Előszó | 5 |
A szőlő | |
A szőlőtőke részei | 9 |
A gyökérzet | 9 |
A törzs és a hajtásrendszer | 10 |
A szőlő táplálkozása és életműködése | 17 |
A szőlőtermesztés környezeti feltételei | 19 |
A hőmérsékleti viszonyok | 19 |
A domborzat és a terület fekvése | 20 |
A talaj | 20 |
A szőlő szaporításának módjai | 23 |
A szaporítóanyag előállítása | 23 |
A szőlő telepítése | 39 |
A telepítés előkészítése | 39 |
A talaj előkészítése telepítésre | 46 |
A telepítés végrehajtása | 50 |
A szőlő támberendezése | 56 |
Új telepítésű szőlők gondozása | 59 |
A termő szőlő munkái | 62 |
A metszés | 62 |
Az elpusztult tőkék pótlása | 97 |
A talajmunkák | 107 |
A hajtásválogatás | 111 |
A kötözés | 111 |
A hónaljazás | 113 |
A csonkázás (tetejezés) | 113 |
A trágyázás és tápanyag-visszapótlás | 115 |
A szőlő növényvédelme | 133 |
Gombás betegségek | 133 |
Rovar kártevők | 144 |
Élettani elváltozások | 149 |
Időjárás okozta elváltozások | 150 |
Permetezési menetrend | 152 |
A védekezőszerek ismertetése | 154 |
Permetező- és porozógépek | 158 |
Termő szőlők átállítása korszerű művelési formákra | 160 |
Az átállítás indokai és előnyei | 160 |
A szőlősorok szélesítése | 161 |
Átállítás korszerűbb művelésmódokra | 161 |
A tőkeoltás módszerei | 163 |
Zöldre fásoltás | 163 |
Oltás gyökérnyakba | 165 |
Oltás gyökértörzsbe | 167 |
Elhanyagolt szőlők rendbehozásának módszerei | 169 |
Leromlás okának kivizsgálása | 169 |
Tőkék felerősítése trágyázással | 170 |
Tőkefej rendbehozása | 171 |
Harmatgyökerek és nyakvesszők eltávolítása | 173 |
Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből | 175 |
Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése | 176 |
Szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek | 176 |
Házikerti lugasművelés | 182 |
A lugas helyének kijelölése | 183 |
A fajta kiválasztása | 185 |
Az ültetés | 188 |
A lugas támaszberendezései | 190 |
A támaszberendezések anyaga | 197 |
Lugasformák és alakító metszésük | 198 |
A lugasformák kinevelésének általános szabályai | 209 |
A termő lugas metszése | 211 |
A lugas hajtásainak kezelése | 213 |
A lugas növényvédelme | 217 |
A termést szabályozó eljárások | 218 |
A trágyázás és az öntözés | 221 |
A lugastőkék téli fagyvédelme | 223 |
A szüreti idő meghosszabbítása | 224 |
A szőlő téli eltartása | 225 |
A szőlőfajták ismertetése | 229 |
Minőségi fehérborszőlő-fajták | 232 |
Fehér tömegborszőlő-fajták | 235 |
Vörösborszőlők-fajták | 237 |
Csemegeszőlők-fajták | 238 |
Labruska ízű direkt termő (ellenálló) fajták | 243 |
Mellékízmentes ellenálló fajták | 245 |
Hazai nemesítésű újabb szőlőfajták | 245 |
Fehérborszőlő-fajták | 245 |
Vörösborszőlő-fajta | 246 |
Festőborszőlő-fajták | 246 |
Peronoszpórával szemben részben ellenálló fajták | 247 |
Alanyfajták | 248 |
Kevésbé elterjedt szőlőfajták ismertetése | 249 |
A bor | |
A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók | 263 |
A pince | 263 |
A boroshordók | 264 |
Az üvegballonok | 268 |
A műanyag edények | 268 |
A szüret és a szőlő feldolgozása | 270 |
A szőlő érése és a szüret ideje | 270 |
A szőlőfürt és részei | 271 |
A feldolgozás előkészületei | 272 |
A szőlő zúzása és sajtolása | 272 |
A fehér bor készítése | 272 |
A vörös és a sillerbor készítése | 277 |
A must cukortartalmának mérése (fokolás) | 279 |
Az új borok édességének megtartása | 280 |
A must tartósítása | 280 |
A töményített (sűrített) must készítése | 281 |
A must javítása | 281 |
A csemegeborok, az ürmös borok és a habzóborok házi készítése | 281 |
Borecet készítése | 284 |
A szőlőtörköly felhasználása | 284 |
A bor kezelése | 286 |
A borok kor, szín és minőség szerinti elnevezése | 286 |
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük | 287 |
Az alkoholtartalom meghatározása | 288 |
Az egyszerű borkezelés műveletei | 290 |
A borok házasítása | 297 |
A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása | 298 |
A derítés | 301 |
A szűrés | 303 |
Borbetegségek | 305 |
Borhibák | 308 |
Hasznos tudnivalók | |
A bor az ember életében | 313 |
Hogyan "tálaljuk" a bort? | 314 |
Magyarország szőlőterülete és -termése 1979-ben | 315 |
Területszámítás | 316 |
Szaporítóanyag- és karószükséglet-számítás | 317 |
100 négyzetméterenként iskolázható szőlővessző mennyisége | 317 |
A munkateljesítmény irányszámai a termő szőlőben | 318 |
Borszőlőfajták érési ideje | 319 |
Csemegeszőlő-fajták érési ideje | 321 |
Borospince levegőjének páratartalma | 322 |
A huzal hossza és súlya | 322 |
Különböző minőségű rönkök súlya | 322 |
Adatok hasított karó készítéséhez | 323 |
A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben | 323 |
Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztésben | 324 |
Permetlészükséglet hektáronként | 324 |
100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége | 325 |
A must alkotórészei | 325 |
A must fajsúlya és az erjedési vesztesége | 326 |
A bor alkotórészei | 326 |
A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok visszaszámítása mustfokra | 326 |
Egyéb adatok még a borról | 327 |
Borseprő - seprőnyeredék | 327 |
A seprőből lepárolható pálinka mennyisége | 328 |
Szőlőtörköly alkotórészeinek aránya | 328 |
A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége | 328 |
Hengerszűrők teljesítménye és azbesztszükséglete | 329 |
Kénezés | 329 |
Üres hordók kénezése | 329 |
A must és a bor kénezési táblázata | 330 |
Boroshordók fontosabb adatai | 330 |
A hordók űrtartalmának kiszámítása képlettel | 331 |
A kádak űrtartalmának kiszámítása képlettel | 331 |
Gyors hordómérő-táblázat | 332 |
A szőlőtermesztő munkanaptára | 333 |
Január-február | 333 |
Március | 334 |
Április | 334 |
Május | 335 |
Június | 336 |
Július | 337 |
Augusztus | 337 |
Szeptember | 338 |
Október | 339 |
November | 339 |
December | 340 |
Szőlőtermesztési és borászati intézmények és vállalatok | 341 |
Továbbképzéshez ajánlott irodalom | 343 |
Szőlő | 343 |
Bor | 343 |