1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlőfajta-ismeret és -használat

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 508 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN: 963-232-663-6
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A mezőgazdaságban az eredményes termelés egyik legfontosabb tényezője a fajta. Így van ez a szőlőtermesztésben is, ahol szerepe több szempontból sajátos.
A szántó növénytermesztésben s az állati... Tovább

Előszó

A mezőgazdaságban az eredményes termelés egyik legfontosabb tényezője a fajta. Így van ez a szőlőtermesztésben is, ahol szerepe több szempontból sajátos.
A szántó növénytermesztésben s az állati termékek előállítása során általában "személytelenné" válnak a fajta mennyiségi és minőségi mutatói. A kenyér, az étolaj, a cukor, a hús, a tej, a tojás stb. esetében a növény- vagy állatfajtát a fogyasztó nem vagy csak kivételesen ismeri. A mélyhűtött vagy feldolgozott gyümölcs- és zöldségféléken nem szerepel a fajta neve. A fogyasztó ezzel legfeljebb a friss gyümölcs és zöldség értékesítésekor találkozik.
A szőlőfajta elnevezése mind a friss, mind a feldolgozott terméket - előállításától kezdve annak fogyasztásáig - végigkíséri vagy -kísérheti. Az igényes vevő az alkalomtól függően nem bort, hanem "meghatározott fajtából készített bort" vásárol. Vissza

Tartalom

Előszó11
A szőlőfajta-ismeret alapjai
A szőlőfajok származása15
A szőlőfélék megjelenésétől a ligeti szőlő kialakulásáig15
A szőlő földrajzi fajtacsoportjainak kialakulása17
A Vitis silveristől a Vitis viniferáig18
A szőlőfajok elterjedése20
A szőlő növényrendszertani besorolása22
A Vitaceae Lindley család22
A Vitis (Tournef) L. nemzetség23
A Muscadinia Planch, alnemzetség23
Az Euvitis Planch, alnemzetség24
Az észak-amerikai fajok26
A kelet-ázsiai fajok28
Az európai-nyugat-ázsiai fajok29
Az Euvitis alnemzetségébe tartozó fajok rendszertani besorolása30
A Vitis vinifera L. fajták rendszerezése31
Származás szerinti rendszerezések31
Az első próbálkozások31
Androsovszky "szőlőfajai"31
Marton "törzsei"33
Negrul "prolesei"33
Németh fajtarendszere36
A Vitis vinifera fajták természetes rendszerbe sorolásának gyakorlati jelentősége41
A hazánkban jelenleg termesztett szőlőfajták változatcsoportok szerinti besorolása43
Morfológiai bélyegekre alapozott rendszerezések44
A fajták ampelometriai mérőszámok szerinti csoportosítás45
Számkulcsos rendszerezés48
Érés szerinti csoportosítás48
A termés felhasználása szerinti csoportosítás49
A termesztett szőlőfajták újabb szempontok szerinti csoportosítás50
Populációt alkotó fajták, alap- és klónfajták50
Őshonos és honosított fajták51
Intra- és interspecifikus fajták52
Helyi és világfajták53
Szőlőfajta-gyűjtemények54
A szőlőfajták azonosításának módszerei55
A szőlőfajták leírására alkalmas bélyegek57
Néhány észrevétel a leírás módszertanához57
A fajtaleírás sémája59
A tőke59
A vesszők és a rügyek60
A vitorlán és a leveleken található szőrképletek61
A vitorla63
A levél63
A hajtás egyéb jellemzői (szártag, kacs, virág)66
A fürt68
A bogyó és a mag69
A szőlőfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok71
A bor- és csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok72
A tenyészidő hossza és a beérés ideje72
Egyéb fenológiai jellemzők74
A növekedés és terméshozás sajátosságai és kapcsolatuk76
A termőképesség78
A termés minősége79
Környezeti igény83
Fagy- és téltűrés, regenerálóképesség83
Betegségekkel, kártevőkkel szembeni ellenálló képesség86
A termesztéstechnológiai műveletekkel kapcsolatos igény, ill. a fajták ezekre való alkalmassága87
A termelésbiztonság89
A fajták szaporíthatósága90
A fajták borászati technológiai sajátosságai90
A csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó speciális jellemzők91
Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok92
A vesszőt termelő anyatelepeken92
Az oltványkészítés és a gyökereztetés során 93
A termőszőlőkben93
A szőlőfajták értékeléséhez létesített fajtakísérleti ültetvények98
A Gyöngyös-Domoszlói Állami Gazdaságban létesített tőkeművelésmód- és fajtakísérleti ültetvények99
A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem jogelődje Kísérleti Üzemének szigetcsépei telepén létesített tőkeművelésmód- és fajtakísérleti ültetvények100
A szőlőfajták termesztési értékének meghatározásához végzett adatgyűjtések101
Az adatgyűjtések módszere101
A fajtaértékeléssel kapcsolatos adatok feldolgozása, értékelése és hasznosítása104
Az időjárás legfőbb jellemzői a szőlőfajták értékelésekor105
Az időjárási adatok gyűjtésének jelentősége105
A meteorológiai adatok feldolgozásának módszere106
A feldolgozott adatok táblázatokba foglalása106
Az évjáratok jellemzése, és minősítése109
A fajták részletes ismertetése
A fajták leírásra kiválasztása és ismertetésének sorrendje115
A bor- és csemegeszőlő-fajták áttekintése116
Fehérborszőlő-fajták116
A fehérborszőlő-fajták áttekintése119
Államilag minősített fajták119
Fő árufajták119
Választékbővítő fajták170
Minősítés alatt álló fajták és fajtajelöltek191
Szaporításra ideiglenesen engedélyezett fajták és fajtajelöltek191
Nyilvántartott kísérletre ajánlott fajtajelöltek196
Üzemi telepítésre nem engedélyezett, ismert és elterjedt fajták218
A fehérborszőlő-fajták elterjedtsége (telepített területe 1961-1985 között) az üzemi ültetvényeken232
A fehérborszőlő-fajták és -fajtajelöltek fürtjeinek és bogyóinak jellemzői234
A fehérborszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó fontosabb jellemzők241
Vörösborszőlő-fajták257
A vörösborszőlő-fajták áttekintése257
Államilag minősített fajták258
Fő árufajták258
Választékbővítő fajták271
Minősítés alatt álló fajták és fajtajelöltek282
Szaporításra ideiglenesen engedélyezett fajták és fajtajelöltek282
Nyilvántarott kísérletre ajánlott fajták és fajtajelöltek283
Üzemi telepítésre nem engedélyezett, ismert és elterjedt fajták290
A vörösborszőlő-fajták elterjedtsége (telepített terület 1961-1985 között) az üzemi ültetvényekben292
A vörösborszőlő-fajták és -fajtajelöltek fürtjeinek és bogyóinak jellemzői293
A vörösborszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó fontosabb jellemzők293
Csemegeszőlő-fajták301
A csemegeszőlő-fajták áttekintése301
Államilag minősített fajták302
Fő árufajták302
Választékbővítő fajták312
Minősítés alatt álló fajták és fajtajelöltek332
Szaporításra ideiglenesen engedélyezett fajták és fajtajelöltek332
Magnélküli nagybogyójú332
Nyilvántarott kísérletre ajánlott fajták és fajtajelöltek333
Üzemi telepítésre nem engedélyezett, ismert és elterjedt fajták339
A csemegeszőlő-fajták elterjedsége (telepített terület 1961-1985 között) az üzemi ültetvényekben350
A csemegeszőlő-fajták és -fajtajelöltek fürtjeinek és bogyóinak jellemzői350
A csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó fontosabb jellemzők350
A bor és a csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó néhány újabb adatsor360
Az ültetvényállag szőlőfajták szerinti alakulása361
A fajták olthatósága és szaporíthatósága363
A fajták fagykárosodása és termésregeneráló képessége363
A keresztezéses nemesítéssel előállított, szelektált, és a honosított fajtákkal kapcsolatos információk367
Újabb külföldi ill. honosítás alatt álló bor- és csemegeszőlő-fajták377
Ausztria377
Bulgária377
Csehszlovákia378
Franciaország378
Jugoszlávai379
Német Szövetségi Köztársaság380
Románia380
Szovjetunió382
Régi direkttermő, régi és új rezisztens szőlőfajták384
Régi direkttermő fajták387
Régi termőhibridek389
Új rezisztens fajták392
Alanyfajták393
Az alanyfajták áttekintése394
Államilag minősített és szaporításra ideiglenesen engedélyezett alanyfajták396
Egyéb, hazánkban ismert alanyfajták400
Fajtahasználat
Rendeleti előírások405
A fajtaválasztékot szabályozó rendeletek, a szőlőfajták termőhelyi besorolása405
A szőlőfajták termőhelyi besorolásával kapcsolatos észrevételek412
A telepítésre engedélyezett szőlőfajták kategóriái414
A fajtaminősítés- fenntartás és -szaporítás rendszere416
A fajtaminősítésből 1970-1985 között törölt fajták és fajtajelöltek névsora418
A szaporításra engedélyezett szőlő- és gyümölcsfajták jegyzékében 1987/88-ban bekövetkezett változások421
A szőlőfajták megválasztását meghatározó tényezők421
Az ökológiai feltételek422
A termelőerők és a termelési viszonyok (üzemmértékek)424
A termelési cél426
A piaci igények, fogyasztási szokások426
Fajtapolitika, rendeleti kötöttségek427
A fajtaválaszték történeti fejlődése427
A magyarországi fejlődés korszakai427
A filoxéravész előtt428
A filoxéravésztől (1875) a nagyüzemi termesztés kezdetéig (1950-ig)431
A nagyüzemi termesztés kezdetétől napjainkig435
A fajták területének változása441
A fajtaválaszték történeti fejlődése a külföldi szőlőtermesztő országokban446
Az intenzív fajták, az intenzív termesztésre alkalmas fajták fogalomköre449
A fajtaváltás és a fajtaválaszték bővítésének tendenciái450
Magyarországon450
A korai és a középérésű fajták előtérbe kerülése451
A termelésbiztonság növelésének szükségessége452
A minőségi termelés fokozása457
A fajtaválasztást szolgáló ültetvéyek területi megoszlása457
A külföldi szőlőtermesztő országokban459
A fajták üzemen belüli megválasztása463
Fehérborszőlő-fajták463
Vörösborszőlő-fajták466
Csemegeborszőlő-fajták467
A fajták megválasztása a kistermelésben és a házikertben468
A szőlőfajták termesztésének gazdaságossága470
A szőlőfajta szerepe a borok minőségét alakító tényezők sorában474
A termőhely475
Az adott év időjárásával jellemezhető évjárathatás476
A szőlőfajta478
A termesztéstechnológia479
A szüreti idő481
A szőlőfeldolgozási és borkészítési eljárások482
A beérési fokot alakító tényezők sorrendisége483
A szőlőfajták és a borok elnevezése közötti kapcsolatok484
Magyarországon484
A külföldi szőlőtermesztő országokban486
A fajtaértékelés és -használat feladatai489
Felhasznált irodalom491
Az ismertetett szőlőfajták és társneveik névmutatója503
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Szőlőfajta-ismeret és -használat Szőlőfajta-ismeret és -használat Szőlőfajta-ismeret és -használat

Védőborító nélküli példány.

Állapot:
4.680 ,-Ft
37 pont kapható
Kosárba