1.061.917

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlő, must, bor

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Növényvédelem és Kertészet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 60 oldal
Sorozatcím: Növényvédelem és Kertészet Könyvtára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: 15 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Nyomtatta a Stephaneum nyomda r. t., Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
Az érett szőlő.
Egy jó pohár bor igen sok esetben segít az emberek életében előforduló bajok, bánatok, gondok elfelejtésében, de ugyancsak előkerül, mikor öröm van a házban s... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
Az érett szőlő.
Egy jó pohár bor igen sok esetben segít az emberek életében előforduló bajok, bánatok, gondok elfelejtésében, de ugyancsak előkerül, mikor öröm van a házban s az sem ritka eset, hogy valami betegségnél játszik nem is csekély szerepet. A bor szerepe az emberi életben sok ezer esztendős, mégis, ha azt akarjuk, hogy jó borunk legyen, meg kell tanulnunk a borkészítést, mert bor és bor közt igen nagy különbség van. A bor nem úgy terem, mint azt fogyasztjuk, ezt mindenki jól tudja, de hogy miként lesz jó vagy rossz bor a szőlőfürtből, azt minden szőlősgazdának meg kell előbb tanulnia.
A bor a szőlő érett gyümölcséből készül. Ez a gyümölcs maga a szőlő, mely kocsányon egymás mellett elhelyezkedő bogyókból áll. A szőlőfürt nagysága, alakja, tömöttsége vagy lazasága, a bogyók alakja, színe és zamatja a különféle szőlőfajták szerint változó. Éppen ilyen változatos az a bor is, amit különféle szőlőfajtákból szűrtünk. A bor minőségére nem csupán a szőlőfajták tulajdonságai, hanem egyéb körülmények is lényeges befolyást gyakorolnak. Igy a szőlőterület fekvése, talaja, éghajlata, az időjárási viszonyok. Nem mindegy tehát, hogy a rizling hol terem, mert még ugyanazon dűlőben is más és más bor lesz belőle.
Tehát a természeti viszonyok fontos szerepet játszanak a bor minőségében, de ezek mellett igen nagy szerep jut az emberi tudásnak is a szűretelés, a sajtolás, erjesztés, fejtés, kezelés munkájánál. Mindezek helyes vagy helytelen elvégzése, vagy elsietése, vagy késéssel történő végzése döntheti el a bor jóságát vagy kevésbbé sikerült voltát.szerint, a következő: Vissza

Tartalom

Az érett szőlő3
A szőlő érése4
A szüret ideje5
Szüretelő-eszközök10
A must18
Az erjedés18
Tisztán tenyésztett fajtaélesztők21
A must erjedésének megakadályozása23
Az erjedés okozta változások a mustban24
A gazda teendői a must erjedésénél26
Az újbor27
A levegő hatása az újborra28
A bor apadása29
A bor természetes savcsökkenése30
A pince hőmérsékletének hatása a borra31
Az első fejtés32
A későbbi fejtések38
A bor szűrése39
A derítés43
Próbaderítés47
Kékderítés48
Pasztőrözés49
A csírátlanító szűrés50
A borházasítás51
Savcsökkentés - savtompítás52
A bor felfrissítése szénsavval53
A bor szesztartalmának meghatározása53
Vinalcométer54
A kénezés54
Borjavítás sűrített musttal55
Vörösborkészítés56
Borhibák és borbetegségek56

S. Biró Géza

S. Biró Géza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: S. Biró Géza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem