Előszó | 5 |
A szőlőtőke részei | 9 |
A gyökérzet | 9 |
Felépítése, működése és fejlődése | 10 |
A törzs és a hajtásrendszer | 12 |
Fás részek | 12 |
A tőketörzs és részei - Vessző | 12 |
A hajtás és oldalszervei | 14 |
Levél - Rügy - Kacs - Virágzat - Fürt (termés) | 14 |
A szőlő táplálkozása és életműködése | 20 |
A szőlőtermesztés környezeti feltételei | 22 |
A hőmérsékleti viszonyok | 22 |
A domborzat és a terület fekvése | 23 |
A talaj | 24 |
A termőréteg vastagsága - Termékenysége - Vízellátottsága - Fizikai szerkezete | 24 |
A szőlő szaporításának módjai | 26 |
A szaporítóanyag előállítása | 26 |
Az európai (hazai) vessző | 26 |
Szelektálás - A vessző megszedése | 27 |
Alanyvessző | 27 |
Gyökeres európai és alanyvessző előálítása iskolázással | 30 |
Az iskola talaja - A vessző előkészítése iskolázásra - Iskolázás - A gyökereztetőiskola gondozása - A gyökeres vessző kiszedése az iskolából | 30 |
Fás oltványok készítése és gyökereztetése | 38 |
Egyéb szaporítóanyag-előállítási módszerek | 42 |
Porbujtás - Kosaras és cserepes bujtás | 43 |
A szaporítóanyag vermelése felhasználásig | 45 |
Vermelés szabadban - Vermelés fedett helyen | 46 |
A szőlő telepítése | 49 |
A telepítés előkészítése | 49 |
Területkiválasztás | 50 |
Talajvizsgálat | 52 |
A művelési és ültetési formák meghatározása | 53 |
Lugasművelés - Moser-féle magas kordonok - Középmagas művelés - Alacsonyművelés - Gyalogművelés - Kétszintes termesztés | 53 |
A szőlőfajta kiválasztása | 56 |
A szaporítóanyag megválasztása | 58 |
A talaj előkészítése telepítésre | 59 |
A talaj gyomtalanítása | 59 |
A talajfáradtság megszüntetése | 61 |
A talaj alap- vagy készlettrágyázása | 61 |
A talaj mélyforgatása | 62 |
A telepítés | 64 |
A sorok és a tőkehelyek kijelölése | 64 |
A szaporítóanyag előkészítése telepítésre | 64 |
Gyökeres vessző és oltvány előkészítése - Sima vessző előkészítése | 65 |
Az ültetés mélysége | 67 |
Az ültetés módjai | 67 |
Fúróval lyukba ültetés - Ásóval gödörbe ültetés - Felkupacolás | 67 |
A szőlő támberendezése | 72 |
Karótámasz | 72 |
Huzalos támasz | 74 |
Új telepítésű szőlők gondozása | 75 |
Az első év munkái - A második év munkái | 76 |
A termő szőlő munkái | 79 |
A metszés | 80 |
A rügyek, a csapok elnevezése és szerepe | 81 |
A rügyek termékenysége | 84 |
A fiatal tőke alakító metszése | 85 |
Alacsonyművelés | 87 |
Fejművelés - Gyalogművelés - Bakművelés - Karikás művelés | 87 |
Középmagas művelés | 93 |
Guyot-művelés - Szálvesszős fejművelés - Egy- és kétszintes kordonművelés | 93 |
Magasművelés | 99 |
Moser-féle magaskordon-művelés - A függönyművelés - Az ernyőművelés | 99 |
A termő szőlő metszésmódjai és metszése | 126 |
Kopaszmetszés - Rövidcsapos metszés - Hosszúcsapos metszés - Vegyescsapos metszés - Szálvesszős metszés | 126 |
A metszésmód megválasztásának irányelvei | 134 |
A metszés ideje | 135 |
A termés megtervezése metszéskor | 135 |
A metszés | 137 |
Téli fagy- és pállási kárt szenvedett szőlők metszése | 141 |
A metszés járulékos munkái | 142 |
Harmatgyökerezés - A nyakvesszők eltávolítása - A szálvessző kikötése - A porbujtások lehúzása - Fejbujtások készítése | 142 |
Az elpusztult tőkék pótlása | 146 |
Pótlás gyökeres vesszővel | 147 |
Tőkepótló bujtás | 147 |
Döntés | 150 |
Zöldoltás | 151 |
A hasítékos ékoltás - A héj alá oltás - A szemzés - A pótlások ápolása | 152 |
A talajmunkák | 158 |
Szőlőfedés (takarás) | 158 |
Nyitás | 160 |
Kapálás | 161 |
Vegyszeres gyomirtás | 162 |
A hajtásválogatás | 164 |
A kötözés | 165 |
A hónaljazás | 167 |
A csonkázás (tetejezés) | 167 |
A trágyázás és a tápanyag-visszapótlás | 169 |
A trágyázás célja és jelentősége | 169 |
A tápanyagok szerepe és hatása | 170 |
Szerves trágyák | 172 |
Műtrágyák | 175 |
A trágyázás alapelvei | 177 |
Talajelemzés - Készlettrágyázás - Termő szőlők fenntartó trágyázása - Levélelemzés | 177 |
A hagyományos trágyázás irányelvei | 185 |
A trágyázás módja és ideje | 186 |
Levéltrágyázás | 189 |
A szőlő növényvédelme | 191 |
Gombás betegségek | 191 |
Peronoszpóra | 191 |
Lisztharmat | 200 |
Szőlőorbánc | 202 |
Fakórothadás | 203 |
Szürkerothadás | 204 |
Ritkábban előforduló gombás, vírusos és baktériumos betegségek | 206 |
Állati kártevők | 206 |
Szőlőgyökértetű (filoxéra) | 206 |
Szőlőmoly | 207 |
Szőlőilonca | 208 |
Kendermagbogár | 208 |
Cserebogárpajor | 209 |
Darazsak | 210 |
Szőlőlevélatka | 211 |
Ritkábban károsító állati kártevők | 212 |
Élettani elváltozások | 212 |
Sárgaság (vashiány vagy mészklorózis) | 214 |
A szőlőfürt kocsánybénulása | 214 |
Időjárás okozta elváltozások | 215 |
Tavaszi fagykár | 215 |
Napperzselés | 216 |
Jégverés | 216 |
Kipállás | 218 |
Permetezési menetrend | 218 |
A védekezőszerek ismertetése | 218 |
Gombaölő porozószerek | 218 |
Rovarölő szerek | 221 |
Permetezési tudnivalók | 221 |
Permetező- és porozógépek | 227 |
Termő szőlők átállítása korszerű művelési formákra | 231 |
Az átállás indokai és előnyei | 231 |
A szőlősorok szélesítése | 232 |
Átállás korszerűbb művelésmódokra | 233 |
A tőkeátoltás módszerei | 233 |
Zöldre fásoltás | 235 |
Oltás gyökérnyakba | 2358 |
Oltás gyökértörzsbe | 239 |
Elhanyagolt szőlők rendbehozásának módszerei | 241 |
A leromlás okának kivizsgálása | 241 |
Tőkék felerősítése trágyázásal | 243 |
A tőkefej rendbehozása | 244 |
A harmatgyökerek és a nyakvesszők eltávolítása | 247 |
Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből | 248 |
Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése | 249 |
Szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek | 251 |
Házikerti lugasművelés | 258 |
A lugas helyének kijelölése | 259 |
A fajta kiválasztása | 261 |
Az ültetés | 265 |
A lugas támaszberendezései | 266 |
Alkalmazkodó formák | 268 |
Díszítő formák | 271 |
Házikerti formák | 271 |
A támaszberendezések alapanyagai | 274 |
Lugasformák és alakító metszésük | 276 |
Füzérlugasok | 277 |
Kordonlugasok | 278 |
Szárnyas lugasok | 283 |
Kombinációs tetőlugasok | 286 |
A lugasformák kinevelésének általános szabályai | 288 |
A termő lugas metszése | 290 |
A lugas hajtásainak kezelése | 294 |
Hajtásválogatás - Kötözés - Hónaljazás - A hajtások visszavágása (csonkázás, tetejezés) | 294 |
A lugas növényvédelme | 298 |
A termést szabályozó eljárások | 299 |
A termőhajtások csúcsának lecsípése - Mesterséges pótbeporzás - Fürt- és bogyóritkítás - Gyűrűzés - A levelek ritkítása | 299 |
A trágyázás és az öntözés | 302 |
A lugastőkék téli fagyvédelme | 304 |
A szüreti idő meghosszabbítása | 306 |
A szőlő téli eltartása | 307 |
A szőlőfajták ismertetése | 311 |
Minőségi fehérborszőlő-fajták | 314 |
Ottonel muskotály | 315 |
Rizlingszilváni | 315 |
Leányka | 315 |
Tramini | 321 |
Szürkebarát | 321 |
Pinot blanc | 322 |
Zöld veltelini | 322 |
Sauvignon | 322 |
Chardonnay | 323 |
Királyleányka | 323 |
Rajnai rizling | 323 |
Olasz rizling | 324 |
Furmint | 324 |
Hárslevelű | 325 |
Fehér tömegborszőlő-fajták | 326 |
Ezerjó | 326 |
Izsáki (Izsáki sárfehér) | 327 |
Kövidinka | 328 |
Vörösborszőlő-fajták | 328 |
Kékoportó | 328 |
Zweigelt | 328 |
Kékfrankos | 329 |
Merlot | 329 |
Cabernet franc | 329 |
Cabernet sauvignon | 330 |
Kadarka | 330 |
Csemegeszőlő-fajták | 331 |
Csaba gyöngye | 331 |
Kozma Pálné muskotály | 332 |
Favorit | 332 |
Irsai Olivér | 333 |
Szőlőskertek királynője muskotály | 334 |
Pannónia kincse | 334 |
Boglárka | 335 |
Saszla-félék | 336 |
Mathiász Jánosné muskotály | 337 |
Attila | 337 |
Afuz Ali | 338 |
Hazai nemesítésű újabb szőlőfajták | 338 |
Fehérborszőlő-fajták | 338 |
Zefír | 338 |
Zengő | 338 |
Zenit | 338 |
Táltos | 339 |
Karát | 339 |
Cserszegi fűszeres | 339 |
Mátrai muskotály | 339 |
Ezerfürtű | 340 |
Jubileum 75 | 340 |
Vörösborszőlő-fajták | 340 |
Magyar frankos | 340 |
Rubintso | 340 |
Festőborszőlő-fajták | 340 |
Bíborkadarka | 341 |
Kármin | 341 |
Peronoszpórával és egyéb gombás betegségekkel szemben részben ellenálló fajták | 341 |
Fehérborszőlő-fajták | 341 |
Zala gyöngye | 341 |
Bianca | 341 |
Kunleány | 342 |
Vörösborszőlő-fajta | 342 |
Medina | 342 |
Csemegeszőlő-fajta | 342 |
Pölöskei muskotály | 342 |
Alanyfajták | 342 |
A bor | |
A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók | 347 |
A pince | 347 |
Borkezelési eszközök | 350 |
A boroshordók | 351 |
Az üres hordók gondozása | 351 |
Új hordó előkészítése | 351 |
Vörösboros hordók színtesztelése | 352 |
Ecetes és penészes (dohos) hordók rendbehozatala | 353 |
Az üvegballonok | 354 |
A műanyag edények | 355 |
A szüret és a szőlő feldolgozása | 356 |
A szőlő érése és a szüret ideje | 360 |
A szőlőfürt és részei | 362 |
A feldolgozás előkészületei | 362 |
A szőlő zúzása és sajtolása | 363 |
A fehérbor készítése | 363 |
A must ülepítése (nyálkázása) erjesztés előtt | 365 |
A must erjesztése | 365 |
Erjesztés bentonittal - Erjesztés aktív szénnel (Decolor) | 368 |
A vörös- és a sillerbor készítése | 369 |
A must cukortartalmának mérése (fokolása) | 371 |
Az újborok édességének megtartása | 372 |
A must tartósítása | 373 |
A töményített (sűrített) must készítése | 374 |
A must javítása | 375 |
A csemegeborok, az ürmösborok és a habzóborok házi készítése | 375 |
Borecet készítése | 378 |
A szőlőtörköly felhasználása | 378 |
A bor kezelése | 379 |
A borok kor, szín és minőség szerinti elnevezése | 379 |
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük | 382 |
Az alkoholtartalom meghatározása | 384 |
Az egyszerű borkezelés műveletei | 386 |
Töltögetés | 387 |
Darabban levő borok kezelése | 388 |
Fejtés | 388 |
A seprő felhasználása | 392 |
Kénezés | 393 |
A must és a bor kénezése - A boroshordók és a pince kénezése | 394 |
A borok házasítása | 396 |
A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása | 396 |
Savcsökkentés (savtompítás) | 397 |
Savpótlás | 398 |
Újraerjesztés | 399 |
Íz- és illathibák javítása aktív szénnel | 399 |
Színtelenítés | 400 |
Színjavítás | 400 |
A derítés | 401 |
Zselatinos, csersavas derítés - Bentonitos derítés | 402 |
A szűrés | 404 |
Borbetegségek | 405 |
Virágosodás | 406 |
Ecetesedés | 407 |
Tejsavas (mannitos) erjedés | 407 |
Barnatörés | 408 |
Nyúlósodás | 409 |
Egéríz | 409 |
Záptojásszag | 410 |
Borhibák | 410 |
Penészíz és dohosság | 410 |
Feketetörés | 410 |
Egyéb borhibák | 411 |
Hasznos tudnivalók | |
A bor palackozása | 413 |
Palackozás saját célra | 413 |
Palackozás értékesítésre | 415 |
A bor az ember életében | 420 |
Hogyan kínáljuk a bort? | 421 |
A szőlősgazda munkanaptára | 423 |
Január-február | 423 |
Március | 424 |
Április | 425 |
Május | 426 |
Június | 427 |
Július | 428 |
Augusztus | 428 |
Szeptember | 429 |
Október | 430 |
November | 431 |
December | 432 |
A szőlősgazdák és borászok munkáját segítő intézmények | 433 |
Talajvizsgálatot végző és szaktanácsot adó laboratóriumok | 434 |
A borszőlőfajták érési ideje | 3435 |
A csemegeszőlő-fajták érési ideje | 437 |
Kevésbé elterjedt szőlőfajták | 438 |
Területátszámítás | 448 |
Szaporítóanyag- és karószükséglet- számítás | 449 |
A 100 m2-enként iskolázható szőlővessző mennyisége | 449 |
A munkateljesítmény irányszámai a termő szőlőben | 450 |
A permetlé törménysége és a szükséges szer mennyisége | 451 |
Permetlészükséglet hektáronként | 451 |
Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztéshez | 452 |
Adatok hasított karó készítéséhez | 452 |
A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben | 453 |
A huzal hossza és tömege | 453 |
Különböző minőségű rönkök tömege | 453 |
A 100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége | 454 |
A must alkotórészei | 454 |
A must sűrűsége és erjedési vesztesée | 455 |
A bor alkotórészei | 455 |
A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok visszaszámítása mustfokra | 456 |
Borseprő-seprőnyeredék | 456 |
Mustjavítási táblázat | 456 |
Egyéb adatok még a borról | 458 |
A seprőből lepárolható pálinka mennyisége | 459 |
Üres hordók kénezése | 459 |
A must és a bor kénezési táblázata | 459 |
Kénezés (különböző kénezőanyagok adatai) | 460 |
A hengerszűrők teljesítménye és azbesztszükséglete | 460 |
A borospince levegőjének páratartalma | 461 |
Boroshordók fontosabb adatai | 461 |
A hordók térfogatának kiszámítása képlettel | 462 |
A kádak térfogatának kiszámítása képlettel | 463 |
Gyors hordómérő-táblázat | 465 |