Szolgáltatásmarketing
Értesítőt kérek a kiadóról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Előszó
Kedves Hallgató!
Örömmel üdvözlöm a jegyzet Olvasóinak körében!
Bízom benne, hogy „e-mű" segít Önnek abban, hogy megismerje a szolgáltatásmarketing- és menedzsment alapjait, feladatait és fő...
Tovább
Előszó
Kedves Hallgató!
Örömmel üdvözlöm a jegyzet Olvasóinak körében!
Bízom benne, hogy „e-mű" segít Önnek abban, hogy megismerje a szolgáltatásmarketing- és menedzsment alapjait, feladatait és fő összefüggéseit.
Igyekeztem a jegyzetet oly módon felépíteni, kialakítani, hogy vizuálisan is jól áttekinthető, tanulható legyen. Az ábrák, a táblázatok, a gyakorló feladatok megoldása segít abban, hogy jártasságot szerezzen a témában, illetve, hogy az elsajátított ismeretek a hosszú távú memóriában raktározódjanak el.
Remélem, hogy az ily módon megszerzett tudást, nemcsak a vizsgákon tudja majd hasznosítani, hanem szakdolgozatának elkészítésében és legfőképpen saját gyakorlati munkájában is.
Köszönöm, Dr. Magda Sándor Rektor Úrnak a motivációt és a lehetőséget a jegyzet megírásához.
Köszönet illeti meg, a szerkesztésben, a gépelési munkákban nagy ambícióval tevékenykedő Kereskedelem és marketing szakos tanítványaim, Naár Anita és Úr Norbert lelkiismeretes munkáját.
Külön köszönöm tehetséges Kereskedelem és marketing szakos tanítványomnak Székely Györgynek, a jegyzet fedőlaphoz készített igényes, szép fotóit.
Külön köszönet illeti meg férjem és családom türelmét, megértését (különösen a sok el nem készített finomságért).
Köszönettel tartozom a jegyzet lektorának, dr. Hetesi Erzsébet egyetemi docensnek, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar dékánjának, a kiadvány elkészítésében nyújtott szakmai útmutatásáért, közreműködéséért.
Jó tanulást kívánok!
Vissza
Tartalom
1. A SZOLGÁLTATÁS FOGALMA, TÍPUSAI, JELLEMZŐI 9
1.1. A szolgáltatás fogalmi megközelítése 10
1.2. A szolgáltatások mások mint a termékek 10
1.3. A szolgáltatások típusai - amiből válogathatunk 11
1.4. A szolgáltatószektor fejlődése 14
1.4.1. A szolgáltatószektor számszerű jellemzői 15
1.4.2. A szolgáltatások változásának tendenciái 18
1.5. A szolgáltatások megkülönböztető jellemzői - a HIPI! 19
1.5.1. Heterogenity - ingadozás 21
1.5.2. Intangbility - megfoghatatlanság, nem fizikai természet 22
1.5.3. Pesistability - romlékonyság, tárolhatatlanság 24
1.5.4. Inseparability - elválaszthatatlanság 25
1.5.5. Kockázatészlelés, kockázatérzet a szolgáltatásokban 27
1.6. A szolgáltatásmarketing fogalmi és eszközrendszere 32
2. PRODUCT, A SZOLGÁLTATÁSTERMÉK 37
2.1. A szolgáltatástermék 38
2.1.1. Elsődleges- és másodlagos szolgáltatások 40
2.1.2. Alap- és kiegészítő szolgáltatások 40
2.2. Innovatív, új piaci ajánlatok 44
2.3. Márkázás (Branding) 46
3. PRICE, A SZOLGÁLTATÁS ÁRA, DÍJA 55
3.1. Az észlelt érték jellemzői 56
3.2. Árdifferenciálási lehetőségek, kedvezmények 59
3.3. Speciális fizetési feltételek 60
4. PLACE, ÉRTÉKESÍTÉS 65
4.1. A szolgáltatás helyhez kötöttsége 66
4.2. Az optimális elérhetőség 69
4.3. Tipikus elosztási forma, a franchise 70
5. PROMOTION, PIACBEFOLYÁSOLÁS, MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ 75
5.1. Hogyan kommunikáljunk? 76
5.2. Az igénybevevőt befolyásoló kommunikációs üzenetközvetítők 80
5 3 A marketingkommunikációs eszközök 82
5.3.1. A reklám (ADVERTISING) 82
5 3 2. Vásárlásösztönzés (Sales Promotion, SP) 86
5.3.3. Személyes eladás (Personal Selling, PS) 88
5.3.4. Public Relations (PR) 89
5.3.5. Direkt marketing (DM) 94
5.3.6. On-line marketing 94
6. PEOPLE, AZ EMBERI TÉNYEZŐ 103
6.1. Az emberi tényező csoportjai 105
6.2. Az emberi tényező marketingorientált kezelése 106
6.2.1. Belső marketing 107
7. PHYSICAL EVIDENCE, A TÁRGYI TÉNYEZŐK 117
7.1. A tárgyi tényezők marketingfunkciói 119
7.2. A szolgáltatásélményt befolyásoló egyéb elemek 123
8. PROCESS, A FOLYAMAT 127
8.1. Frontvonal menedzsment 128
8.1.1. A frontszemélyzet menedzselése 128
8.1.2. Panaszszituáció menedzsment 130
8.2. Az igénybevevők menedzselése 139
8.2.1. A várakozás, a sorban állás szervezése 139
8.2.2. Az aktív ügyfélpolitika 140
9. A SZOLGÁLTATÁS MINŐSÉGÉNEK MENEDZSELÉSE 143
9.1. A szolgáltatásminőség fogalma 144
9.2. A szolgáltatásminőség modellje 145
9.3. A szolgáltatásminőség értékelése 148
10. MARKETINGKUTATÁS A SZOLGÁLTATÓSZEKTORBAN. 153
10.1. Minőségértékítélet-kutatás a szolgáltató szektorban 154
10.1.1. SERVQUAL - módszer 155
10.1.2. Imázsprofil - felvétel 160
10.1.3. Elégedettségi mérések 161
10.1.4. Megfigyelés, mystery shopping- álcázott vásárlás 169
10.2. Alkalmazási, gyakorlati példák. ÓVAKODJUNK, A SEMATIKUS MÁSOLÁSTÓL! 173
10.2.1. A SERVQUAL - módszer gyakorlati alkalmazása 174
10.2.2. Imázsprofil-felvétel 180
10.2.3. Ügyfélelégedettség mérése 183
10.2.4. Szolgáltatástermékkel való elégedettség 186
10.2.5. Belső elégedettség 188
10.2.6. Mystery shopping 192
10.2.7. Panaszhelyzetek 197
11. VIZSGAKÉRDÉSEK, BENYÚJTANDÓ HÁZI DOLGOZAT 201
11.1. Szolgáltatásmarketing vizsgakérdések 202
11.2. Benyújtandó házi dolgozatok 203
11.2.1. Nappali tagozaton 203
11.2.2. Levelező/távoktatási tagozaton 205
FOGALOMTÁR 207
IRODALOMJEGYZÉK 213
ÁBRÁK JEGYZÉKE 218
TÁBLÁZATOK JEGYZÉKE 219
1. SZ. MELLÉKLET: A RENDEZVÉNYEK SZERVEZÉSÉNEK
ELLENŐRZŐ LISTÁJA 220