1.062.261

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Egy vesebeteg tapasztalatai, vallomása életéről és táplálkozásáról

Zöldfűszerekkel készített 200 kímélő étel

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 256 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-9731-90-5
Megjegyzés: Néhány színes fotóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A könyv szerzője 1950-től 1981-ig, nyugdíjba vonulásáig folyamatosan a vendéglátás különböző területein dolgozott. Az első magyar ételgyárban konyhai munkásként kezdte, és a Taverna Vendéglátó Vállalat vezérigazgatói beosztásában töltött 14 évi munka után ment nyugdíjba. Közben a munka mellett tanult, gyűjtötte a szakmai ismereteket, hogy egyszer majd... Ez az idő nyugdíjba vonulása után következett be, amikor felkérték, hogy technikumi tanulók részére írjon egy tankönyvet - 1984-ben. Ettől kezdve máig ez a szórakozása, hobbija és munkája. Aztán jöttek a könyvek egymás után: az Éttermi láncolatoktól a Gasztronómiai lexikonon át egyéb gasztronómiai és néprajzi könyvekig... Könyvünk, az Egy vesebeteg tapasztalatai, vallomása életéről és táplálkozásáról, amelyet 91 évesen, dialíziskezelés mellett írt, már huszadik lesz a sorban. Ez a könyv a betegek életmódjáról, a részükre ajánlott élelmiszerekről, az ételkészítési technológiáról, a zöldfűszerek használatáról szól, és 200 kímélő étel... Tovább

Fülszöveg

A könyv szerzője 1950-től 1981-ig, nyugdíjba vonulásáig folyamatosan a vendéglátás különböző területein dolgozott. Az első magyar ételgyárban konyhai munkásként kezdte, és a Taverna Vendéglátó Vállalat vezérigazgatói beosztásában töltött 14 évi munka után ment nyugdíjba. Közben a munka mellett tanult, gyűjtötte a szakmai ismereteket, hogy egyszer majd... Ez az idő nyugdíjba vonulása után következett be, amikor felkérték, hogy technikumi tanulók részére írjon egy tankönyvet - 1984-ben. Ettől kezdve máig ez a szórakozása, hobbija és munkája. Aztán jöttek a könyvek egymás után: az Éttermi láncolatoktól a Gasztronómiai lexikonon át egyéb gasztronómiai és néprajzi könyvekig... Könyvünk, az Egy vesebeteg tapasztalatai, vallomása életéről és táplálkozásáról, amelyet 91 évesen, dialíziskezelés mellett írt, már huszadik lesz a sorban. Ez a könyv a betegek életmódjáról, a részükre ajánlott élelmiszerekről, az ételkészítési technológiáról, a zöldfűszerek használatáról szól, és 200 kímélő étel receptjét tartalmazza.
Szigeti Andor nefrológus orvosoktól, magas képzettséggel rendelkező szaknővérektől és saját egyéves tapasztalataiból tanulta a könyvben leírtakat. A zöldfűszerek használatáról szóló javaslatok és az ételek leírása hosszú évek gyűjtőmunkájának eredménye. A szerzőnek és a kiadónak az volt a célja, hogy felhívja a betegek figyelmét arra a fontos tényre, hogy a dializálás és az előírt gyógyszerek szedése mellett van még egy harmadik lehetőség is: a szakszerű, de ugyanakkor változatos és élvezetet nyújtó táplálkozás, amely jelentősen megkönnyítheti a vesebetegek számára állapotuk elviselését. Vissza

Tartalom

Előszó 7
A szerző bevezetője 9
Amikor a vesénk már gondot jelent... 11
Ha már döntöttünk életünk új szakaszáról... 13
Élet a dialíziskezelés mellett 15
Az energia- (kalória-) tartalom, a napi étel- és folyadékfelvétel és a mérlegelés
összefüggései saját tapasztalatom alapján 30
Mozaikok a táplálkozástudomány történetéből 32
Kímélőétel-készítési konyhatechnológia 3 5
Tápanyagtáblázat 41
A kalória- és tápanyagértékek szerepe
a vesebetegek táplálkozásában 51
Zöldfűszerek 61
A családi ételkészítés házi mértékegységei 80
Kímélő és diétás ételek készítésének
konyhatechnológiai szakkifejezései 82
Mesterszakácsok, mestercukrászok
kímélőétel-készítési ajánlásaiból 85
Zöldfűszeres ételek receptjei ábécérendben 93
Én, mint dialíziskezelésben lévő vesebeteg,
az alábbi alap- és ízesítőanyagokat
mellőzöm a saját ételkészítésemből 200
Ilyen heti étrendeket ajánlok, amikor nincs
dialíziskezelés 214
Az utolsó szó jogán... 238
Függelék
A Fresenius története Magyarországon 1984-2008 241
Forrásjegyzék 245
Zöldfűszeres ételek receptmutatója ábécérendben 247
2000, 1500 és 1200 kalóriás napi étrend ebéd- és vacsoraételeinek mutatója 255
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem