A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sütőipar

Anyagismeret/Üzemtani ismeretek/Tésztaképzés/Árszabás/Az ipar gyakorlása

Szerző
Budapest
Kiadó: Ipari Tanfolyamok Országos Vezetősége
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 266 oldal
Sorozatcím: Ipari Szakkönyvtár
Kötetszám: 42-44
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal. Nyomtatta a Pallas Irodalmi és nyomdai r.-t., Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a kötetből:

Anyagismeret.
AZ ANYAGOKRÓL ÁLTALÁBAN.

1. Melyek azok a nyersanyagok, melyekből a sütő termékeit előállítja?
Liszt, víz, tej, zsiradékok, burgonya, élesztő,... Tovább

Előszó

Részlet a kötetből:

Anyagismeret.
AZ ANYAGOKRÓL ÁLTALÁBAN.

1. Melyek azok a nyersanyagok, melyekből a sütő termékeit előállítja?
Liszt, víz, tej, zsiradékok, burgonya, élesztő, malátakivonat, só és cukor.

2. Melyek az élelmi-anyagok?
A táplálék-források: a liszt, víz, tej; tehát azok a nyersanyagok élelmianyagak, melyeket az ipari munkával átalakítva megeszünk.

3. Melyek az üzemanyagok?
Tüzelő (gáz, szén, fa, villany), csomagolópapír.

4. Mely anyagok az alapanyagok?
Az élelmianyagok közül azok az alapanyagok, melyek termékeink nagyrészét alkotják, ilyenek a liszt, víz, tej.

5. Melyek a járulékos anyagok? Az élelmianyagok közül azok a járulékos anyagok, melyek a finomítás, ízesítés céljait szolgálják, ilyenek a vaj, cukor, só. Vissza

Tartalom

ANYAGISMERET3
Az anyagokról általában3
Hamisítás4
A búza5
A liszt7
A malomtechnika7
Kiőrlés8
Számozás8
Lisztkötés9
Pekározás10
Raktárkönyv 11
Külső tulajdonságok13
Fogósság16
Pirulás16
Nedvesség17
Kóros elváltozások18
Alkatrészek20
Sikérmennyiség21
Sikérmosás21
Sikérminőség23
Sikérduzzadási idő27
Gáztartóképesség27
Gáztermelőképesség28
Hankóczy Farinográfia29
Farinogramm29
Fermentogramm30
Vízfelvevőképesség31
Lisztmegválasztás34
Lisztátvétel34
Lisztraktározás35
Lisztbeavatás36
A víz36
Hatása36
Minősége37
Hőmérséklete37
Az élesztő38
Enzimtevékenység39
Hajtóerő42
Tárolás46
Tejsavbacillus46
A só47
A burgonya48
A maláta51
A cukor52
Feltárt lisztek54
Tej55
Vaj60
Margarin61
Mesterséges ételzsír61
Olaj62
Különbség a vaj és a margarin között62
Avasodás64
Tejsav64
ÜZEMTANI ISMERETEK66
Sütőipar66
Szaktudás66
Boldogulás66
Munkaképesség67
Sütőüzem67
Sütőüzemrészek67
Berendezés67
Felszerelés68
Műhelylevegő69
Műhelyvilágítás69
Műhelytisztítás70
Kemence71
Rakfelület73
Vízgőzfejlesztő75
Hőmérők76
Gázkemence77
Elektromos kemence84
Gőzkemence88
Téglakemence90
Tehetetlenség92
Tüzelőanyagok92
Gáz92
Szén92
Fa93
Kalória93
Víztartalom95
Fafajták95
Kalóriatartalom96
Tüzelés96
Égés96
Levegőszükséglet96
Rostély97
Tüzelés rostélyon97
Égési idő98
Gazdaságos tüzelés98
Egyenletes és tüzes sütőtér99
Gépek99
Dagasztógép99
Motor101
Tésztaosztógép104
Kiflisodrógép104
Érlelő szekrény106
TÉSZTAKÉPZÉS108
A temelés sorrendje108
A zsemlye munkaterve109
Folyamatok110
Termelési biztonság (hőmérőzés)111
Hőmérsékletszámítás112
A kovász112
Tényezők113
Nagyság113
Sűrűség114
Hőmérséklet115
Élesztőmennyiség115
Beérleltség115
Igazodás a lisztminőséghez116
Beérést siettető tényezők116
Kovászfajták117
Hígkovács117
Sűrűkovász118
Félsűrűkovász119
Érési jelek121
Átmeneti érési jelek122
Kovászmag123
Nyúlósodás megelőzése123
Kovászválasztón gát124
Kovászhibák125
Utánkovászolás (éretlenségnél)127
Túlérett kovász128
Közvetett és közvetlen erjesztés129
A tészta130
Tényezők130
Dagasztás130
Keménység131
Hőmérséklet132
Érési jelek133
Átnyomás135
Érési idő137
Érési idő meghosszabbítása137
Túlérés137
Tésztakimérés138
Súlyveszteség138
Gömbölyítés139
Kiflitészta-alak139
Császárzsemlyetészta-alak139
Ablakos kalács fonása140
Végérlelés141
A sütés141
Vetési jelek141
Folyamat143
Hőmérséklet144
Sorrend145
Vetési sorozat146
Sütési időtartam146
Vízgőzhasználat147
Huzathasználat148
Tágulékonyság, fény biztosítása150
Kenyérsütés150
Rakfelület megtöltése152
Gazdaságos sütés152
Kisültség153
Kisült kenyér tárolása153
Termelés154
Kenyértermelés154
Rozskenyértermelés155
Zsemlyetermelés156
Kiflitermelés156
Császárzsemlyetermelés157
Vajaskiflitermelés157
Kifogástalan termékek158
Kifogástalan kenyerek158
Kifogástalan zsemlye158
Kifogástalan kifli159
Kifogástalan császárzsemlye159
Keletlen zsemlye159
Üzemi munkaterv160
ÁRSZABÁS
Nyersanyagszámítások161
1 kg lisztből süthetők161
Sütési súlyveszteség162
Erjedési és porlási veszteség163
Burgonyáskenyér nyersanyagai164
Zsemlye nyersanyagai164
Kifli nyersanyagai165
Császárzsemlye nyersanyagai165
Vajaskifli nyersanyagai165
Anyagkiszabási táblázat168
Nyersanyagár számításpélda169
Teljesítményszámítások169
Sütőterek szerint169
Tüzelőszükségletszámítások170
Dagasztógépteljesítmény173
Kiflisodrógépteljesítmény173
Munkabérszámítás174
Üzemköltség174
Leltár175
A 2 sütőterű üzem ü.-költsége176
Önköltségi ár181
Eladási ár183
Közszállításra pályázat186
AZ IPAR GYAKORLÁSA187
Jog187
Becsület187
Törvény, rendelet188
Alkotmány188
Rendelet188
Ipartörvény189
Iparhatóság190
Iparügyi miniszter191
Fellebbezés192
Iparengedély192
Ipar193
Tanonctartás194
Kívánságok a tanonctól194
Tanonciskola197
Sütőtörvény a tanoncokra198
Tanoncszabadságolás199
Segédvizsga199
Sütősegéd200
Munkakönyv200
Segédfelvétel201
Pontos munkakezdés201
Munkaidő202
Elbocsátás azonnal203
Bérfizetés204
Legkisebb munkabér204
Munkakeretek207
Fizetett szabadság209
Családi munkabér210
Mestervizsga213
Mestercím213
Kötelesség a tanonccal szemben194
A tanonc kötelessége195
Tanonctartás elvonása195
Tanoncszerződés196
A mestervizsga részei213
Mesterképző tanfolyam 214
Iparűzés215
Önjogú egyén215
Jogi személy215
Társaságok iparűzése216
Gyárszerűség216
Iparűzés megkezdése216
Üzletvezető217
Fióküzlet217
Árrontó217
Hírnév- és hitelrontó219
Kontár219
Iparűzés bérlő útján219
Özvegyi jog219
Műhely220
Előírások műhelyre220
Mentőláda222
Balesetnél eljárás224
Kifüggesztendő táblák224
Sütőtörvény224
Munkakezdés törvénye255
Ellenőrző bizottság226
Munkaidőnyilvántartás226
Üzlet227
Névtábla227
Kifüggesztendő táblák228
Margarinrendelet229
Iparcikkek229
Iparcikkekre előírások230
Házikenyér231
Árusítás231
Viszonteladó228
Vásárfelügyelő mintavétele231
Vásári helyfoglalás232
Számlabélyeg-átírás232
Záróra232
Alkalmazottak munkaideje233
Legkisebb mbér tisztviselőknél236
Legkisebb mbér keresk. alkalmazottaknál238
Legkisebb mbér keresk. segédmunkásoknál241
Üzletmegszüntetés243
Ipartestület250
Ipartestületi szék251
Székellenőrök251
Árumintavásár252
A m. kir. földmívelésügyi miniszter 151.150/1940. sz. F. M. rendelete a népkenyér készítése és forgalomba hozatala tárgyában255

Szilassy Alfonz

Szilassy Alfonz műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szilassy Alfonz könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem