1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlőművelés, borkészítés

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 232 oldal
Sorozatcím: Gazdakönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-8439-58-0
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Az időjárási tényezők szerepe a termesztésben (Dr. Bognár Károly)
A hőmérséklet7
A vegetációs idő hőmrésékleti szélsőségei9
A nyugalmi időszak hőmérsékleti szélsőségei11
A napfény15
A csapadék16
A hőmérséklet, a napfényellátottság együttes értékelése18
A szőlőnövény leírása
A földbeni részek20
A föld feletti részek21
A fás részek24
A szőlőnövény biológiai szakaszai26
A könnyezés26
A rügyfakadás28
A hajtásnövekedés28
A virágzás29
A bogyó zöldnövekedése29
A termésérés30
A hajtások beérése31
A nyugalmi időszak31
Ajánlott bor- és csemegeszőlő-fajták értékelése
Fehérborszőlő-fajták34
Bianca34
Chardonnay35
Cserszegi fűszeres35
Ezerjó35
Furmint36
Hárslevelű37
Izsáki (Izsáki sárfehér)37
Karát38
Királyleányka38
Kövidinka39
Kunleány40
Leányka40
Olasz rizling41
Ottonel muskotály42
Pozsonyi (Pozsonyi fehér)42
Rajnai rizling43
Rizlingszilváni43
Szürkebarát44
Zala gyöngye44
Zengő45
Vörösborszőlő-fajták45
Cabernet45
Kadarka46
Kékfrankos46
Merlot47
Oportó47
Zweigelt48
Csemegeszőlő-fajták48
Cardinal49
Csaba gyöngye49
Favorit50
Irsai Olivér50
Pannónia kincse51
Saszla-félék (Chasselas-félék)51
A szőlő szaporítása
Az európai (hazai) vessző52
Az alanyvesssző54
Oltvány- (fás) készítés54
Iskolázás56
A szőlőiskola kezelés57
Árutermelő szőlőiskola létesítésének tudnivalói58
Egyéb szaporítási eljárások59
Döntés59
Bujtás59
Zöldbujtás60
Kosaras és cserepes bujtás61
Zöldoltás61
Szemzés63
Gyökérnyakba oltás63
A szőlő telepítése
A telepítési cél meghatározása és tervkészítés67
Tereprendezés, talajjavítás, mélyforgatás68
Telepítés homokon és kötött talajon71
Támrendszerek74
Tőkeművelés- és metszésmódok
A metszés elmélete78
Metszésmódok80
Művelésmódok86
Alacsonyművelés86
Középmagas művelés90
Magasművelés93
Egyesfüggöny-művelés94
Kettősfüggöny- (GDC-)művelés94
Sylvoz-művelés96
Ernyőművelés98
A biztonságos termelés és a művelésmód98
A szőlő évi munkái
Talajmunkák102
Zöldmunkák105
Különleges zöldmunkák107
A szőlő öntözése108
A szőlő talaja és a tápanyag-visszapótlás
Talajféleségek110
Homoktalajok110
Az immunitás fogalma111
Lösztalaj112
Nyiroktalaj113
Pannonhomok113
A szőlő tápanyag-gazdálkodása113
Makroelemek113
Mikroelemek115
A tápanyagszükséglet meghatározása116
A tápanyag-visszapótlás anyagai117
Szerves trágyák117
Zöldtrágyák120
Műtrágyák120
A trágyázás technológiája122
A készlettrágyázás123
A fenntartó trágyázás123
Lombtrágyázás125
A folyékony műtrágyák126
Elhanyagolt, öreg szőlő rendbe hozása
A természetes elöregedés127
A felerősítő trágyázás128
A tőkehiányok pótlása128
A tőkék megfiatalítása129
A szőlő kivágás előtti letermelése132
A szőlő növényvédelme
Élettani betegségek134
Szőlővírusok134
Baktériumos golyvásodás135
Gombás betegségek137
Peronoszpóra137
Lisztharmat139
Szürkerothadás140
Szőlőorbánc140
Korai tőkeelhalás141
Állati kártevők a szőlőben142
Szőlőlevélatka142
Szőlőmolyok143
Szőlőilonca143
Kendermagbogár144
Szőlőgyökértetű (filoxéra)144
Seregély145
Vegyszeres gyomirtás145
Növényvédő szerek a szőlőben146
Gépek a szőlőkben
A talajművelés gépei148
A tápanyag-visszapótlás gépei153
A növényvédelem gépei154
Egyéb alkalmazható gépek160
A csemegeszőlő-termesztés
A csemegeszőlő-termesztés helyzete és fejlesztés lehetőségei
A termőhely kiválasztása163
Telepítés és ápolás164
Fajtaválasztás165
Szedés, szállítás166
Tárolás167
A jégverés kötekezményei168
Borkészítés és -kezelés (Dr. Mercz Árpád)
Az érő szőlőfürt a bortermelő szemével170
A szüret171
Előkészület a szüretre171
Borgazdasági helyiségek, gépek, eszközök171
Erjesztő-, tárolótartályok172
Borkezelési anyagok174
A szüret ideje175
A korábbi szüret indokai176
A szőlő érettségi állapotának meghatározása176
A szőlő leszedése, begyűjtése177
A termés feldolgozása borrá177
Fehérborok készítése178
Vörösborok készítése191
Siller- és rozéborok készítése199
A borok kezelése199
Töltögetés199
Fejtés201
Kénezés205
A borok korai tisztító kezelése209
Derítés209
Szűrés212
Javító kezelések214
Házasítás214
Savtompítás216
Szín- és ízjavítás218
A bor rendellenes elváltozásai219
A kistermelői borpalackozás223
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem