1.060.331

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlő és bor

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 327 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv fekete-fehér ábrákkal illusztrált. Nyolcadik, átdolgozott kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó a nyolcadik kiadáshoz3
A szőlő
A szőlőtermesztés szerepe az emberiség életében7
Szőlőtermesztésünk kialakulása és helyzete7
A szőlő termesztésének gazdasági jelentősége8
A szőlőtőke részei11
A gyökérzet11
Felépítése, működése és fejlődése12
A törzs és a hajtásrendszer12
Fás részek12
Tőketörzs és részei12
Vessző13
Hajtás és oldalszervei15
Levél16
Rügy16
Kacs17
Virágzat17
Fürt19
A szőlőtermesztés környezeti feltételei21
A hőmérsékleti viszonyok21
A domborzat és a terület fekvése22
A talaj22
Vastagsága22
Termékenysége22
Vízellátottsága23
Fizikai szerkezete23
A szőlő szaporításának módjai24
A szaporítóanyag előállítása24
Európai (hazai) vessző24
Szelektálás25
Vessző megszedése25
Alanyvessző27
Gyökeres európai és alanyvessző előállítása iskolázással27
Iskola talaja27
Vessző előkészítése iskolázásra27
Iskolázás28
Gyökereztető iskola gondozása29
Gyökeres vessző kiszedése az iskolából30
Fás oltványok készítése és gyökereztetése31
Porbujtás34
Körbujtás35
Kínai vagy sugaras bujtás35
Kosaras és cserepes bujtás36
A szaporítóanyag vermelése felhasználásig37
Vermelés szabadban38
Vermelés fedett helyen39
A tőkepótlás módszerei39
Tőkepótló bujtás40
Döntés41
Zöldoltás43
A tőkeátoltás módszerei47
Zöldre fásoltás47
Oltás gyökérnyakba49
Oltás gyökértörzsbe51
A szőlő telepítése53
A telepítés előkészítése53
Területkiválasztás53
Talajvizsgálat55
Termelési cél kitűzése55
Művelési és ültetési formák meghatározása56
Szőlőfajta kiválasztása58
Csemegeszőlők59
Borszőlők59
Szaporítóanyag megválasztása59
A talaj előkészítése telepítésre60
Talaj gyomtalanítása62
Talajfáradtság megszüntetése62
Talaj alap- vagy indítótrágyázása62
Talaj mélyforgatása63
A telepítés végrehajtása64
Ültetés mélysége64
Sorok és tőkehelyek kijelölése64
Szaporítóanyag előkészítése telepítésre65
Gyökeres vessző és oltvány előkészítése65
Sima vessző előkészítése65
A vesszők bemártása agyagos pépbe66
Ültetés módjai66
Fúróval lyukba ültetés66
Ásóval gödörbe ültetés69
Az ültetés felkapcsolása70
A szőlő támberendezése70
Karótámasz70
Huzalos támasz71
Új telepítésű szőlők gondozása73
Első év munkái73
Második év munkái74
A termő szőlő munkái75
A metszés75
Rügyek, csapok elnevezése és szerepe76
Rügyek termékenysége79
Fiatal tőke alakító metszése80
0,8 - 1,2 m sortávolságú szőlők művelésmódjai és kialakításuk81
Fejművelés81
Gyalogművelés83
Bakművelés83
1,4 - 3,5 m sortávolságú szőlők művelésmódjai és kialakításuk85
Guyot-művelés85
Szálvesszős fejművelés86
Egy- és kétszintű kordonművelés86
Moser-féle magas kordonművelés86
Karikás művelés90
Termő szőlő metszésmódjai és metszése92
Kopaszmetszés92
Rövidcsapos metszés94
Hosszúcsapos metszés94
Vegyescsapos metszés96
Szálvesszős metszés (vegyes metszés)96
Metszésmód megválasztásának irányelvei98
Metszés ideje98
Metszés gyakorlati munkája100
Téli fagy- és pállási kárt szenvedett szőlők metszése103
Metszés járulékos munkái104
Harmatgyökerezés104
Nyakvesszők eltávolítása105
Szálvessző kikötése105
Porbujtások lehúzása106
Felbujtások készítése107
Az elpusztult tőkék pótlása107
Ápolása108
A talajmunkák108
Szőlőfedés (takarás)108
Nyitás110
Kapálás111
Első kapálás111
Gyomirtó kapálás111
Érés alá kapálás111
Vegyszeres gyomirtás112
A hajtásválogatás112
A kötözés113
A hónaljazás114
A csonkázás (tetejezés)115
A trágyázás és tápanyagvisszapótlás116
Trágyázás célja és jelentősége116
Szerves trágyák117
Istállótrágya117
Húgylé118
Fekál- és sertéstrágya118
Keveréktrágya (komposzt)118
Egyéb szerves trágyák119
Műtrágyák119
Nitrogénműtrágya119
Foszforműtrágya120
Káliumműtrágya121
Termő szőlő tápanyagszükséglete121
Trágyázás irányelvei122
Trágyázás módja és ideje125
Permet- vagy lombtrágyázás127
A szőlő növényvédelme128
Gombás betegségek128
Peronoszpóra128
Lisztharmat135
Szőlőorbánc136
Fakórothadás137
Szürkerothadás137
Ritkábban előforduló gombás, vírusos és baktériumos betegségek138
Gyökérpenészek138
Szürkepenész138
Vírusos megbetegedések138
Baktériumos golyvásodás138
Rovarkártevők139
Szőlőgyökértetű (filoxéra)139
Szőlőmoly139
Szőlőilonca140
Kendermagbogár141
Cserebogárpajor141
Darazsak142
Ritkábban károsító rovarok143
Szőlőgubacsatka143
Szőlőlevélatka143
Firkálóbogár143
Szőlőeszelény143
Hamvas vincellérbogár143
Bagolypille hernyója143
Kormospille hernyója143
Élettani elváltozások144
Sárgaság (vashiány vagy mészklorózis)144
Időjárás okozta elváltozások144
Tavaszi fagykár144
Napperzselés146
Jégverés146
Kipállás146
A szőlő egyszerűsített növényvédelme146
A védekezőszerek ismertetése148
Gombaölő szerek148
Szerves hatóanyagú permetezőszerek148
Kombinált permetezőszerek149
Rézoxi-klorid hatóanyagú permetezőszerek149
Bordói lé149
Kéntartalmú permetezőszerek150
Porozószerek150
Rézmészpor150
Badacsonyi rézmészpor151
Rézkénpor151
Badacsonyi rézkénpor161
Kénpor151
Rovarölő szerek151
Szerves foszforvegyületek151
Lindántartalmú szerek151
Szénkéreg151
Permetező- és porozógépek152
Kis permetezőgép152
Háti permetezőgép152
Műanyagtartalmú háti permetezőgép152
Kiss Bálint-féle egyetemes gyorspermetező152
Motoros háti permetezőgép152
Számum kézi porozógép162
Háti porozógép162
Elhanyagolt szőlők rendbehozásának módszerei155
Leromlás okának kivizsgálása155
Tőkék felerősítése trágyázással156
Tőkefej rendbehozása157
Döntéssel157
Tisztogatással157
Harmatgyökerek és nyakvesszők eltávolítása160
Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből161
Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése162
A szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek163
Oltókés163
Metszőolló163
Metszőcsákány163
Csonkvágó fűrész165
Kapák165
Sarabolók165
Szüretelő olló165
Lóvontatású talajművelők166
Kerti traktorok167
Házikerti lugasművelés168
A lugas helyének kijelölése168
A fajta kiválasztása171
Az ültetés174
A lugas támaszberendezései175
Alkalmazkodó formák175
Díszítő formák176
Házikerti formák181
A támaszberendezések anyaga183
Lugasformák és alakító metszésük184
Füzérlugasok184
Kordonlugasok186
Szárnyas lugasok187
Kombinációs tetőlugasok195
A lugasformák kinevelésének általános szabályai196
A termőlugas metszése199
A lugas hajtásainak kezelése200
Hajtásválogatás200
Kötözés202
Hónaljazás203
Hajtások visszavágása (csonkázás, tetejezés)203
A lugas növényvédelme204
A termést szabályozó eljárások205
Termőhajtások csúcsának lecsípése205
Mesterséges pótbeporzás205
Fürt- és bogyóritkítás206
Gyűrűzés207
Levelek ritkítása207
Vegyszeres kezelés208
A trágyázás és az öntözés208
A lugastőkék téli fagyvédelme209
A szüreti idő meghosszabbítása211
A szőlő téli eltartása212
Eltartás kamrában212
Eltartás levágott vesszővel213
Eltartás fűrészporba ágyazva213
Szőlőíz készítése214
Az elterjedtebb szőlőfajták ismertetése216
Fehérbor-szőlőfajták218
Ottonel muskotály (Muscat ottonel)218
Rizlingszilváni219
Kocsis Irma219
Leányka219
Piros tramini220
Ezerjó220
Ezeréves Magyarország emléke220
Piros szlankamenka221
Olasz rizling221
Furmint222
Hárslevelű222
Fehér izsáki (Izsáki sárfehér)223
Kövidinka223
Vörösbor-szőlőfajták223
Oportó223
Kékfrankos224
Kadarka224
Csemegeszőlő-fajták225
Csabagyöngye225
Favorit225
Irsai Olivér225
Szőlőskertek királynője muskotály226
Pannónia kincse226
Gloria Hungariae226
Saszla-félék227
Attila227
Téli muskotály227
Csiri-csuri228
Afuz Ali228
Labruska ízű direkttermő- (ellenálló) fajták228
Piros delaware229
Fehér delaware229
Noah229
Izabella229
Othello230
Mellékízmentes ellenálló fajták230
Seibel 5279 (Feri szőlő), Seibel 5409 (Iber francia)230
Zala gyöngye (Egri csillagok 24)230
Kevésbé elterjedt szőlőfajták ismertetése232
Alanyfajták jellemző tulajdonságai242
A bor
A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók245
A pince245
A boroshordók245
Üres hordók gondozása247
Új hordó előkészítése248
Vörösboros hordók színtelenítése248
Ecetes és penészes (dohos) hordók rendbehozatala248
Az üvegballonok250
A műanyagedények250
A szüret és a szőlő feldolgozása251
A szőlő érése és a szüret ideje251
A szőlőfürt és részei252
A feldolgozás előkészületei253
A szőlő zúzása és sajtolása253
A fehér bor készítése253
Must ülepítése (nyálkázása) erjesztés előtt255
Must erjesztése255
Erjesztés bentonittal257
Erjesztés aktív szénnel (Decolor)257
A vörös és a sillerbor készítése257
A must cukortartalmának mérése (fokolása)259
Az új borok édességének megtartása260
A szőlőtörköly felhasználása261
A törköly felhasználása pálinkafőzésre261
Törkölybor készítése261
A bor kezelése262
A borok kor, szín és minőség szerinti elnevezése262
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük263
Az alkoholtartalom meghatározása264
Az egyszerű borkezelés műveletei265
Töltögetés267
Fejtés267
Seprő felhasználása270
Kénezés271
Must és a bor kénezése272
A borok házasítása273
A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása273
Savcsökkentés (savtompítás)274
Savpótlás275
Újraerjesztés275
Íz- és illathibák javítása aktív szénnel276
Színtelenítés276
Színjavítás276
A derítés277
Zselatin-csersav derítés277
A szűrés280
A must tartósítása280
A töményített (sűrített) must készítése280
A csemegeborok, az ürmös borok és habzóborok házi készítése281
Csemegebor-készítés281
Ürmösbor-készítés281
Habzóbor-készítés283
Borecet készítése283
Borbetegségek284
Virágosodás284
Ecetesedés284
Tejsavas (mannitos) erjedés285
Barnatörés285
Nyúlósodás286
Egéríz287
Záptojásszag287
Borhibák287
Penészíz és dohosság287
Feketetörés287
Egyéb borhibák288
Fehértörés288
Fémíz288
Kénes íz288
Kocsányíz288
Darabíz (levegőíz)288
Öregíz288
Lúgos íz288
Faíz288
Seprő- és élesztőíz288
Poshadt, fülledt íz288
Egyéb idegen ízek és illatok288
Zavarosodás288
Hasznos tudnivalók
Szaporítóanyag- és karószükséglet 1 kh-ra291
100 négyszögölenként (360 m2) iskolázható szőlővessző mennyisége291
A munkateljesítmény irányszámai a termő szőlőben292
Borszőlőfajták érési ideje294
Csemegeszőlő fajták érési ideje296
Borospince levegőjének páratartalma297
A huzal hossza és súlya297
Különböző minőségű rönkök súlya297
Adatok hasított karó készítéséhez297
A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben298
Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztéshez298
Permetlészükséglet298
100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége299
A must alkotórészei299
A must fajsúlya és az erjedési vesztesége300
A bor alkotórészei300
A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok visszaszámítása mustfokra300
Egyéb adatok még a borról301
Borseprő-seprőnyeredék301
A seprőből lepárolható pálinka mennyisége302
Szőlőtörköly alkotórészeinek aránya302
A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége302
Hengerszűrők teljesítménye és azbesztszükséglete303
Kénezés303
Üres hordók kénezése304
Boroshordók fontosabb adatai304
A hordók űrtartalmának kiszámítása képlettel305
A kádak űrtartalmának kiszámítása képlettel305
Gyors hordómérő táblázat305
A szőlőtermesztők munkanaptára307
Január-február307
Március308
Április308
Május309
Június310
Július310
Augusztus311
Szeptember312
Október312
November313
December314
Szőlőtermesztési és borászati intézmények és vállalatok315
Továbbképzéshez ajánlott irodalom317
Szőlő317
Bor317

Prohászka Ferenc

Prohászka Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Prohászka Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem