A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szervezés-vezetés

A vendéglátó technikus szakképzés számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: KIT Képzőművészeti Kiadó és Nyomda Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 83 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-336-858-2
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A vendéglátás tevékenységét meghatározó összetett és sokszor bizonytalan kimenetelű késő és belső tényezők és a tevékenységet vezérlő tulajdonosi érdekeltség az eddiginél nagyobb szakmai... Tovább

Előszó

A vendéglátás tevékenységét meghatározó összetett és sokszor bizonytalan kimenetelű késő és belső tényezők és a tevékenységet vezérlő tulajdonosi érdekeltség az eddiginél nagyobb szakmai felkészültséget kíván meg. Magas szintű vezetési ismeretek és gyakorlat szükséges ma ahhoz, hogy a vezető és/vagy a tulajdonosi helyesen tűzze ki a szervezet célját, körültekintően szervezze meg és hatékonyan irányítsa annak működését. Az utóbbi években a vezetés a vendéglátásban is egyre kifinomultabb módszereket igényel, egyre inkább tudományos alapokra helyeződik.
A vezetéssel szemben támasztott mai igények megkövetelik a vezetőktől, hogy több ismeret birtokában szervezettebben irányítsanak. Legyenek képesek tevékenységükben a folyamatos innovációra, ugyanakkor a piacgazdaság, az erősödő konkurenciaharc közepette maradéktalanul tudják érvényre juttatni a tulajdonosi érdekeket is.
Vezetőnek lenni megtisztelő, de felelősségteljes feladat is.
A vezető felelőssége elsősorban abban nyilvánul meg, hogy mennyire tudja képessé tenni munkatársait a szervezeti célok megvalósítására. Ehhez a vendéglátó vezetőnek speciális vezetői és szakmai ismeretekre, hozzáértésre, tapasztalatokra van szüksége. A vezetés speciális folyamat. A vezetési folyamatnak meghatározott törvényszerűségei és általános elvei vannak, amelyeket a vezető saját tehetségének és készségének megfelelően alkalmazhat. Ezek a készségek pedig jórészt elsajátíthatók.
Ezért vette fel tananyagai közé a középfokú vendéglátó szakképzés a vezetési ismeretek oktatását.
E tankönyv segíti a vezetői képességek kifejlesztését, az egységes vezetői szemlélet és magatartás kialakítását. Megismerteti a tanulókkal a vezető tervező, szervező tevékenységének, koordináló és ellenőrző munkájának elemeit, azokat a fogalmakat és módszereket, amelyek megismerése során kifejlődhet a tanulók vezetői képessége. /Miskolc, 1998. május - A Szerző/ Vissza

Tartalom

Bevezető5
A szervezés mint tevékenység7
A szervezet és a szervezés kapcsolata7
A szervezés és a vezetés kapcsolata9
A szervezés formái9
A szervezés területei11
A vállalkozásszervezés11
Az alaptevékenység szervezése19
Az ügyvitelszervezés23
Az igazgatásszervezés23
Ellenőrző feladatok23
A vezetés26
A menedzsment fogalma, tartalma26
A menedzsment szintjei27
Ellenőrző feladatok29
A menedzsmenti funkciók értelmezése31
A tervezés31
A problémafelismerés32
Az információszerzés32
A helyzetelemzés34
A célmeghatározás35
Tervek, progamok készítése36
Ellenőrző feladatok39
A szervezés mint a vezetési folyamat eleme40
A közvetlen irányítás41
A menedzsmenti döntés41
A motiváció46
A szervezeti kommunikáció52
A megfelelő vezeteői magatartás kialakítás58
Ellenőrző feladatok64
A koordináció68
A végrehajtás előkészítése, a feltételek megteremtése68
A munkatársak megismerése, új munkatársak felvétele69
A beosztottak munkájának segítése és összehangolása70
A konfliktusok kezelése71
A menedzsmenten belüli viszonyulások73
Ellenőrző feladatok75
Az ellenőrzés, értékelés76
Az ellenőrzés célja, területei76
Az értékelés lényege, szempontjai78
Ellenőrző feladatok79
Felhasznált irodalom81

Kristóf Lajos

Kristóf Lajos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kristóf Lajos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem