1.062.160

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szociális otthoni ápolói - öregek napközi otthoni és házi szociális gondozói tananyag

Élelmezéstan-dietetika

Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Egészségügyi Minisztérium Oktatási Főosztálya
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 101 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv 400 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Táplálkozástan5
A táplálkozás5
A tápanyagok5
Energiát adó tápanyagok6
Szénhidrátok6
Zsírok8
Építő tápanyagok9
Fehérjék9
Ásványi anyagok10
Nátrium11
Kálium11
Kálcium11
Foszfor11
Magnézium12
Vas12
Szabályozó-védő tápanyagok12
Vitaminok12
Thiamin (B1-vitamin)12
Riboflavin (B2-vitamin)13
Piridoxin (B6-vitamin)13
Niacin (nikotinsavamid)13
Folsav13
Pantoténsav14
Cianokobalamin (B12-vitamin)14
Aszkorbinsav14
Axerton (retinol, A-vitmin)15
Kalciferol (D-vitamin)15
Tokoferol (E-vitamin)16
Fillokinon (K-vitamin)16
Nyomelemek16
Jód16
Fluor16
Réz17
Zink17
A főbb élelmiszercsoportok táplálkozástani jellemzése17
Hús, baromfi, hal17
Tej és tejtermék18
Tojás19
Cereáliák19
Főzelék- és zöldségfélék20
Diók21
Gyümölcsök22
Zsírok és olajok22
Cukrok és édességek22
Élvezeti szerek, ízelítő anyagok23
Alkoholos italok23
A tápcsatorna és működése23
Emésztés24
A szájüreg szerepe az emésztésben24
A nyelés24
Emésztés a gyomorban25
Emésztés a vékonybélben25
A szénhidrátok, zsírok és fehérjék emésztése25
A felszívódás26
Aminósavak (fehérjék) felszívódása26
A szénhidrátok felszívódása27
A zsírok felszívódása27
A víz és az ásványi sók felszívódása27
A vitaminok felszívódása28
A tápanyagok hasznosulása. Anyagcsere a sejtekben28
Szénhidrát anyagcsere29
Zsíranyagcsere31
Fehérjeanyagcsere31
Energia- és tápanyagszükséglet33
Energiaszükséglet33
Szénhidrátszükséglet37
Zsírszükséglet38
Fehérjeszükséglet38
Folyadék- és ásványi sószükséglet39
Vízszükséglet40
Nátriumszükséglet40
Káliumszükséglet40
Kálciumszükséglet40
Foszforszükséglet41
Magnéziumszükséglet41
Vasszükséglet41
Vitaminszükséglet41
Thiamin- (B1-vitamin) szükséglet42
Riboflavin (B2-vitamin) szükséglet42
Piridoxin- (B6-vitamin) szükséglet42
Niacin- (nikotinsavamid) szükséglet42
Folsavszükséglet42
Pantoténsavszükséglet42
Cianokoblamin- (B12-vitamin) szükséglet43
Aszkorbinsav (C-vitamin) szükséglet43
Axeroftol (retinol, A-vitamin) szükséglet43
Kalciferol (D-vitamin) szükséglet44
Tokoferol (E-vitamin) szükséglet44
Fillokinon (K-vitamin) szükséglet44
Az idős ember táplálkozásának sajátosságai44
Időskorúak élelmezése51
A diétás kezelés alapjai53
A gyakorlatban előforduló legfontosabb diéták jellemzése55
Kalória- fehérjegazdag diéta55
Különleges szempontok az ételkészítésnél55
Felhasználható nyersanyagok és élelmiszerek, illetve ételkészítési eljárások56
Kalóriaszegény diéta57
Felhasználható nyersanyagok és élelmiszerek, illetve ételkészítési eljárások58
Fehérjeszegény diéta59
Felhasználható nyersanyagok és élelmiszerek, illetve ételkészítési eljárások60
Giordano-Gionvanetti diéta61
Felhasználható nyersanyagok és élelmiszere, illetve ételkészítési eljárások61
Zsírszegény diéta62
Felhasználható nyersanyagok és élelmiszerek, illetve ételkészítési eljárások62
Cukorbetegek diétája64
Felhasználható élelmianyagok és ételkészítési eljárások64
Nátriumszegény diéta66
A diétában felhasználható élelmianyagok és ételkészítési eljárások67
Folyékony diéta68
Pépes diéta68
Felhasználható nyersanyagok és élelmiszerek, illetve ételkészítési eljárások69
Rostszegény diéta70
Felhasználható nyersanyagok és élelmiszerek, illetve ételkészítési eljárások70
Könnyű-vegyes diéta72
Felhasználható nyersanyagok és élelmiszerek, illetve ételkészítési eljárások72
Rostdús diéta73
Gyümölcsnap74
Purinaszegény diéta75
Felhasználható élelmianyagok és ételkészítési eljárások75
Élelmiszerek purinatartalma77
A gyomor betegségei és diétás kezelésük77
Gyomorhurut77
Idült gyomorhurut78
Fekélybetegség78
Bélbetegségek81
A vékony és vastagbél együttes gyulladása81
Fekélyes vastagbélgyulladás81
Székrekedés82
Aranyér-betegség82
A máj és epeutak megbetegedései83
Idült májgyulladás83
Epeútbetegségek83
Epekövesség83
Epehólyageltávolítás utáni állapot84
Az anyagcsere és a táplálkozás betegségei84
Cukorbetegség84
Elhízás87
Soványság88
Köszvény88
A vérkeringés szerveinek betegségei88
Pangásos szívelégtelenség88
Magasvérnyomás-betegség89
Érelmeszesedés90
Vénás trombózis és visszérbetegség90
A vese betegségei91
Heveny vesemedencegyulladás91
Idült vesemedencegyulladás91
Idült vesegyulladás91
Veseelégtelenség91
A vér és vérképző szervek betegségei92
Vashinyos vérszegénység92
Mozgásszervi betegségek93
Csontlágyulás93
Csontrikulás93
Ajánlott ételkészítési eljárások93
Főzés93
Párolás94
Gőzölés94
Sütés94
Sűrítés94
Áttörés95
Ízesítés96
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem