1.062.439

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlő és bor

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 353 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-230-249-4
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókat, illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó5
A szőlőtőke részei9
A gyökérzet9
Felépítése, működése és fejlődése10
A törzs és a hajtásrendszer10
Fás részek10
Hajtás és oldalszervei13
A szőlőtermesztés környezeti feltételei19
A hőmérsékleti viszonyok19
A domborzat és a terület fekvése20
A talaj20
A termőréteg vastagsága20
Termékenysége21
Vízellátottsága21
Fizikai szerkezete21
A szőlő szaporításának módjai23
A szaporítóanyag előállítása23
Európai (hazai) vessző24
Alanyvessző26
Gyökeres európai és alanyvessző előállítása iskolázással26
Fás oltványok készítése és gyökereztetése31
A szaporítóanyag vermelése felhasználásig36
Vermelés szabadban37
Vermelés fedett helyen37
A szőlő telepítése39
A telepítés előkészítése39
Területkiválasztás40
Művelési és ültetési formák meghatározása42
Szőlőfajta kiválasztása44
Szaporítóanyag megválasztása46
A talaj előkészítése telepítésre46
Talaj gyomtalanítása48
Talajfáradtság megszüntetése48
Talaj alap- vagy indítótrágyázása48
Talaj mélyforgatása49
A telepítés végrehajtása50
Ültetés mélysége51
Sorok és tőkehelyek kijelölése51
Szaporítóanyag előkészítése telepítésre51
Ültetés módjai53
A szőlő támberendezése56
Karótámasz57
Huzalos támasz57
Új telepítésű szőlők gondozása59
Első év munkái59
Második év munkái61
A termő szőlő munkái62
A metszés62
Rügyek, csapok elnevezése és szerepe63
Rügyek termékenysége66
Fiatal tőke alakító metszése67
Alacsony művelés68
Középmagas szintű művelés73
Magas művelés78
Termő szőlő metszésmódjai és metszése81
Metszésmód megválasztásának irányelvei88
Metszés ideje89
A termés megtervezése metszéskor90
A metszés gyakorlati munkája90
Téli fagy- és pállási kárt szenvedett szőlők metszése93
Metszés járulékos munkái94
Az elpusztult tőkék pótlása97
Tőkepótló bujtás98
Döntés100
Zöldoltás102
A talajmunkák107
Szőlőfedés (takarás)107
Nyitás108
Kapálás109
Vegyszeres gyomirtás110
A hajtásválogatás111
A kötözés111
A hónaljazás113
A csonkázás (tetejezés)113
A trágyázás és tápanyagvisszapótlás115
Trágyázás célja és jelentősége115
A tápanyagok szerepe és hatása115
Szerves trágyák117
Műtrágyák120
A trágyázás alapelvei120
A hagyományos trágyázás irányelvei128
A trágyázás módja és ideje129
Levéltrágyázás131
A szőlő növényvédelme133
Gombás betegségek133
Peronoszpóra133
Lisztharmat140
Szőlőorbánc141
Fakórothadás141
Szürkerothadás142
Ritkábban előforduló gombás, vírusos és baktériumos betegségek143
Rovarkártevők144
Szőlőgyökértetű (filoxéra)144
Szőlőmoly144
Szőlőilonca145
Kendermagbogár146
Cserebogárpajor146
Darazsak147
Ritkábban károsító rovarok148
Élettani elváltozások149
Sárgaság (vashiány vagy mészklorózis)149
A szőlőfürt kocsánybénulása150
Időjárás okozta elváltozások150
Tavaszi fagykár150
Napperzselés152
Jégverés152
Kipállás152
Permetezési menetrend152
A védekezőszerek ismertetése154
Gombaölő szerek156
Gombaölő porozószerek 156
Rovarölő szerek157
A permetezőszerek keverhetősége158
Permetező- és porozógépek158
Termő szőlők átállítása korszerű művelési formákra160
Az átállítás indokai és előnyei160
A szőlősorok szélesítése161
Átállítás korszerűbb művelésmódokra161
A tőkeátoltás módszerei163
Zöldre fásoltás163
Oltás gyökérnyakba165
Oltás gyökértörzsbe167
Elhanyagolt szőlők rendbehozásának módszerei169
Leromlás okának kivizsgálása169
Tőkék felerősítése trágyázással170
Tőkefej rendbehozása171
Harmatgyökerek és nyakvesszők eltávolítása173
Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből175
Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése176
A szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek176
Házikerti lugasművelés182
A lugas helyének kijelölése183
A fajta kiválasztása185
Az ültetés188
A lugas támaszberendezései190
Alkalmazkodó formák190
Díszítő formák193
Házikerti formák193
A támaszberendezések anyaga197
Lugasformák és alakító metszésük198
Füzérlugasok199
Kordonlugasok200
Szárnyas lugasok204
Kombinációs tetőlugasok206
A lugasformák kinevelésének általános szabályai209
A termőlugas metszése211
A lugas hajtásainak kezelése213
Hajtásválogatás213
Kötözés215
Hónaljazás216
Hajtások visszavágása (csonkázás, tetejezés)217
A lugas növényvédelme217
A termést szabályozó eljárások218
Termőhajtások csúcsának lecsípése218
Mesterséges pótbeporzás218
Fürt- és bogyóritkítás219
Gyűrűzés220
Levelek ritkítása220
Vegyszeres kezelés221
A trágyázás és az öntözés221
A lugastőkék téli fagyvédelme223
A szüreti idő meghosszabbítása224
A szőlő téli eltartása225
A szőlőfajták ismertetése229
Minőségi fehérborszőlő-fajták232
Bouvier232
Ottonel muskotály (Muscat ottonel)232
Rizlingszilváni233
Leányka233
Piros tramini233
Zöld veltelini233
Olasz rizling234
Furmint234
Hárslevelű235
Fehér tömegborszőlő-fajták235
Ezerjó235
Piros szlankamenka236
Pozsonyi fehér236
Fehér izsáki (Izsáki sárfehér)236
Kövidinka237
Vörösborszőlő-fajták237
Oportó237
Kékfrankos238
Kadarka238
Csemegeszőlő-fajták238
Csabagyöngye239
Favorit239
Irsai Olivér239
Szőlőskertek királynője muskotály240
Pannónia kincse241
Gloria Hungariae241
Saszla-félék241
Attila242
Afuz Ali243
Labruska ízű direkttermő- (ellenálló) fajták243
Piros delaware244
Fehér delaware244
Noah244
Izabella244
Othello244
Mellékízmentes ellenálló fajták245
Seibel 5279 (Feri szőlő), Seibel 5409 (Iber francia)245
Hazai nemesítésű újabb szőlőfajták245
Fehérborszőlő-fajták245
Ezerfürtű245
Jubileum 75246
Zenit246
Vörösborszőlő-fajta246
Magyar frankos246
Festőborszőlő-fajták246
Bíborkadarka246
Kurucvér247
Kármin247
Peronoszpórával szemben részben ellenálló fajták247
Zalagyöngye247
Kunbarát248
Kunleány248
Alanyfajták248
Kevésbé elterjedt szőlőfajták ismertetése249
A BOR
A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók263
A pince263
Borkezelési eszközök263
A boroshordók264
Üres hordók gondozása265
Új hordó előkészítése266
Vörösboros hordók színtelenítése267
Ecetes és penészes (dohos) hordók rendbehozatala267
Az üvegballonok268
A műanyagedények268
A szüret és a szőlő feldolgozása270
A szőlő érése és a szüret ideje270
A szőlőfürt és részei271
A feldolgozás előkészületei272
A szőlő zúzása és sajtolása272
A fehér bor készítése272
Must ülepítése (nyálkázása) erjesztés előtt272
Must erjesztése274
A vörös és a sillerbor készítése277
A must cukortartalmának mérése (fokolása)279
Az új borok édességének megtartása280
A must tartósítása280
A töményített (sűrített) must készítése281
A must javítása281
A csemegeborok, az ürmös borok és habzóborok házi készítése281
Borecet készítése284
A szőlőtörköly felhasználása284
A bor kezelése286
A borok kor, szín és minőség szerinti elnevezése286
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük287
Az alkoholtartalom meghatározása288
Az egyszerű borkezelés műveletei290
Töltögetés291
Fejtés292
Kénezés295
A borok házasítása297
A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása298
Savcsökkentés (savtompítás)298
Savpótlás299
Újraerjesztés299
Íz- és illathibák javítása aktív szénnel300
Színtelenítés300
Színjavítás300
A derítés301
Zselatin-csersav derítés301
A szűrés303
Borbetegségek305
Virágosodás305
Ecetesedés305
Tejsavas (mannitos) erjedés306
Barnatörés306
Nyúlósodás307
Záptojásszag308
Borhibák308
Penészíz és dohosság308
Feketetörés308
Egyéb borhibák308
Hasznos tudnivalók
A bor az ember életében313
Hogyan tálaljuk a bort?314
Magyarország szőlőterülete és - termése 1975-ben315
Területszámítás316
Szaporítóanyag- és karószükséglet 1 kh-ra317
100 négyszögölenként (360 m2) iskolázható szőlővessző mennyisége317
A munkateljesítmény irányszámai a termő szőlőben318
Borszőlőfajták érési ideje319
Csemegeszőlő fajták érési ideje321
Borospince levegőjének páratartalma322
A huzal hossza és súlya322
Különböző minőségű rönkök súlya322
Adatok hasított karó készítéséhez323
A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben323
Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztéshez324
Permetlészükséglet hektáronként324
100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége325
A must alkotórészei325
A must fajsúlya és az erjedési vesztesége326
A bor alkotórészei326
A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok visszaszámítása mustfokra326
Egyéb adatok még a borról327
Borseprő-seprőnyeredék327
A seprőből lepárolható pálinka mennyisége328
Szőlőtörköly alkotórészeinek aránya328
A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége328
Hengerszűrők teljesítménye és azbesztszükséglete329
Kénezés329
Üres hordók kénezése329
Boroshordók fontosabb adatai330
A hordók űrtartalmának kiszámítása képlettel331
A kádak űrtartalmának kiszámítása képlettel331
Gyors hordómérő táblázat332
A szőlőtermesztők munkanaptára333
Január-február333
Március334
Április334
Május335
Június336
Július337
Augusztus337
Szeptember338
Október339
November339
December340
Szőlőtermesztési és borászati intézmények és vállalatok341
Továbbképzéshez ajánlott irodalom343
Szőlő343
Bor343

Prohászka Ferenc

Prohászka Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Prohászka Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem