Előszó | 5 |
A szőlőtőke részei | 9 |
A gyökérzet | 9 |
Felépítése, működése és fejlődése | 10 |
A törzs és a hajtásrendszer | 10 |
Fás részek | 10 |
Hajtás és oldalszervei | 13 |
A szőlőtermesztés környezeti feltételei | 19 |
A hőmérsékleti viszonyok | 19 |
A domborzat és a terület fekvése | 20 |
A talaj | 20 |
A termőréteg vastagsága | 20 |
Termékenysége | 21 |
Vízellátottsága | 21 |
Fizikai szerkezete | 21 |
A szőlő szaporításának módjai | 23 |
A szaporítóanyag előállítása | 23 |
Európai (hazai) vessző | 24 |
Alanyvessző | 26 |
Gyökeres európai és alanyvessző előállítása iskolázással | 26 |
Fás oltványok készítése és gyökereztetése | 31 |
A szaporítóanyag vermelése felhasználásig | 36 |
Vermelés szabadban | 37 |
Vermelés fedett helyen | 37 |
A szőlő telepítése | 39 |
A telepítés előkészítése | 39 |
Területkiválasztás | 40 |
Művelési és ültetési formák meghatározása | 42 |
Szőlőfajta kiválasztása | 44 |
Szaporítóanyag megválasztása | 46 |
A talaj előkészítése telepítésre | 46 |
Talaj gyomtalanítása | 48 |
Talajfáradtság megszüntetése | 48 |
Talaj alap- vagy indítótrágyázása | 48 |
Talaj mélyforgatása | 49 |
A telepítés végrehajtása | 50 |
Ültetés mélysége | 51 |
Sorok és tőkehelyek kijelölése | 51 |
Szaporítóanyag előkészítése telepítésre | 51 |
Ültetés módjai | 53 |
A szőlő támberendezése | 56 |
Karótámasz | 57 |
Huzalos támasz | 57 |
Új telepítésű szőlők gondozása | 59 |
Első év munkái | 59 |
Második év munkái | 61 |
A termő szőlő munkái | 62 |
A metszés | 62 |
Rügyek, csapok elnevezése és szerepe | 63 |
Rügyek termékenysége | 66 |
Fiatal tőke alakító metszése | 67 |
Alacsony művelés | 68 |
Középmagas szintű művelés | 73 |
Magas művelés | 78 |
Termő szőlő metszésmódjai és metszése | 81 |
Metszésmód megválasztásának irányelvei | 88 |
Metszés ideje | 89 |
A termés megtervezése metszéskor | 90 |
A metszés gyakorlati munkája | 90 |
Téli fagy- és pállási kárt szenvedett szőlők metszése | 93 |
Metszés járulékos munkái | 94 |
Az elpusztult tőkék pótlása | 97 |
Tőkepótló bujtás | 98 |
Döntés | 100 |
Zöldoltás | 102 |
A talajmunkák | 107 |
Szőlőfedés (takarás) | 107 |
Nyitás | 108 |
Kapálás | 109 |
Vegyszeres gyomirtás | 110 |
A hajtásválogatás | 111 |
A kötözés | 111 |
A hónaljazás | 113 |
A csonkázás (tetejezés) | 113 |
A trágyázás és tápanyagvisszapótlás | 115 |
Trágyázás célja és jelentősége | 115 |
A tápanyagok szerepe és hatása | 115 |
Szerves trágyák | 117 |
Műtrágyák | 120 |
A trágyázás alapelvei | 120 |
A hagyományos trágyázás irányelvei | 128 |
A trágyázás módja és ideje | 129 |
Levéltrágyázás | 131 |
A szőlő növényvédelme | 133 |
Gombás betegségek | 133 |
Peronoszpóra | 133 |
Lisztharmat | 140 |
Szőlőorbánc | 141 |
Fakórothadás | 141 |
Szürkerothadás | 142 |
Ritkábban előforduló gombás, vírusos és baktériumos betegségek | 143 |
Rovarkártevők | 144 |
Szőlőgyökértetű (filoxéra) | 144 |
Szőlőmoly | 144 |
Szőlőilonca | 145 |
Kendermagbogár | 146 |
Cserebogárpajor | 146 |
Darazsak | 147 |
Ritkábban károsító rovarok | 148 |
Élettani elváltozások | 149 |
Sárgaság (vashiány vagy mészklorózis) | 149 |
A szőlőfürt kocsánybénulása | 150 |
Időjárás okozta elváltozások | 150 |
Tavaszi fagykár | 150 |
Napperzselés | 152 |
Jégverés | 152 |
Kipállás | 152 |
Permetezési menetrend | 152 |
A védekezőszerek ismertetése | 154 |
Gombaölő szerek | 156 |
Gombaölő porozószerek | 156 |
Rovarölő szerek | 157 |
A permetezőszerek keverhetősége | 158 |
Permetező- és porozógépek | 158 |
Termő szőlők átállítása korszerű művelési formákra | 160 |
Az átállítás indokai és előnyei | 160 |
A szőlősorok szélesítése | 161 |
Átállítás korszerűbb művelésmódokra | 161 |
A tőkeátoltás módszerei | 163 |
Zöldre fásoltás | 163 |
Oltás gyökérnyakba | 165 |
Oltás gyökértörzsbe | 167 |
Elhanyagolt szőlők rendbehozásának módszerei | 169 |
Leromlás okának kivizsgálása | 169 |
Tőkék felerősítése trágyázással | 170 |
Tőkefej rendbehozása | 171 |
Harmatgyökerek és nyakvesszők eltávolítása | 173 |
Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből | 175 |
Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése | 176 |
A szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek | 176 |
Házikerti lugasművelés | 182 |
A lugas helyének kijelölése | 183 |
A fajta kiválasztása | 185 |
Az ültetés | 188 |
A lugas támaszberendezései | 190 |
Alkalmazkodó formák | 190 |
Díszítő formák | 193 |
Házikerti formák | 193 |
A támaszberendezések anyaga | 197 |
Lugasformák és alakító metszésük | 198 |
Füzérlugasok | 199 |
Kordonlugasok | 200 |
Szárnyas lugasok | 204 |
Kombinációs tetőlugasok | 206 |
A lugasformák kinevelésének általános szabályai | 209 |
A termőlugas metszése | 211 |
A lugas hajtásainak kezelése | 213 |
Hajtásválogatás | 213 |
Kötözés | 215 |
Hónaljazás | 216 |
Hajtások visszavágása (csonkázás, tetejezés) | 217 |
A lugas növényvédelme | 217 |
A termést szabályozó eljárások | 218 |
Termőhajtások csúcsának lecsípése | 218 |
Mesterséges pótbeporzás | 218 |
Fürt- és bogyóritkítás | 219 |
Gyűrűzés | 220 |
Levelek ritkítása | 220 |
Vegyszeres kezelés | 221 |
A trágyázás és az öntözés | 221 |
A lugastőkék téli fagyvédelme | 223 |
A szüreti idő meghosszabbítása | 224 |
A szőlő téli eltartása | 225 |
A szőlőfajták ismertetése | 229 |
Minőségi fehérborszőlő-fajták | 232 |
Bouvier | 232 |
Ottonel muskotály (Muscat ottonel) | 232 |
Rizlingszilváni | 233 |
Leányka | 233 |
Piros tramini | 233 |
Zöld veltelini | 233 |
Olasz rizling | 234 |
Furmint | 234 |
Hárslevelű | 235 |
Fehér tömegborszőlő-fajták | 235 |
Ezerjó | 235 |
Piros szlankamenka | 236 |
Pozsonyi fehér | 236 |
Fehér izsáki (Izsáki sárfehér) | 236 |
Kövidinka | 237 |
Vörösborszőlő-fajták | 237 |
Oportó | 237 |
Kékfrankos | 238 |
Kadarka | 238 |
Csemegeszőlő-fajták | 238 |
Csabagyöngye | 239 |
Favorit | 239 |
Irsai Olivér | 239 |
Szőlőskertek királynője muskotály | 240 |
Pannónia kincse | 241 |
Gloria Hungariae | 241 |
Saszla-félék | 241 |
Attila | 242 |
Afuz Ali | 243 |
Labruska ízű direkttermő- (ellenálló) fajták | 243 |
Piros delaware | 244 |
Fehér delaware | 244 |
Noah | 244 |
Izabella | 244 |
Othello | 244 |
Mellékízmentes ellenálló fajták | 245 |
Seibel 5279 (Feri szőlő), Seibel 5409 (Iber francia) | 245 |
Hazai nemesítésű újabb szőlőfajták | 245 |
Fehérborszőlő-fajták | 245 |
Ezerfürtű | 245 |
Jubileum 75 | 246 |
Zenit | 246 |
Vörösborszőlő-fajta | 246 |
Magyar frankos | 246 |
Festőborszőlő-fajták | 246 |
Bíborkadarka | 246 |
Kurucvér | 247 |
Kármin | 247 |
Peronoszpórával szemben részben ellenálló fajták | 247 |
Zalagyöngye | 247 |
Kunbarát | 248 |
Kunleány | 248 |
Alanyfajták | 248 |
Kevésbé elterjedt szőlőfajták ismertetése | 249 |
A BOR | |
A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók | 263 |
A pince | 263 |
Borkezelési eszközök | 263 |
A boroshordók | 264 |
Üres hordók gondozása | 265 |
Új hordó előkészítése | 266 |
Vörösboros hordók színtelenítése | 267 |
Ecetes és penészes (dohos) hordók rendbehozatala | 267 |
Az üvegballonok | 268 |
A műanyagedények | 268 |
A szüret és a szőlő feldolgozása | 270 |
A szőlő érése és a szüret ideje | 270 |
A szőlőfürt és részei | 271 |
A feldolgozás előkészületei | 272 |
A szőlő zúzása és sajtolása | 272 |
A fehér bor készítése | 272 |
Must ülepítése (nyálkázása) erjesztés előtt | 272 |
Must erjesztése | 274 |
A vörös és a sillerbor készítése | 277 |
A must cukortartalmának mérése (fokolása) | 279 |
Az új borok édességének megtartása | 280 |
A must tartósítása | 280 |
A töményített (sűrített) must készítése | 281 |
A must javítása | 281 |
A csemegeborok, az ürmös borok és habzóborok házi készítése | 281 |
Borecet készítése | 284 |
A szőlőtörköly felhasználása | 284 |
A bor kezelése | 286 |
A borok kor, szín és minőség szerinti elnevezése | 286 |
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük | 287 |
Az alkoholtartalom meghatározása | 288 |
Az egyszerű borkezelés műveletei | 290 |
Töltögetés | 291 |
Fejtés | 292 |
Kénezés | 295 |
A borok házasítása | 297 |
A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása | 298 |
Savcsökkentés (savtompítás) | 298 |
Savpótlás | 299 |
Újraerjesztés | 299 |
Íz- és illathibák javítása aktív szénnel | 300 |
Színtelenítés | 300 |
Színjavítás | 300 |
A derítés | 301 |
Zselatin-csersav derítés | 301 |
A szűrés | 303 |
Borbetegségek | 305 |
Virágosodás | 305 |
Ecetesedés | 305 |
Tejsavas (mannitos) erjedés | 306 |
Barnatörés | 306 |
Nyúlósodás | 307 |
Záptojásszag | 308 |
Borhibák | 308 |
Penészíz és dohosság | 308 |
Feketetörés | 308 |
Egyéb borhibák | 308 |
Hasznos tudnivalók | |
A bor az ember életében | 313 |
Hogyan tálaljuk a bort? | 314 |
Magyarország szőlőterülete és - termése 1975-ben | 315 |
Területszámítás | 316 |
Szaporítóanyag- és karószükséglet 1 kh-ra | 317 |
100 négyszögölenként (360 m2) iskolázható szőlővessző mennyisége | 317 |
A munkateljesítmény irányszámai a termő szőlőben | 318 |
Borszőlőfajták érési ideje | 319 |
Csemegeszőlő fajták érési ideje | 321 |
Borospince levegőjének páratartalma | 322 |
A huzal hossza és súlya | 322 |
Különböző minőségű rönkök súlya | 322 |
Adatok hasított karó készítéséhez | 323 |
A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben | 323 |
Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztéshez | 324 |
Permetlészükséglet hektáronként | 324 |
100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége | 325 |
A must alkotórészei | 325 |
A must fajsúlya és az erjedési vesztesége | 326 |
A bor alkotórészei | 326 |
A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok visszaszámítása mustfokra | 326 |
Egyéb adatok még a borról | 327 |
Borseprő-seprőnyeredék | 327 |
A seprőből lepárolható pálinka mennyisége | 328 |
Szőlőtörköly alkotórészeinek aránya | 328 |
A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége | 328 |
Hengerszűrők teljesítménye és azbesztszükséglete | 329 |
Kénezés | 329 |
Üres hordók kénezése | 329 |
Boroshordók fontosabb adatai | 330 |
A hordók űrtartalmának kiszámítása képlettel | 331 |
A kádak űrtartalmának kiszámítása képlettel | 331 |
Gyors hordómérő táblázat | 332 |
A szőlőtermesztők munkanaptára | 333 |
Január-február | 333 |
Március | 334 |
Április | 334 |
Május | 335 |
Június | 336 |
Július | 337 |
Augusztus | 337 |
Szeptember | 338 |
Október | 339 |
November | 339 |
December | 340 |
Szőlőtermesztési és borászati intézmények és vállalatok | 341 |
Továbbképzéshez ajánlott irodalom | 343 |
Szőlő | 343 |
Bor | 343 |