1.062.184

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlőmíveléstan és borkezeléstan

Szerző
Budapest
Kiadó: "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 132 oldal
Sorozatcím: Köztelek gazdasági könyvtár
Kötetszám: 21
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
I. rész.
Szőlőműveléstan
1. fejezet
A szőlő elterjedése Magyarországon.
Magyarország szőlőtermelő területei általában kétfélék: hegyi és síkvidéki szőlők.
A hegyi szőlők... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
I. rész.
Szőlőműveléstan
1. fejezet
A szőlő elterjedése Magyarországon.
Magyarország szőlőtermelő területei általában kétfélék: hegyi és síkvidéki szőlők.
A hegyi szőlők eredete igen régi. A pannoniai szőlő, az onnan származó bor már a rómaiak idejében ismert volt. Hegyi szőlőtermő vidékeink közül a leghíresebbek Tokaj vidéke, Gyöngyös-Eger vidéke, Mór vidéke, a balatoni szőlők, a dunántúli vulkanikus eredetű hegyek (Szentgyörgyhegy, Badacsony, Somló, Sághegy), Pécs-Villány-Siklós vidéke, Sopron vidéke. A régi Magyarország területén hírneves bort termett Aradhegyalja, Érmellék, Beregszász vidéke, a Küküllő és Maros völgye, Fehértemplom-Versec környéke, a Fruska Gora déli lejtője, a dalmát tengerparti hegyvidék. A hegyi szőlők rendszerint kitűnő zamatú, tüzes nemesborokat teremnek.
A síkvidéki szőlők kétfélék: homokos (az immunis) és kötött (nem immunis) talajúak. A síkvidéki szőlők, főképpen pedig a homoki szőlők újabb eredetűek. Nagyobb kiterjedésű homoki szőlőink vannak a Duna-Tiszaközén elterülő homokvidéken, Szabolcs megyében a Nyirségben és Somogy megyében. A homoki szőlők nagy általánosságban közepes minőségű, közepes mennyiségű bort, valamint csemegeszőlőt teremnek. A kötött talajon termő síkvidéki szőlőnek kevesebb jelentőségük van. Vissza

Tartalom

Szőlőműveléstan
A szőlő elterjedése Magyarországon3
A szőlő eredete. Termesztési feltételei4
A szőlőtőke részei6
A szőlő növénytani helye és fajtái13
Amerikai alanyfajták14
Amerikai közvetlentermők (Direkttermők916
Európai szőlőfajták16
Nemes szőlőfajták borvidékenkint18
Szőlőfajták metszési módja20
A szőlő szaporításáról általában21
A bujtás22
A döntés25
A dugványozás25
A szőlő oltása30
Fásoltványok készítése31
Zöldoltványok készítése37
A szőlő telepítése40
Újonnan telepített szőlők ápolása44
A szőlőtőke nevelése, művelési és metszésmódjai45
Csapos középalakművelés46
Szálvesszős középalakművelés52
Kordonművelés55
Lugasművelés60
A szőlő trágyázása60
A szőlő évi rendes munkái64
A hiányzó tőkék pótlása bujtással, döntéssel. Hiányok megjelölése65
Oltóvesszők megszedése65
A fedés65
A sorközök őszi mély megkapálása67
A trágyázás67
A forgatás68
Utak, partok, vízcsatornák rendbehozása69
Belső téli munkák69
A nyitás70
Harmatgyökerek eltávolítása70
A metszés71
Karók kiigazítása, karópótlás72
Hiányzók tőkék pótlása ültetéssel73
A szálvesszők kikötése73
Nyári talajmunkák73
A szőlő nyári vagy zöldmunkái75
Védekezési eljárások77
A szőlő nyári bejárása77
Csemegeszőlőtermesztés és értékesítés78
Magyarországi csemegeszőlőfajták78
Művelési és ápolási eljárások79
A csemegeszőlő szedése79
A csemegeszőlő csomagolása és szállítása80
A csemegeszőlő téli eltartása80
A szőlő betegségei és állati ellenségei82
Időjárás okozta károsodások82
Élettani okokból származó megbetegedések85
Gombakártevők86
Peronoszpóra86
Lisztharmat87
Fakórothadás88
Szürkerothadás88
Szőlőorbánc89
Gyökérpenész89
Rovarkártevők90
Pattanó bogarak90
Cserebogár90
A firkálóbogár90
Szőlőeszelény91
Vincellérbogár91
A kendermagbogár92
Darazsak92
A nyerges és keresztes szőlőmoly92
A szőlőilonca93
A szőlőtetű93
Borkezeléstan
A szőlő érése95
A szüret és a mustkészítés96
Az erjedés100
Az erjesztés gyakorlati keresztülvitele102
Fehérborok készítése103
Vörösborok készítése104
A bor fejlődése és érése105
A must és bor összetétele és vizsgálata106
A must és bor javítása108
Pinceműveletek109
A hordók megtöltése musttal vagy borral109
A töltögetés110
A fejtés110
A derítés112
A szűrés114
A kénezés114
A pasztőrözés116
A házasítás116
Borbetegségek és borhibák117
A borvirág117
Az ecetesedés118
A nyúlósság119
A savanyodás119
A bor megfordulsáa119
A feketetörés119
A barnatörés120
A záptojásszag120
Az egéríz120
A penészíz vagy dohosság120
A faíz121
A dugóíz121
A hordóíz121
Alabruszkaíz121
A fagyott bor121
A bor palackozása122
Csemegeborok készítése123
A borgazdaság melléktermékei124
A törköly és felhasználása125
A seprő és felhasználsáa125
A borpárlat készítése126
A borkő126
A borecet126
A szőlőolaj126
A sajtóházak, erjesztők, pincék és berendezésük126

Kállay Kornél

Kállay Kornél műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kállay Kornél könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem