5. A vetési bagolypille hernyója 199
6. Tőkehernyó (Ino ampelophaga) 200
7. Cserebogárfélék 201
a) Kallócserebogár (Poliphylla fullo) 201
b) Közönséges vagy májusi cserebogár 201
c) Zöldcserebogár (Anomalia vitis) 202
8. Kendermagbogár (Peritelns familiaris) és hamvas vincellérbogár (Otiorrynchus ligustici) 203
9. Szőlőeszlény (Bystiscuy batnlae) 204
10. Firkálóbogár (Adoxus v. Bromius obscnrus) 205
11. Pirregő tücsök (Oecanthus pellucens) 206
12. Nagyfejű csajkó (Lethrus cephalotes) 207
13. Drótférgek 207
14. Darazsak (Vespa-fajok) 208
15. Szőlőgubacsatka (Eriophyles vitis) 209
16. Akarinozis (Phyllocoptes vitis) 209
XI. Az időjárás kártételei a szőlőben 211
1. Fagykárok 211
a) Téli fagy 211
b) Tavaszi vagy kései fagyok 212
c) Fagykárt és fagyveszélyt csökkentő művelési eljárások 214
d) Közvetlen fagy védelem 216
e) A fagyveszély elhárítása 219
f) Fagytól sérült tőkék kezelése 223
2. Jégverés 226
3. Szélkárok 227
4. Napperzselés 228
5. Aszály 228
6. Talajlemorzsolódás vagy erózió 229
7. Talajvíz 229
A szüret 231
I. A szüret ideje 231
II. Szüreti előkészületek 233
III. A termés leszedése 234
A vesszőtermő anyatelep évi művelési munkái 237
A szőlőtelep fenntartó munkái 241
I. Ültetvényfenntartó munkák 241
1. Hiányzó tőkék pótlása 241
2. A tőke megfiatalítása 243
3. Baltázás 246
II. A telepberendezés fenntartó munkái 246
1. Karóigazítás, karópótlás 246
2. Utak, partfalak és vízlevezetők rendbehozása 246
II. rész
Szőlőfajtaismeret (Ampelografia)
A szőlőfajtaismeret tárgyköre, feladatai 248
A) A szőlőfajták biológiai tanulmányozása 249
7. A szőlőfajták külső leírása 249
II. A fajták belső biológiai tulajdonságai 254
1. A fajta alkalmazkodása a környezeti viszonyokhoz (adaptáció) 254
2. A fajta növekedési ereje 255
3. A fajta termékenysége és a termés minősége 256
4. A fajta vegetációs szakaszainak és jelenségeinek jellemzése 258
5. A fajták érzékenysége a betegségekkel, kártevőkkel és az időjárás viszontagságaival szemben 260
6. A fajták alkalmassága ivartalan szaporításra 260
7. A fajták különleges művelési igényei 261
B) Szőlőfajtáink termésének minősítése 262
I. A fajták termésének érzékszervi bírálata 263
A feldolgozásra (borrá és konzervipari célra) és fogyasztásra termesztett szőlőfajták termésének jellemzése 264
aj A borszőlőfajták termésének jellemző sajátosságai 265
b) Á csemegeszőlőfajták termésének jellemző sajátosságai 266
c) A konzervipari célokra alkalmas szőlőfajták sajátosságai 267
d) A szesziparban hasznosítható szőlőfajták jellemző sajátosságai 267
II. A fajták gazdasági értéke 268
C) A szőlőfélék rendszertani felosztása 269
D) Szőlőfajták Ismertetése 273
Alanyszőlőfajták 273
E) Euráziai termesztett fajták 287
A) Borszőlőfajták 287
I. Fehér, minőségi borszőlőfajták 287
1. Korai érésűek 287
2. Közép érésűek 299
3. Kései érésűek 301
II. Fehér tömegbor-szőlőfajták 312
1. Korai vagy középkorai érésűek 312
2. Középérésűek 314
3. Kései érésűek 317
III. Vörösbor-szőlőfajták 327
1. Korai érésűek 327
2. Középérésűek 331
3. Kései érésűek 334
B) Csemegeszőlőfajták -338
1. Igen korai érésűek 338
2. Korai érésűek 340
3. Középérésűek 342
4. és 5. Kései és igen kései érésű fajták 350
C) Direkttermő fajták 358
I. Amerikai x amerikai hibridek 359
II. Francia x amerikai hibridek 363
Hazánk borvidékei 364
Függelék
Szőlőgazdasági gépek 370

Kozma Pál

Kozma Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kozma Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
Kuponos kedvezmény ezen könyv esetében nem vehető igénybe.