1.061.457

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlészeti és borászati kézikönyv

Szerző
Szerkesztő
Bukarest
Kiadó: Ceres Könyvkiadó
Kiadás helye: Bukarest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 396 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal és fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szőlőtermesztés a mezőgazdaság egyik legősibb, legkedveltebb és legjövedelmezőbb ága. Jelentőségét a terület nagyfokú hasznosítása, a szőlőnek és a bornak táp- és gyógyászati értéke, a művelési... Tovább

Előszó

A szőlőtermesztés a mezőgazdaság egyik legősibb, legkedveltebb és legjövedelmezőbb ága. Jelentőségét a terület nagyfokú hasznosítása, a szőlőnek és a bornak táp- és gyógyászati értéke, a művelési ágnak népgazdasági és társadalmi szerepe adja. A szőlőműveléssel a lemosott domboldalakat, a szinte terméketlen homoktalajokat értékesíthetjük, olyan területeket, amelyeken más növény nem termeszthető gazdaságosan. Az ilyen talajokon a szőlő termése a gabonafélékhez viszonyítva, legalább tízszer nagyobb a mennyiség és tizenötször az érték szempontjából. A szőlő és a bor értékes táp- és gyógyszer. A szőlő (folyékony szőlő és must) 16-22% cukrot (könnyen felszívódó glükózt és fruktózt), 0,35-l,0o/0 szerves savat, 1,2 - 3,1 o/o fehérjét, 0,2-0,6o/0 ásványi anyagot, valamint értékes vitaminokat (kilogrammonként 0,43-12,3 mg C-, 0,25-1,25 mg B1, és 0,02-0,12 mg A-vitamint) tartalmaz. Egy kilogramm friss szőlő kb. 900 kalória tápértékkel bír, ami napi kalóriaszükségletünk egyharmada. A bor alkatrészei között szerepel az alkohol, a glicerin a borkő-, alma- és borostyánkősav, valamint ezek kálium és mészsói, különféle cserzőanyagok, fehérjék, lecitinek, C-B1, B2 és PP-vitaminok, - a rádióaktivitása pedig számos kutató szerint megközelíti az ásványvizekét. Egy liter bor tápértéke ugyanannyi tejnek, több mint fél kilogramm húsnak, egy kilogramm burgonyának, illetve öt tojásnak felel meg. Orvosi megállapítás szerint naponta 600-700 g bor fogyasztható az étkezések során, vagyis a testsúly minden kg-ja után 10 g. Ez a mennyiség nem ártalmas, sőt előnyösen hat az ember lelkiállapotára, élénkíti a képzeletet, fokozza az élet- és munkakedvet. Vissza

Tartalom

Bevezetés (Csávossy György) 5
Szőlészeti ismeretek 11
A szőlőtőke alaktana (Csávossy György) 13
A szőlőtöke részei 13
A gyökér 13
A törzs és a hajtásrendszer 15
A fás részek 15
A hajtás 18
A kacs 19
A rügy 19
A levél 21
A virág 23
A termés 25
A szőlő élettana (Kovács Adorján) 28
A szőlőnövény élettani sajátosságai 28
A szőlő növekedése és egyedfejlődése 28
A termőszőlő életszakaszai 30
A termőszőlő évi biológiai ciklusai 30
A szőlő termékenysége és termőképessége 35
A szőlőtermesztés környezeti feltételei (Mezei Sándor) 38
Éghajlati tényezők 38
A talaj 45
A szőlő élő környezete 46
Szőlőfajta-ismeret (Csávossy György) 47
A szőlőfélék rendszerezése 47
Alanyfajták 50
Csemegeszőlő-fajták 54
Borszőlőfajták 63
A szőlő szaporítása 87
A bujtás (Kovács Adorján) 87
Döntés vagy homlitás 89
A dugványozás 90
A szőlő szaporítóanyagának előállítása (Csávossy György) 93
Alany- és oltóvessző-termesztés 93
Alanytelepek létesítése és az alanyvesszők előállítása 93
Az oltóvesszők előállítása 98
A vesszők elvermelése 99
Szőlőoltványok készítése 102
A szőlő oltásának célja és feltételei. Az alany és a nemesrész kölcsönhatása 102
Az oltáshoz szükséges helyiségek, berendezések, eszközök, felszerelések
és anyagok 104
Az oltás gyakorlata 106
Az oltványok előhajtatása 112
Az oltványiskola (Mezei Sándor) 118
Az oltványok gondozása 124
Az oltványok kiszedése, osztályozása, vermelése 126
Tápdobozos oltványtermesztés 129
A szőlő telepítése (Csávossy György) 130
A szőlőtermesztő gazdaságok üzemi formái 131
A szőlő területének megválasztása 131
A telepítési terv 136
A terület rendezése 136
A tőkesorok iránya és a tenyészterület meghatározása. Ültetőanyagszükséglet 154
Telepítési módok 158
A fajták megválasztása és területi elosztása 159
A terület előkészítése a telepítésre 160
A szőlő ültetése 168
A szőlő támaszrendszere 174
A szőlőültetvények gondozása (Kovács Adorján) 186
A fiatal szőlőültetvények gondozása 186
A termőszőlők gondozása 190
A nyitás 191
A szőlő metszése 191
A metszés biológiai alapjai 192
Tőkeművelési módok. Alakító metszések 195
Hagyományos tőkeművelési módok 198
Fejművelés 168
Bakművelés 199
Combművelés 203
Vegyes metszésű takarható legyezőművelés 206
Belterjes (intenzív) tőkeművelési módok 207
Emeletes művelésű módosított Guyot-metszés 207
Magasított Guyot-művelés 208
Kordonművelés 209
Félmagas kordonművelés 209
Ferde kor donművelés 211
Moser-Léle magasművelés 212
Sylvoz művelés 218
Sátorlugas művelésmód 219
Füzérlugas 220
Hagyományos ültetvények tőkeművelés-módjai 222
Korszerű ültetvények tőkeművelés-módjai 223
Keskenysoros szőlők korszerűsítése 224
Termőremetszés 226
A metszés előtti rügyvizsgálat 228
A tőke terhelésének meghatározása 230
A metszés gyakorlati kivitelezése 231
Különleges metszési eljárások 232
Téli fagykárt szenvedett szőlők metszése 232
Ifjító metszés 233
Jégverte szőlők metszése 233
Késői fagyok és szárazság által károsodott szőlők metszése 234
Harmatgyökerezés és az alanyból nőtt vadvesszők eltávolítása. 234
A támaszrendszer felülvizsgálása és megigazítása 235
A szál vesszők ívelése és kikötése 236
Tőkehiányok pótlása 238
A szőlő zöldmunkái 240
A zöldoltás 240
Fásoltás helyben 242
A hajtásválogatás 244
A termőhajtás visszacsípése 245
A hónaljazás 246
A hajtások rendezése és támaszhoz rögzítése 247
A csonkázás 248
Ritkábban végzett zöldmunkák 249
Könnyítő metszés 250
A fedés 251
A szőlőültetvények talajmunkái 252
Mély talajmunkák 253
A nyári sekély talajmunkák 256
A gyomirtás 257
Talajvédelmi munkák 260
A szőlő trágyázása 261
A szőlő öntözése 269
A leromlott szőlők termőerejének helyreállítása 272
A termőszőlő leggyakoribb betegségeinek és kártevőinek félismerése és leküzdése - táblázat (Csávossy György) 277
Minimális anyagszükséglet a szaporítóanyag-termesztés és a szőlőültetvények telepítése és karbantartása különböző szakaszaiban - táblázat (Kovács Adorján) 281
Agrotechnikai minimumok a szaporítóanyag-termesztés és a szőlőültetvények telepítése és karbantartása különböző szakaszaiban - táblázat Kovács Adorján 287
Borászati ismeretek 305
A szőlő értékesítése. Borgazdasági ismeretek 307
A szüret (Kovács Adorján) 307
Az étkezési szőlő eltartása (Kovács Adorján) 313
A szőlőfürt részei (Mezei Sándor 314-370 old.) 314
A szőlőfürtben előforduló fontosabb anyagok 317
Borgazdasági helyiségek, edények és azok karbantartása 322
A must elemzése 331
A szőlő feldolgozása 335
A kénessav borászati alkalmazása 343
Az alkoholos erjedés 350
Az alkoholos erjedés termékei 357
A különböző bortípusok előállítása 359
Fehérborok készítése 359
Vörösborok készítése 363
A vörösbor-készítés technológiája 367
Mesterséges (készített) csemegeborok vagy borkülönlegességek 368
Pezsgő és habzóborok 369
A borok kezelése (Csávossy György) 371
A bor kezelésének alapműveletei 373
A bor betegségei és hibái (Mezei Sándor) 376
Aerob mikroorganizmusok által okozott borbetegségek 377
Anaerob mikroorganizmusok által okozott borbetegségek 379
Borhibák 381
íz- és szaghibák 383
A borgazdasági melléktermékek hasznosítása (Mezei Sándor) 355
A törköly hasznosítása 385
A seprő hasznosítása 388
Irodalom 391
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem