kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 224 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Két kötet egy könyvben. A könyv 100 példányban jelent meg. 26 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: J11-382. Kézirat. |
Bevezetés | 3 |
ÁLTALÁNOS RÉSZ | |
A kísérletezésről általában | 5 |
A készülékszerelés és szempontjai | 5 |
A reakcióelegyek hűtése és fűtése | 7 |
A reakcióelegyek melegítése | 7 |
A reakcióelegyek hűtése | 8 |
A reakcióelegyek keverése, rázása | 9 |
A szerves vegyületek elkülönítése és tisztítása | 10 |
Kristályosítás | 11 |
Extrahálás (kivonás) | 15 |
Oldatból történő extrahálás vagy kirázás | 15 |
Szilárd keverékből történő extrakció | 17 |
Desztillálás (lepárlás) | 18 |
Atmoszférikus desztilláció | 19 |
Frakcionált desztilláció | 22 |
Vákuumdesztilláció | 23 |
Vízgőzdesztilláció | 26 |
Szublimálás | 28 |
Kromatografikus adszorbció | 29 |
Az anyagok fizikai állandóinak meghatározása | 30 |
Az olvadáspont (Op) és meghatározása | 30 |
Forráspont (fp) meghatározása | 32 |
KÍSÉRLETI RÉSZ | |
Szerves vegyületek minőségi elemzése | 33 |
Alifás szénhidrogének | 36 |
Telített szénhidrogének | 36 |
Metán előállítása és kísérletei | 37 |
Olefin szénhidrogének | 41 |
Etilén előállítása és kísérletei | 42 |
Kísérletek kaucsukkal és gumival | 45 |
Acetilén szénhidrogének | 46 |
Alifás halogénszármazékok | 50 |
Etilbromid | 51 |
Etiljodid | 52 |
n-Butilbromid | 53 |
Etilénbromid | 54 |
Kloroform | 56 |
Halogénezett szénhidrogének jellemzése és reakciói | 57 |
Alkoholok | 60 |
Etilalkohol készítése | 62 |
Az alkoholok kísérletei | 64 |
Salétromsavas glicerinészter készítése | 67 |
Éterek | 68 |
Dietiléter | 69 |
Az éterek jellemzése és kísérletei | 70 |
Oxo-vegyületek | 73 |
Az aldehidek készítése és jellemzésük | 73 |
Az aldehidek kísérletei | 74 |
Ketonok | 78 |
Kísérletek acetonnal | 79 |
Karbonsavak | 81 |
Egyes karbonsavak előállítása (kinyerése) | 82 |
Karbonsavak jellemzése és kísérletei | 85 |
Karbonsav-származékok | 88 |
Savhaloidok | 89 |
Acetilklorid előállítása | 90 |
Kísérletek acetilkloriddal | 90 |
Savanhidridek | 91 |
Ecetsavanhidrid kísérletei | 92 |
Észterek | 93 |
Etilacetát | 94 |
Amilacetát | 95 |
Az észterek jellemzése és kísérletei | 96 |
Zsírok, olajok és szappanok kísérletei | 98 |
Savamidok | 103 |
Kísérletek acetamiddal | 103 |
Kísérletek karbamiddal | 104 |
Halogénezett savak | 105 |
Monoklórecetsav | 105 |
Aminosavak | 106 |
Glikokoll | 107 |
Fehérjék | 108 |
Fehérje-oldatok készítése | 108 |
A fehérjék minőségi elemzése | 110 |
A fehérjék színreakciói | 110 |
Kicsapási kísérletek | 111 |
A fehérjék hidrolízise | 112 |
Szénhidrátok | 113 |
Monoszaharidok (Egyszerű cukrok) | 114 |
Kísérletek monoszaharidokkal | 115 |
Diszaharidok | 117 |
A diszaharidok kísérletei | 118 |
Poliszaharidok | 121 |
Kísérletek keményítővel | 121 |
Kísérletek cellulózzal | 124 |
Zártláncú (gyűrűs) vegyületek | 128 |
Aromás szénhidrogének | 130 |
Butilbenzol | 131 |
Difenilmetán | 132 |
Benzofenon | 133 |
A benzolhomológok jellemzése és kísérletei | 134 |
Aromás halogénszármazékok | 138 |
Brómbenzol | 139 |
Benzilklorid | 140 |
Az aromás halogénszármazékok összehasonlítása | 141 |
Aromás vegyületek szulfonálása | 142 |
Béta-naftalinszulfosavas-nátrium | 144 |
Szulfanilsav (dihidrát) | 145 |
Fenolok, fenoléterek és kinonok | 146 |
Béta-naftol | 148 |
Hidrokinon | 148 |
Kinon (p-benzokinon) | 150 |
Fenetol | 150 |
A fenolok jellemzése és kísérletei | 151 |
Aromás alkoholok, oxo-vegyületek és karbonsavak | 155 |
Benzoesav | 156 |
Szalicilsav | 157 |
Benzoilklorid | 158 |
Benzoesavas-etilészter (Etilbenzoát) | 159 |
Acetilszalicilsav | 160 |
Az aromás alkoholok, aldehidek, karbonsavak és származékainak jellemzése és kísérletei | 160 |
N-tartalmú vegyületek | 165 |
Nitrovegyületek (Nitrálás) | 165 |
Nitrometán | 167 |
Nitrobenzol | 168 |
Meta-dinitrobenzol | 169 |
O- és p-nitrofenol | 170 |
Aromás nitrovegyületek előállítása kémcsőben | 171 |
Aminek | 173 |
Etiléndiamin | 175 |
Anilin | 176 |
Para-aminofenol | 177 |
Acetanilid | 178 |
Para-aminobenzolszulfamid (Deszeptil) | 179 |
Az aminek jellemzése és kísérletei | 180 |
Az aromás aminek diazotálása és a diazonium-sók néhány preparatív felhasználása | 184 |
A diazo-csoport kicserélése hidroxilra | 186 |
Fenol előállítása anilinből | 186 |
Diazonium-sók redukálása (Fenilhidrazin előállítása) | 187 |
Kapcsolási (kopulációs) reakciók | 188 |
Heliantin (metilorange, metilnarancs) | 189 |
Béta-naftolorange (naftol-narancs) | 189 |
Kísérletek diazonium-sókkal | 190 |
Nem kondenzált poliaromás vegyületek | 193 |
Kondenzált poliaromás vegyületek | 195 |
Kísérletek naftalinnal | 195 |
Kísérletek antracénnal és származékaival | 197 |
Festékek és festés | 197 |
Festési gyakorlatok | 199 |
Műanyagok | 201 |
Fenoplasztok (Fenol-formaldehid gyanták előállítása) | 203 |
Aminoplasztok | 204 |
Műanyagok egyszerű vizsgálata | 205 |
Kísérletek illó olajokkal | 205 |
Kromatográfikus adszorbció | 206 |
Festékek szelektív adszorbciója | 206 |
Levélfestékek elkülönítése kromatográfikus adszorbcióval | 207 |
Heterociklusos vegyületek | 209 |
Kísérletek furfurollal | 209 |
Pirrol készítése | 210 |
Néhány kísérlet indigóval | 211 |
Klorofill kivonása és roncsolása | 212 |
Egyszerű kísérletek piridinnel | 212 |
Metilénkék képződése | 213 |
Húgysav murexid-próbája | 213 |
Kísérletek alkaloidákkal | 213 |
Enzimek | 214 |
Táblázatok | |
Néhány elem gyakorlati atomsúlya | 215 |
Sósav-oldatok fajsúlya (15 C°-on) | 215 |
Salétromsav-oldatok fajsúlya (15 C°-on) | 216 |
Kénsav-oldatok fajsúlya (15 C°-on) | 217 |
Nátriumhidroxid-oldatok fajsúlya (15 C°-on) | 218 |
Ammónia-oldat fajsúlya (20 C°-on) | 219 |
Alkohol-oldat fajsúlya (15 C°-on) | 219 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.