kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 558 oldal |
Sorozatcím: | Mezőgazdasági Technikumok tankönyvei |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 28 cm x 20 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákat tartalmaz. |
Bevezetés | 1 |
Szőlőtermelésünk népgazdasági jelentősége | 1 |
A szőlőművelés története | 5 |
Leletek és írásos emlékek | 5 |
A szőlőművelés kezdete hazánkban | 7 |
A magyar szőlőművelés múltja a honfoglalástól a filoxéra-vészig | 7 |
A filoxéra fellépése | 9 |
Szőlőink felújítása a filoxéra-vész után | 10 |
Szőlőink jelenlegi állapota | 11 |
A szőlőművelés tájai, borvidékek | 12 |
A szőlő leírása | |
A szőlő növényrendszertani helye és a szőlőfélék csoportosítása | 21 |
A szőlőtőke alaktani és szövettani leírása | 23 |
A gyökér | 23 |
A tőke föld feletti részei | 27 |
A szőlő élete és környezete | |
A szőlő évi ciklusos életműködése | 43 |
A szőlő évi tenyészetének szakaszai | 44 |
A tartaléktápanyagok mozgósítása | 44 |
A növekedés | 44 |
A tartaléktápanyagok képződése és felraktározódása | 46 |
A nyugalmi idő | 48 |
A szőlő évi tenyészetének jelenségei | 50 |
A könnyezés | 50 |
A fakadás | 51 |
A virágzás | 53 |
A termésképződés | 55 |
Az érés és a túlérés | 57 |
A lombhullás | 58 |
A szőlő környezetének tényezői /Oekológia/ | 60 |
Az éghajlat /klíma/ | 60 |
Az éghajlati tényezők szerepe a szőlőtermelésben | 64 |
A talaj | 67 |
A megválasztható környezeti tényezők | 70 |
A szőlő szaporítása | |
A szaporítás célja és módjai | 74 |
A termelés céljaira alkalmazott szaporítási módok /A szőlő ivartalan szaporítása/ | 75 |
A dugványozás | 76 |
A bujtás | 104 |
A döntés vagy homlítás | 110 |
A szőlő oltása | 113 |
Telepítés | |
Területrendezés | 148 |
A terület felmérése, térképezése és beosztása | 148 |
a terület felszínének elegyengetése, Talajjavítás | 149 |
Partfalak építése | 151 |
Utak és vízelvezetők építése | 153 |
A víz lecsapolása és szabályozása | 157 |
A homoktalajok szél elleni védelme | 159 |
A telepítés előtti munkák | 162 |
A telepítés előtti talajvizsgálatok és a telepítési terv | 162 |
Forgatás | 164 |
A tenyészterület és a tőkék elhelyezésének módja | 169 |
A tőkék helyének a kijelölése | 171 |
Az ültetés | 173 |
Az ültetés ideje | 173 |
Az ültetési anyag megválasztása | 173 |
Az ültetési anyag előkészítése | 174 |
A szőlőültetés módjai | 176 |
A fiatal ültetvények kezelése termőrefordulásig | 181 |
A szőlőben folytatott köztes termelés | 183 |
A fiatal szőlőkben folytatott köztestermelés | 183 |
A szőlő és gyümölcs együttes termelése | 184 |
A telepítések pótlása és felújítása | 186 |
A fiatal és idősebb szőlők pótlása | 187 |
A szőlők felújítása | 189 |
A szőlő támaszrendszere | |
A termőszőlők támaszberendezése | 192 |
Karós támasz | 192 |
Huzalos támaszrendszer | 197 |
Vesszőtermelő anyatelepek támaszberendezése | 201 |
Karók alkalmazása | 201 |
Póznák alkalmazása | 201 |
Vízszintes huzalok alkalmazása | 203 |
A szőlő művelésmódjai, metszése és zöldmunkái | |
A szőlő művelésmódjai | 205 |
A művelésmódok kialakulása | 205 |
A művelésmódok kialakítását meghatározó tényezők | 209 |
A művelésmódok ismertetése | 211 |
Áttérés a nagyüzemi művelésmódokra | 235 |
A harmatgyökerek eltávolítása | 236 |
A szőlő metszése | 238 |
A metszés célja | 238 |
A metszés elsajátításához szükséges szakismeretek | 242 |
A metszéskor meghagyandó rügyek számát és elhelyezkedését meghatározó tényezők | 247 |
A metszés ideje | 248 |
A metszés eszközei | 251 |
A metszés végrehajtása | 252 |
A metszésmódok ismertetése | 253 |
A visszaugrás | 268 |
A tőkék megfiatalítása | 270 |
A metszést követő munkák | 272 |
A szőlő zöldmunkái | 274 |
A zöldmunkák jelentősége | 274 |
A zöldmunkák ismertetése | 275 |
A szőlő növényvédelme | |
A szőlő növényvédelmének kialakulása és gazdasági jelentősége | 289 |
A növényvédelem módjai | 290 |
Megelőzés | 290 |
Mechanikai védekezés | 291 |
Védekezés vegyianyagokkal | 291 |
A védekezőszerekkel kapcsolatos óvatossági rendszabályok | 301 |
A szőlőbetegségek csoportosítása és ismertetése | 302 |
Gombabetegségek | 302 |
A szőlő rovarkártevői | 320 |
A szőlő élettani betegségei | 331 |
A szőlő időjárás okozta károsodása | 333 |
A szőlő talajmunkái | |
A talajmunkák célja | 338 |
A talajmunkák eszközei | 339 |
A talajmunkák időrendi sorrendje | 340 |
Őszi talajmunkák | 340 |
Tavaszi talajmunkák | 343 |
Nyári talajmunkák | 346 |
Küzdelem a talajerózió ellen | 347 |
A szőlő trágyázása | |
A trágyázás jelentősége | 350 |
A szőlő trágyázásához szükséges tápanyagok | 351 |
A szőlőben alkalmazott trágyák | 353 |
Szerves trágyák | 353 |
Műtrágyák | 360 |
A szőlőben adagolandó trágyák mennyisége és minősége | 363 |
A trágyázás ideje | 365 |
A trágyázás módja | 367 |
A szakaszos trágyázás | 369 |
A trágyázás sikertelenségének okai | 370 |
Talajjavítás | 371 |
A termés szedése és feldolgozása | |
A szőlő érése és a fürt összetétele | 374 |
A szőlő érése | 375 |
A fürt összetétele | 377 |
A szüret és a termés feldolgozása | 378 |
A szüret | 378 |
A termés feldolgozása | 388 |
A borászatban előforduló mikroorganizmusok | 403 |
Az élesztők | 403 |
A penészgombák | 404 |
A baktériumok | 404 |
A must erjedése és kezelése | 405 |
Az erjedésről általában | 405 |
A must kezelése az erjedés előtt, alatt és után | 407 |
A bor kezelése | 411 |
A bor fejlődése és érése | 411 |
Az utóerjedés | 411 |
A bor fejlődésének tetőpontja és hanyatlása | 413 |
A bor kezeléséről általában | 413 |
A pince | 414 |
Borgazdasági tisztaság | 415 |
A bor egyszerű kezelése | 416 |
A bor iskolázó kezelése | 435 |
A must és bor javítása | 436 |
Savtompítás /savcsökkentés/ | 437 |
Továbberjesztés, újraerjesztés | 439 |
A bor alkoholtartalma, osztályozása és minősítése | 439 |
A bor alkoholtartalma | 439 |
A bor osztályozása és minősítése | 442 |
Fontosabb borbetegségek és borhibák | 444 |
A bor virágosodása | 445 |
Az ecetesedés | 445 |
Tejsavas erjedés | 446 |
Barnatörés | 447 |
Penészíz, dohosság | 447 |
Fa- és zsákíz | 448 |
A must és bor szállítása | 449 |
Borgazdasági melléktermékek értékesítése | 451 |
A csemegeszőlőtermelés különleges kérdései | |
A csemegeszőlőtermelés kialakulása | 454 |
A csemegeszőlőfajták jellemző tulajdonságai és környezeti igényei | 456 |
A csemegeszőlőfajták jellemző tulajdonságai | 456 |
A csemegeszőlőfajták környezeti igényei | 458 |
A csemegeszőlő-üzem berendezése és az ültetvény agrotechnikája | 458 |
Az üzem berendezése | 458 |
Az ültetvény agrotechnikája | 459 |
A csemegeszőlő szüretelése, osztályozása és csomagolása | 461 |
A csemegeszőlő eltartása | 464 |
Szőlőfajtaismeret | |
Alanyfajták | 467 |
Az alanyfajták termelési értékét meghatározó tulajdonságok | 468 |
A fontosabb alanyfajták ismertetése | 470 |
Borszőlőfajták | 480 |
A borszőlőfajták termelési értékét meghatározó tulajdonságok | 480 |
A borszőlőfajták ismertetése | 482 |
Csemegeszőlőfajták | 509 |
A csemegeszőlőfajták termelési értékét meghatározó tulajdonságok | 509 |
A csemegeszőlőfajták ismertetése | 509 |
Direkttermő szőlőfajták | 519 |
A direkttermő szőlőfajták tulajdonságai és jelentősége | 519 |
A nálunk elterjedt direkttermők | 521 |
Fajtamegválasztás | 523 |
A szőlő nemesítése | |
A termelésben felhasznált szőlőfajták eredete | 529 |
A szőlőnemesítés történetének áttekintése | 532 |
Szőlőnemesítésünk célkitűzései | 533 |
A szőlőnemesítés módszerei | 535 |
A szőlő szelektálása | 536 |
Generatív hibridizáció | 541 |
Vegetatív hibridek előállítása | 546 |
A hibridek további kezelése | 546 |
A hibrid szőlőfürtök védelme és a hibridmagvak eltartása | 546 |
A magvak elvetése és a magágy kezelése | 547 |
A magoncok kezelése | 549 |
A magoncok kiültetése | 550 |
A magoncok termőrefordulási idejének megrövidítése | 550 |
Ábrajegyzék | 552 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.