1.067.062

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlő és bor

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 328 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér ábrákkal, kihajtható térképmelléklettel illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Szőlő
A szőlőtermesztés jelentősége hazánkban5
A szőlő részeinek és életműködésének ismertetése9
A szőlőtőke gyökérzete9
A szőlőtőke fás részei10
A szőlőtőke zöld részei12
A szőlőtőke életműködése17
Ismertebb szőlőfajtáink19
Eurázsiai (európai, hazai) szőlőfajták19
Fehérborszőlő-fajták21
Vörösborszőlő-fajták28
Csemegeszőlő-fajták29
Direkttermő szőlőfajták34
Alanyfajták35
A szőlő szaporítása38
Szaporítóanyag-termelés38
A sima vesszők szedése38
Fás oltványok készítése41
Gyökeres vesszők előállítása iskolázással45
Rügydugványok készítése51
Gyökeres vessző előállítása bújtatással53
Sima és gyökeres vesszők vermelése56
Tőkehiány pótlására és a tőke átoltására használatos szaporítási módszerek59
Tőkepótló bujtatás59
Döntés61
Zöldoltás63
Idősebb tőkék oltása66
Fiatal tőkék oltása68
A szőlő telepítése70
A terület kiválasztása70
A szőlő éghajlat (klíma) igénye71
A szőlő talajigánye71
Laborítóriumi talajvizsgálat74
A telepítés megtervezése75
Érdemes-e gyalogszőlőt telepíteni?75
Ültethetünk-e gyümölcsfát a szőlő közé?76
A szőlőfajta kiválasztása76
A terület és a talaj előkészítése telepítésre79
Területrendezés79
Talajelőkészítés80
A terület beosztása82
A szaporítóanyag előkészítése telepítésre84
Milyen szaporítóanyag való homokra és kötött talajra?84
Az előkészítés általános szempontjai85
Gyökeres vessző és oltvány előkészítése85
Sima vessző előkészítése85
Sima vessző előgyökereztetése87
A telepítés elvégzése88
Az új telepítésű homoki szőlők szélkár elleni védelme93
A szőlő támasztéka94
Karós támasz94
Huzalos támasz96
Fiatal szőlő ápolása99
A termő szőlő kezelése100
A nyitás100
A szőlő metszése101
A fiatal tőke alakító metszése102
A termő szőlő metszése110
Metszés utáni munkák124
Harmatgyökerezés, nyakhajtások eltávolítása126
Tőkehiányok pótlása127
A pótlások ápolása128
A kapálások129
A szőlő hajtásainak kezelése-ápolása132
A hajtások válogatása132
Kötözés133
A termőhajtások bekurtítása134
Hónaljazás134
Csonkázás (tetejezés)135
A szőlő növényvédelme135
Gombás betegségek135
A szőlő rovarkártevői145
Időjárás okozta károk153
Élettani betegségek155
A védekezőszerek ismertetése156
A szőlő fedése (betakarása)162
Trágyázás164
A trágyázás jelentősége164
Szervestrágyák165
Műtrágyák168
A trágyázás szempontjai169
A trágyázás technikája172
Az alanyvesszőtermesztés munkái175
A szőlőművelés gépei178
A szőlők rendbehozásának módszerei188
A tőkék felerősítése trágyázással189
A tőkefej rendbehozása190
A harmatgyökerek és a nyakhajtások eltávolítása193
Új tőkefej nevelése nyakhajtásokból194
A földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése195
Házikerti lugasművelés197
A lugas telepítése199
A lugas helyének kijelölése199
Fajkiválasztás199
Ültetés203
A lugas támaszberendezése203
A lugasalak kinevelése205
Függélyes törzsű, álló (füzér) lugas207
Többkarú álló vagy szabálytalan alakú lugas209
Tetőszerű építményre vagy boltozatra nevelt lugas210
Egy- vagy többkarú emeletes (redély, szárnyas) lugas210
Magas kordon216
A lugas kezelése és ápolása217
Bor
A bor tárolása használt helyiségek és hordók227
Pince227
Boroshordók227
Üres hordók gondozása229
Ecetes és dohos hordók rendbehozása230
A szüret és a szőlő feldolgozása232
A szőlő érése és a szüret ideje232
A szőlőfürt és részei233
Előkészülés a feldolgozásra234
A szőlő zúzása és sajtolása234
Fehérbor készítése234
Vörös- és sillerbor készítése239
A must cukortartalmának megmérése (fokolása)240
Újborok édességének megtartása240
A szőlőtörköly felhasználása241
A bor kezelése243
A borok életkor, szín és minőség szerinti elnevezése243
A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük244
Alkoholtartalom meghatározás245
Egyszerű borkezelési eljárások247
Töltögetés248
Fejtés249
Kénezés252
A borok házasítása254
Savcsökkentés (savtompítás)254
A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása256
Derítés257
Szűrés259
Borbetegségek és borhibák260
Borbetegségek260
Borhibák263
Hasznos tudnaivalók
A szőlő termékeinke felhasználása a háztartásban267
Szőlőeltartás267
Szőlőíz készítés270
A must tartosítása270
Töményített (sűrített) must készítése270
Csemegeborok és ürmösborok házi készítése271
Borecetkészítés272
Szőlőtermelő munkanaptár273
Borvidékek, bortermőhelyek279
75 szőlőfajta jellemző tulajdonságai292
hasznos tudnivalók táblázatokban302
Továbbképzésre ajánlható irodalom317
Tárgymutató319

Prohászka Ferenc

Prohászka Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Prohászka Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem