1.062.107

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szerves kémia III.

Kézirat/Veszprémi Vegyipari Egyetem Szerves Kémiai Intézet

Szerző
Lektor
Veszprém
Kiadó: Veszprémi Vegyipari Egyetem Szerves Kémiai Intézet
Kiadás helye: Veszprém
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 231 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Megjelent 365 példányban. Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

6. KARBONILVEGYÜLETEK 3
Csoportosítás 4
Elnevezés 4
Fizikai tulajdonságok 6
6.1. Monooxovegyületek 7
A/ Előállítási lehetőségek 7
1. Alkoholokból 8
2. Rosenmund-redukció 10
3. Grignard-szintézissel 11
4. Szénhidrogénekből 12
5. Aromás gyűrű formilezése 17
B/ Kémiai tulajdonságok 20
1. Addíciós reakciók 21
2. Kond.reakciók nitrogénbázisokkal 28
3. Aldol-típusú kondenzációs reakciók 34
4. Benzoin-kondenzáció 39
5. Cannizzaro-reakció 39
6. Oxidációs reakciók 40
7. Redukciós reakciók 41
8. Oligomerizáció és polimerizáció 43
9. A karbonilvegy. szénláncának reakciói 43
6.1.1. Telített alifás karbonilvegyületek 45
1. Formaldehid 45
2. Acetaldehid 46
3. Aceton 47
4. 2-Butanon 48
5. Ciklohexanon 48
6.1.2. Telítetlen alifás karbonilvegyületek 49
6.1.2.1. Ketének 49
6.1.2.2. Konjugált telítetlen karb.vegy. 51
1. Akrolein 52
2. Krotonaldehid 52
3. Citral a és b 53
4. a- és ß-Jonon 53
6. 1.3. Aromás karbonilvegyületek 54
1. Benzaldehid 54
2. Fahéj aldehid 54
3. Acetofenon 55
6.2. Dikarbonilvegyületek 56
6.2.1. a-Dikarbonilvegyületek 56
A/ Előállítás 56
B/. Reakciók 57
6.2.2. ß-Dikarbonilvegyületek 58
A/ Előállítás 59
B/ Kémiai tulajdonságok 60
6.2.3. Kinonok 63
Csoportosítás, elnevezés 64
6.2.3.1. Benzokinonok 65
1. o-Benzokinon 65
2. p-Benzokinon 65
6.2.3.2. Naftokinonok 68
1. 1,4-Naftokinon 69
6.2.3.3. Antrakinon 70
A/ Előállítás 70
B/ Tulajdonságai és szárm. 71
6.3. Hidroxi-oxovegyületek 75
6.3.1. Alifás monohidroxi-oxovegyületek 75
6.3.2. Aromás hidroxi-oxovegyületek 76
6.3.3. Szénhidrátok 77
Csoportosítás 78
6.3.3.1. Monoszacharidok 78
A/ Általános jellemzés 78
B/ Kémiai tulajdonságok 87
1. A karbonilcsoport reakciói 87
2. Az alkoholos HO-csop. reakciói 93
3. Cukrok lebontása 96
4. Cukrok felépítése 97
5. Cukrok erjeszthetősége 98
C/ Képviselők 98
1. Triózok 98
2. Tetrózok 99
3. Pentózok 100
4. Hexózok 100
5. Cukorszármazékok 101
6.3.3.2. Oligoszacharldok 102
1. Redukáló diszacharidok 103
2. Nem-redukáló diszacharidok 104
6.3.3.3. Poliszacharidok 105
A/ Homopoliszacharidok 106
1. Keményítő 106
2. Cellulóz 108
3. Glikogén 111
4. Kitin 111
B/ Heteropoliszacharidok 111
1. Pentozánok 111
2. Pektinek 112
3. Növényi gumik 112
4. Agar-agar 112
5. Heparin 112
7. KARBONSAVAK 113
A karbonsavakról általában 115
A/ Elnevezés 115
B / Savas jelleg 116
C/ Fizikai tulajdonságok 119
D/ Általános előállítási módok 121
1. Oxidációval 122
2. Hidrolízissel 124
3. Grignard-szintézissel 125
4. Koch-szintézis 125
5. Lánchosszabbítás 126
E/ Kémiai tulajdonságok 128
1. Sóképzés 128
2. Redukció 128
3. Dekarboxilezés 129
4. Halogénezés 129
5. Észterképzés 129
7.1. Alifás karbonsavak 129
7.1.1. Telített monokarbonsavak 129
1. Hangyasav 130
2. Ecetsav 131
3. Propionsav 132
4. Vaj savak 133
5. Valeriánsavak 133
6. Kapronsav 133
7. Nagy szénatomszámú zsírsavak 133
7.1.2. Telítetlen alifás monokarbonsavak 134
7.1.2.1. Konjugált telítetlen monokarbonsavak 135
1. Akrilsav 136
2. Metakrilsav 136
3. Krotonsav és izokrotonsav 137
7.1.2.2. Izolált telítetlen monokarbonsavak 137
1. Olaj sav és elaidinsav 138
2. Linolsav és linolénsav 138
Prosztaglandinok 139
7.1.3. Telített a,w-dikarbonsavak 140
1. Oxálsav 140
2. Maionsav 141
3. Borostyánkősav 144
4. Glutársav 144
5. Adipinsav 145
7.1.4. Telítetlen o,w-dikarbonsavak 146
1. A buténdisav izomerek 146
2. Mukonsav 149
7.2. Arilezett alifás karbonsavak 150
1. Fenil-ecetsav 150
2. Fahéj sav 150
7.3. Aromás karbonsavaik 151
7.3.1. Aromás monokarbonsavak 152
7.3.2. Aromás dikarbonsavak 153
1. Ftálsav 153
2. Tereftálsav 157
7.4. Helyettesített karbonsavaik 158
7.4.1. Halogénezett karbonsavaik 158
7.4.2. Hidroxikarbonsavak 160
Laktid- és laktonképzés 160
7.4.2.1. Monohidroxi-monokarbonsavak 161
1. Glikolsav 161
2. Tejsav 162
3. Mandulasav 163
4. Szalicilsav 163
7.4.2.2. Polihidroxi-monokarbonsavak 164
1. Glicerinsav 164
-2. Galluszsav 165
7.4.2.3. Monohidroxi-polikarbonsavak 165
1. Almasav 165
2. Citromsav 165
7.4.2.4. Dihidroxi-dikarbonsavak 166
7.4.3. Oxo(mono) karbonsavak 167
1. Glioxálsav 168
2. Piroszőlősav 168
3. Acetecetsav 169
7.5. Karbonsavszármazékok 172
7.5.1. Karbonsavanhidridek 172
A/ Előállítás 173
B/ Kémiai tulajdonságok 174
C/ Képviselők 174
7.5.2. Karbonsavhalogenidek 175
A/ Előállítás 175
B/ Kémiai tulajdonságok 176
C/ Képviselők 178
7.5.3. Karbonsavészterek 178
A/ Előállítási módszerek 179
1. Egyensúlyi reakcióval 179
2. Nem-egyensúlyi reakcióval 181
B/ Kémiai tulajdonságok 181
1. Hidrolizis és elszappanosítás 182
2. Átészterezés 182
3. Ammonolizis 133
4. Redukció 183
5. Grignard-reakció 183
6. Claisen-féle észterkondenzáció 183
7. Aciloin-kondenzáció 184
C/ Fontosabb képviselők 184
7.5.4. Lipidek 186
1. Viaszok 187
2. Semleges gliceridek 187
3. Glicerin-foszfatidok 190
4. Szfingolipidek 191
8. KÉNTARTALMÚ VEGYÜLETEK 192
8.1. Tiolok és tiofenolok 192
8.2. Szulfidok 195
8.3. Tiokarbonilvegyületek 199
8.4. Tiokarbonsavak és származékaik 199
8.5. Szulfénsavak és származékaik 200
8.6. Szulfinsavak és származékaik 200
8.7. Szulfonsavak és származékaik 201
8.7.1. Alifás szulfonsavak 201
8.7.2. Aromás szulfonsavak 202
A/ Előállítás 202
B/ Kémiai tulajdonságok 204
C/ Képviselők 206
8.7.3. Szulfonsav-kloridok 208
8.7.4. Szulfonamidok 209
8.7.5. Szultonok 210
8.8. Kénsavészterek és félészterek 210
8.8.1. Alkil-hidrogén-szulfátok 210
8.8.2. Dialkil-szulfátok 211
8.9. Szintetikus mosószeralapanyagok 212
A detergens hatás 212
8.9.1. Ionos detergensek 214
8.9.2. Nem-ionos detergensek 216
BETŰRENDES NÉV- ÉS TÁRGYMUTATÓ 217
TARTALOMJEGYZÉK

Dr. Farády László

Dr. Farády László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Farády László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem