kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 132 oldal |
Sorozatcím: | Köztelek gazdasági könyvtár |
Kötetszám: | 21 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 22 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Szőlőműveléstan | |
A szőlő elterjedése Magyarországon | 3 |
A szőlő eredete. Termesztési feltételei | 4 |
A szőlőtőke részei | 6 |
A szőlő növénytani helye és fajtái | 13 |
Amerikai alanyfajták | 14 |
Amerikai közvetlentermők (Direkttermők9 | 16 |
Európai szőlőfajták | 16 |
Nemes szőlőfajták borvidékenkint | 18 |
Szőlőfajták metszési módja | 20 |
A szőlő szaporításáról általában | 21 |
A bujtás | 22 |
A döntés | 25 |
A dugványozás | 25 |
A szőlő oltása | 30 |
Fásoltványok készítése | 31 |
Zöldoltványok készítése | 37 |
A szőlő telepítése | 40 |
Újonnan telepített szőlők ápolása | 44 |
A szőlőtőke nevelése, művelési és metszésmódjai | 45 |
Csapos középalakművelés | 46 |
Szálvesszős középalakművelés | 52 |
Kordonművelés | 55 |
Lugasművelés | 60 |
A szőlő trágyázása | 60 |
A szőlő évi rendes munkái | 64 |
A hiányzó tőkék pótlása bujtással, döntéssel. Hiányok megjelölése | 65 |
Oltóvesszők megszedése | 65 |
A fedés | 65 |
A sorközök őszi mély megkapálása | 67 |
A trágyázás | 67 |
A forgatás | 68 |
Utak, partok, vízcsatornák rendbehozása | 69 |
Belső téli munkák | 69 |
A nyitás | 70 |
Harmatgyökerek eltávolítása | 70 |
A metszés | 71 |
Karók kiigazítása, karópótlás | 72 |
Hiányzók tőkék pótlása ültetéssel | 73 |
A szálvesszők kikötése | 73 |
Nyári talajmunkák | 73 |
A szőlő nyári vagy zöldmunkái | 75 |
Védekezési eljárások | 77 |
A szőlő nyári bejárása | 77 |
Csemegeszőlőtermesztés és értékesítés | 78 |
Magyarországi csemegeszőlőfajták | 78 |
Művelési és ápolási eljárások | 79 |
A csemegeszőlő szedése | 79 |
A csemegeszőlő csomagolása és szállítása | 80 |
A csemegeszőlő téli eltartása | 80 |
A szőlő betegségei és állati ellenségei | 82 |
Időjárás okozta károsodások | 82 |
Élettani okokból származó megbetegedések | 85 |
Gombakártevők | 86 |
Peronoszpóra | 86 |
Lisztharmat | 87 |
Fakórothadás | 88 |
Szürkerothadás | 88 |
Szőlőorbánc | 89 |
Gyökérpenész | 89 |
Rovarkártevők | 90 |
Pattanó bogarak | 90 |
Cserebogár | 90 |
A firkálóbogár | 90 |
Szőlőeszelény | 91 |
Vincellérbogár | 91 |
A kendermagbogár | 92 |
Darazsak | 92 |
A nyerges és keresztes szőlőmoly | 92 |
A szőlőilonca | 93 |
A szőlőtetű | 93 |
Borkezeléstan | |
A szőlő érése | 95 |
A szüret és a mustkészítés | 96 |
Az erjedés | 100 |
Az erjesztés gyakorlati keresztülvitele | 102 |
Fehérborok készítése | 103 |
Vörösborok készítése | 104 |
A bor fejlődése és érése | 105 |
A must és bor összetétele és vizsgálata | 106 |
A must és bor javítása | 108 |
Pinceműveletek | 109 |
A hordók megtöltése musttal vagy borral | 109 |
A töltögetés | 110 |
A fejtés | 110 |
A derítés | 112 |
A szűrés | 114 |
A kénezés | 114 |
A pasztőrözés | 116 |
A házasítás | 116 |
Borbetegségek és borhibák | 117 |
A borvirág | 117 |
Az ecetesedés | 118 |
A nyúlósság | 119 |
A savanyodás | 119 |
A bor megfordulsáa | 119 |
A feketetörés | 119 |
A barnatörés | 120 |
A záptojásszag | 120 |
Az egéríz | 120 |
A penészíz vagy dohosság | 120 |
A faíz | 121 |
A dugóíz | 121 |
A hordóíz | 121 |
Alabruszkaíz | 121 |
A fagyott bor | 121 |
A bor palackozása | 122 |
Csemegeborok készítése | 123 |
A borgazdaság melléktermékei | 124 |
A törköly és felhasználása | 125 |
A seprő és felhasználsáa | 125 |
A borpárlat készítése | 126 |
A borkő | 126 |
A borecet | 126 |
A szőlőolaj | 126 |
A sajtóházak, erjesztők, pincék és berendezésük | 126 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.