kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Magyar Mezőgazdasági Szesztermelők Országos Egyesülete |
---|---|
Kiadás helye: | |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
Oldalszám: | 461 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Bevezetés | |
Az erjedés élettani magyarázata. A közeg kémhatásának, a disszociáció, pH-érték, tamponok jelentősége. Oxidoredukció lényege | 5 |
A szeszképzés szempontjából jelentősebb vegyületek | 11 |
Az oxigén. A levegő | 11 |
Szénsav | 12 |
Nitrogén. Ammoniák | 13 |
Alkoholok és éterek | 13 |
Szesz. Etilalkohol | 14 |
Szénhidrátok | 15 |
Monosacharidek. Szőlő- és gyümölcscukor | 15 |
Biozok. Nád- és malátacukor | 16 |
Triozok. Raffinoz | 16 |
Keményítő | 16 |
Glikogén | 18 |
Inulin és rokonai | 18 |
Cellulózok | 18 |
Amigdalin | 19 |
Fehérje vegyülete | 19 |
Az enzimek és az erjedés lefolyása | 21 |
Cukorbontó enzimek | 25 |
Koaguláló enzimek | 26 |
Fehérjéket bontó enzimek | 26 |
Oxidáló-redukáló enzimek | 27 |
Redukáló enzimek | 27 |
Szeszt képző zymáz és társai | 27 |
Tejsavképződés | 28 |
Kozmaolajképződés | 29 |
Borostyánkősavképződés | 30 |
Mikroorganizmusok | 31 |
A mikroorganizmusok szeszipari jelentősége. Fertőzések fészkei | 31 |
A mikroorganizmusok leírása | 31 |
Baktériumok | 33 |
A tejsavbaktériumok | 35 |
A szeszipar hasznos tejsavbaktériumai | 36 |
Bac. Subtilis és Mesentericus, azaz széna- illetve burgonyabacillusok | 36 |
Penészek | 39 |
Az élesztők | 40 |
Az élesztők növényi voltának és sokfajúságának felismerése és annak jelentősége | 40 |
Az élesztők növénytani beosztása | 41 |
Kultúr és vadélesztők | 42 |
Fenék- és felszínerjedésű élesztő | 42 |
Az élesztők gyakorlati osztályozása a különböző cukrokkal szemben viselkedésük alapján | 42 |
Az élesztők sokasodása | 48 |
A fajok tulajdonsága, állandósága | 46 |
Az élesztők élettartama | 48 |
A szesziparban alkalmazott élesztők leírása. A szeszélesztő. Préselt élesztő. Generációs élesztő | 48 |
Sörélesztők, borélesztő, Thermofil-élesztő | 49 |
Az élesztő ipari értékesítése | 50 |
Szárított és önemésztett élesztő | 50 |
Barbat-féle élesztőkészítmény | 51 |
A szesziparban alkalmazott élesztők élettana | 52 |
A cukrokkal szorosan összefüggő jelenségek | 54 |
A nitrogéntartalmú anyagok jelentősége | 58 |
A szuperfoszfát használata | 61 |
Dezinficiálószerek, mérgek és vegyszerek hatása az élesztőre | 61 |
Hozzászoktatás. Aklimatizálódás | 62 |
A szeszgyártás nyersanyagai | 63 |
Keményítő tartalmú nyersanyagok | 63 |
Burgonya keményítőtartalmának meghatározása | 67 |
Inulintartalmú nyersanyagok | 78 |
Cukortartalmú nyersanyagok | 79 |
Cukorrépa | 79 |
A répacukormelasz | 82 |
A szeszgyári víz | 83 |
Szeszgyári nyersanyagok vizsgálata | 85 |
Szemes termények vizsgálata | 86 |
Cukortartalmú nyersanyagok vizsgálata | 97 |
Malátázás | |
A malátázásnál szereplő műveletek, fogások jelentőségei | 103 |
Melyik és milyen terményekből készítsünk malátát? | 103 |
Árpa és egyéb szemes termények előkészítése a csíráztatáshoz | 104 |
A malátázás célja | 104 |
Az árpaszem anatómiája | 106 |
Csírázás képe | 109 |
A csíráztatást kísérő élettani jelenségek | 109 |
Vízfelvétel, vagyis az áztatás és a malátarakások öntözésének jelentősége | 113 |
Áztatásnál lefolyó események | 114 |
Áztatási idő, vízfelvétel. Víz minősége, hőfoka | 114 |
A malátahalmok szérűn való öntözése | 114 |
Anyagelhasználás. Izzasztóhalom. A hőmérsék és levegő jelentőségei és ezek szabályozása forgatással, vízadaggal, a csíráztatásnál | 115 |
Rövid, vagy hosszú, illetve hosszasan vezetett maláta | 118 |
