1.062.236

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlő és bor

Szerző
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 476 oldal
Sorozatcím: Kertbarát
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-8160-32-2
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szőlőskertek tulajdonosai egyformán jó szőlészek és borászok, akik méltán büszkék vendégmarasztaló borukra vagy lugasukra. Számukra a szőlő termesztése és a bor készítése elválaszthatatlan. Prohászka Ferenc ötlete tehát találkozott az olvasók, azaz a házikert-tulajdonosok igényével, és a siker nem marad el, amit ez a 15. kiadás is bizonyít.

Tartalom

Előszó5
A szőlőtőke részei9
A gyökérzet9
Felépítése, működése és fejlődése10
A törzs és a hajtásrendszer12
Fás részek12
A tőketörzs és részei - Vessző12
A hajtás és oldalszervei14
Levél - Rügy - Kacs - Virágzat - Fürt (termés)14
A szőlő táplálkozása és életműködése20
A szőlőtermesztés környezeti feltételei22
A hőmérsékleti viszonyok22
A domborzat és a terület fekvése23
A talaj24
A termőréteg vastagsága - Termékenysége - Vízellátottsága - Fizikai szerkezete24
A szőlő szaporításának módjai26
A szaporítóanyag előállítása26
Az európai (hazai) vessző26
Szelektálás - A vessző megszedése27
Alanyvessző27
Gyökeres európai és alanyvessző előálítása iskolázással30
Az iskola talaja - A vessző előkészítése iskolázásra - Iskolázás - A gyökereztetőiskola gondozása - A gyökeres vessző kiszedése az iskolából30
Fás oltványok készítése és gyökereztetése38
Egyéb szaporítóanyag-előállítási módszerek42
Porbujtás - Kosaras és cserepes bujtás43
A szaporítóanyag vermelése felhasználásig45
Vermelés szabadban - Vermelés fedett helyen46
A szőlő telepítése49
A telepítés előkészítése49
Területkiválasztás50
Talajvizsgálat52
A művelési és ültetési formák meghatározása53
Lugasművelés - Moser-féle magas kordonok - Középmagas művelés - Alacsonyművelés - Gyalogművelés - Kétszintes termesztés53
A szőlőfajta kiválasztása56
A szaporítóanyag megválasztása58
A talaj előkészítése telepítésre59
A talaj gyomtalanítása59
A talajfáradtság megszüntetése61
A talaj alap- vagy készlettrágyázása61
A talaj mélyforgatása62
A telepítés64
A sorok és a tőkehelyek kijelölése64
A szaporítóanyag előkészítése telepítésre64
Gyökeres vessző és oltvány előkészítése - Sima vessző előkészítése65
Az ültetés mélysége67
Az ültetés módjai67
Fúróval lyukba ültetés - Ásóval gödörbe ültetés - Felkupacolás67
A szőlő támberendezése72
Karótámasz72
Huzalos támasz74
Új telepítésű szőlők gondozása75
Az első év munkái - A második év munkái76
A termő szőlő munkái79
A metszés80
A rügyek, a csapok elnevezése és szerepe81
A rügyek termékenysége84
A fiatal tőke alakító metszése85
Alacsonyművelés87
Fejművelés - Gyalogművelés - Bakművelés - Karikás művelés87
Középmagas művelés93
Guyot-művelés - Szálvesszős fejművelés - Egy- és kétszintes kordonművelés93
Magasművelés99
Moser-féle magaskordon-művelés - A függönyművelés - Az ernyőművelés99
A termő szőlő metszésmódjai és metszése126
Kopaszmetszés - Rövidcsapos metszés - Hosszúcsapos metszés - Vegyescsapos metszés - Szálvesszős metszés126
A metszésmód megválasztásának irányelvei134
A metszés ideje135
A termés megtervezése metszéskor135
A metszés137
Téli fagy- és pállási kárt szenvedett szőlők metszése141
A metszés járulékos munkái142
Harmatgyökerezés - A nyakvesszők eltávolítása - A szálvessző kikötése - A porbujtások lehúzása - Fejbujtások készítése142
Az elpusztult tőkék pótlása146
Pótlás gyökeres vesszővel147
Tőkepótló bujtás147
Döntés150
Zöldoltás151
A hasítékos ékoltás - A héj alá oltás - A szemzés - A pótlások ápolása152
A talajmunkák158
Szőlőfedés (takarás)158
Nyitás160
Kapálás161
Vegyszeres gyomirtás162
A hajtásválogatás164
A kötözés165
A hónaljazás167
A csonkázás (tetejezés)167
A trágyázás és a tápanyag-visszapótlás169
A trágyázás célja és jelentősége169
A tápanyagok szerepe és hatása170
Szerves trágyák172
Műtrágyák175
A trágyázás alapelvei177
Talajelemzés - Készlettrágyázás - Termő szőlők fenntartó trágyázása - Levélelemzés177
A hagyományos trágyázás irányelvei185
A trágyázás módja és ideje186
Levéltrágyázás189
A szőlő növényvédelme191
Gombás betegségek191
Peronoszpóra191
Lisztharmat200
Szőlőorbánc202
Fakórothadás203
Szürkerothadás204
Ritkábban előforduló gombás, vírusos és baktériumos betegségek206
Állati kártevők206
Szőlőgyökértetű (filoxéra)206
Szőlőmoly207
Szőlőilonca208
Kendermagbogár208
Cserebogárpajor209
Darazsak210
Szőlőlevélatka211
Ritkábban károsító állati kártevők212
Élettani elváltozások212
Sárgaság (vashiány vagy mészklorózis)214
A szőlőfürt kocsánybénulása214
Időjárás okozta elváltozások215
Tavaszi fagykár215
Napperzselés216
Jégverés216
Kipállás218
Permetezési menetrend218
A védekezőszerek ismertetése218
Gombaölő porozószerek218
Rovarölő szerek221
Permetezési tudnivalók221
Permetező- és porozógépek227
Termő szőlők átállítása korszerű művelési formákra231
Az átállás indokai és előnyei231
A szőlősorok szélesítése232
Átállás korszerűbb művelésmódokra233
A tőkeátoltás módszerei233
Zöldre fásoltás235
Oltás gyökérnyakba2358
Oltás gyökértörzsbe239
Elhanyagolt szőlők rendbehozásának módszerei241
A leromlás okának kivizsgálása241
Tőkék felerősítése trágyázásal243
A tőkefej rendbehozása244
A harmatgyökerek és a nyakvesszők eltávolítása247
Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből248
Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése249
Szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek251
Házikerti lugasművelés258
A lugas helyének kijelölése259
A fajta kiválasztása261
Az ültetés265
A lugas támaszberendezései266
Alkalmazkodó formák268
Díszítő formák271
Házikerti formák271
A támaszberendezések alapanyagai274
Lugasformák és alakító metszésük276
Füzérlugasok277
Kordonlugasok278
Szárnyas lugasok283
Kombinációs tetőlugasok286
A lugasformák kinevelésének általános szabályai288
A termő lugas metszése290
A lugas hajtásainak kezelése294
Hajtásválogatás - Kötözés - Hónaljazás - A hajtások visszavágása (csonkázás, tetejezés)294
A lugas növényvédelme298
A termést szabályozó eljárások299
A termőhajtások csúcsának lecsípése - Mesterséges pótbeporzás - Fürt- és bogyóritkítás - Gyűrűzés - A levelek ritkítása299
A trágyázás és az öntözés302
A lugastőkék téli fagyvédelme304
A szüreti idő meghosszabbítása306
A szőlő téli eltartása307
A szőlőfajták ismertetése311
Minőségi fehérborszőlő-fajták314
Ottonel muskotály315
Rizlingszilváni315
Leányka315
Tramini321
Szürkebarát321
Pinot blanc322
Zöld veltelini322
Sauvignon322
Chardonnay323
Királyleányka323
Rajnai rizling323
Olasz rizling324
Furmint324
Hárslevelű325
Fehér tömegborszőlő-fajták326
Ezerjó326
Izsáki (Izsáki sárfehér)327
Kövidinka328
Vörösborszőlő-fajták328
Kékoportó328
Zweigelt328
Kékfrankos329
Merlot329
Cabernet franc329
Cabernet sauvignon330
Kadarka330
Csemegeszőlő-fajták331
Csaba gyöngye331
Kozma Pálné muskotály332
Favorit332
Irsai Olivér333
Szőlőskertek királynője muskotály334
Pannónia kincse334
Boglárka335
Saszla-félék336
Mathiász Jánosné muskotály337
Attila337
Afuz Ali338
Hazai nemesítésű újabb szőlőfajták338
Fehérborszőlő-fajták338
Zefír338
Zengő338
Zenit338
Táltos339
Karát339
Cserszegi fűszeres339
Mátrai muskotály339
Ezerfürtű340
Jubileum 75340
Vörösborszőlő-fajták340
Magyar frankos340
Rubintso340
Festőborszőlő-fajták340
Bíborkadarka341
Kármin341
Peronoszpórával és egyéb gombás betegségekkel szemben részben ellenálló fajták341
Fehérborszőlő-fajták341
Zala gyöngye341
Bianca341
Kunleány342
Vörösborszőlő-fajta342
Medina342
Csemegeszőlő-fajta342
Pölöskei muskotály342
Alanyfajták342
A bor
A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók347
A pince347
Borkezelési eszközök350
A boroshordók351
Az üres hordók gondozása351
Új hordó előkészítése351
Vörösboros hordók színtesztelése352
Ecetes és penészes (dohos) hordók rendbehozatala353
Az üvegballonok354
A műanyag edények355
A szüret és a szőlő feldolgozása356
A szőlő érése és a szüret ideje360
A szőlőfürt és részei362
A feldolgozás előkészületei362
A szőlő zúzása és sajtolása363
A fehérbor készítése363
A must ülepítése (nyálkázása) erjesztés előtt365
A must erjesztése365
Erjesztés bentonittal - Erjesztés aktív szénnel (Decolor)368
A vörös- és a sillerbor készítése369
A must cukortartalmának mérése (fokolása)371
Az újborok édességének megtartása372
A must tartósítása373
A töményített (sűrített) must készítése374
A must javítása375
A csemegeborok, az ürmösborok és a habzóborok házi készítése375
Borecet készítése378
A szőlőtörköly felhasználása378
A bor kezelése379
A borok kor, szín és minőség szerinti elnevezése379
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük382
Az alkoholtartalom meghatározása384
Az egyszerű borkezelés műveletei386
Töltögetés387
Darabban levő borok kezelése388
Fejtés388
A seprő felhasználása392
Kénezés393
A must és a bor kénezése - A boroshordók és a pince kénezése394
A borok házasítása396
A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása396
Savcsökkentés (savtompítás)397
Savpótlás398
Újraerjesztés399
Íz- és illathibák javítása aktív szénnel399
Színtelenítés400
Színjavítás400
A derítés401
Zselatinos, csersavas derítés - Bentonitos derítés402
A szűrés404
Borbetegségek405
Virágosodás406
Ecetesedés407
Tejsavas (mannitos) erjedés407
Barnatörés408
Nyúlósodás409
Egéríz409
Záptojásszag410
Borhibák410
Penészíz és dohosság410
Feketetörés410
Egyéb borhibák411
Hasznos tudnivalók
A bor palackozása413
Palackozás saját célra413
Palackozás értékesítésre415
A bor az ember életében420
Hogyan kínáljuk a bort?421
A szőlősgazda munkanaptára423
Január-február423
Március424
Április425
Május426
Június427
Július428
Augusztus428
Szeptember429
Október430
November431
December432
A szőlősgazdák és borászok munkáját segítő intézmények433
Talajvizsgálatot végző és szaktanácsot adó laboratóriumok434
A borszőlőfajták érési ideje3435
A csemegeszőlő-fajták érési ideje437
Kevésbé elterjedt szőlőfajták438
Területátszámítás448
Szaporítóanyag- és karószükséglet- számítás449
A 100 m2-enként iskolázható szőlővessző mennyisége449
A munkateljesítmény irányszámai a termő szőlőben450
A permetlé törménysége és a szükséges szer mennyisége451
Permetlészükséglet hektáronként451
Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztéshez452
Adatok hasított karó készítéséhez452
A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben453
A huzal hossza és tömege453
Különböző minőségű rönkök tömege453
A 100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége454
A must alkotórészei454
A must sűrűsége és erjedési vesztesée455
A bor alkotórészei455
A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok visszaszámítása mustfokra456
Borseprő-seprőnyeredék456
Mustjavítási táblázat456
Egyéb adatok még a borról458
A seprőből lepárolható pálinka mennyisége459
Üres hordók kénezése459
A must és a bor kénezési táblázata 459
Kénezés (különböző kénezőanyagok adatai)460
A hengerszűrők teljesítménye és azbesztszükséglete460
A borospince levegőjének páratartalma461
Boroshordók fontosabb adatai461
A hordók térfogatának kiszámítása képlettel462
A kádak térfogatának kiszámítása képlettel463
Gyors hordómérő-táblázat465

Prohászka Ferenc

Prohászka Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Prohászka Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Szőlő és bor Szőlő és bor Szőlő és bor

A gerinc elszíneződött, megtört.

Állapot:
1.730 ,-Ft
9 pont kapható
Kosárba