1.060.576

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szerves kémia III.

Felsőoktatási tankönyv

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 135 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN: 963-19-5715-2
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 42574/III. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Antus Sándor és Mátyus Péter munkája három kötetes egyetemi tankönyv, mely a szerzők sok éves oktatói tevékenységének tapasztalatai alapján íródott.
A mű tizenhárom részből épül fel. Az első kötet (1. fejezet) a szerves kémia korszerű alapismereteit foglalja össze, ismerteti a szerves vegyületek összetételének és szerkezetének meghatározására alkalmas legfontosabb vizsgálati módszereket és nevezéktanuk általános szabályait. A második kötet (1-12. fejezet) a nyílt és gyűrűs szénláncú alkánoktól kezdve funkciós csoportok szerint rendszerezve tárgyalja a szerves vegyületek szerkezetét, előállítását, reakcióit és felépítésük alapján értelmezi fizikai és kémiai tulajdonságukat. A harmadik kötet (13. fejezet) a természetes vegyületek nyolc főbb csoportját részletezi, mégpedig: az aminosavakat (peptideket és fehérjéket), a szénhidrátokat, a nukleinsavakat, a flavonoidokat, az alkaloidokat, az antibiotikumokat és az izoprénvázas, valamint porfinvázas vegyületeket.
A mű mindenekelőtt... Tovább

Fülszöveg

Antus Sándor és Mátyus Péter munkája három kötetes egyetemi tankönyv, mely a szerzők sok éves oktatói tevékenységének tapasztalatai alapján íródott.
A mű tizenhárom részből épül fel. Az első kötet (1. fejezet) a szerves kémia korszerű alapismereteit foglalja össze, ismerteti a szerves vegyületek összetételének és szerkezetének meghatározására alkalmas legfontosabb vizsgálati módszereket és nevezéktanuk általános szabályait. A második kötet (1-12. fejezet) a nyílt és gyűrűs szénláncú alkánoktól kezdve funkciós csoportok szerint rendszerezve tárgyalja a szerves vegyületek szerkezetét, előállítását, reakcióit és felépítésük alapján értelmezi fizikai és kémiai tulajdonságukat. A harmadik kötet (13. fejezet) a természetes vegyületek nyolc főbb csoportját részletezi, mégpedig: az aminosavakat (peptideket és fehérjéket), a szénhidrátokat, a nukleinsavakat, a flavonoidokat, az alkaloidokat, az antibiotikumokat és az izoprénvázas, valamint porfinvázas vegyületeket.
A mű mindenekelőtt gyógyszerész-, vegyészmérnök- és vegyész szakos hallgatók részére készült, de haszonnal forgathatják kémia szakos egyetemi és főiskolai tanárjelöltek, valamint a kémia tudományával foglalkozó más szakemberek is. Vissza

Tartalom

Természetes vegyületek455
Aminosavak, peptidek, fehérjék457
Aminosavak fizikai tulajdonságai460
Aminosavak előállítása463
Aminosavak kémiai tulajdonságai466
Peptidek és fehérjék szerkezete469
Peptidek szintézise473
Szénhidrátok477
Szénhidrátok előfordulása és csoportosítása477
Monoszacharidok478
Monoszacharidok csoportosítása és fizikai tulajdonságai478
Monoszacharidok szerkezete479
Cukrok mutarotációja480
Monoszacharidok kémiai tulajdonságai483
Oligoszacharidok495
Diszacharidok495
Maltóz, cellobióz és laktóz496
Ciklodextrinek497
Poliszacharidok498
Cellulóz, keményítő és glikogén498
Nukleinsavak, nukleotidok, nukleozidok500
Nukleinsavak építőkövei501
Pentózok szerkezete501
Bázisok szerkezete502
Nukleozidok502
Nukleozidok előállítása503
Nukleozidok fizikai és kémiai tulajdonságai504
Nukleotidok504
Nukleotidok előállítása504
Nukleotidok fizikai és kémiai tulajdonságai505
Nukleinsavak elsődleges szerkezete506
DNS másodlagos szerkezete507
DNS harmadlagos szerkezete és biológiai funkciója509
RNS térszerkezete és biológiai szerepe509
Nukleotid koenzimek510
Adenozin-5'-trifoszfát (ATP) és adenozin-5'-difoszfát (ADP)511
Nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD+)511
Koenzim-A (CoA)512
Izoprénvázas vegyületek513
Terpenoidok513
Karotinoidok517
Szteroidok518
Szteroidok szerkezete518
Szteroidok csoportosítása és fontosabb származékai519
Flavonoidok522
Flavonoidok előfordulása és szerkezete522
Kumarin és származékai524
Kromon és származékai525
Flavonoidok biológiai jelentősége és fontosabb származékaik533
Alkaloidok538
Alkaloidok csoportosítása és legfontosabb képviselői539
Antibiotikumok546
Laktám antibiotikumok547
Aminosav és peptid típusú antibiotikumok551
Glikozid típusú antibiotikumok552
Policiklusos antibiotikumok554
Spirociklusos antibiotikumok554
Porfinvázas vegyületek555
Porfin556
Hemoglobin556
Epefestékek557
Klorofill558
B12-vitamin558
Szakkifejezések magyarázata560
Név- és tárgymutató567
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem