Bevezetés | 3 |
Általános rész | 5 |
A szerves kémiai kísérletek eszközei és módszerei | 5 |
A kísérletezés eszközei | 5 |
A készülékszerelés szempontjai | 8 |
A reakcióelegyek fűtése (melegítése) és hűtése | 10 |
A reakcióelegyek keverése, rázása | 15 |
Nyomás alatt és csökkentett nyomáson végzett munkák | 16 |
Szerves vegyületek elkülönítése és tisztítása | 19 |
Szárítás | 19 |
Szilárd anyagok elválasztása folyadéktól | 20 |
Kristályosítás | 20 |
Extrahálás | 25 |
Desztillálás (lepárlás) | 29 |
Szublimálás | 43 |
Dialízis | 44 |
Kromatográfia | 44 |
Az anyagok fizikai állandóinak meghatározása | 50 |
Olvadáspont és meghatározása | 50 |
Forráspont meghatározása | 52 |
Törésmutató meghatározása | 53 |
Forgatóképesség meghatározása | 54 |
A gyakorlati munka lefolytatása | 55 |
A szerves kémiai kísérletezés és a jegyzőkönyv vezetése | 55 |
Elővigyázatossági rendszabályok | 57 |
A felszerelési eszközök karbantartása és az edényzet tisztítása | 59 |
A jegyzetben szereplő kísérletek megvalósításához javasolható alapfelszerelés | 60 |
Oldószerek és tisztításuk | 61 |
Kísérleti rész | 65 |
Szerves vegyületek elemzése | 65 |
Szerves vegyületek minőségi elemzése | 65 |
Szénhidrogének | 69 |
Telített szénhidrogének | 69 |
Olefin szénhidrogének | 76 |
Aromás szénhidrogének | 82 |
Acetilén szénhidrogének | 92 |
Szénhidrogének halogénszármazékai | 97 |
Halogénezett szénhidrogének képződését bemutató kísérletek | 100 |
Halogénezett szénhidrogének összehasonlító vizsgálata | 101 |
Feladatok a halogénezett szénhidrogének köréből | 103 |
Példák a halogénezett szénhidrogének készítésére | 104 |
Szénhidrogének hidroxilszármazékai | 114 |
Az alkoholok képződését és jellemző sajátságait bemutató kísérletek | 118 |
Az alkoholok kimutatása | 123 |
Etilalkohoz előállítása | 125 |
Bor alkoholtartalmának meghatározása | 127 |
Salétromsavas glicerinészter (nitro-glicerin) készítése és kísérletei | 128 |
Feladatok az alkoholok köréből | 129 |
A fenolok jellemzése és kísérletei | 129 |
Feladatok a fenolok köréből | 134 |
Példák a hidroxilszármazékok előállítására | 135 |
Éterek | 140 |
A dietiléter képződését és tulajdonságait bemutató kísérletek | 141 |
Feladatok az éterek köréből | 144 |
Példák az éterek előállítására | 145 |
Szulfonsavak és származékai | 149 |
Példák szulfonsavak és származékaik előállítására | 151 |
Nitrogéntartalmú vegyületek | 155 |
Nitrovegyületek (Nitrálás) | 155 |
Aminok | 163 |
Diazóniumsók (diazotálás) és azofestékek | 176 |
Feladatok a nitrogéntartalmú vegyületek köréből | 184 |
Oxovegyületek | 186 |
Az oxovegyületek képződését és tulajdonságait bemutató kísérletek | 188 |
Feladatok oxovegyületek köréből | 196 |
Szénhidrátok | 197 |
Monoszacharátok és kísérletei | 197 |
Diszacharidok és kísérletei | 201 |
Poliszacharidok | 205 |
Karbonsavak | 214 |
Karbonsavak képződését és tulajdonságait bemutató kísérletek | 216 |
Feladatok a karbansavak köréből | 221 |
Példák a karbonsavak előállítására | 222 |
Karboxilcsoportban helyettesíthető savszármazékok | 227 |
A karboxilcsoportban helyettesített karbonsavszármazékok képződését és tulajdonságait bemutató kísérletek | 230 |
Észterek | 234 |
Karbansav-észterek képződését és tulajdonságait bemutató kísérletek | 235 |
Zsírok, olajok (glicerinek), szappanok jellemzése és kísérletei | 239 |
Feladatok a karbonsavszármazékok köréből | 244 |
Példák a karbonsavszármazékok előállítására | 245 |
Szénhidrogéncsoportban helyettesített karbonsavszármazékok | 252 |
Monoklór-ecetsav | 252 |
Glikokoll | 254 |
Szalicilsav | 255 |
Acetil-szalicilsav (aszpirin) | 256 |
o-Szulfo-benzoesav-imid (szacharin) | 257 |
Heterociklusok vegyületek | 258 |
A heterociklusos vegyületek néhány tulajdonságát bemutató kísérletek | 259 |
Példák heterociklusok vegyületeinek előállítása | 261 |
Egyszerű kísérletek alkaloidokkal | 267 |
Fehérjék | 270 |
Fehérjeoldatok készítése | 270 |
A fehérjék minőségi elemzése | 272 |
Fehérjék szinreakciói | 272 |
A fehérjék kicsapódása | 276 |
Fehérjék tisztítása dialízissel | 275 |
Fehérjék izoelektromos-pontjának meghatározása | 275 |
A fehérjék hidrolízise | 276 |
Fehérje hidrolizátum aminosavainak szétválasztása kétdimenziós vékonyréteg-kromatográfiával | 278 |
Nukleoproteidek hidrolízise | 278 |
Enzimek | 279 |
Szinezékek és festés | 280 |
Néhány festék képződését és tulajdonságait bemutató kísérletek | 282 |
Festési kísérletek | 284 |
Feladatok a festékek köréből | 286 |
Festékkeverékek elválasztása papírkromatográfiás módszerrel | 287 |
Műanyagok | 288 |
Novolakk előállítása | 290 |
Bakelit előállítása | 291 |
Anilingyanta képződése | 291 |
Karbamidgyanta képződése | 291 |
Néhány műanyag egyszerűbb vizsgálata | 292 |
Készítmények szintézise irodalmi adatok alapján | 293 |
Néhány alapvető referáló mű, folyóirat, szerves kémiai kézikönyv jegyzéke | 294 |
Táblázatok | 297 |
Néhány elem gyakorlati atomsúlya | 297 |
A jegyzetben szereplő vegyületek adatai | 298 |
Sósavoldatok fajsúlya | 304 |
Salétromsavoldatok fajsúlya | 305 |
Kénsavoldatok fajsúlya | 306 |
Nátrium-hidroxid-oldatok fajsúlya | 307 |
Ammóniaoldat fajsúlya | 307 |
Alkohololdat fajsúlya | 308 |
Tartalomjegyzék | 309 |