kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 233 oldal |
Sorozatcím: | Gazdakönyvtár |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-9121-23-1 |
Megjegyzés: | Második kiadás. Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
A gombákról általában | 9 |
Helyük az élővilágban | 9 |
Életmódjuk | 10 |
Termesztésük | 11 |
A táplálkozásban betöltött szerepük | 12 |
Egyes gombák gyógyhatásai | 13 |
A gombatermesztés nemzetközi és hazai helyzete | 15 |
Termeszthető gombák | 19 |
Gombatermesztési alapanyagok és előkészítésük | 23 |
A kétspórás csiperke (sampinyon) hagyományos termesztése | 28 |
Komposztálás | 29 |
Csírázás, zsákolás | 32 |
Átszövés, takarás, lappangás | 33 |
Termés | 34 |
A kétspórás csiperke (sampinyon) kisüzemi termesztése | 36 |
Termesztő- és komposztálóhelyiségek, berendezések és használatuk | 37 |
Komposztálás | 43 |
Komposztkészítés lótrágyából | 45 |
"Szintetikus" komposztok | 51 |
Hőkezelés (pasztőrözés, kondicionálás) | 54 |
Csírázás, átszövés | 65 |
Takarás | 70 |
A takarástól az első terméshullámig | 72 |
Termésidő | 75 |
Termesztés 100°C-on gőzölt szalmán | 78 |
Az ízletes (nyári) csiperke termesztése | 78 |
Gyapjas tintagomba | 80 |
Erdőszéli csiperke, lila pereszke | 82 |
A letermett csiperkekomposzt hasznosítása | 82 |
A laskagombák termesztése farönkön | 84 |
Fajták | 84 |
Milyen fafajok jöhetnek számításba? | 85 |
Oltás, átszövés | 86 |
Termőre fordítás | 87 |
A laskagombák termesztése szalmaféléken, fűrészporon saját fogyasztásra | 89 |
A termesztés rövid áttekintése, fajták | 89 |
Az alapanyagok előkészítése | 89 |
Csírázás | 90 |
Átszövés | 91 |
Termőre fordítás, termés | 91 |
A laskagombák üzemi termesztése | 93 |
A termesztés rövid áttekintése | 93 |
Termesztőhelyiség | 94 |
Szellőztetés | 96 |
Fűtés | 97 |
Párásítás | 98 |
Megvilágítás | 99 |
Laskagombafajták | 100 |
A gombacsíra | 102 |
Termesztési alapanyagok | 103 |
Hőkezelés | 105 |
A hőkezelés higiéniája | 110 |
A dúsítás problémája | 111 |
Nedvesítés, csírázás, zsáktöltés | 113 |
Átszövés | 114 |
Termőre fordítás, termés | 115 |
Szedés, értékesítés | 118 |
A termesztés során előforduló leggyakoribb problémák | 120 |
A shiitake termesztése | 122 |
Termesztés farönkön | 123 |
"Steril" termesztés | 124 |
Hőkezelés pasztőrözéssel | 125 |
Hőkezelés pasztőrözéssel és kondicionálással | 126 |
Fajták, csírázás | 126 |
Átszövés, érlelés | 128 |
A shiitaketermesztés fázisai | 130 |
A fólia levételének időpontja, termőre fordítás (indukálás, fejképződés) | 130 |
A termőtestek növekedése, szedés | 132 |
Pihentetés | 134 |
Egyéb gombák termesztése | 136 |
Harmatgomba | 136 |
Bocskorosgomba | 140 |
Hortobágyi csiperke | 141 |
Ördögszekérgomba | 143 |
Csoportos pereszke | 145 |
Laskapereszke | 145 |
Déli tőkegomba | 146 |
Ízletes tőkegomba | 147 |
Téli fülőke | 148 |
Fenyő-kénvirággomba | 149 |
"Nameko" tőkegomba | 150 |
Fülgombák | 151 |
Pecsétviaszgomba | 151 |
Bokrosgomba | 152 |
Süngomba | 153 |
Fekete kucsmagomba | 154 |
A gombák növényvédelme | 157 |
A kétspórás csiperke betegségei és kártevői | 157 |
Vírusok | 157 |
Baktériumok | 158 |
Gyomgombák, versengő penészek | 159 |
A termőtesten élősködő parazita gombák | 165 |
Nem fertőző betegségek | 169 |
Fonálférgek | 170 |
Ugróvillások | 172 |
Kétszárnyú rovarok (legyek, szúnyogok) | 172 |
Pókszabásúak | 175 |
Meztelen csigák | 177 |
A kétspórás csiperke növényvédelmi technológiája | 178 |
A fertőtlenítő- és növényvédő szerek használata | 178 |
Helyiségfertőtlenítés | 179 |
Kazalkezelések forgatások után | 180 |
Csírázás utáni rovarölőszeres kezelés | 180 |
A takaróanyag fertőtlenítése | 181 |
Takarás utáni gombaölőszeres kezelés | 181 |
Takarás utáni rovarölőszeres kezelés | 181 |
Későbbi öntözések | 182 |
Termésidő alatti rovarölőszeres kezelések | 182 |
A meztelen csigák elleni védekezés | 183 |
Eszközök, szerszámok, járművek fertőtlenítése, belépők | 183 |
Higiénia | 184 |
A laskagomba betegségei, kártevői és az ellenük való védekezés | 186 |
A laskagomba betegségei | 186 |
A laskagomba kártevői | 188 |
Vegyszeres növényvédelmi technológia | 189 |
Higiénia | 190 |
Egyéb gombák növényvédelme | 191 |
Hogyan készíthetünk gombacsírát? | 193 |
Gombaismeret | 193 |
A csírakészítés rövid összefoglalása | 194 |
Gombatenyészet készítése kémcsőben | 194 |
Köztes vivőanyag készítése | 200 |
Csírakészítés | 204 |
A csíra megtöbbszörözése | 209 |
Új fajták előállítása | 210 |
A gombák felhasználása | 216 |
A friss gomba felhasználása | 216 |
Gyorsfagyasztás (mélyhűtés) | 217 |
Szárítás | 217 |
Ecetes gomba | 218 |
Natúrgomba | 219 |
Tartósítás sóval | 220 |
Tejsavas erjesztés | 221 |
Üzemi tartósítás | 222 |
Utószó | 223 |
Irodalom | 225 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.