28 fekete-fehér ábrával. Tankönyvi szám: 25157. Megjelent 790 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
Jelen tankönyvünk a szerves kémiai nagyipar ama laboratóriumi módszereinek tanításával foglalkozik, melyek népgazdaságunk szempontjából fontos ipari nyersanyagok alapanyagok, féltermékek, és...
Tovább
Előszó
Jelen tankönyvünk a szerves kémiai nagyipar ama laboratóriumi módszereinek tanításával foglalkozik, melyek népgazdaságunk szempontjából fontos ipari nyersanyagok alapanyagok, féltermékek, és gyártmányok üzemi ellenőrzésére, minősítésére alkalmasak. A tankönyv anyagát tehát szerves technikai vizsgálati módszerek alkotják.
A technikai vizsgálatok végrehajtása, bár szintén nagy pontosságot igényel, többnyire módszereiben is különbözik a tudományos kutató munkáétól. A technikai vizsgálati módszerektől a megbízható, pontos eredményszolgáltatáson kívül megkívánjuk azt, hogy aránylag gyorsan és egyszerű módon végrehajthatók, sorozatmunkák végzésére alkalmasak legyenek. A munka gyors végrehajtását nagyon elősegítik éppen a technikai vizsgálatoknál fokozott mércékben alkalmazott műszerek, mint például a refraktométer, a polariméter, koloriméter stb. A legtöbb ipari anyag technikai vizsgálatához ma már szabvány vizsgálati módszerek állnak rendelkezésre. Ezeket a gyakorlatban jól bevált módszerek közül választották ki. Alkalmazásuk a vizsgálati eredmények egységes kiértékelését és összehasonlítását teszi lehetővé. A szabvány a vizsgálati módszeren kívül lerögzíti az alkalmazandó eszköz vagy készülék típusát is, de megszabja az egyes vizsgálatokhoz a mintavétel módját is.
Tankönyvünk az egyes anyagok ipari vizsgálatának tárgyalásánál a szabványmódszerekre támaszkodik, de nem elégedhetik meg ezek egyszerű leírásával, hanem megfelelő elméleti magyarázatot is kell neki nyújtania. A vegyésztechnikus ugyanis csak akkor tudja helyesen megoldani gyakorlati feladatait, ha munkája minden részleténél ismeri az anyaggal végbemenő változások okát, tudja, hogy azok milyen körülmények között, miféle kémiai-fizikai hatásokra történnek. Minthogy tankönyvünk már terjedelme folytán sem bocsátkozhatik a már egyszer tanult anyag ismétlésébe, minden gyakorlati feladat végzésekor a tanulónak öntevékenyen kell megteremtenie a kapcsolatot a konkrét feladata és a vele összefüggő, tanult technológiait valamint elméleti kémiai anyag között. Például a kátrány lepárlási termékek vizsgálatakor át kell ismételnie a technológiai, valamint a szerves kémiai tankönyv megfelelő fejezeteit. Csak ily módon kapcsolódhatik szorosan össze az elmélet a gyakorlattal, és így teljesedhetik ki a többi szaktárgy ismeretanyaga a laboratóriumi gyakorlat során. A fenti elvek figyelembevételével könyvünk I. fejezete az, amely összefoglalja a legfontosabb szerves technikai minőségi és mennyiségi meghatározási módszerek rendszeres ismertetését.
Vissza
Tartalom
I. ÁLTALÁNOS RÉSZ /Írta: Floderer István/ 5
Nitrogénmeghatározás 5
A/ Kimutatás 5
B/ Meghatározás 5
a/ Dumas-módszer 5
b/ Kjeldahl-módszer 5
c/ Van Slyke-módszer 7
Kénmeghatározás 8
A/ Kimutatás 8
B/ Meghatározás 8
a/ Carius-módszer 8
b/ Lúgos ömlesztés 8
c/ Salétromsavas roncsolás 10
Halogének meghatározása 10
A/ Kimutatás 10
B/ Meghatározás 11
a/ Carius-eljárás 11
b/ Lugos-vizes elbontás 11
c/ Fémnátriumos elbontás 11
d/ Lugos ömlesztés 12
Foszformeghatározás 13
A/ Kimutatás 13
B/ Meghatározás 13
Egyéb alkatrészek meghatározása 14
1. Arzénmeghatározás 14
2. Higanymeghatározás 15
3. Nátriummeghatározás 16
Brómozás 17
a/ Addició 17
b/ Szubsztitúció 17
c/ Oxidáció 18
Aktív hidrogén meghatározása 18
Metoxil meghatározás 20
Acetil-benzoil-meghatározás 22
a/ Acetilálás 22
b/ Benzoilészter képződés 23
Szerves anyagok víztartalmának meghatározása 23
II. ALIFÁS ALAPANYAGOK VIZSGÁLATA. /Írta: Floderer István/ 25
Szénhidrogének halogénszármazékai 25
Kloroform összetett vizsgálata 25
Kimutatás 25
Meghatározás 26
Alkoholok 27
Etilalkohol összetett vizsgálata 28
Kimutatás 28
Meghatározás 28
a/ Desztillálással 28
b/ Oxidimetriás módszerrel 29
Glicerin összetett vizsgálata 30
Kimutatás 30
Meghatározás 30
a/ Bikromátos eljárás 30
b/ Zeissel módszer 31
Aldehidek 32
Formaldehid összetett vizsgálata 32
Kimutatás 33
Meghatározás 33
a/ Jodometriásan 33
b/ Nátriumszulfitos módszerrel 33
Ketonok 34
Aceton vizsgálata 35
Kimutatás 35
Meghatározás 35
a/ Jodometriásan 35
b/ Oximképződés alapján 36
Savak 36
Ecetsav összetett vizsgálata 37
Kimutatás 37
Meghatározás 37
Acetaldehid mennyiségi meghatározása 38
Hangyasavtartalom meghatározása 38
Tejsav vizsgálata 39
Kimutatás 39
Meghatározás 40
Borkősav vizsgálata 41
Kimutatás 41
Meghatározás 41
Savkloridok 42
Acetilklorid vizsgálata 42
Kimutatás 42
Meghatározás 42
Észterek 43
Etilacetát összetett vizsgálata 44
a/ Savtartalom 44
b/ Észtertartalom 45
c/ Oldhatóság 45
Éterek 45
Etiléter vizsgálata 45
Kimutatás 46
Meghatározás 46
Aminők 47
Kimutatásuk 47
a/ Primer aminők 47
b/ Szekunder aminők 48
c/ Tercier aminők 48
Meghatározásuk 48
III. ZSÍROK ÉS VIASZOK VIZSGÁLATA, /Írta: Horváth Endre/ 49
Zsírok és viaszok szerkezete és beosztása technikai vizsgálati
szempontok szerint 49
a/ Zsírok és viaszok fontosabb telített zsírsavai 50
b/ Az olajok fontosabb telítetlen zsírsavai 51
c/ Természetes gyanták fontosabb gyantasavai 52
Zsírok kísérő anyagai 52
Szintetikus zsírok, viaszok 53
Zsírok oldhatósága 53
Elszappanosítható és el nem szappanosítható anyagok 53
Zsírok és viaszok analitikai vizsgálata 54
A/ Fizikai módszerek 54
1. Mintavétel 54
2. Fajsúly 54
3. Olvadáspont 55
4. Dermedéspont 55
5. Fénytörés 56
Készülékek 57
B/ Kémiai módszerek 58
Tűz- és robbanásveszély megelőzése a munkahelyen 58
1. Savszám 59
2. Elszappanosítási szám 59
3. Észterszám 60
4. Reiehert-Meissl- és Polenske-szám 61
5. Jódszám 62
6. El nem szappanosítható rész 63
7. Összes zsírsav 64
8. Zsír savak közepes molekulasúlya 65
9. Szabad zsírsav- és neutrálzsírtartalom kiszámítása 65
Szulfurált olajok, zsíralkoholok vizsgálata 66
1. "összes zsír", 111. "összes zsíralkohol meghatározása 66
2. összes szulfát meghatározása 67
3. Szervetlen szulfát meghatározása 67
4. Szerves szulfát meghatározása 67
Lakkok vizsgálata 67
1. Az oldószer meghatározása 68
2. A pigment vizsgálata 68
3. Kötőanyag vizsgálata 68
IV. SZAPPANOK ÉS MOSÓSZEREK VIZSGÁLATA, /Írta: Horváth Endre/ 70
Mintavétel, előkészítés 70
1. Nedvesség és illóanyag meghatározása 70
2. Az "összes zsír" mennyiségének meghatározása 70
3. Az alkoholban oldhatatlan anyagok meghatározása 71
4. "összes alkáli" meghatározása 71
5. Szabad alkálit art a lom meghatározása 72
6. Vízüvegtartalom meghatározása 72
7. Az el nem szappanosított zsír és el nem szappanosítható rész meghatározása 73
8. Gyantasavtartalom meghatározása 73
9. Glicerinmeghatározás 74
V. SZÉNHIDRÁTOK VIZSGÁLATA, /Írta: Váll Alajos/ 76
Monoszaharidok kimutatása 76
Redukálóképességen alapuló reakciók 76
Kondenzációs reakciók 77
Színreakciók 79
Monoszaharidok mennyiségi meghatározása 80
Bertrand módszere 80
Schoorl módszere 85
Optikai forgatóképesség alapján történő meghatározás 88
Polariméterek szerkezete és működése 86
Cukoroldat forgatóképességének meghatározása 90
Szahariméter 92
Ipari keményítőcukor összetett vizsgálata 93
Ipari keményítő szörp összetett vizsgálata 95
Diszaharidok vizsgálata 98
Répacukor /Szaharóz/ 98
Meghatározás invertálás után 98
Meghatározás szahariméterrel
Cukorrépa cukortartalmának meghatározása 101
Melasz vizsgálata 101
Különböző cukorfajták meghatározása egymás mellett 103
Poliszaharidok vizsgálata 104
Ipari keményítő összetett vizsgálata 104
Ipari dextrin összetett vizsgálata 109
Ipari cellulóz összetett vizsgálata 110
VI. FEHÉRJÉK VIZSGÁLATA, /Írta: Váli Alajos/ 115
Fehérjék felosztása 115
Kimutatási reakciók 115
Kicsapási reakciók 117
Mennyiségi meghatározás 117
Ipari kazein összetett vizsgálata 118
Olajpogácsa összetett vizsgálata 120
Aminosavak kimutatása és meghatározása 120
VII. KŐSZÉN- ÉS BARNASZÉNKÁTRÁNY LEPÁRLÁSI TERMÉKEINEK VIZSGÁLATA.
/Írta: Gyenes István/ 123
Benzol 124
Ipari benzol vizsgálata 125
a/ Tartályokban lévő vízréteg megállapítása 125
b/ Színvizsgálat 125
c/ Párologtatás! vizsgálat 125
d/ A vizes kivonat kémhatása 125
e/ Fajsúlymeghatárózás 125
f/ Kénsavas próba /Krammer-Spilker-skála/ 125
g/ Brómfogyasztási szám meghatározása 126
h/ Forráspont meghatározása /Forrpontgörbe/ 126
i/ Naftalinpróba 128
j/ Dermedéspont meghatározása 128
Toluol 128
Vegytiszta toluol vizsgálata 128
Ipari tisztított és ipari nyers toluol vizsgálata 129
Xilol 129
Ipari nyers, tisztított és tiszta xilol vizsgálata 129
Fenol 130
Általános reakciói 130
Vegytiszta fenol tulajdonságai 131
Kimutatása 131
Ipari fenol vizsgálata 131
a/ A minta előkészítése 131
b/ Dermedéspont meghatározása 132
c/ Víztartalom meghatározása 132
d/ Lepárló vizsgálat 134
e/ Fajsulyvizsgálat 134
Nyers krezol vizsgálata 134
a/ Forrpontgörbe meghatározása 135
b/ Naftalin- és szénhidrogénszennyezés kimutatása 135
c/ Meta-krezol meghatározása 135
Guajacol 135
Pirokatehin 136
Rezorcin 136
Meghatározása Koppesohaar-módszerrel 156
Hidrokinon 137
Pirogallol 137
Floroglucin 1 138
VIII. KARBOCIKHJSOSNITRO-, AMINŐ,, KLÓR,, és SZTJLFOVEGYÜLETEK VIZSGÁLATA.
/Írta: Gyenes István/ 139
Nitrobenzol 139
Aromás nitrovegyületek meghatározása cinkamalgámmal 139
Aromás aminők 140
Anilin 141
Vegytiszta anilin vizsgálata 141
a/ Azonosság 141
b/ Fajsúly, forrpontmeghatározás 141
c/ Szénhidrogén- és nitrobenzolszennyezés kimutatása 141
Anilin HC1 142
Ipari sósavas anilin vizsgálata 142
a/ Anilintartalom meghatározása 142
b/ összes sósavtartalom meghatározása 142
c/ Nedvességtartalom meghatározása 143
d/ Vas-szennyezés kimutatása 143
e/ Szulfátszennyezés kimutatása 143
Klóranilin, para 143
Szacharin 143
Kereskedelmi, vízoldó szacharin vizsgálata 144
a/ Azonosság és kémhatás 144
b/ Oldékonyság 144
0/ Benzoát és szalicilét szennyezés kimutatása 144
d/ Para-szulfaminbenzoe savszennyezés kimutatása 144
e/ Kénsavas próba 144
f/ Édesítőerő meghatározása 144
Szulfanilsav 145
IX. FENILHIDRAZIN ÉS AZOFESTÉKEK. /Írta: Gyenes István/ I46
Fenilhidrazin 146
Fenilhidrazin vizsgálata 146
Azofestékek 147
X. KAKBOCIKLÜSOS ALKOHOLOK, ALDEHIDEK ÉS KARBONSAVAK VIZSGÁLATA.
/Írta: Gyenes István/ 148
Benzilalkohol 148
Ipari benzilalkohol vizsgálata 148
Benzilklorid szennyezés kimutatása 148
Benzilalkohol benzaldehid tartalmának meghatározása 148
Aromás aldehidek reakciói 150
Benzaldehid 151
a/ Azonossági vizsgálata 151
b/ Fajsúly meghatározása 151
c/ Klórvegyületek kimutatása 151
d/ Nitrobenzolszennyezés kimutatása 151
e/ Tartalmi meghatározása 152
Benzolsav 152
Azonossági reakciók 153
Vegytiszta benzolsav vizsgálata 153
Benzolsavas nátrium 153
Ipari benzolsavas nátrium vizsgálata 151
Ftálsav 154
Ftálsavanhidrid 155
Ipari ftálsavanhidrid vizsgálata 155
Szalioilsav ás acetilszalicilsav 155
Szalicilsav tartalmi meghatározása 155
Csersav 156
XI. KONDENZÁLT GYŰRŰS VEGYÜLETEK, /Írta: Váli Alajos/ 158
Naftalin 158
Kimutatására szolgáló színreakciók 158
Tisztasági próbák 158
Víztartalom meghatározása 159
Tetralin 159
Dekalin 160
Naftol 160
Naftol 161
XII. KŐSZÉN. ÉS 3ARNASZÉNKÁTRÁHY LEPÁRLÁSI TERMÉKEIBŐL SZÁRMAZÓ HETEROCIKLUSOS VEGYÜLETEK VIZSGÁLATA, /Írta: Gyenes István/ 163
Furfurol 163
Piridin 163
Ipari tiszta piridin vizsgálata 164
Kinolin, izokinolin, oxikinolin és fenilkinolinkarbonsav 154
Antipirin és piramidon 166
XIII. HAZAI NYERSANYAGOKBÓL ELŐÁLLÍTOTT ALKALOIDOK VIZSGÁLATA.
/Írta: Gyenes István/ 168
Alkaloidok általános tulajdonságai 168
Alkaloidok színreakciói 169
Alkaloidok csapadékreakciói 170
Alkaloidok meghatározása 171
Alkaloidok meghatározása növényekben 173
Nikotin 173
Nikotin meghatározása dohánylevélben 174
Belladonna-levél alkaloidtartalmának meghatározása 175
Mákalkaloidok vizsgálata 177
Anyarozsdróg hatóanyagtartalmának meghatározása 178
Abszorpciometria Pulfrich-fotométerrel 180
XIV. VITAMINOK VIZSGÁLATA, /Írta: Gyenes István/ 185
A-vitamin 186
Csukamájolaj A-vitamin reakciója 186
B-vitamin 187
C-vitamin 186
D-vitamin 189
Nikotinsavamid 189
XV. ENZIMEK VIZSGÁLATA. /írta: Gyenes István/
Pepszin hatásfokvizsgálata 192
Amiláz meghatározása hasnyálmirigyporban 193
XVI. MIKROBIOLÓGIAI ÉS MIKROBIOKÉMIAl GYAKORLATOK /Írta: Horváth Endre/ 194
Ipari szempontból fontos mikroorganizmusok jellemzése 194
1. Élesztők 194
2. Penészek 196
3. Baktériumok 198
Mikrobiológiai munkákhoz szükséges eszközök 198
Mikroszkóp 198
Egyéb eszközök 199
Sterilizálás 200
Tápanyagok készítése 201
Egyszerű készítmények mikroszkópos vizsgálata 202
Festett készítmények. Mikrokémiai reakciók 203
Tápanyagok steril beoltása 204
Tiszta tenyészetek előállítása 205
Sejtszám meghatározása lemezöntéssel 206
Abszolút tiszta tenyészetek előállítása 206
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.