1.067.339

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlő és bor

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 283 oldal
Sorozatcím: Kincses Könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér ábrákkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A szőlőnövépnmy részeinek és életműködésének rövid ismertetése7
A szőlőtőke föld alatti részei7
A gyökérzet7
A szőlőtőke föld feletti részei9
A tőketörzs és részei9
A vessző, a hajtás és részeik10
A szőlőfajták16
Európai (hazai) szőlőfajták16
Fehérborszőlő-fajták17
Vörösborszőlő-fajták28
Csemegeszőlő-fajták30
Direkttermő szőlőfajták37
Alanyfajták38
A szőlő szaporítása41
Szaporítóanyag-termelés41
A síma vesszők szedése41
Gyökeres vessző előállítása iskolázással44
Gyökeres vessző előállítása bujtással49
Fás oltványok készítése előhajtatással és előhajtatás nélkül53
Síma és gyökeres vesszők vermelése57
Tőkehiány pótlására és a tőke átoltására használatos szaporítási módszerek60
Tőkepótló bújtás60
Döntés63
Zöldoltás65
Idősebb tőkék oltása tőgyökérben67
Fiatal tőkék oltása gyökérnyakban69
A szőlő telepítése71
A terület kiválasztása71
Homoktalaj72
Kötött talaj73
Talajvizsgálat74
A telepítés megtervezése74
A szőlőfajta kiválasztása75
Karós- vagy gyalogszőlő76
Gyümölcsfaültetés a szőlőben77
A terület és a talaj előkészítése telepítésre77
Területrendezés77
A talaj termőerejének növelése78
Forgatás79
A terület beosztása80
A szaporítóanyag előkészítése telepítésre81
Milyen szaporítóanyag való homokra és kötött talajra?81
Az előkészítés általános szempontjai82
Gyökeres vessző és oltvány előkészítése83
Síma vessző előkészítése84
Síma vessző előgyökereztetése84
A telepítés elvégzése85
Általános tudnivalók85
Ültetés fúró után87
Ültetés gödörbe90
Az új telepítésű homoki szőlők szélkár elleni védelme91
Az új telepítésű szőlő első évi kezelése92
A szőlő támasztéka93
Karós támasz93
Huzalos támasz94
A szőlő évente ismétlődő munkái95
A nyitás95
A szőlő metszése96
A fiatal tőke alakító metszése97
A termő szőlő metszése102
Harmatgyökerezés, nyakhajtások eltávolítása116
Tőkehiányok pótlása118
A pótlások ápolása119
A kapálások121
A szőlő hajtásainak kezelése - ápolása124
A hajtások válogatása124
Kötözés125
A termőhajtások bekurtítása126
Hónaljazás126
Csonkázás (tetejezés)127
A szőlőnövény védelme128
A szőlő gombabetegségei128
A szőlő rovarkártevői139
Időjárás okozta károk148
Élettani betegségek150
A szőlő növényvédelmében használatos védekezőszerek150
A szőlő fedése (betakarása)155
Trágyázás158
A trágyázás jelentősége158
Szerves trágyák159
Műtrágyák163
A trágyázás szempontjai164
A trágyázás technikája166
Az alanyvesszőtermesztés munkái169
A szőlők rendbehozásának módszerei171
Elhanyagolt szőlők rendbehozása171
A tőkék felerősítése trágyázással173
A tőkék rendbehozása175
A harmatgyökerek és a nyakhajtások eltávolítása180
Hiányzó tőkék és karók pótlása182
Új tőkefej nevelése szakhajtásokból182
A földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése 183
Házikerti lugasművelés186
A lugas telepítése187
A lugas helyének kijelölése187
Fajtakiválasztás189
Ültetés190
A lugas támaszberendezése191
A lugasalak kinevelése193
Függélyes törzsű, álló (füzér) lugas195
Többkarú álló vagy szabálytalan alakú lugas195
Egy- vagy többkarú emeletes (redély) lugas197
A lugas kezelése és ápolása203
A szüret209
A szőlő érése és a szüret ideje209
A termés leszüretelése209
A szőlő feldolgozása és a bor kezelése211
A bor tárolására használt helyiségek és hordók211
Pince211
Boroshordók211
Üres hordók gondozása212
Ecetes és dohos hordók rendbehozása213
A szőlő feldolgozása és a must erjesztése214
A szőlőfürt és részei214
Előkészülés a feldolgozásra215
A szőlő zúzása és sajtolása216
A must erjesztése217
Vörös- és sillerbor készítés218
A szőlőtörköly felhasználása220
A törköly felhasználása pálinkafőzésre220
Törkölybor (csiger, lőre) készítése220
A must cukortartalmának megmérése (fokolása)221
A bor alkoholtartalmának meghatározása223
A bor kezelése224
A borok életkor, szín és minőség szerinti elnevezése224
Borászati tisztaság225
Töltögetés226
Fejtés228
A seprő felhasználása230
Kénezés230
Savcsökkentés (savtompítás)233
A bor ízének, színének javítása234
Borbetegségek és borhibák236
Borbetegségek236
Borhibák239
A szőlő termékeinek felhasználása a háztartásban241
Szőlőeltartás241
Eltartás kamrában242
Eltartás levágott vesszővel243
Fűrészporba ágyazás244
Szőlőíz készítés244
A must tartósítása245
Töményített (sűrített) must készítése245
A szőlőtermelő munkanaptára247
A borvidékek beosztása és az ott telepítésre engedélyezett szőlőfajták254
Hasznos tudnivalók táblázatokban262
Szőlőtermelés262
Borászat275
Továbbképzésre ajánlható irodalom280

Prohászka Ferenc

Prohászka Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Prohászka Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem