Előszó | 11 |
A szőlőfajta-ismeret alapjai | |
A szőlőfajok származása | 15 |
A szőlőfélék megjelenésétől a ligeti szőlő kialakulásáig | 15 |
A szőlő földrajzi fajtacsoportjainak kialakulása | 17 |
A Vitis silveristől a Vitis viniferáig | 18 |
A szőlőfajok elterjedése | 20 |
A szőlő növényrendszertani besorolása | 22 |
A Vitaceae Lindley család | 22 |
A Vitis (Tournef) L. nemzetség | 23 |
A Muscadinia Planch, alnemzetség | 23 |
Az Euvitis Planch, alnemzetség | 24 |
Az észak-amerikai fajok | 26 |
A kelet-ázsiai fajok | 28 |
Az európai-nyugat-ázsiai fajok | 29 |
Az Euvitis alnemzetségébe tartozó fajok rendszertani besorolása | 30 |
A Vitis vinifera L. fajták rendszerezése | 31 |
Származás szerinti rendszerezések | 31 |
Az első próbálkozások | 31 |
Androsovszky "szőlőfajai" | 31 |
Marton "törzsei" | 33 |
Negrul "prolesei" | 33 |
Németh fajtarendszere | 36 |
A Vitis vinifera fajták természetes rendszerbe sorolásának gyakorlati jelentősége | 41 |
A hazánkban jelenleg termesztett szőlőfajták változatcsoportok szerinti besorolása | 43 |
Morfológiai bélyegekre alapozott rendszerezések | 44 |
A fajták ampelometriai mérőszámok szerinti csoportosítás | 45 |
Számkulcsos rendszerezés | 48 |
Érés szerinti csoportosítás | 48 |
A termés felhasználása szerinti csoportosítás | 49 |
A termesztett szőlőfajták újabb szempontok szerinti csoportosítás | 50 |
Populációt alkotó fajták, alap- és klónfajták | 50 |
Őshonos és honosított fajták | 51 |
Intra- és interspecifikus fajták | 52 |
Helyi és világfajták | 53 |
Szőlőfajta-gyűjtemények | 54 |
A szőlőfajták azonosításának módszerei | 55 |
A szőlőfajták leírására alkalmas bélyegek | 57 |
Néhány észrevétel a leírás módszertanához | 57 |
A fajtaleírás sémája | 59 |
A tőke | 59 |
A vesszők és a rügyek | 60 |
A vitorlán és a leveleken található szőrképletek | 61 |
A vitorla | 63 |
A levél | 63 |
A hajtás egyéb jellemzői (szártag, kacs, virág) | 66 |
A fürt | 68 |
A bogyó és a mag | 69 |
A szőlőfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok | 71 |
A bor- és csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok | 72 |
A tenyészidő hossza és a beérés ideje | 72 |
Egyéb fenológiai jellemzők | 74 |
A növekedés és terméshozás sajátosságai és kapcsolatuk | 76 |
A termőképesség | 78 |
A termés minősége | 79 |
Környezeti igény | 83 |
Fagy- és téltűrés, regenerálóképesség | 83 |
Betegségekkel, kártevőkkel szembeni ellenálló képesség | 86 |
A termesztéstechnológiai műveletekkel kapcsolatos igény, ill. a fajták ezekre való alkalmassága | 87 |
A termelésbiztonság | 89 |
A fajták szaporíthatósága | 90 |
A fajták borászati technológiai sajátosságai | 90 |
A csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó speciális jellemzők | 91 |
Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok | 92 |
A vesszőt termelő anyatelepeken | 92 |
Az oltványkészítés és a gyökereztetés során | 93 |
A termőszőlőkben | 93 |
A szőlőfajták értékeléséhez létesített fajtakísérleti ültetvények | 98 |
A Gyöngyös-Domoszlói Állami Gazdaságban létesített tőkeművelésmód- és fajtakísérleti ültetvények | 99 |
A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem jogelődje Kísérleti Üzemének szigetcsépei telepén létesített tőkeművelésmód- és fajtakísérleti ültetvények | 100 |
A szőlőfajták termesztési értékének meghatározásához végzett adatgyűjtések | 101 |
Az adatgyűjtések módszere | 101 |
A fajtaértékeléssel kapcsolatos adatok feldolgozása, értékelése és hasznosítása | 104 |
Az időjárás legfőbb jellemzői a szőlőfajták értékelésekor | 105 |
Az időjárási adatok gyűjtésének jelentősége | 105 |
A meteorológiai adatok feldolgozásának módszere | 106 |
A feldolgozott adatok táblázatokba foglalása | 106 |
Az évjáratok jellemzése, és minősítése | 109 |
A fajták részletes ismertetése | |
A fajták leírásra kiválasztása és ismertetésének sorrendje | 115 |
A bor- és csemegeszőlő-fajták áttekintése | 116 |
Fehérborszőlő-fajták | 116 |
A fehérborszőlő-fajták áttekintése | 119 |
Államilag minősített fajták | 119 |
Fő árufajták | 119 |
Választékbővítő fajták | 170 |
Minősítés alatt álló fajták és fajtajelöltek | 191 |
Szaporításra ideiglenesen engedélyezett fajták és fajtajelöltek | 191 |
Nyilvántartott kísérletre ajánlott fajtajelöltek | 196 |
Üzemi telepítésre nem engedélyezett, ismert és elterjedt fajták | 218 |
A fehérborszőlő-fajták elterjedtsége (telepített területe 1961-1985 között) az üzemi ültetvényeken | 232 |
A fehérborszőlő-fajták és -fajtajelöltek fürtjeinek és bogyóinak jellemzői | 234 |
A fehérborszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó fontosabb jellemzők | 241 |
Vörösborszőlő-fajták | 257 |
A vörösborszőlő-fajták áttekintése | 257 |
Államilag minősített fajták | 258 |
Fő árufajták | 258 |
Választékbővítő fajták | 271 |
Minősítés alatt álló fajták és fajtajelöltek | 282 |
Szaporításra ideiglenesen engedélyezett fajták és fajtajelöltek | 282 |
Nyilvántarott kísérletre ajánlott fajták és fajtajelöltek | 283 |
Üzemi telepítésre nem engedélyezett, ismert és elterjedt fajták | 290 |
A vörösborszőlő-fajták elterjedtsége (telepített terület 1961-1985 között) az üzemi ültetvényekben | 292 |
A vörösborszőlő-fajták és -fajtajelöltek fürtjeinek és bogyóinak jellemzői | 293 |
A vörösborszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó fontosabb jellemzők | 293 |
Csemegeszőlő-fajták | 301 |
A csemegeszőlő-fajták áttekintése | 301 |
Államilag minősített fajták | 302 |
Fő árufajták | 302 |
Választékbővítő fajták | 312 |
Minősítés alatt álló fajták és fajtajelöltek | 332 |
Szaporításra ideiglenesen engedélyezett fajták és fajtajelöltek | 332 |
Magnélküli nagybogyójú | 332 |
Nyilvántarott kísérletre ajánlott fajták és fajtajelöltek | 333 |
Üzemi telepítésre nem engedélyezett, ismert és elterjedt fajták | 339 |
A csemegeszőlő-fajták elterjedsége (telepített terület 1961-1985 között) az üzemi ültetvényekben | 350 |
A csemegeszőlő-fajták és -fajtajelöltek fürtjeinek és bogyóinak jellemzői | 350 |
A csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó fontosabb jellemzők | 350 |
A bor és a csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó néhány újabb adatsor | 360 |
Az ültetvényállag szőlőfajták szerinti alakulása | 361 |
A fajták olthatósága és szaporíthatósága | 363 |
A fajták fagykárosodása és termésregeneráló képessége | 363 |
A keresztezéses nemesítéssel előállított, szelektált, és a honosított fajtákkal kapcsolatos információk | 367 |
Újabb külföldi ill. honosítás alatt álló bor- és csemegeszőlő-fajták | 377 |
Ausztria | 377 |
Bulgária | 377 |
Csehszlovákia | 378 |
Franciaország | 378 |
Jugoszlávai | 379 |
Német Szövetségi Köztársaság | 380 |
Románia | 380 |
Szovjetunió | 382 |
Régi direkttermő, régi és új rezisztens szőlőfajták | 384 |
Régi direkttermő fajták | 387 |
Régi termőhibridek | 389 |
Új rezisztens fajták | 392 |
Alanyfajták | 393 |
Az alanyfajták áttekintése | 394 |
Államilag minősített és szaporításra ideiglenesen engedélyezett alanyfajták | 396 |
Egyéb, hazánkban ismert alanyfajták | 400 |
Fajtahasználat | |
Rendeleti előírások | 405 |
A fajtaválasztékot szabályozó rendeletek, a szőlőfajták termőhelyi besorolása | 405 |
A szőlőfajták termőhelyi besorolásával kapcsolatos észrevételek | 412 |
A telepítésre engedélyezett szőlőfajták kategóriái | 414 |
A fajtaminősítés- fenntartás és -szaporítás rendszere | 416 |
A fajtaminősítésből 1970-1985 között törölt fajták és fajtajelöltek névsora | 418 |
A szaporításra engedélyezett szőlő- és gyümölcsfajták jegyzékében 1987/88-ban bekövetkezett változások | 421 |
A szőlőfajták megválasztását meghatározó tényezők | 421 |
Az ökológiai feltételek | 422 |
A termelőerők és a termelési viszonyok (üzemmértékek) | 424 |
A termelési cél | 426 |
A piaci igények, fogyasztási szokások | 426 |
Fajtapolitika, rendeleti kötöttségek | 427 |
A fajtaválaszték történeti fejlődése | 427 |
A magyarországi fejlődés korszakai | 427 |
A filoxéravész előtt | 428 |
A filoxéravésztől (1875) a nagyüzemi termesztés kezdetéig (1950-ig) | 431 |
A nagyüzemi termesztés kezdetétől napjainkig | 435 |
A fajták területének változása | 441 |
A fajtaválaszték történeti fejlődése a külföldi szőlőtermesztő országokban | 446 |
Az intenzív fajták, az intenzív termesztésre alkalmas fajták fogalomköre | 449 |
A fajtaváltás és a fajtaválaszték bővítésének tendenciái | 450 |
Magyarországon | 450 |
A korai és a középérésű fajták előtérbe kerülése | 451 |
A termelésbiztonság növelésének szükségessége | 452 |
A minőségi termelés fokozása | 457 |
A fajtaválasztást szolgáló ültetvéyek területi megoszlása | 457 |
A külföldi szőlőtermesztő országokban | 459 |
A fajták üzemen belüli megválasztása | 463 |
Fehérborszőlő-fajták | 463 |
Vörösborszőlő-fajták | 466 |
Csemegeborszőlő-fajták | 467 |
A fajták megválasztása a kistermelésben és a házikertben | 468 |
A szőlőfajták termesztésének gazdaságossága | 470 |
A szőlőfajta szerepe a borok minőségét alakító tényezők sorában | 474 |
A termőhely | 475 |
Az adott év időjárásával jellemezhető évjárathatás | 476 |
A szőlőfajta | 478 |
A termesztéstechnológia | 479 |
A szüreti idő | 481 |
A szőlőfeldolgozási és borkészítési eljárások | 482 |
A beérési fokot alakító tényezők sorrendisége | 483 |
A szőlőfajták és a borok elnevezése közötti kapcsolatok | 484 |
Magyarországon | 484 |
A külföldi szőlőtermesztő országokban | 486 |
A fajtaértékelés és -használat feladatai | 489 |
Felhasznált irodalom | 491 |
Az ismertetett szőlőfajták és társneveik névmutatója | 503 |