kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 233 oldal |
Sorozatcím: | Gazdakönyvtár |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-9121-10-X |
Megjegyzés: | 93 fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
Az időjárási tényezők szerepe a termesztésben (Dr. Bognár Károly) | |
A hőmérséklet | 7 |
A vegetációs idő hőmrésékleti szélsőségei | 9 |
A nyugalmi időszak hőmérsékleti szélsőségei | 11 |
A napfény | 15 |
A csapadék | 16 |
A hőmérséklet, a napfényellátottság együttes értékelése | 18 |
A szőlőnövény leírása | |
A földbeni részek | 20 |
A föld feletti részek | 21 |
A fás részek | 24 |
A szőlőnövény biológiai szakaszai | 26 |
A könnyezés | 26 |
A rügyfakadás | 28 |
A hajtásnövekedés | 28 |
A virágzás | 29 |
A bogyó zöldnövekedése | 29 |
A termésérés | 30 |
A hajtások beérése | 31 |
A nyugalmi időszak | 31 |
Ajánlott bor- és csemegeszőlő-fajták értékelése | |
Fehérborszőlő-fajták | 34 |
Bianca | 34 |
Chardonnay | 35 |
Cserszegi fűszeres | 35 |
Ezerjó | 35 |
Furmint | 36 |
Hárslevelű | 37 |
Izsáki (Izsáki sárfehér) | 37 |
Karát | 38 |
Királyleányka | 38 |
Kövidinka | 39 |
Kunleány | 40 |
Leányka | 40 |
Olasz rizling | 41 |
Ottonel muskotály | 42 |
Pozsonyi (Pozsonyi fehér) | 42 |
Rajnai rizling | 43 |
Rizlingszilváni | 43 |
Szürkebarát | 44 |
Zala gyöngye | 44 |
Zengő | 45 |
Vörösborszőlő-fajták | 45 |
Cabernet | 45 |
Kadarka | 46 |
Kékfrankos | 46 |
Merlot | 47 |
Oportó | 47 |
Zweigelt | 48 |
Csemegeszőlő-fajták | 48 |
Cardinal | 49 |
Csaba gyöngye | 49 |
Favorit | 50 |
Irsai Olivér | 50 |
Pannónia kincse | 51 |
Saszla-félék (Chasselas-félék) | 51 |
A szőlő szaporítása | |
Az európai (hazai) vessző | 52 |
Az alanyvesssző | 54 |
Oltvány- (fás) készítés | 54 |
Iskolázás | 56 |
A szőlőiskola kezelés | 57 |
Árutermelő szőlőiskola létesítésének tudnivalói | 58 |
Egyéb szaporítási eljárások | 59 |
Döntés | 59 |
Bujtás | 59 |
Zöldbujtás | 60 |
Kosaras és cserepes bujtás | 61 |
Zöldoltás | 61 |
Szemzés | 63 |
Gyökérnyakba oltás | 63 |
A szőlő telepítése | |
A telepítési cél meghatározása és tervkészítés | 67 |
Tereprendezés, talajjavítás, mélyforgatás | 68 |
Telepítés homokon és kötött talajon | 71 |
Támrendszerek | 74 |
Tőkeművelés- és metszésmódok | |
A metszés elmélete | 78 |
Metszésmódok | 80 |
Művelésmódok | 86 |
Alacsonyművelés | 86 |
Középmagas művelés | 90 |
Magasművelés | 93 |
Egyesfüggöny-művelés | 94 |
Kettősfüggöny- (GDC-)művelés | 94 |
Sylvoz-művelés | 96 |
Ernyőművelés | 98 |
A biztonságos termelés és a művelésmód | 98 |
A szőlő évi munkái | |
Talajmunkák | 102 |
Zöldmunkák | 105 |
Különleges zöldmunkák | 107 |
A szőlő öntözése | 108 |
A szőlő talaja és a tápanyag-visszapótlás | |
Talajféleségek | 110 |
Homoktalajok | 110 |
Az immunitás fogalma | 111 |
Lösztalaj | 112 |
Nyiroktalaj | 113 |
Pannonhomok | 113 |
A szőlő tápanyag-gazdálkodása | 113 |
Makroelemek | 113 |
Mikroelemek | 115 |
A tápanyagszükséglet meghatározása | 116 |
A tápanyag-visszapótlás anyagai | 117 |
Szerves trágyák | 117 |
Zöldtrágyák | 120 |
Műtrágyák | 120 |
A trágyázás technológiája | 122 |
A készlettrágyázás | 123 |
A fenntartó trágyázás | 123 |
Lombtrágyázás | 125 |
A folyékony műtrágyák | 126 |
Elhanyagolt, öreg szőlő rendbe hozása | |
A természetes elöregedés | 127 |
A felerősítő trágyázás | 128 |
A tőkehiányok pótlása | 128 |
A tőkék megfiatalítása | 129 |
A szőlő kivágás előtti letermelése | 132 |
A szőlő növényvédelme | |
Élettani betegségek | 134 |
Szőlővírusok | 134 |
Baktériumos golyvásodás | 135 |
Gombás betegségek | 137 |
Peronoszpóra | 137 |
Lisztharmat | 139 |
Szürkerothadás | 140 |
Szőlőorbánc | 140 |
Korai tőkeelhalás | 141 |
Állati kártevők a szőlőben | 142 |
Szőlőlevélatka | 142 |
Szőlőmolyok | 143 |
Szőlőilonca | 143 |
Kendermagbogár | 144 |
Szőlőgyökértetű (filoxéra) | 144 |
Seregély | 145 |
Vegyszeres gyomirtás | 145 |
Növényvédő szerek a szőlőben | 146 |
Gépek a szőlőkben | |
A talajművelés gépei | 148 |
A tápanyag-visszapótlás gépei | 153 |
A növényvédelem gépei | 154 |
Egyéb alkalmazható gépek | 160 |
A csemegeszőlő-termesztés | |
A csemegeszőlő-termesztés helyzete és fejlesztés lehetőségei | |
A termőhely kiválasztása | 163 |
Telepítés és ápolás | 164 |
Fajtaválasztás | 165 |
Szedés, szállítás | 166 |
Tárolás | 167 |
A jégverés kötekezményei | 168 |
Borkészítés és -kezelés (Dr. Mercz Árpád) | |
Az érő szőlőfürt a bortermelő szemével | 170 |
A szüret | 171 |
Előkészület a szüretre | 171 |
Borgazdasági helyiségek, gépek, eszközök | 171 |
Erjesztő-, tárolótartályok | 172 |
Borkezelési anyagok | 174 |
A szüret ideje | 175 |
A korábbi szüret indokai | 176 |
A szőlő érettségi állapotának meghatározása | 176 |
A szőlő leszedése, begyűjtése | 177 |
A termés feldolgozása borrá | 177 |
Fehérborok készítése | 178 |
Vörösborok készítése | 191 |
Siller- és rozéborok készítése | 199 |
A borok kezelése | 199 |
Töltögetés | 199 |
Fejtés | 201 |
Kénezés | 205 |
A borok korai tisztító kezelése | 209 |
Derítés | 209 |
Szűrés | 212 |
Javító kezelések | 214 |
Házasítás | 214 |
Savtompítás | 216 |
Szín- és ízjavítás | 218 |
A bor rendellenes elváltozásai | 219 |
A kistermelői borpalackozás | 223 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.