1.060.331

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlészeti és borászati tudományos napok

1967. február 15-17./A Magyar Agrártudományi Egyesület és az Országos Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Kiadványa

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Magyar Agrártudományi Egyesület és az Országos Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet a Szőlészeti és Borászati Tudományos Napokon elhangzott előadások közreadásával arra törekszik, hogy... Tovább

Előszó

A Magyar Agrártudományi Egyesület és az Országos Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet a Szőlészeti és Borászati Tudományos Napokon elhangzott előadások közreadásával arra törekszik, hogy segítséget nyújtson termelő-üzemeinknek a nagyobb terméseredmények eléréséhez, szőlő- és bortermelésünk színvonalának emelkedéséhez és a gazdálkodás eredményességének növeléséhez. Reméljük, hogy a nagy nyilvánosság elé tárt kutatási eredmények, a legfontosabb problémáknak több oldalról történő megvilágítása ösztönzést ad egyrészt a tudomány művelőinek az újabb eredmények eléréséhez, másrészt gyakorlati szakembereinknek a termelés színvonalának emeléséhez.
Az egyes témák tárgyalásakor nem szorítkoztunk csak az eljárások ismertetésére, hanem igyekeztünk azokat az összefüggéseket is feltárni, amelyek segítségével átfogó képet kapunk a fontosabb kérdések jelenlegi állásáról, a továbbfejlődés lehetőségéről., irányvonaláról. Igyekeztünk kidomborítani azokat az elméleti összefüggéseket, melyeknek segítségével a gyakorlati megvalósítás munkája céltudatosabb, eredményesebb lehet.
Az elhangzott előadások közül mindazok, amelyek a Szőlő és Gyümölcstermesztés c. kiadványban, a Borgazdaság c. szaklapban, vagy egyéb helyen megjelentek, jelen kiadványunkban nem kerülnek leközlésre.
Kiadványunkat azzal a kéréssel adjuk szőlészeti és borászati szakembereink kezébe, hogy tanulmányozzák az elhangzott előadásokat és az eredményeket minél szélesebb körben sikeresen alkalmazzák. Munkájukhoz sok sikert kívánunk ! Vissza

Tartalom

Szűcs K.: Megnyitó beszéd 7
Katona J.: Szőlészeti és borászati kutatás szerepe a termelésben 11
Borbás L.: Nagyüzemi szőlőtelepítési rendszerek és termesztési módok komplex vizsgálata és továbbfejlesztése 4
Diófási L.: Fiziológiai vizsgálatok korszerű tőkeformákon 47
Horánszky Zs.: A szőlőművelés gépesítésének helyzete 63
Horánszky Zs.: Oltványkészítés gépesítése 67
Stalter J.: A nagyüzemi szőlőtermesztésnél a folyékony-, illetve oldott műtrágya felhasználásának műszaki megoldása 71
Sárosi D.-né: A szőlő igénye szerinti trágyázási rendszerek 75
Horváth S.: Borszőlőfajták gyökérrendszere 89
Katona J.: A szőlő öntözése 103
Hegedűs A. - Jákó N.: A rügydifferenciálódást befolyásoló tényezők vizsgálata 115
Nyerges P.-né - Hegedűs Á. - Jákó N.: A szőlőszaporítóanyag Botrytis kártételének vizsgálata és az ellene való védekezés 123
Sárospataki Gy.: A szőlő vírusbetegségei, azok felismerése, hazai előfordulásuk és a védekezés lehetőségei 131
Csizmazia J. - Szegedi S. - Kurucz A.: A szőlőnemesítés újabb eredményei 139
Prehoda J.: Szőlőlékészítési kísérletek 149
Ferenczi S.: Boraink összes kolloid-, pektin- és fehérjetartalmáról 165
Ásvány Á.: A mustok bentonitos kezelése 171
Mercz Á.: Seprőtisztítási előkísérletek centrifugával 179
Érczhegyi L.: A sajtolás hatása a must és a bor összetételére 181
Tuzson I.: A borból kivált üledékek vizsgálati módszereinek
gyakorlati jelentősége 187
Peszeszér Gy.: Néhány borászati művelet hatása a borok oxigéntartalmára 193
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem