Előszó | 5 |
A szőlő | |
A szőlőtőke részei | 9 |
A gyökérzet | 9 |
Felépítése, működése és fejlődése | 10 |
A törzs és a hajtásrendszer | 11 |
Fás részek | 11 |
A tőketörzs és részei - Vessző | 11 |
A hajtás és oldalszervei | 14 |
Levél - Rügy - Kacs - Virágzat - Fürt (termés) | 16 |
A szőlő táplálkozása és életműködése | 20 |
A szőlőtermesztés környezeti feltételei | 22 |
A hőmérsékleti viszonyok | 22 |
A domborzat és a terület fekvése | 23 |
A talaj | 24 |
A termőréteg vastagsága - Termékenysége - Vízellátottsága - Fizikai szerkezete | 24 |
A szőlő szaporításának módjai | 27 |
A szaporítóanyag előállítása | 27 |
Az európai (hazai) vessző | 28 |
Szelektálás - A vessző megszedése | 29 |
Alanyvessző | 31 |
Gyökeres európai és alanyvessző előálítása iskolázással | 31 |
Az iskola talaja - A vessző előkészítése iskolázásra - Iskolázás - A gyökereztetőiskola gondozása - A gyökeres vessző kiszedése az iskolából | 32 |
Fás oltványok készítése és gyökereztetése | 39 |
Egyéb szaporítóanyag-előállítási módszerek | 44 |
Porbujtás - Kosaras és cserepes bujtás | 44 |
A szaporítóanyag vermelése felhasználásig | 47 |
Vermelés szabadban - Vermelés fedett helyen | 47 |
A szőlő telepítése | 50 |
A telepítés előkészítése | 50 |
Területkiválasztás | 51 |
Talajvizsgálat | 53 |
A művelési és ültetési formák meghatározása | 54 |
Lugasművelés - Moser-féle magas kordonok - Középmagas művelés - Alacsonyművelés - Gyalogművelés - Kétszintes termesztés | 54 |
A szőlőfajta kiválasztása | 57 |
A szaporítóanyag megválasztása | 59 |
A talaj előkészítése telepítésre | 60 |
A talaj gyomtalanítása | 60 |
A talajfáradtság megszüntetése | 62 |
A talaj alap- vagy készlettrágyázása | 62 |
A talaj mélyforgatása | 64 |
A telepítés | 65 |
A sorok és a tőkehelyek kijelölése | 65 |
A szaporítóanyag előkészítése telepítésre | 66 |
Gyökeres vessző és oltvány előkészítése - Sima vessző előkészítése | 66 |
Az ültetés mélysége | 68 |
Az ültetés módjai | 68 |
Fúróval lyukba ültetés - Ásóval gödörbe ültetés - Felkupacolás | 69 |
A szőlő támberendezése | 73 |
Karótámasz | 73 |
Huzalos támasz | 75 |
Új telepítésű szőlők gondozása | 77 |
Az első év munkái - A második év munkái | 77 |
A termő szőlő munkái | 80 |
A metszés | 81 |
A rügyek, a csapok elnevezése és szerepe | 82 |
A rügyek termékenysége | 85 |
A fiatal tőke alakító metszése | 87 |
Alacsonyművelés | 88 |
Fejművelés - Gyalogművelés - Bakművelés - Karikás művelés | 88 |
Középmagas művelés | 94 |
Guyot-művelés - Szálvesszős fejművelés - Egy- és kétszintes kordonművelés | 95 |
Magasművelés | 100 |
Moser-féle magaskordon-művelés - A függönyművelés - Az ernyőművelés | 100 |
A termő szőlő metszésmódjai és metszése | 127 |
Kopaszmetszés - Rövidcsapos metszés - Hosszúcsapos metszés - Vegyescsapos metszés - Szálvesszős metszés | 128 |
A metszésmód megválasztásának irányelvei | 136 |
A metszés ideje | 138 |
A termés megtervezése metszéskor | 138 |
A metszés | 139 |
Téli fagy- és pállási kárt szenvedett szőlők metszése | 143 |
A metszés járulékos munkái | 144 |
Harmatgyökerezés - A nyakvesszők eltávolítása - A szálvessző kikötése - A porbujtások lehúzása - Fejbujtások készítése | 144 |
Az elpusztult tőkék pótlása | 148 |
Pótlás gyökeres vesszővel | 149 |
Tőkepótló bujtás | 150 |
Döntés | 152 |
Zöldoltás | 154 |
A hasítékos ékoltás - A héj alá oltás - A szemzés - A pótlások ápolása | 154 |
A talajmunkák | 161 |
Szőlőfedés (takarás) | 161 |
Nyitás | 163 |
Kapálás | 164 |
Vegyszeres gyomirtás | 165 |
A hajtásválogatás | 166 |
A kötözés | 168 |
A hónaljazás | 170 |
A csonkázás (tetejezés) | 170 |
A trágyázás és a tápanyag-visszapótlás | 172 |
A trágyázás célja és jelentősége | 172 |
A tápanyagok szerepe és hatása | 173 |
Szerves trágyák | 175 |
Műtrágyák | 179 |
A trágyázás alapelvei | 180 |
Talajelemzés - Készlettrágyázás - Termő szőlők fenntartó trágyázása - Levélelemzés | 181 |
A hagyományos trágyázás irányelvei | 189 |
A trágyázás módja és ideje | 190 |
Levéltrágyázás | 193 |
A szőlő növényvédelme | 195 |
Gombás betegségek | 195 |
Peronoszpóra | 195 |
Lisztharmat | 205 |
Szőlőorbánc | 207 |
Fakórothadás | 208 |
Szürkerothadás | 209 |
Ritkábban előforduló gombás, vírusos és baktériumos betegségek | 210 |
Állati kártevők | 211 |
Szőlőgyökértetű (filoxéra) | 211 |
Szőlőmoly | 212 |
Szőlőilonca | 213 |
Kendermagbogár | 213 |
Cserebogárpajor | 214 |
Darazsak | 215 |
Szőlőlevélatka | 216 |
Ritkábban károsító állati kártevők | 217 |
Élettani elváltozások | 218 |
Sárgaság (vashiány vagy mészklorózis) | 218 |
A szőlőfürt kocsánybénulása | 219 |
Időjárás okozta elváltozások | 219 |
Tavaszi fagykár | 220 |
Napperzselés | 221 |
Jégverés | 221 |
Kipállás | 222 |
Permetezési menetrend | 222 |
A védekezőszerek ismertetése | 225 |
Gombaölő porozószerek | 225 |
Rovarölő szerek | 225 |
Permetezési tudnivalók | 228 |
Permetező- és porozógépek | 231 |
Termő szőlők átállítása korszerű művelési formákra | 234 |
Az átállás indokai és előnyei | 234 |
A szőlősorok szélesítése | 235 |
Átállás korszerűbb művelésmódokra | 236 |
A tőkeátoltás módszerei | 236 |
Zöldre fásoltás | 238 |
Oltás gyökérnyakba | 241 |
Oltás gyökértörzsbe | 242 |
Elhanyagolt szőlők rendbehozásának módszerei | 244 |
A leromlás okának kivizsgálása | 244 |
Tőkék felerősítése trágyázásal | 246 |
A tőkefej rendbehozása | 247 |
A harmatgyökerek és a nyakvesszők eltávolítása | 250 |
Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből | 252 |
Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése | 253 |
Szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek | 254 |
Házikerti lugasművelés | 261 |
A lugas helyének kijelölése | 262 |
A fajta kiválasztása | 265 |
Az ültetés | 268 |
A lugas támaszberendezései | 270 |
Alkalmazkodó formák | 270 |
Díszítő formák | 273 |
Házikerti formák | 276 |
A támaszberendezések alapanyagai | 278 |
Lugasformák és alakító metszésük | 280 |
Füzérlugasok | 281 |
Kordonlugasok | 282 |
Szárnyas lugasok | 287 |
Kombinációs tetőlugasok | 290 |
A lugasformák kinevelésének általános szabályai | 292 |
A termő lugas metszése | 295 |
A lugas hajtásainak kezelése | 298 |
Hajtásválogatás - Kötözés - Hónaljazás - A hajtások visszavágása (csonkázás, tetejezés) | 298 |
A lugas növényvédelme | 302 |
A termést szabályozó eljárások | 303 |
A termőhajtások csúcsának lecsípése - Mesterséges pótbeporzás - Fürt- és bogyóritkítás - Gyűrűzés - A levelek ritkítása | 303 |
A trágyázás és az öntözés | 307 |
A lugastőkék téli fagyvédelme | 309 |
A szüreti idő meghosszabbítása | 311 |
A szőlő téli eltartása | 312 |
A szőlőfajták ismertetése | 316 |
Minőségi fehérborszőlő-fajták | 320 |
Ottonel muskotály | 320 |
Rizlingszilváni | 320 |
Leányka | 321 |
Piros tramini | 321 |
Szürkebarát | 321 |
Pinot blanc | 322 |
Zöld veltelini | 322 |
Sauvignon | 322 |
Chardonnay | 323 |
Királyleányka | 323 |
Rajnai rizling | 323 |
Olasz rizling | 324 |
Furmint | 324 |
Hárslevelű | 325 |
Fehér tömegborszőlő-fajták | 326 |
Ezerjó | 326 |
Izsáki (Izsáki sárfehér) | 327 |
Kövidinka | 328 |
Vörösborszőlő-fajták | 328 |
Oportó | 328 |
Zweigelt | 328 |
Kékfrankos | 329 |
Merlot | 329 |
Cabernet franc | 329 |
Cabernet sauvignon | 330 |
Kadarka | 330 |
Csemegeszőlő-fajták | 331 |
Csaba gyöngye | 331 |
Kozma Pálné muskotály | 332 |
Favorit | 332 |
Irsai Olivér | 333 |
Szőlőskertek királynője muskotály | 334 |
Pannónia kincse | 334 |
Boglárka | 335 |
Saszla-félék | 336 |
Mathiász Jánosné muskotály | 337 |
Attila | 338 |
Afuz Ali | 338 |
Hazai nemesítésű újabb szőlőfajták | 339 |
Fehérborszőlő-fajták | 340 |
Zefír | 340 |
Zengő | 340 |
Zenit | 340 |
Táltos | 341 |
Karát | 341 |
Cserszegi fűszeres | 341 |
Mátrai muskotály | 342 |
Ezerfürtű | 342 |
Jubileum 75 | 342 |
Vörösborszőlő-fajták | 343 |
Magyar frankos | 343 |
Rubintso | 343 |
Festőborszőlő-fajták | 343 |
Bíborkadarka | 343 |
Kármin | 344 |
Peronoszpórával és egyéb gombás betegségekkel szemben részben ellenálló fajták | 344 |
Fehérborszőlő-fajták | 344 |
Zala gyöngye | 344 |
Bianca | 345 |
Kunbarát | 345 |
Kunleány | 346 |
Vörösborszőlő-fajta | 346 |
Medina | 346 |
Csemegeszőlő-fajta | 347 |
Pölöskei muskotály | 347 |
Alanyfajták | 347 |
A bor | |
A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók | 351 |
A pince | 351 |
Borkezelési eszközök | 351 |
A boroshordók | 352 |
Az üres hordók gondozása | 354 |
Új hordó előkészítése | 355 |
Vörösboros hordók színtesztelése | 355 |
Ecetes és penészes (dohos) hordók rendbehozatala | 356 |
Az üvegballonok | 357 |
A műanyag edények | 358 |
A szüret és a szőlő feldolgozása | 360 |
A szőlő érése és a szüret ideje | 360 |
A szőlőfürt és részei | 362 |
A feldolgozás előkészületei | 362 |
A szőlő zúzása és sajtolása | 363 |
A fehérbor készítése | 363 |
A must ülepítése (nyálkázása) erjesztés előtt | 365 |
A must erjesztése | 365 |
Erjesztés bentonittal - Erjesztés aktív szénnel (Decolor) | 368 |
A vörös- és a sillerbor készítése | 369 |
A must cukortartalmának mérése (fokolása) | 371 |
Az újborok édességének megtartása | 372 |
A must tartósítása | 373 |
A töményített (sűrített) must készítése | 374 |
A must javítása | 375 |
A csemegeborok, az ürmösborok és a habzóborok házi készítése | 375 |
Borecet készítése | 378 |
A szőlőtörköly felhasználása | 379 |
A bor kezelése | 381 |
A borok kor, szín és minőség szerinti elnevezése | 381 |
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük | 382 |
Az alkoholtartalom meghatározása | 384 |
Az egyszerű borkezelés műveletei | 386 |
Töltögetés | 387 |
Darabban levő borok kezelése | 388 |
Fejtés | 388 |
A seprő felhasználása | 392 |
Kénezés | 393 |
A must és a bor kénezése - A boroshordók és a pince kénezése | 394 |
A borok házasítása | 396 |
A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása | 396 |
Savcsökkentés (savtompítás) | 397 |
Savpótlás | 398 |
Újraerjesztés | 399 |
Íz- és illathibák javítása aktív szénnel | 399 |
Színtelenítés | 400 |
Színjavítás | 400 |
A derítés | 401 |
Zselatinos, csersavas derítés - Bentonitos derítés | 402 |
A szűrés | 404 |
Borbetegségek | 405 |
Virágosodás | 406 |
Ecetesedés | 407 |
Tejsavas (mannitos) erjedés | 407 |
Barnatörés | 408 |
Nyúlósodás | 409 |
Egéríz | 409 |
Záptojásszag | 410 |
Borhibák | 410 |
Penészíz és dohosság | 410 |
Feketetörés | 410 |
Egyéb borhibák | 411 |
Hasznos tudnivalók | |
A bor az ember életében | 415 |
Hogyan "tálaljuk" a bort? | 416 |
A szőlőtermelés és a termés hasznosításának alakulása Magyarországon | 434 |
Területszámítás | 436 |
Szaporítóanyag- és karószükséglet-számítás | 438 |
A 100 m2-enként iskolázható szőlővessző mennyisége | 438 |
A munkateljesítmény irányszámai a termő szőlőben | 439 |
Borszőlőfajták érési ideje | 443 |
A borospince levegőjének páratartalma | 444 |
A huzal hossza és tömege | 444 |
Különböző minőségi rönkök tömege | 444 |
Adatok hasított karó készítéséhez | 445 |
A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben | 445 |
Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztéshez | 446 |
Permetlészükséglet hektáronként | 446 |
A 100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége | 447 |
A must alkotórészei | 447 |
A must sűrűsége és az erjedési vesztesége | 448 |
A bor alkotórészei | 448 |
A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok visszaszámítása mustfokra | 449 |
Borseprő - seprőnyeredék | 449 |
Egyéb adatok még a borról | 450 |
A seprőből lepárolható pálinka mennyisége | 451 |
A szőlőtörköly alkotórészeinek aránya | 451 |
A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége | 451 |
A hengerszűrők teljesítménye és azbesztszükséglete | 452 |
Kénezés | 452 |
Üres hordók kénezése | 453 |
A must és a bor kénezési táblázata | 453 |
Boroshordók fontosabb adatai | 454 |
A hordók űrtartalmának kiszámítása képlettel | 455 |
A kádak űrtartalmának kiszámítása képlettel | 455 |
Gyors hordómérő-táblázat | 467 |
A szőlőtermesztő munkanaptára | 419 |
Január-február | 419 |
Március | 420 |
Április | 421 |
Május | 422 |
Június | 423 |
Július | 424 |
Augusztus | 424 |
Szeptember | 425 |
Október | 426 |
November | 427 |
December | 428 |
Szőlőtermesztési és borászati intézmények és vállalatok | 429 |
Továbbképzéshez ajánlott irodalom | 432 |