1.061.942

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlő és bor

Szerző
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 477 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-232-288-6
Megjegyzés: 170 fekete-fehér ábrával, fotóval illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szőlőskert gazdái jó szőlészek és borászok, s méltán büszkék szőlőjükre, lugasukra, vendégmarasztaló borukra. Az írói szándék találkozott az olvasók, azaz a házikerttulajdonosok igényével, és a siker nem maradt el. Prohászka Ferenc könyvének ez a 14. kiadása, amelyet a nemrégen elhunyt szerző kívánsága szerint átdolgoztattunk. A világosan, egyszerűen, de szemléletesen és szakszerűen megírt mű a csemege- és borszőlőtermesztésről, valamint a borkezelésről szól.
A szőlőtermesztési rész a szőlőfajták jellemzését, a szaporítást, a tőkehiány pótlásának módjait, a telepítést, a termő szőlő metszését, növényvédelmét és a lugas nevelésének tudnivalóit tartalmazza.
Aki csak kevés bor készítésére vállalkozik, annak is tudnia kell a szürettel, a must erjesztésével, a bor kezelésével kapcsolatosan teendőket.
A régi és jól bevált módszerek mellett megtalálja az olvasó a szőlőtermesztés és a borkészítés, borkezelés új, korszerű eljárásait is.

Tartalom

Előszó5
A szőlő
A szőlőtőke részei9
A gyökérzet9
Felépítése, működése és fejlődése10
A törzs és a hajtásrendszer11
Fás részek11
A tőketörzs és részei - Vessző11
A hajtás és oldalszervei14
Levél - Rügy - Kacs - Virágzat - Fürt (termés)16
A szőlő táplálkozása és életműködése20
A szőlőtermesztés környezeti feltételei22
A hőmérsékleti viszonyok22
A domborzat és a terület fekvése23
A talaj24
A termőréteg vastagsága - Termékenysége - Vízellátottsága - Fizikai szerkezete24
A szőlő szaporításának módjai27
A szaporítóanyag előállítása27
Az európai (hazai) vessző28
Szelektálás - A vessző megszedése29
Alanyvessző31
Gyökeres európai és alanyvessző előálítása iskolázással31
Az iskola talaja - A vessző előkészítése iskolázásra - Iskolázás - A gyökereztetőiskola gondozása - A gyökeres vessző kiszedése az iskolából32
Fás oltványok készítése és gyökereztetése39
Egyéb szaporítóanyag-előállítási módszerek44
Porbujtás - Kosaras és cserepes bujtás44
A szaporítóanyag vermelése felhasználásig47
Vermelés szabadban - Vermelés fedett helyen47
A szőlő telepítése50
A telepítés előkészítése50
Területkiválasztás51
Talajvizsgálat53
A művelési és ültetési formák meghatározása54
Lugasművelés - Moser-féle magas kordonok - Középmagas művelés - Alacsonyművelés - Gyalogművelés - Kétszintes termesztés54
A szőlőfajta kiválasztása57
A szaporítóanyag megválasztása59
A talaj előkészítése telepítésre60
A talaj gyomtalanítása60
A talajfáradtság megszüntetése62
A talaj alap- vagy készlettrágyázása62
A talaj mélyforgatása64
A telepítés65
A sorok és a tőkehelyek kijelölése65
A szaporítóanyag előkészítése telepítésre66
Gyökeres vessző és oltvány előkészítése - Sima vessző előkészítése66
Az ültetés mélysége68
Az ültetés módjai68
Fúróval lyukba ültetés - Ásóval gödörbe ültetés - Felkupacolás69
A szőlő támberendezése73
Karótámasz73
Huzalos támasz75
Új telepítésű szőlők gondozása77
Az első év munkái - A második év munkái77
A termő szőlő munkái80
A metszés81
A rügyek, a csapok elnevezése és szerepe82
A rügyek termékenysége85
A fiatal tőke alakító metszése87
Alacsonyművelés88
Fejművelés - Gyalogművelés - Bakművelés - Karikás művelés88
Középmagas művelés94
Guyot-művelés - Szálvesszős fejművelés - Egy- és kétszintes kordonművelés95
Magasművelés100
Moser-féle magaskordon-művelés - A függönyművelés - Az ernyőművelés100
A termő szőlő metszésmódjai és metszése127
Kopaszmetszés - Rövidcsapos metszés - Hosszúcsapos metszés - Vegyescsapos metszés - Szálvesszős metszés128
A metszésmód megválasztásának irányelvei136
A metszés ideje138
A termés megtervezése metszéskor138
A metszés139
Téli fagy- és pállási kárt szenvedett szőlők metszése143
A metszés járulékos munkái144
Harmatgyökerezés - A nyakvesszők eltávolítása - A szálvessző kikötése - A porbujtások lehúzása - Fejbujtások készítése144
Az elpusztult tőkék pótlása148
Pótlás gyökeres vesszővel149
Tőkepótló bujtás150
Döntés152
Zöldoltás154
A hasítékos ékoltás - A héj alá oltás - A szemzés - A pótlások ápolása154
A talajmunkák161
Szőlőfedés (takarás)161
Nyitás163
Kapálás164
Vegyszeres gyomirtás165
A hajtásválogatás166
A kötözés168
A hónaljazás170
A csonkázás (tetejezés)170
A trágyázás és a tápanyag-visszapótlás172
A trágyázás célja és jelentősége172
A tápanyagok szerepe és hatása173
Szerves trágyák175
Műtrágyák179
A trágyázás alapelvei180
Talajelemzés - Készlettrágyázás - Termő szőlők fenntartó trágyázása - Levélelemzés181
A hagyományos trágyázás irányelvei189
A trágyázás módja és ideje190
Levéltrágyázás193
A szőlő növényvédelme195
Gombás betegségek195
Peronoszpóra195
Lisztharmat205
Szőlőorbánc207
Fakórothadás208
Szürkerothadás209
Ritkábban előforduló gombás, vírusos és baktériumos betegségek210
Állati kártevők211
Szőlőgyökértetű (filoxéra)211
Szőlőmoly212
Szőlőilonca213
Kendermagbogár213
Cserebogárpajor214
Darazsak215
Szőlőlevélatka216
Ritkábban károsító állati kártevők217
Élettani elváltozások218
Sárgaság (vashiány vagy mészklorózis)218
A szőlőfürt kocsánybénulása219
Időjárás okozta elváltozások219
Tavaszi fagykár220
Napperzselés221
Jégverés221
Kipállás222
Permetezési menetrend222
A védekezőszerek ismertetése225
Gombaölő porozószerek225
Rovarölő szerek225
Permetezési tudnivalók228
Permetező- és porozógépek231
Termő szőlők átállítása korszerű művelési formákra234
Az átállás indokai és előnyei234
A szőlősorok szélesítése235
Átállás korszerűbb művelésmódokra236
A tőkeátoltás módszerei236
Zöldre fásoltás238
Oltás gyökérnyakba241
Oltás gyökértörzsbe242
Elhanyagolt szőlők rendbehozásának módszerei244
A leromlás okának kivizsgálása244
Tőkék felerősítése trágyázásal246
A tőkefej rendbehozása247
A harmatgyökerek és a nyakvesszők eltávolítása250
Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből252
Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése253
Szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek254
Házikerti lugasművelés261
A lugas helyének kijelölése262
A fajta kiválasztása265
Az ültetés268
A lugas támaszberendezései270
Alkalmazkodó formák270
Díszítő formák273
Házikerti formák276
A támaszberendezések alapanyagai278
Lugasformák és alakító metszésük280
Füzérlugasok281
Kordonlugasok282
Szárnyas lugasok287
Kombinációs tetőlugasok290
A lugasformák kinevelésének általános szabályai292
A termő lugas metszése295
A lugas hajtásainak kezelése298
Hajtásválogatás - Kötözés - Hónaljazás - A hajtások visszavágása (csonkázás, tetejezés)298
A lugas növényvédelme302
A termést szabályozó eljárások303
A termőhajtások csúcsának lecsípése - Mesterséges pótbeporzás - Fürt- és bogyóritkítás - Gyűrűzés - A levelek ritkítása303
A trágyázás és az öntözés307
A lugastőkék téli fagyvédelme309
A szüreti idő meghosszabbítása311
A szőlő téli eltartása312
A szőlőfajták ismertetése316
Minőségi fehérborszőlő-fajták320
Ottonel muskotály320
Rizlingszilváni320
Leányka321
Piros tramini321
Szürkebarát321
Pinot blanc322
Zöld veltelini322
Sauvignon322
Chardonnay323
Királyleányka323
Rajnai rizling323
Olasz rizling324
Furmint324
Hárslevelű325
Fehér tömegborszőlő-fajták326
Ezerjó326
Izsáki (Izsáki sárfehér)327
Kövidinka328
Vörösborszőlő-fajták328
Oportó328
Zweigelt328
Kékfrankos329
Merlot329
Cabernet franc329
Cabernet sauvignon330
Kadarka330
Csemegeszőlő-fajták331
Csaba gyöngye331
Kozma Pálné muskotály332
Favorit332
Irsai Olivér333
Szőlőskertek királynője muskotály334
Pannónia kincse334
Boglárka335
Saszla-félék336
Mathiász Jánosné muskotály337
Attila338
Afuz Ali338
Hazai nemesítésű újabb szőlőfajták339
Fehérborszőlő-fajták340
Zefír340
Zengő340
Zenit340
Táltos341
Karát341
Cserszegi fűszeres341
Mátrai muskotály342
Ezerfürtű342
Jubileum 75342
Vörösborszőlő-fajták343
Magyar frankos343
Rubintso343
Festőborszőlő-fajták343
Bíborkadarka343
Kármin344
Peronoszpórával és egyéb gombás betegségekkel szemben részben ellenálló fajták344
Fehérborszőlő-fajták344
Zala gyöngye344
Bianca345
Kunbarát345
Kunleány346
Vörösborszőlő-fajta346
Medina346
Csemegeszőlő-fajta347
Pölöskei muskotály347
Alanyfajták347
A bor
A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók351
A pince351
Borkezelési eszközök351
A boroshordók352
Az üres hordók gondozása354
Új hordó előkészítése355
Vörösboros hordók színtesztelése355
Ecetes és penészes (dohos) hordók rendbehozatala356
Az üvegballonok357
A műanyag edények358
A szüret és a szőlő feldolgozása360
A szőlő érése és a szüret ideje360
A szőlőfürt és részei362
A feldolgozás előkészületei362
A szőlő zúzása és sajtolása363
A fehérbor készítése363
A must ülepítése (nyálkázása) erjesztés előtt365
A must erjesztése365
Erjesztés bentonittal - Erjesztés aktív szénnel (Decolor)368
A vörös- és a sillerbor készítése369
A must cukortartalmának mérése (fokolása)371
Az újborok édességének megtartása372
A must tartósítása373
A töményített (sűrített) must készítése374
A must javítása375
A csemegeborok, az ürmösborok és a habzóborok házi készítése375
Borecet készítése378
A szőlőtörköly felhasználása379
A bor kezelése381
A borok kor, szín és minőség szerinti elnevezése381
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük382
Az alkoholtartalom meghatározása384
Az egyszerű borkezelés műveletei386
Töltögetés387
Darabban levő borok kezelése388
Fejtés388
A seprő felhasználása392
Kénezés393
A must és a bor kénezése - A boroshordók és a pince kénezése394
A borok házasítása396
A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása396
Savcsökkentés (savtompítás)397
Savpótlás398
Újraerjesztés399
Íz- és illathibák javítása aktív szénnel399
Színtelenítés400
Színjavítás400
A derítés401
Zselatinos, csersavas derítés - Bentonitos derítés402
A szűrés404
Borbetegségek405
Virágosodás406
Ecetesedés407
Tejsavas (mannitos) erjedés407
Barnatörés408
Nyúlósodás409
Egéríz409
Záptojásszag410
Borhibák410
Penészíz és dohosság410
Feketetörés410
Egyéb borhibák411
Hasznos tudnivalók
A bor az ember életében415
Hogyan "tálaljuk" a bort?416
A szőlőtermelés és a termés hasznosításának alakulása Magyarországon434
Területszámítás436
Szaporítóanyag- és karószükséglet-számítás438
A 100 m2-enként iskolázható szőlővessző mennyisége438
A munkateljesítmény irányszámai a termő szőlőben439
Borszőlőfajták érési ideje443
A borospince levegőjének páratartalma444
A huzal hossza és tömege444
Különböző minőségi rönkök tömege444
Adatok hasított karó készítéséhez445
A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben445
Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztéshez446
Permetlészükséglet hektáronként446
A 100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége447
A must alkotórészei447
A must sűrűsége és az erjedési vesztesége448
A bor alkotórészei448
A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok visszaszámítása mustfokra449
Borseprő - seprőnyeredék449
Egyéb adatok még a borról450
A seprőből lepárolható pálinka mennyisége451
A szőlőtörköly alkotórészeinek aránya451
A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége451
A hengerszűrők teljesítménye és azbesztszükséglete452
Kénezés452
Üres hordók kénezése453
A must és a bor kénezési táblázata453
Boroshordók fontosabb adatai454
A hordók űrtartalmának kiszámítása képlettel455
A kádak űrtartalmának kiszámítása képlettel455
Gyors hordómérő-táblázat467
A szőlőtermesztő munkanaptára419
Január-február419
Március420
Április421
Május422
Június423
Július424
Augusztus424
Szeptember425
Október426
November427
December428
Szőlőtermesztési és borászati intézmények és vállalatok429
Továbbképzéshez ajánlott irodalom432

Prohászka Ferenc

Prohászka Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Prohászka Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Szőlő és bor Szőlő és bor Szőlő és bor Szőlő és bor Szőlő és bor

A borító foltos, elszíneződött. A lapélek foltosak.

Állapot: Sérült
1.280 Ft
1.020 ,-Ft 20
15 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Szőlő és bor Szőlő és bor Szőlő és bor Szőlő és bor

A borító foltos és elszíneződött.

Állapot:
1.280 ,-Ft
19 pont kapható
Kosárba