A malátanyeredék és annak erjedhető szénhidrát-tartalma | 120 |
A malátázás eszközei. A malátázás végrehajtása | 121 |
Áztatókádak anyaga, szerkezete, elhelyezése és nagysága | 121 |
Áztatás végrehajtása | 123 |
Somló-féle áztatás | 126 |
Áztatásnál alkalmazott dezinficiáló-szerek | 126 |
A kellő áztatás jelei | 127 |
A malátaszérű | 128 |
A szérű nagysága és azon a malátahalmok száma. Egyenletes malátakészítés | 129 |
A különböző nyerstermények malátázásának szabályai | 130 |
Az árpa csíráztatása a szérűn | 130 |
Beteg árpa malátázása | 132 |
A zab malátázása | 132 |
A zab malátázása | 132 |
A búza és rozs malátázása | 133 |
A búza és rozs malátázása | 133 |
A köles malátázása | 134 |
A mohar, tatárka malátázása | 135 |
Kukorica maláta | 135 |
A malátázó ekék | 136 |
Maláta készítése rácsokon | 136 |
Nemezes maláta | 137 |
Diasprit | 138 |
Malátacsíra | 139 |
Kész maláta mosása | 139 |
Mosás Somló-formaldehides, valamint melegvizes eljárással | 139 |
Maláta mosása kénsavval | 140 |
A cukrosításhoz és élesztőkészítéshez szükséges maláta, illetve árpa mennyisége | 140 |
Malátazúzók és őrlőgépek | 143 |
Üzemellenőrzés | 144 |
Zöld és aszaltmaláta vizsgálata | 144 |
A hőmérő | 146 |
Réaumu és Celsius fokok összehasonlítása | 150 |
A gumós termények előkészítése a feldolgozásra | 152 |
A mosás szükségességének indokai | 152 |
Burgonya- és répaúsztatók | 153 |
A mosás végrehajtása | 154 |
Elevátor | 155 |
Készlettartány és mérleg | 155 |
Iszapgödör | 157 |
Keményítőtartalmú anyagok becefrézése | 158 |
Főzéses eljárás | 160 |
A magasnyomásos gőzölés előnyei | 160 |
Gőzölőkről | 162 |
Detendeur | 163 |
Két gőzölővel való dolgozás | 164 |
Álló gőzölők szerkezete | 164 |
Gőzölők nagysága | 167 |
Robbanás veszélye | 167 |
Izolálóréteggel való bevonásuk | 167 |
A gőzölés végrehajtása | 167 |
Burgonya gőzölése | 168 |
Szemes termények gőzöülése | 170 |
Keményítő hulladékliszt | 173 |
Burgonyaszelet | 173 |
A répa és a répafej meggőzölése | 173 |
A csicsóka gőzölése | 174 |
Különböző termények együttes gőzölése | 174 |
Az élesztőcefre készítésének figyelembevétele | 174 |
A kifuvatás és cukrosítás | 175 |
Mely szempontokra kell figyelnünk a kifuvatásnál és a cukrosításnál | 175 |
Cefréző gépek | 177 |
A cukrosítás végrehajtása | 182 |
Az igen nagy kezdő savtartalmú cefrék cukrosítása | 184 |
Mely időpontban kezdjük meg a cefrék hűtését. Utócukrosítás | 186 |
Két egymást követő főzet együttes elcukrosítása | 186 |
A cukorrépa cefréjének kezelése kénsavval. A nyúlóssága ellensúlyozása malátával | 186 |
A csicsókafőzet kénsavval való kezelése a cukrosítóban | 187 |
A cefre lehűtése és az élesztőcefre levétele | 188 |
Melasszal való vegyes dolgozás | 188 |
Tisztántartó szerek a cefrében | 189 |
Cukrosító kád kiürítése és tisztogatása | 190 |
Üzemellenőrzés | 190 |
Cefrék vizsgálata | 190 |
Szűrés és a visszamaradó törköly vizsgálata | 190 |
Édescefre vizsgálata | 191 |
Minőleges vizsgálat | 191 |
Mennyiségi vizsgálat | 192 |
Töménység vagy koncentráció | 192 |
Édes cefre savfoka | 195 |
Az édes cefre diasztáztartalma | 200 |
Az édes cefre maltóz- és dextrintartalma. Hányados | 202 |
Élesztő termelése a szeszüzemben | |
Az élesztőkészítés lényege és feltételei | 203 |
Cefrézés. Az élesztőcefre sűrűsége | 204 |
Savanyítás. Kovász | 205 |
Lehűtés | 205 |
Anyával való beoltás | 205 |
Erjesztés | 205 |
Anyaélesztő levétele és a kész élesztő felhasználása | 205 |
Az élesztőkamra. Meleg kamra. Élesztőkádak. Anyaélesztőedény | 206 |
Segédeszközök | 206 |
Élesztő. Cefréző. Gőzkavaró-lapát | 206 |
Az élesztőskádak dezinficiálása | 209 |
A főcefrék erjedésbehozatala, házilag termelt, illetve vásárolt élesztővel, üzem kezdésekor | 209 |
Élesztőcefre zöld malátából. Rozsliszt alkalmazása | 210 |
Édes, azaz főcefréből zöld malátával készült élesztőcefre | 210 |
Tejsavas kovász készítése | 211 |
Tejsavas kovász készítése Bauer-féle extrakttal | 213 |
Forster-Finlizer-féle kovászkészítés | 214 |
Kénsavas kovászkészítő-eljárás | 214 |
Kovászkészítés szárított sörélesztővel | 218 |
Kovászkészítés gőzöléssel feltárt répából | 218 |
Kovász készíése, midőn burgonyához, szemesekhez, répához melaszt is hozzácefrézünk | 218 |
Savanyítás technikai tejsavval | 219 |
Somló-eljárás | 219 |
A kovász erjedésbehozatala | 219 |
Üzem kezdetekor, új élesztő készítésekor | 219 |
Különleges előkészítő eljárások. Dezinficiensek igénybevétele | 221 |
Formaldehides eljárás | 222 |
Lactaformol-eljárás | 232 |
Élesztőkészítés melaszból, a gőzölt és diffuziós cukorrépák, a keményítőtartalmú anyagok és melasz cefréi erjesztéséhez | 222 |
Az élesztő készítése és felhasználása többszöri cefrézéskor | 223 |
Eljárás az üzem megszakításakor | 225 |
Kénsavas élesztővezetéses és folytonos erjesztés | 225 |
Üzemellenőrzés | 225 |
A savanyú éleszhtőkovász vizsgálata | 225 |
Erjedő élesztő vizsgálata | 227 |
A beállító anyaélesztő vizsgálata | 232 |
Főcefrék erjesztése | 535 |
Az erjedés időtartama, cefrék sűrűsége | 235 |
Mikor indokolt a 72 órás erjedési idő megrövidítése | 236 |
A szeszes erjedés lefolyása | 236 |
A cefrék felfrissítése, szellőztetése | 238 |
Az erjedés képei | 239 |
Erjesztőhelyiség | 242 |
Az erjesztőkádak | 244 |
Zárt erjesztőkádak | 246 |
A kádak elhelyezése | 246 |
A kádak felszerelése. Hűtők | 248 |
Erjesztőkádak és vezetékek dezinficiensekkel való tisztítása | 249 |
Folytonos erjesztés | 250 |
Verlinden baktériummentes erjesztő eljárása | 251 |
Üzemellenőrzés | 252 |
Erjedő cefre vizsgálata | 252 |
Kierjedt cefrevizsgálata | 253 |
Szeszgyártás cukorrépából | 261 |
A répa mosása | 261 |
A répa felszeletelése | 263 |
A répalé nyerése | 264 |
Diffuzőr- vagy kilúgzótelep | 267 |
Rapid kilúgzókészülék | 279 |
Diffuziós répalevek erjesztése | 284 |
Régebbi erjesztőeljárások 20-16 hl-es kis erjesztőkádakkal | 287 |
Eljárás 60-110 hl-es nagyobb erjesztőkádakkal | 290 |
Az alkohol lepárlása | 301 |
Bevezetés | 301 |
Lepárlás elmélete | 302 |
A lepárlás történeti fejlődése | 310 |
Szakaszos lepárlók | 317 |
Folytonosműködésű lepárlók | 323 |
Szeszmérőgép (szeszóra) | 336 |
Lepárlóoszlopok hőfogyasztása | 341 |
Lepárlókészülékeken alkalmazott hőmegtakarító berendezések | 345 |
Szakaszos- és folytonosüzemű szeszfinomítás | 349 |
Bevezetés, a szeszfinomítás elmélete | 349 |
Sorel elmélete | 351 |
Barbet elmélete | 355 |
A szeszfinomítás hőfogyasztása | 376 |
Kozmaolajok | 378 |
Üzemellenőrzés | 384 |
Moslék és alszesz vizsgálata | 384 |
Nyersszesz és finomított szesz alkoholtartalma | 385 |
Szesznyeredék | 388 |
A szeszgyári üzem ellenőrzésére szolgáló napló | 393 |
A szeszgyári moslék mint takarmány | 394 |
Az abszolut alkohol gyártása | 419 |
Ricard Allenet eljárása v. azeotogros eljárás | 413 |
Szeszfelhasználás motorikus célra | 417 |
Szeszgyári tüzelőanyag és hőfogyasztás | 419 |
A szeszgyári kazán | 426 |
Mezőgazdasági szeszgyár alaprajza és metszete | 437 |
Befejezés | |
Néhány szó a mezőgazdasági szeszfőzdék leggyakrabban előforduló üzemi hibáiról | 440 |
Felhasznált irodalom | 443 |
Betűsoros tárgymutató | 445 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.