1.062.160

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlő és bor

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 344 oldal
Sorozatcím: Kertészkönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-286-040-3
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal és színes fotókkal. Tizenhatodik, átdolgozott és bővített kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A Szőlő és bor tizenhatodik kiadása lehetőséget nyújt arra, hogy a hazai szőlészet és borászat szellemi kincstárához tartozó alapművel a szőlőtermesztés, borkészítés iránt érdeklődők a jelenkornak megfelelő ismeretekhez jussanak.
A szőlő és a bor fogalma összefonódott. A tudományág folyamatos fejlődése következtében azonban a szakterület művelői inkább csak az egyes részfelületek kidolgozására törekednek. Éppen ezért örvendetes, hogy az Olvasó olyan könyvet tarthat a kezében, amely a szakma egészét foglalja magába.
A könyv az újabb átdolgozás ellenére is megőrizte Prohászka Ferenc szellemiségét, a szőlészet és borászat iránti elfogult rajongását. Ezért nincs ok kételkedni abban, hogy a mű továbbra is megtartja az Olvasók körében eddig oly töretlen népszerűségét.

Tartalom

Előszó 5
I. A szőlő A szőlőtőke részei 9
A gyökérzet 9
Felépítése, működése és fejlődése 9
A törzs és a hajtásrendszer 10
Fás részek 10
A tőketörzs részei - Vessző
A hajtás és oldalszervei 12
Levél - Rügy - Kacs - Virágzat - Fürt (termés)
A szőlő táplálkozása és életműködése 16
A szőlőtermesztés környezeti feltételei 17
A hőmérsékleti viszonyok 17
A domborzat és a terület fekvése 17
A talaj 18
A termőréteg vastagsága - Termékenysége - Vízellátottsága - Fizikai szerkezete
A szőlő szaporításának módjai 20
A szaporítóanyag előállítása 20
Az európai (hazai) vessző 21
Szelektálás - A vessző megszedése
Alanyvessző 22
Gyökeres európai és alanyvessző előállítása iskolázással 23
Az iskola talaja - A vessző előkészítése iskolázásra - Iskolázás - A gyökereztetőiskola gondozása - A gyökeres vessző kiszedése az iskolából
Fás oltványok készítése és gyökereztetése 27
Egyéb szaporítóanyag-előállítási módszerek 29
Porbujtás - Kosaras és cserepes bujtás
A szaporítóanyag vermelése felhasználásig 31
Vermelés szabadban - Vermelés fedett helyen A szőlő telepítése 33
A telepítés előkészítése 33
Területkiválasztás 34
Talajvizsgálat
A művelési és ültetési formák meghatározása 35
Lugasművelés - Magasművelés - Középmagas művelés -
Alacsonyművelés - Gyalogművelés - Kétszintes termesztés
A szőlőfajta kiválasztása 38
A szaporítóanyag megválasztása 39
A talaj előkészítése telepítésre 40
A talaj gyomtalanítása 40
A talajfáradtság megszüntetése 40
A talaj alap- vagy készlettrágyázása 40
A talaj mélyforgatása 42
A telepítés 43
A sorok és a tőkehelyek kijelölése 43
A szaporítóanyag előkészítése telepítésre 44
Gyökeres vessző és oltvány előkészítése - Sima vessző
előkészítése
Az ültetés mélysége 45
Az ültetés módjai 45
Fúróval lyukba ültetés - Ásóval gödörbe ültetés - Felkupacolás
A szőlő támberendezése 49
Karótámasz 49
Huzalos támasz 49
Új telepítésű szőlők gondozása 51
Az első év munkái - A második év munkái
A TERMŐ SZŐLŐ MUNKÁI 54
A metszés és irányelvei 54
A rügyek, a csapok elnevezése és szerepe 55
A rügyek termékenysége 57
A fiatal tőke alakító metszése 58
Alacsonyművelés 59
Fejművelés - Gyalogművelés - Bakművelés - Karikás művelés
Középmagas művelés 63
Guyot-művelés - Szálvesszős fejművelés - Egy- és kétszintes
kordonművelés
Magasművelés 67
Moser-féle magaskordon-művelés - Függönyművelés -
Ernyőművelés
A termő szőlő metszésmódjai és metszése 85
Kopaszmetszés - Rövidcsapos metszés - Hosszúcsapos
metszés - Vegyescsapos metszés - Szálvesszős metszés
A metszésmód megválasztásának irányelvei 88
A metszés ideje 90
A termés megtervezése metszéskor 90
A metszés 91
Téli fagy- és pállási kárt szenvedett szőlők metszése 94
A metszés járulékos munkái 94
Harmatgyökerezés - A nyakvesszők eltávolítása - A szálvessző
kikötése - A porbujtások lehúzása - Fejbujtások készítése
Az elpusztult tőkék pótlása 96
Pótlás gyökeres vesszővel 97
Tőkepótló bujtás 97
Döntés 93
Zöldoltás 99
A hasítékos ékoltás - A héj alá oltás - A szemzés -
A pótlások ápolása
A talajmunkák 103
Szőlőfedés (takarás) 103
Nyitás 104
Kapálás 105
Vegyszeres gyomirtás 105
A hajtásválogatás 107
A kötözés 107
A hónaljazás 108
A csonkázás (tetejezés) 109
A trágyázás és a tápanyag-visszapótlás 110
A trágyázás célja és jelentősége 110
A tápanyagok szerepe és hatása 110
Szerves trágyák 112
Műtrágyák 114
A trágyázás alapelvei 114
Talajelemzés - Készlettrágyázás - Termő szőlők fenntartó
trágyázása - Levélelemzés
A hagyományos trágyázás irányelvei 121
A trágyázás módja és ideje 122
Levéltrágyázás 124
A SZŐLŐ NÖVÉNYVÉDELME 126
Gombás betegségek 126
Peronoszpóra 126
Lisztharmat 132
Szőlőorbánc 134
Fakórothadás 134
Szürkerothadás 135
Ritkábban előforduló gombás, vírusos és baktériumos
betegségek 136
Állati kártevők
Szőlőgyökértetű (filoxéra) 136
Szőlőmoly 136
Szőlőilonca 137
Kendermagbogár 138
Cserebogárpajor 138
Darazsak 138
Szőlőlevélatka 139
Szőlőgubacsatka 140
Takácsatkák 140
Ritkábban károsító állati kártevők 141
Élettani elváltozások 141
Sárgaság (vashiány vagy mészklorózis) 141
A szőlőfürt kocsánybénulása 142
Időjárás okozta elváltozások 142
Tavaszi fagykár 143
Napperzselés 144
Jégverés 144
Kipállás 144
Permetezési menetrend 144
A védekezőszerek ismertetése 146
Gombaölő porozószerek 146
Rovarölő szerek 146
Permetezési tudnivalók 146
Permetező- és porozógépek 150
A KÖRNYEZETKÍMÉLŐ SZŐLŐTERMESZTÉS ALAPJAI 153
A terület kiválasztásának szempontjai 153
A telepítés szerkezetének kialakítása 154
Metszés és zöldmunkák 155
Trágyázás 158
Öntözés 160
Talajápolás 160
Növényvédelem 165
Az integrált környezetkímélő növényvédelemben
felhasználható hatóanyagok a 102/2001. FVM rendelet
szakmai követelményei alapján
TERMŐ SZŐLŐK ÁTÁLLÍTÁSA KORSZERŰ
MŰVELÉSI FORMÁKRA 172
Az átállítás indokai és előnyei 172
A szőlősorok szélesítése 172
Átállítás korszerűbb művelésmódokra 174
A tőkeátoltás módszerei 174
Zöldre fásoltás 174
Oltás gyökérnyakba 176
Oltás gyökértörzsbe 177
ELHANYAGOLT SZŐLŐK RENDBE HOZÁSÁNAK MÓDSZEREI 179
A leromlás okának kivizsgálása 179
Tőkék felerősítése trágyázással 180
A tőkefej rendbe hozása 180
A harmatgyökerek és a nyakvesszők eltávolítása 183
Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből 183
Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése 185
Szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek 185
HÁZIKERTI LUGASMŰVELÉS 189
A lugas helyének kijelölése 190
A fajta kiválasztása 192
Az ültetés 194
A lugas támaszberendezései 195
Alkalmazkodó formák 195
Díszítő formák 198
Házikerti formák 198
A támaszberendezések anyagai 202
Lugasformák és alakító metszésük 203
Füzérlugasok 204
Kordonlugasok 205
Szárnyas lugasok 209
Kombinációs tetőlugasok 212
A lugasformák kinevelésének általános szabályai 213
A termő lugas metszése 215
A lugas hajtásainak kezelése 217
Hajtásválogatás - Kötözés - Hóna Íjazás - A hajtások
visszavágása (csonkázás tetejezés)
A lugas növényvédelme 219
A termést szabályozó eljárások 220
A termőhajtások csúcsának lecsípése - Fürt- és bogyóritkítás -
Gyűrűzés - A levelek ritkítása
A trágyázás és az öntözés 222
A lugastőkék téli fagyvédelme 223
A szüreti idő meghosszabbítása 224
A SZŐLŐ TÉLI ELTARTÁSA 225
A SZŐLŐFAJTÁK ISMERTETÉSE 228
Minőségi fehérborszőlő-fajták 230
Ottonel muskotály - Rizlingszilváni 1 Leányka - Tramini -
Szürkebarát 8 Pinot blanc - Zöld veltelini - Sauvignon -
Chardonnay - Királyleányka - Rajnai rizling - Olasz rizling -
Furmint - Hárslevelű
Fehér tömegborszőlő-fajták 235
Ezerjó - Arany sárfehér (Izsáki) - Kövidinka
Vörösborszőlő-fajták 236
Kékoportó - Zweigelt - Kékfrankos - Merlot - Cabernet franc -
Cabernet sauvignon - Kadarka
Csemegeszőlő-fajták 237
Csaba gyöngye - Kozma Pálné muskotály - Favorit - Irsai Olivér -
Szőlőskertek királynője muskotály - Pannónia kincse - Boglárka -
Saszla-félék - Mathiász Jánosné muskotály - Attila - Afuz Ali
Hazai nemesítésű újabb szőlőfajták 242
Fehérborszőlő-fajták 243
Zefír - Zengő - Zenit - Karát - Cserszegi fűszeres - Mátrai
muskotály - Ezerfürtű - Jubileum
Vörösborszőlő-fajta 244
Rubintos
Festőborszőlő-fajták 245
Bíbor kadarka - Kármin - Túrán
Peronoszpórával és egyéb gombás betegségekkel szemben
részben ellenálló fajták 245
Fehérborszőlő-fajták 245
Zala gyöngye - Bianca - Csillám - Viktória gyöngye -
Kunleány
Vörösborszőlő-fajták 247
Medina - Duna gyöngye
Csemegeszőlő-fajták 247
Pölöskei muskotály - Palatina - Nero - Teréz
Alanyfajták 248
II. A BOR
A BOR TAROLÁSÁRA ALKALMAS HELYISÉGEK
ÉS HORDÓK 253
A pince 253
Borkezelési eszközök 253
A borok tárolóedényei 253
A boroshordók 254
Az üres hordók gondozása - Új hordó előkészítése
Ecetes és penészes (dohos) hordók rendbehozatala
Az üvegballonok 257
A műanyag edények 257
Rozsdamentes acéltartályok 258
A SZÜRET ÉS A SZŐLŐ FELDOLGOZÁSA 259
A szőlő érése és a szüret ideje 259
A szőlőfürt és részei 260
A feldolgozás előkészületei 260
A szőlőbogyó feltárása 262
A fehérbor készítése 262
A fehér mustok erjesztése 263
A rozé- és vörösborok készítése 265
A must cukortartalmának mérése (fokolása) 267
Az újborok édességének megtartása 268
A must tartósítása 269
A töményített (sűrített) must készítése 269
A must javítása 270
A csemegeborok, az ürmösborok és a pezsgőkészítése 270
Borecet készítése 273
A szőlőtörköly felhasználása 274
A BOR KEZELÉSE 275
A borok kor és szín szerinti elnevezése, tulajdonságaik
és értékelésük 275
Az alkoholtartalom meghatározása 276
Az egyszerű borkezelés műveletei 278
Töltögetés 278
Darabban levő borok kezelése
Fejtés 280
A fejtés ideje - A seprő felhasználása
Kénezés 283
Cefrekénezés - Mustkénezés - Borkénezés - A boroshordók
és a pince kénezése - Kénező anyagok
A borok háziasítása 286
A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása 286
A savtartalom szabályozása 286
Savcsökkentés (savtompítás) - Savnövelés (savpótlás)
Újraerjesztés 288
Íz- és illathibák javítása aktív szénnel 288
Színtelenítés 289
Színjavítás 289
A derítés 289
Csersav-zselatinos derítés - Bentonitos derítés - Tojásfehérjederítés - Sárgavérlúgsós derítés - Kombinált derítés
A szűrés 294
Tisztító szűrés 294
Stabilizáló szűrés 295
Csírátlanító lapszűrés 295
Membránszűrés 295
A bor rendellenes elváltozásai 295
Borbetegségek 296
Virágosodás - Ecetesedés - Tejsavas (mannitos) erjedés -
Nyúlósodás - Egéríz - Kénhidrogénszag (záptojásszag)
Borhibák 298
1. Illat- és ízhibák 298
Kénesíz - Kocsányíz - Fémíz - Darabíz (levegőíz) -
Öreg íz (avas íz) - Lúgos íz - Faíz - Seprő- és élesztőíz -
Poshadt, fülledt íz - Penészíz és dohosság - Egyéb idegen
ízek és illatok
2. Színhibák 299
Pirkadt, rezes szín (fuxos) - Színmélyülés, bámulás
3. Zavarosodások, törések 300
Élesztős zavarosodás - Fehérjés zavarosodás - Barnatörés -
Feketetörés - Fehértörés
III. HASZNOS TUDNIVALÓK
A BOR PALACKOZÁSA 305
Palackozás saját célra 305
A BOR AZ EMBER ÉLETÉBEN 307
Hogyan kínáljuk a bort? 308
A SZŐLŐSGAZDA MUNKANAPTÁRA 310
Január-február 310
Március 311
Április 312
Május 313
Június 314
Július 315
Augusztus 316
Szeptember 317
Október 318
November 319
December 320
GYAKORLATI ISMERETEK TÁBLÁZATOKBAN 321
A szőlőfajták érési ideje 321
Kevésbé elterjedt szőlőfajták 323
Területátszámítás 327
Szaporítóanyag- és karószükséglet-számítás 327
A 100 m2-enként iskolázható szőlővessző mennyisége 328
A munkateljesítmény irányszámai a termő szőlőben 328
A permetlé töménysége és a szükséges szer mennyisége 329
Permetlészükséglet hektáronként 329
Hektáronkénti vízfelhasználás különböző cseppszállítási
módoknál 329
Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztéshez 329
Adatok hasított karó készítéséhez 330
A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben 330
Különböző anyagokból készített huzalok hossza és tömege 330
Különböző minőségű rönkök tömege 330
100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége 331
A must és a borfontosabb alkotórészei 331
A must sűrűsége és erjedési vesztesége 331
A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok
visszaszámítása mustfokra 332
Borseprő-seprőnyeredék 332
Mustjavítási táblázat 332
Egyéb adatok fahordós tárolás esetén 333
A seprőből lepárolható pálinka mennyisége 333
A szőlőtörköly alkotórészeinek aránya 333
A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége 333
Üres hordók kénezése 334
A must és a bor egyszerűsített kénezési táblázata 334
Kénezés (különböző kénezőanyagok adatai) 334
Néhány szűrési megoldás jellemző adata 334
A tároló- és érlelőpince levegőjének páratartalma 335
Boroshordók fontosabb adatai 335
A hordók térfogatának kiszámítása képlettel 335
A kádak térfogatának kiszámítása képlettel 335
Gyors hordómérő táblázat 336
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem