kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 294 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-234-028-0 |
Megjegyzés: | 140 ábrával, 28 táblázattal illusztrálva. |
Az Olvasóhoz | 5 |
A szerkesztő előszava | 7 |
A homoki szőlőtermesztés múltja és jelene (dr. Bognár Károly) | |
A régmúlt | 9 |
Harc az elhomokosodás ellen | 10 |
A filoxéravész hatása a homoki szőlőtermesztésben | 12 |
A szőlőtermesztést serkentő tényezők | 12 |
A homok ősei | 13 |
A Mathiász János szőlőnemesítő munkásságának hazai és nemzetközi jelentősége | 17 |
A közelmúlt | 28 |
A mezőgazdasági kamarák, gazdakörök, hegyközségek szerepe | 28 |
A jelen | 30 |
Tanulságok | 34 |
Az alföldi szőlőtermesztés termőhelyi adottságai a termőhely-minősítés tükrében (dr. Botos Ernő) | |
A szőlőtermőhely katasztere és minősítő rendszere Magyaroszágon | 35 |
A termőhely minősítésének menete és módszere | 36 |
A felvételezés és a minősítés tényezői | 36 |
A tényezők súlya | 37 |
A szőlőtermőhely "kettős" értékelése | 38 |
Termőhelykataszter | 38 |
A kataszter használata | 40 |
Az alföldi termőhelyek sajátosságai | 40 |
A szőlő termőhelyi kataszterének alföldi eredményei | 41 |
A meteorológiai tényezők szerepe az alföldi szőlőtermesztésben (Csapó Piroska - dr. Kozma Ferenc) | |
Bevezetés | 44 |
Éghajlati körzetek hazánkban | 45 |
A hőmérséklet | 46 |
A vegetációs és a nyugalmi időszak hőmérséklete | 46 |
A vegetációs időszak aktív hőösszegei | 47 |
A vegetációs időszak hőmérsékleti szélsőségei | 48 |
A késő tavaszi és a kora őszi fagyok | 49 |
A nyugalmi időszak hőmérsékleti szélsőségei | 51 |
A szélsőségesen alacsony hőmérsékletek | 52 |
A téli fagykárok (rügykárok) elemzése hőmérsékleti adatok alapján | 53 |
A napfény | 57 |
A csapadék | 59 |
A hőmérséklet-, sugárzás- és csapadékellátottság együttes értékelése | 60 |
A hőmérséklet- és a sugárzásellátottság | 60 |
A hőmérséklet- és a csapadékellátottság | 62 |
Összefoglalás | 64 |
A szőlőnövény leírása (dr. Zilai János) | |
Morfológiai jellemzői | 66 |
A magról kelt növény alaktana | 66 |
A vegetatív úton szaporított növény | 66 |
A földbeni részek | 67 |
A gyökér | 67 |
A gyökérrendszert befolyásoló tényezők | 67 |
A föld feletti részek | 69 |
A szárrendszer alkata | 69 |
A zöld részek | 69 |
A szőlő fás részei | 71 |
A szőlő életszakaszai | 72 |
Az évi biológiai ciklus | 73 |
A könnyezés | 73 |
A rügyfakadás | 74 |
A hajtásnövekedés | 75 |
A virágzás | 75 |
A virágnyílást meghatározó tényezők | 76 |
A megtermékenyülés | 76 |
A kóros virághullás (elrúgás) | 77 |
A zöld bogyók növekedése | 77 |
A termés érése | 78 |
A hajtások beérése | 79 |
A nyugalmi idő | 79 |
Az Alföld fontosabb bor- és csemegeszőlő-fajtáinak értékelése (dr. Zilai János) | |
A bor- és csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok | 81 |
A termesztett szőlőfajták | 83 |
Fehérborszőlő-fajták | 83 |
Vörösborszőlő-fajták | 92 |
Csemegeszőlő-fajták | 94 |
Homoki szőlőtelepítési rendszerek, tőkeművelés- és metszésmódok (dr. Bognár Károly - dr. Elek Gyula) | |
Hagyományos szőlőtelepítési eljárások | 98 |
A történelmi múlt telepítési rendszerei (dr. Bognár Károly) | 98 |
Az 1960-as évek telepítési rendszerei | 99 |
Napjaink telepítési eljárásai (dr. Elek Gyula) | 100 |
A metszés elméleti alapjai, metszésmódok | 101 |
Tőkeművelési eljárások a homoki szőlőkben (dr. Bognár Károly) | 108 |
Sűrű térállású alacsonyművelések | 108 |
Fejművelés | 108 |
Gyalogművelésű fejművelés | 109 |
Kostka-féle művelésmód | 110 |
Guyot-művelés | 111 |
Vízszintes alacsonykordon-művelés | 111 |
Legyező alakú fejművelés | 112 |
Új művelési és metszési eljárások a homoki szőlőtermesztésben (dr. Elek Gyula) | 113 |
Széles sorközű alacsonyművelések | 113 |
Szőlőtelepítés homokon (dr. Elek Gyula) | |
A telepítést előkészítő eljárások | 123 |
A terület kiválasztása | 123 |
A telepítési terv készítése | 124 |
Telkesítés (tereprendezés) | 124 |
Talajjavítás | 124 |
Mélyforgatás (rigolírozás) | 125 |
A telepítés | 126 |
A telepítéshez használt szaporítóanyag | 126 |
Sima vesszős telepítés | 126 |
Gyökeres dugvánnyal való telepítés | 126 |
Gyökeres oltvánnyal való telepítés | 126 |
Nagyüzemi szőlőtelepítés | 127 |
Tapasztalatok és intézkedések néhány homoki szőlőgazdaságban | |
Hosszúhegyi Mezőgazdasági Kombinát (Novák István) | 130 |
Előzmények | 130 |
A fagykáros évek hatására kialakult helyzet értékelése | 131 |
Intézkedések a károk elhárítására, a biztonságos szőlőtermesztés megvalósítására | 132 |
Érdekeltségi rendszerek | 134 |
Keceli Szőlőfürt Mezőgazdasági Szakszövetkezet (Bakacsi László) | 134 |
A Szakszövetkezet rövid ismertetése | 134 |
A nagyüzemi szőlőtermesztés | 135 |
Művelésmód, fajtaszerkezet | 136 |
Üzemeltetési formák | 136 |
Az 1985-1987-es évek fagykára és a kialakult helyzet | 137 |
A szőlőágazat megújulásának tervei | 137 |
A "takarásos, magas rögzítésű szálvesszős fejművelés" leírása | 138 |
Kiskunhalasi Állami Gazdaság (Kampós Jenő) | 140 |
A szőlőtermesztés kialakulása Kiskunhalas térségében | 140 |
A termesztéstechnológia fejlődése | 140 |
Nagy tőkeszámú, keskeny soros szőlőtermesztés | 140 |
Rendszerszermléletű, gépesített szőlőtermesztés | 141 |
Az egyéni érdekeltségen alapuló nagyüzemi szőlőtermesztés | 141 |
Az egyéni érdekeltségű szőlőtermesztés szerepe a Kiskunhalasi Á. G-ban | 142 |
A szőlőrekonstrukciós program az 1985-1987. évi fagykárok hatására | 143 |
A rekonstrukciós program fontosabb elemei | 144 |
Intézkedések a termésbiztonság növelésére | 145 |
Homoktalaj (André János) | |
A homoktalajok felosztása, jellemzése | 148 |
A homoktalajok immunitása | 152 |
A szőlő tápanyag-gazdálkodása homokon | 152 |
A szőlő tápanyagigénye | 152 |
A szőlő táplálóanyagai | 152 |
A szőlő elemi összetétele | 157 |
A szőlő tápanyagfelvétele | 158 |
A szőlő tápanyagszükségletének meghatározása | 160 |
Tápanyag-visszapótlás | 161 |
A tápanyag-visszapótlás mennyiségének meghatározása | 161 |
A tápanyag-visszapótlás anyagai | 162 |
Istálló- és egyéb szerves trágyák | 162 |
Természetes állapotú nyers szerves anyagok | 165 |
Műtrágyák | 166 |
Lombtrágyák | 167 |
A homoki szőlők tápanyag-visszapótlási technológiája | 171 |
Istálló- és egyéb szerves trágyák bedolgozása telepítés előtt | 171 |
Telepítés után | 171 |
Talajjavítás | 172 |
A szőlő szaporítása (dr. Elek Gyula) | |
Szaporítási eljárások a homoki szőlőtermesztésben | 174 |
Dugványozás | 174 |
Vesszőbegyűjtés | 175 |
Tárolás | 175 |
Iskolázás - gyökeres dugvány készítése | 176 |
Új irányzatok és lehetőségek a szaporításban | 176 |
Konténeres szaporítóanyag készítése | 176 |
Magas törzsű szaporítóanyag előállítása | 177 |
Mikroszaporítás-szövettenyésztés | 177 |
Egyéb dugványozási és szaporítási eljárások | 178 |
Egy- és kétrügyes fásdugványozás | 178 |
Zölddugványozás | 178 |
Döntés (homlítás) | 178 |
Bujtás | 178 |
Zöldoltás | 179 |
Oltás gyökérnyakhoz | 181 |
A homoki szőlők éves ápolása (Bányai Antal) | |
Talajmunkák | 182 |
Fedés | 182 |
Nyitás | 183 |
Kapálás | 183 |
Tavaszi középmély kapálás | 183 |
Nyári sekély kapálások | 184 |
Érés alá kapálás | 185 |
A téli sorközmélyítés | 185 |
Öntözés | 185 |
A szőlő vízszükséglete | 185 |
A szőlő öntözésének módjai | 186 |
Zöldmunkák a homoki szőlőkben | 186 |
Hajtásválogatás | 186 |
Kötözés | 186 |
Csonkázás | 187 |
A gyalogművelésű szőlők csonkázása | 188 |
A karós támaszú szőlők csonkázása | 189 |
A huzalos támaszú szőlőültetvények csonkázása | 189 |
Hónaljazás | 190 |
Különleges zöldmunkák | 191 |
A gyűrűzés | 191 |
Lelevelezés | 192 |
Elhanyagolt, öreg szőlők rendbe hozása (dr. Bognár Károly) | |
A természetes elöregedés | 193 |
A tőkehiányok pótlása | 193 |
A talaj termőerejének helyreállítása | 194 |
A tőkék termőképességének helyreállítása | 194 |
A tőkefej rendbe hozása és megfiatalítása | 194 |
Új tőkefej nevelése | 195 |
Tőkesüllyesztés | 196 |
A rendbe hozott tőkék további ápolása | 197 |
A szőlő kivágás előtti letermelése | 197 |
Homoki szőlők növényvédelme (dr. Mikulás József) | |
A szőlővédelem jelentősége | 198 |
Élettani betegségek | 199 |
Légköri hatások | 199 |
Talajhatások | 199 |
Fürtkocsánybénulás | 200 |
Szőlővírusok és vírushoz hasonló betegségek | 200 |
Baktériumos golyvásodás | 202 |
Gombás betegségek | 203 |
Peronoszpóra | 203 |
Lisztharmat | 204 |
Szürkerothadás | 205 |
Korai tőkeelhalás | 206 |
Kártevő állatok | 207 |
Fonálférgek | 207 |
Szőlőtripsz | 207 |
Cserebogárfélék | 208 |
Kendermagkóró | 208 |
Firkálóbogár | 208 |
Szőlőeszelény | 209 |
Púposszú | 209 |
Redősszárnyú darazsak | 209 |
Szőlőilonca | 210 |
Tarka szőlőmoly | 210 |
Nyerges szőlőmoly | 210 |
Szőlőaraszoló | 210 |
Amerikai bivalykabóca | 211 |
Szőlősgyökértetű | 211 |
Akácpajzstetű | 211 |
Gyapjas pajzstetű | 212 |
Takácsatkák | 212 |
Szőlőgubacsatka | 212 |
Szőlőlevélatka | 213 |
Seregély | 213 |
Őz, mezei nyúl | 213 |
A szőlő gyomnövényei és azok irtása | 214 |
Vegyszeres gyomirtás | 214 |
Mechanikai gyomirtás | 218 |
Védekezési program | 218 |
A homoki szőlőtermesztés gépesítése (dr. Varga Sándor) | |
A homokterületen alkalmazott traktorok | 219 |
A telepítés gépesítése | 220 |
Támrendszerépítés, -karbantartás és -megszüntetés gépesítése | 221 |
Támasztó- nevelőkarók kihelyezése | 221 |
Támoszlopok gépesített kihelyezése | 221 |
Támberendezések huzalkihelyezése | 221 |
Támrendszerhorgonyzó elem kihelyezése | 223 |
Támrendszer megszüntetésének gépesítése | 223 |
A talajművelés gépesítése | 223 |
A tápanyag-visszapótlás gépesítése | 224 |
Traktorvontatású markoló-rakodó gépek | 225 |
Önjáró rakodógépek | 225 |
Szerves trágya szállítása, kiszórása | 225 |
A műtrágyázás gépesítése | 226 |
A növényvédelem és a vegyszeres gyomirtás gépei | 227 |
Kis teljesítményű növényvédő gépek | 228 |
Nagy teljesítményű növényvédő gépek | 228 |
A vegyszeres gyomirtás gépei | 231 |
A tőkepótás gépesítése | 232 |
A zöldmunkák gépesítése | 232 |
A metszés gépesítése | 233 |
A betakarítás gépesítése | 233 |
A homoki szőlőtermesztés üzemszervezési és gazdaságossági jellemzői (dr. Frigyesy Ferenc - Váczi István) | |
A vizsgálat köre (dr. Frigyesy Ferenc) | 235 |
Az elemzés módszere | 236 |
A termelési célok és a termelést befolyásoló tényezők | 237 |
A termelői jövedelem maximuma | 237 |
Népgazdasági érdek és elvárások | 238 |
A hatékonyság maximuma | 239 |
Optimális kapacitáshasznosítás | 240 |
A termőföld | 241 |
A járulékos beruházások | 244 |
A munkaerő | 244 |
Szociális és környezetvédelmi feladatok | 246 |
A homoki szőlőtermesztés előnyei | 247 |
Egyéni érdekeltségű szőlőtermesztés az Alföldön (Váczi István) | 248 |
Az egyéni szőlőtermesztés jelentősége | 249 |
Az egyéni érdekeltség és termelés jellemzése, ökonómiai értékelése | 251 |
Borkészítés, borkezelés a homoki nagyüzemekben és kisgazdaságokban | |
A bor minőségét meghatározó tényezők (Kerényi Zoltán) | 254 |
A környzetei tényezők hatása | 254 |
Az éghajlat hatása | 254 |
A talaj hatása | 255 |
A fajta szerepe | 255 |
A művelésmód és az agrotechnika hatása a borok minőségére | 256 |
A szőlők érettségi állapotának hatása | 257 |
A borászati technológia szerepe | 258 |
A szőlőbetakarítás és - feldolgozás szerepe | 258 |
Az erjesztés szerepe a borok minőségében | 259 |
A borkezelés és -érlelés hatása | 260 |
A borászati üzem (dr. Bíró Ernő - dr. Urbán András) | 261 |
Az üzem elhelyezése, méretezése | 261 |
A borászati üzem részei | 261 |
Homoki borok készítése | 262 |
A fehérbor készítése | 263 |
A szőlőszállítás berendezései és gépei | 263 |
A zúzás, a kocsányelválasztás és a cefreszállítás gépei | 264 |
A cefrekészítés és -kezelés gépei | 266 |
A mustelválasztás berendezései és gépei | 266 |
A vörösbor készítése | 269 |
A must erjesztése | 270 |
A homoki bor kezelése | 274 |
A borok öntisztulása, természetes stabilizációja | 274 |
A borok tisztítása | 274 |
A fejtés | 274 |
A szeparálás | 275 |
A derítés | 275 |
A szűrés | 276 |
A bor harmóniájának kialakítása | 277 |
A bor érésének szabályozása | 278 |
A bor stabilizálása | 279 |
A borpalackozás technológiája | 280 |
Egyéb szőlőalapú borgazdasági termékek előállítása (Kerényi Zoltán) | 282 |
Pezsgőgyártás (Kerényi Zoltán) | 282 |
Csemegeborok és vermutok | 284 |
Üdítőital-gyártás | 285 |
Üdítőborok | 285 |
Szőlészeti és borászati melléktermékek hasznosítása | 285 |
Irodalomjegyzék | 287 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.