1.067.073

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szerves laboratóriumi gyakorlatok IV.

Az ipari technikumok számára

Szerző
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 307 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 660 példányban, 27 fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Jelen tankönyvünk a szerves kémiai nagyipar ama laboratóriumi módszereinek tanításával foglalkozik, melyek népgazdaságunk szempontjából fontos ipari nyersanyagok, alapanyagok, féltermékek, és... Tovább

Előszó

Jelen tankönyvünk a szerves kémiai nagyipar ama laboratóriumi módszereinek tanításával foglalkozik, melyek népgazdaságunk szempontjából fontos ipari nyersanyagok, alapanyagok, féltermékek, és gyártmányok üzemi ellenőrzésére, minősítésére alkalmasak. A tankönyv anyagát tehát szerves technikai vizsgálati módszerek alkotják.
A technikai vizsgálatok végrehajtása, bár szintén nagy pontosságot igényel, többnyire módszereiben is különbözik a tudományos kutató munkáétól. A technikai vizsgálati módszerektől a megbízható, pontos eredményszolgáltatáson kívül megkívánjuk azt, hogy aránylag gyorsan és egyszerű módon végrehajthatók, sorozatmunkák végzésére alkalmasak legyenek. A munka gyors végrehajtását nagyon elősegítik éppen a technikai vizsgálatoknál fokozott mértékben alkalmazott műszerek, mint például a refraktométer, a polariméter, koloriméter stb.
A legtöbb ipari anyag technikai vizsgálatához ma már szabvány vizsgálati módszerek állnak rendelkezésre. Ezeket a gyakorlatban jól bevált módszerek közül választották ki. Alkalmazásuk a vizsgálati eredmények egységes kiértékelését és összehasonlítását teszi lehetővé. A szabvány a vizsgálati módszeren kívül lerögzíti az alkalmazandó eszköz vagy készülék típusát is, de megszabja az egyes vizsgálatokhoz a mintavétel módját is.
Tankönyvünk az egyes anyagok ipari vizsgálatának tárgyalásánál a szabvány módszerekre támaszkodik, de nem elégedhetik meg ezek egyszerű leírásával, hanem megfelelő elméleti magyarázatot is kell neki nyújtania. A vegyésztechnikus ugyanis csak akkor tudja helyesen megoldani gyakorlati feladatait, ha munkája minden részleténél ismeri az anyaggal végbemenő változások okát, tudja, hogy azok milyen körülmények között, miféle kémiai-fizikai hatásokra történnek, minthogy tankönyvünk már terjedelme folytán sem bocsátkozhatik a már egyszer tanult anyag ismétlésébe, minden gyakorlati feladat végzésekor a tanulónak öntevékenyen kell megteremtenie a kapcsolatot a konkrét feladata és a vele összefüggő, tanult technológiai, valamint elméleti kémiai anyag között. Például a kátránylepárlási termékek vizsgálatakor át kell ismételnie a technológiai, valamint a szerves kémiai tankönyv megfelelő fejezeteit. Csak ily módon kapcsolódhatik szorosan össze az elmélet a gyakorlattal, és így teljesedhetik ki a többi szaktárgy ismeretanyaga a laboratóriumi gyakorlat során. Vissza

Tartalom

I. Általános rész /Írta: Floderer István/ 6
Nitrogénmeghatározás 6
A/ Kimutatás 6
B/ Meghatározás 6
a/ Dumas-módszer 6
b/ Kjeldahl-módszer 6
c/ Van Slyke-módszer 9
Kénmeghatározás 11
A/ Kimutatás 11
B/ Meghatározás 12
a/ Carius-módszer 12
b/ Lúgos ömlesztés 12
c/ Salétromsavas roncsolás 14
Halogének meghatározása 15
A/ Kimutatás 15
B/ Meghatározás 15
a/ Carius-eljárás 15
b/ Lúgos-vizes elbontás 15
c/ Fémnátriumos elbontás 16
d/ Lúgos ömlesztés 17
Foszformeghatározás 19
A/ Kimutatás 19
B/ Meghatározás 19
Egyéb alkatrészek meghatározása 22
1. Arzénmeghatározás 22
2. Higanymeghatározás 23
3. Nátriummeghatározás 25
Brómozás 26
a/ Addíció 26
b/ Szubsztitúció 26
c/ Oxidáció 28
Aktív hidrogén meghatározása 28
Metoxilmeghatározás 32
Acetil-benzoil-meghatározás 34
a/ Acetilálás 35
b/ Benzoilészterképződés 36
Szerves anyagok víztartalmának meghatározása 37
II. Alifás alapanyagok vizsgálata /Írta: Floderer István/
Szénhidrogének halogénszármazékai 38
Kloroform összetett vizsgálata 39
Kimutatás 39
Meghatározás 40
Alkoholok 41
Etilalkohol összetett vizsgálata 42
Kimutatás 42
Meghatározás 43
a/ Desztillálással 43
b/ Oxidimetriás módszerrel 44
Glicerin összetett vizsgálata 45
Kimutatás 45
Meghatározás 45
a/ Bikromátos eljárás 45
b/ Zeisel-módszer 47
Aldehidek 48
Formaldehid összetett vizsgálata 49
Kimutatás 49
Meghatározás 50
a/ Jodometriásan 50
b/ Nátriumszulfitos módszerrel 51
Katonok 52
Aceton vizsgálata 53
Kimutatás 53
Meghatározás 53
a/ Jodometriásan 53
b/ Oximképződés alapján 54
Savak 55
Ecetsav összetett vizsgálata 56
Kimutatás 57
Meghatározás 57
Acetaldehid mennyiségi meghatározása 58
Hangyasavtartalom meghatározása 59
Tejsav vizsgálata 60
Kimutatás 61
Meghatározás 61
Borkősav vizsgálata 63
Kimutatás 63
Meghatározás 64
Savkloridok 65
Acetilklorid vizsgálata 66
Kimutatás 66
Meghatározás 66
Észterek 67
Etilacetát összetett vizsgálata 68
a/ Savtartalom 69
b/ Észtertartalom 69
c/ Oldhatóság 70
Éterek 70
Etiléter vizsgálata 70
Kimutatás 71
Meghatározás 71
Aminok 72
Kimutatásuk 73
a/ Primer aminok 73
b/ Szekunder aminok 74
c/ Tercier aminok 74
Meghatározásuk 74
III. Zsírok és viaszok vizsgálata /Írta: Horváth Endre/ 74
Zsírok és viaszok szerkezete és beosztása technikai vizsgálati szempontok szerint 74
a/ Zsírok és viaszok fontosabb telített zsírsavai 76
b/ Az olajok fontosabb telítetlen zsírsavai 78
c/ Természetes gyanták fontosabb gyantasavai 79
Zsírok kísérő anyagai 79
Szintetikus zsírok, viaszok 80
Zsírok oldhatósága 80
Elszappanosítható és el nem szappanosítható anyagok 80
Zsírok és viaszok analitikai vizsgálata 81
A/ Fizikai módszerek 81
1. Mintavétel 81
2. Fajsúly 82
3. Olvadáspont 83
4. Dermedéspont 83
5. Fénytörés 84
Készülékek 85
B/ Kémiai módszerek 87
Tűz- és robbanásveszély megelőzése a munkahelyen 87
1. Savszám 88
2. Elszappanosítási szám 89
3. Észterszám 90
4. Reichert-Meissl- és Polenska-szám 92
5. Jódszám 93
6. El nem szappanosítható rész 94
7. Összes zsírsav 96
8. Zsírsavak közepes molekulasúlya 96
9. Szabad zsírsav- és neutrázsírtartalom kiszámítása 97
Szulfurált olajok, zsíralkoholok vizsgálata 98
1. "Összes zsír" ill. "összes zsíralkohol" meghatározása 99
2. Összes szulfát meghatározása 99
3. Szervetlen szulfát meghatározása 100
4. Szerves szulfát meghatározása 100
Lakkok vizsgálata 100
1. Az oldószer meghatározása 100
2. A pigment vizsgálata 101
3. Kötőanyag vizsgálata 101
IV. Szappanok és mosószerek vizsgálata /Írta: Horváth Endre/ 102
Mintavétel, előkészítés 102
1. Nedvesség és illóanyag meghatározása 103
2. Az "összes zsír" mennyiségének meghatározása 103
3. Az alkoholban oldhatatlan anyagok meghatározása 104
4. "Összes alkáli" meghatározása 104
5. Szabad alkálitartalom meghatározása 105
6. Vízüvegtartalom meghatározása 106
7. Az el nem szappanosított zsír és el nem szappanosítható rész meghatározása 106
8. Gyantatartalom meghatározása 107
9. Glicerinmeghatározás 108
V. Szénhidrátok vizsgálata /Írta: Váli Alajos/ 110
Monoszaharidok kimutatása 111
Redukálóképességen alapuló reakciók 111
Kondenzációs reakciók 112
Színreakciók 115
Monoszaharidok mennyiségi meghatározása 117
Bertrand módszere 117
Schoorl módszere 124
Optikai forgatóképesség alapján történő meghatározás 127
Polariméterek szerkezete és működése 128
Cukoroldat forgatóképességének meghatározása 132
Szahariméter 135
Ipari keményítőcukor összetett vizsgálata 137
Ipari keményítőszörp összetett vizsgálata 140
Répacukor /szaharóz/ 144
Meghatározás invertálás után 145
Meghatározás szahariméterrel 145
Cukorrépa cukortartalmának meghatározása 148
Melasz vizsgálata 148
Különböző cukorfajták meghatározása egymás mellett 150
Poliszaharidok vizsgálata 153
Ipari keményítő összetett vizsgálata 153
Ipari dextrin összetett vizsgálata 159
Ipari cellulóz összetett vizsgálata 161
VI. Fehérjék vizsgálata /Írta: Váli Alajos/ 167
Fehérjék felosztása 167
Kimutatási reakciók 167
Kicsapási reakciók 169
Mennyiségi meghatározás 170
Ipari kazein összetett vizsgálata 171
Olajpogácsa összetett vizsgálata 174
Aminosavak kimutatása és meghatározása 175
VII. Kőszén- és barnaszénkátrány lepárlási termékeinek vizsgálata /Írta: Gyenes István/ 176
Benzol 178
Ipari benzol vizsgálata 179
a/ Tartályokban lévő vízréteg megállapítása 179
b/ Színvizsgálat 179
c/ Párologtatási vizsgálat 179
d/ A vizes kivonat kémhatása 179
e/ Fajsúlymeghatározás 180
f/ Kénsavas próba (Krammer-Spilker-skála) 180
g/ Brómfogyasztási szám meghatározása 180
h/ Forráspont meghatározása (forrpontgörbe) 181
i/ Naftalinpróba 183
j/ Dermedéspont meghatározása 183
Toluol 184
Vegytiszta toluol vizsgálata 184
Ipari tisztított és ipari nyers toluol vizsgálata 185
Xilol 185
Ipari nyer, tisztított és tiszta xilol vizsgálata 186
Fenol 186
Általános reakció 186
Vegytiszta fenol tulajdonságai 187
Kimutatása 188
Ipari fenol vizsgálata 188
a/ A minta előkészítése 188
b/ Dermedéspont meghatározása 191
c/ Víztartalom meghatározása 191
d/ Lepárló vizsgálat 191
e/ Fajsúlyvizsgálat 191
Krezol 193
Nyers krezol vizsgálata 193
a/ Forrpontgörbe meghatározása 193
b/ Naftalin- és szénhidrogénszennyezés kimutatása 193
c/ Meta-krezol meghatározása 194
Guajacol 194Pirokatenin 195
Rezorcin 195
Meghatározása Koppeschaar-módszerrel 195
Hidrokinon 196
Pirogallol 198
Floroglucin 198
VIII. Karbocikusos nitro-, amino-, klór- és szulfovegyületek vizsgálata /Írta: Gyenes István/ 199
Nitrobenzol 199
Aromás nitrovegyületek meghatározása cinkamalgámmal 199
Aromás aminok 201
Anilin 202
Vegytiszta anilin vizsgálata 202
a/ Azonosság 203
b/ Fajsúly, forrpontmeghatározás 203
c/ Szénhidrogén- és nitrobenzolszennyezés kimutatása 203
Anilin HCl 203
Ipari sósavas anilin vizsgálata 203
a/ Anilintartalom meghatározása 203
b/ Összes sósavtartalom meghatározása 204
c/ Nedvességtartalom meghatározása 204
d/ Vas szennyezés kimutatása 205
e/ Szulfátszennyezés kimutatása 205
Klóranilin, para 205
Szacharin 206
Kereskedelmi vízoldó szacharin vizsgálata 207
a/ Azonosság és kémhatás 207
b/ Oldékonyság 207
c/ Benzoát és szalicilátszennyezés kimutatása 207
d/ Para-szulfaminobenzoé-savszennyezés kimutatása 207
e/ Kénsavas próba 207
f/ Édesítőerő meghatározása 207
Szulfanilsav 209
IX. Fenilhidrazin és azofestékek /Írta: Gyenes István/ 209
Fenilhidrazin 209
Fenilhidrazin vizsgálata 210
Azofestékek 211
X. Karbociklusos alkoholok, aldehidek és karbonsavak vizsgálata /Írta: Gyenes István/ 212
Benzilalkohol 212
Ipari benzilalkohol vizsgálata 212
Benzilkloridszennyezés kimutatása 212
Benzilalkohol benzaldehidtartalmának meghatározása 213
Aromás aldehidek reakciói 214
Benzaldehid 216
a/ Azonossági vizsgálata 217
b/ Fajsúly meghatározása 217
c/ Klórvegyületek kimutatása 217
d/ Nitrobenzolszennyezés kimutatása 217
e/ Tartalmi meghatározása 217
Benzoésav 218
Azonossági reakciók 218
Vegytiszta benzoésav vizsgálata 220
Benzoésavas nátrium 221
Ipari benzoésavas nátrium vizsgálata 220
Etálsav 222
Etálsavanhidrid 222
Ipari etálsavhidrid vizsgálata 223
Szalicilsav és acetilszalicilsav 223
Szalicilsav tartalmi meghatározása 224
Csersav 225
XI. Kondenzált gyűrűs vegyületek /Írta: Váli Alajos/ 226
Naftalin 226
Kimutatására szolgáló színreakciók 226
Tisztasági próbák 227
Víztartalom meghatározása 227
Tetralin 228
Dekalin 228
?-Naftol 229
ß-Naftol 230
XII. Kőszén- és barnaszénkátrány lepárlási termékeiből származó heterociklusos vegyületek vizsgálata /Írta: Gyenes István/ 232
Furfurol 232
Piridin 233
Ipari tiszta piridin vizsgálata 234
Kinolin, izokinolin, oxikinolin és fenilkinolinkarbonsav 234
Antipirin és piramidon 236
XIII. Hazai nyersanyagokból előállított alkaloidok vizsgálata /Írta: Gyenes István/ 238
Alkaloidok általános tulajdonságai 239
Alkaloidok színreakciói 240
Alkaloidok csapadékreakciói 241
Alkaloidok meghatározása 242
Alkaloidok meghatározása növényekben 245
Nikotin 246
Nikotin meghatározása dohánylevélben 246
Belladonna-levél alkaloidtartalmának meghatározása 248
Mákalkaloidok vizsgálata 250
Anyarozsdrog hatóanyagtartalmának meghatározása 252
Abszorciometria Pulfrich-fotométerrel 255
XIV. Vitaminok vizsgálata /Írta: Gyenes István/ 262
A-vitamin 263
Csukamájolaj A-vitaminreakciója 264
B1-vitamin 265
C-vitamin 266
D2-vitamin 268
Nikotinsavamaid 268
XV. Enzimek vizsgálata /Írta: Gyenes István/ 269
Ppeszin hatásfokvizsgálata 271
Amiláz meghatározása hasnyálmirigyporban 272
XVI. Mikrobiológiai és mikrobiokémiai gyakorlatok /Írta: Horváth Endre/ 273
Ipari szempontból fontos mikroorganizmusok jellemzése 274
1. Élesztők 274
2. Penészek 277
3. Baktériumok 280
Mikrobiológiai munkákhoz szükséges eszközök 281
Mikroszkóp 281
Egyéb eszközök 284
Sterilizálás 286
Tápanyagok készítése 287
Egyszerű készítmények mikroszkópos vizsgálata 288
Festett készítmények, mikrokémiai reakciók 290
Tápanyagok steril beoltása 291
Tiszta tenyészetek előállítása 293
Sejtszám meghatározása lemezöntéssel 294
Abszolút tiszta tenyészetek előállítása 295
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem