kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Egészségügyi Minisztérium Oktatási Főosztálya |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 101 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | A könyv 400 példányban jelent meg. |
Táplálkozástan | 5 |
A táplálkozás | 5 |
A tápanyagok | 5 |
Energiát adó tápanyagok | 6 |
Szénhidrátok | 6 |
Zsírok | 8 |
Építő tápanyagok | 9 |
Fehérjék | 9 |
Ásványi anyagok | 10 |
Nátrium | 11 |
Kálium | 11 |
Kálcium | 11 |
Foszfor | 11 |
Magnézium | 12 |
Vas | 12 |
Szabályozó-védő tápanyagok | 12 |
Vitaminok | 12 |
Thiamin (B1-vitamin) | 12 |
Riboflavin (B2-vitamin) | 13 |
Piridoxin (B6-vitamin) | 13 |
Niacin (nikotinsavamid) | 13 |
Folsav | 13 |
Pantoténsav | 14 |
Cianokobalamin (B12-vitamin) | 14 |
Aszkorbinsav | 14 |
Axerton (retinol, A-vitmin) | 15 |
Kalciferol (D-vitamin) | 15 |
Tokoferol (E-vitamin) | 16 |
Fillokinon (K-vitamin) | 16 |
Nyomelemek | 16 |
Jód | 16 |
Fluor | 16 |
Réz | 17 |
Zink | 17 |
A főbb élelmiszercsoportok táplálkozástani jellemzése | 17 |
Hús, baromfi, hal | 17 |
Tej és tejtermék | 18 |
Tojás | 19 |
Cereáliák | 19 |
Főzelék- és zöldségfélék | 20 |
Diók | 21 |
Gyümölcsök | 22 |
Zsírok és olajok | 22 |
Cukrok és édességek | 22 |
Élvezeti szerek, ízelítő anyagok | 23 |
Alkoholos italok | 23 |
A tápcsatorna és működése | 23 |
Emésztés | 24 |
A szájüreg szerepe az emésztésben | 24 |
A nyelés | 24 |
Emésztés a gyomorban | 25 |
Emésztés a vékonybélben | 25 |
A szénhidrátok, zsírok és fehérjék emésztése | 25 |
A felszívódás | 26 |
Aminósavak (fehérjék) felszívódása | 26 |
A szénhidrátok felszívódása | 27 |
A zsírok felszívódása | 27 |
A víz és az ásványi sók felszívódása | 27 |
A vitaminok felszívódása | 28 |
A tápanyagok hasznosulása. Anyagcsere a sejtekben | 28 |
Szénhidrát anyagcsere | 29 |
Zsíranyagcsere | 31 |
Fehérjeanyagcsere | 31 |
Energia- és tápanyagszükséglet | 33 |
Energiaszükséglet | 33 |
Szénhidrátszükséglet | 37 |
Zsírszükséglet | 38 |
Fehérjeszükséglet | 38 |
Folyadék- és ásványi sószükséglet | 39 |
Vízszükséglet | 40 |
Nátriumszükséglet | 40 |
Káliumszükséglet | 40 |
Kálciumszükséglet | 40 |
Foszforszükséglet | 41 |
Magnéziumszükséglet | 41 |
Vasszükséglet | 41 |
Vitaminszükséglet | 41 |
Thiamin- (B1-vitamin) szükséglet | 42 |
Riboflavin (B2-vitamin) szükséglet | 42 |
Piridoxin- (B6-vitamin) szükséglet | 42 |
Niacin- (nikotinsavamid) szükséglet | 42 |
Folsavszükséglet | 42 |
Pantoténsavszükséglet | 42 |
Cianokoblamin- (B12-vitamin) szükséglet | 43 |
Aszkorbinsav (C-vitamin) szükséglet | 43 |
Axeroftol (retinol, A-vitamin) szükséglet | 43 |
Kalciferol (D-vitamin) szükséglet | 44 |
Tokoferol (E-vitamin) szükséglet | 44 |
Fillokinon (K-vitamin) szükséglet | 44 |
Az idős ember táplálkozásának sajátosságai | 44 |
Időskorúak élelmezése | 51 |
A diétás kezelés alapjai | 53 |
A gyakorlatban előforduló legfontosabb diéták jellemzése | 55 |
Kalória- fehérjegazdag diéta | 55 |
Különleges szempontok az ételkészítésnél | 55 |
Felhasználható nyersanyagok és élelmiszerek, illetve ételkészítési eljárások | 56 |
Kalóriaszegény diéta | 57 |
Felhasználható nyersanyagok és élelmiszerek, illetve ételkészítési eljárások | 58 |
Fehérjeszegény diéta | 59 |
Felhasználható nyersanyagok és élelmiszerek, illetve ételkészítési eljárások | 60 |
Giordano-Gionvanetti diéta | 61 |
Felhasználható nyersanyagok és élelmiszere, illetve ételkészítési eljárások | 61 |
Zsírszegény diéta | 62 |
Felhasználható nyersanyagok és élelmiszerek, illetve ételkészítési eljárások | 62 |
Cukorbetegek diétája | 64 |
Felhasználható élelmianyagok és ételkészítési eljárások | 64 |
Nátriumszegény diéta | 66 |
A diétában felhasználható élelmianyagok és ételkészítési eljárások | 67 |
Folyékony diéta | 68 |
Pépes diéta | 68 |
Felhasználható nyersanyagok és élelmiszerek, illetve ételkészítési eljárások | 69 |
Rostszegény diéta | 70 |
Felhasználható nyersanyagok és élelmiszerek, illetve ételkészítési eljárások | 70 |
Könnyű-vegyes diéta | 72 |
Felhasználható nyersanyagok és élelmiszerek, illetve ételkészítési eljárások | 72 |
Rostdús diéta | 73 |
Gyümölcsnap | 74 |
Purinaszegény diéta | 75 |
Felhasználható élelmianyagok és ételkészítési eljárások | 75 |
Élelmiszerek purinatartalma | 77 |
A gyomor betegségei és diétás kezelésük | 77 |
Gyomorhurut | 77 |
Idült gyomorhurut | 78 |
Fekélybetegség | 78 |
Bélbetegségek | 81 |
A vékony és vastagbél együttes gyulladása | 81 |
Fekélyes vastagbélgyulladás | 81 |
Székrekedés | 82 |
Aranyér-betegség | 82 |
A máj és epeutak megbetegedései | 83 |
Idült májgyulladás | 83 |
Epeútbetegségek | 83 |
Epekövesség | 83 |
Epehólyageltávolítás utáni állapot | 84 |
Az anyagcsere és a táplálkozás betegségei | 84 |
Cukorbetegség | 84 |
Elhízás | 87 |
Soványság | 88 |
Köszvény | 88 |
A vérkeringés szerveinek betegségei | 88 |
Pangásos szívelégtelenség | 88 |
Magasvérnyomás-betegség | 89 |
Érelmeszesedés | 90 |
Vénás trombózis és visszérbetegség | 90 |
A vese betegségei | 91 |
Heveny vesemedencegyulladás | 91 |
Idült vesemedencegyulladás | 91 |
Idült vesegyulladás | 91 |
Veseelégtelenség | 91 |
A vér és vérképző szervek betegségei | 92 |
Vashinyos vérszegénység | 92 |
Mozgásszervi betegségek | 93 |
Csontlágyulás | 93 |
Csontrikulás | 93 |
Ajánlott ételkészítési eljárások | 93 |
Főzés | 93 |
Párolás | 94 |
Gőzölés | 94 |
Sütés | 94 |
Sűrítés | 94 |
Áttörés | 95 |
Ízesítés | 96 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.