1.062.355

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szerves kémia II.

Az egészségügyi, erdészeti, kertészeti, növénytermesztő és állattenyésztő, vendéglátóipari, vízügyi (víz- és szennyvíztechnológiai ágazat) szakközépiskolák számára

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 215 oldal
Sorozatcím: Szakközépiskolai tankönyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-17-2081-0
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 28242. Negyedik kiadás. Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. Kihajtható periódusos rendszer melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A XVIII. század második felében egyre több állati és növényi eredetű nyersanyagból különítették el különböző vegyületeket: alkoholokat, szénhidrátokat, szerves savakat stb. Ezek az anyagok az... Tovább

Előszó

A XVIII. század második felében egyre több állati és növényi eredetű nyersanyagból különítették el különböző vegyületeket: alkoholokat, szénhidrátokat, szerves savakat stb. Ezek az anyagok az ásványvilág anyagaitól több tulajdonságukban eltértek. A XIX. század elején uralkodóvá vált az a felfogás, hogy ezeket az anyagokat laboratóriumban mesterséges úton előállítani lehetetlen, mert képződésükhöz különleges "életerő", "vis vitalis" szükséges.
Ebben az időben a vegyületeket két mereven elkülönített csoportra osztották: szervetlen vegyületekre és szerves vegyületekre. A szervetlen (anorganikus) vegyületek voltak az ásványi eredetűek. Közülük sokat már különböző úton, laboratóriumi műveletekkel sikerült előállítani. A szerves (organikus) vegyületek körébe sorolták a növényi és állati eredetű anyagokat, melyekről azt hitték, hogy ezek előállítására csakis az élő szervezet képes. Vissza

Tartalom

A szerves kémia tárgyköre 5
A szénvegyületek jellemzése 7
A szénvegyületek szerkezete 8
Nyílt láncú szénhidrogének 12
Telített szénhidrogének vagy paraffinok 13
A metán 13
A metánsor 15
Összefoglalás 25
A kőolaj 27
A mesterséges benzin előállítása 34
Telítetlen szénhidrogének 37
Olefinek 37
Az etén (etilén) 37
Az olefinek homológ sora 40
Diolefinek 44
Konjugált diének 45
Az acetilén vagy etin 49
Az acetilén- vagy etinsor 52
Összefoglalás 54
A nyílt láncú szénhidrogének származékai 54
Halogénszármazékok 54
Alifás alkoholok 59
Metilalkohol (faszesz) 60
Az etilalkohol (borszesz) 61
Szeszgyártás 63
A telített egyértékű alkoholok homológ sora 66
Másodrendű és harmadrendű alkoholok 69
Többértékű alkoholok 69
Összefoglalás
Az éterek 74
Dietil-éter 75
Kén és nitrogén tartalmú szénhidrogén-származékok 77
Alifás oxovegyületek 80
Telített aldehidek 80
Formaldehid 83
Acetaldehid 85
Telítetlen aldehidek 86
Telített ketonok 87
Az aceton 88
Oxoszármazékok 89
Alifás karbonsavak 90
Telített egybázisú karbonsavak 90
A hangyasav 92
Az ecetsav 94
A zsírsavsorozat 97
Egyéb szerves savak 99
Összefoglalás 103
Karbonsavszármazékok 105
Észterek 105
Zsírok, olajok 108
Szappanok, mosószerek 111
Oxi-karbonsavak 114
Oxo-karbonsavak 115
Szénsavszármazékok 116
Savamidok, aminosavak 117
Összefoglalás 120
Fehérjék 122
A fehérjék általános tulajdonságai 124
A fehérjék csoportosítása 129
Összefoglalás 133
A szénhidrátok 135
Az egyszerű szénhidrátok: a cukrok 136
A cukrokhoz hasonló összetett szénhidrátok 143
A cukrokhoz nem hasonló összetett szénhidrátok 147
Összefoglalás 151
Zárt láncú (ciklusos) vegyületek 153
Az aromás vegyületek 155
A benzol 155
A benzol homológjai 159
A kőszén száraz lepárlása, a kőszénkátrány és feldolgozása 161
Több benzolgyűrűt tartalmazó aromás vegyületek 163
Összefoglalás 166
Az aromás szénhidrogének származékai 167
Az aromás halogénszármazékok 167
Az aromás szulfosavak 169
Aromás oxiszármazékok 169
Az aromás oxovegyületek
Az aromás karbonsavak és származékaik 175
Az aromás nitroszármazékok és az aromás aminők 180
A diazo-és az azo vegyületek fogalma 182
Összefoglalás 186
Nem aromás gyűrűs vegyületek 186
Aliciklusos vegyületek 186
A heterociklusos vegyületek 190
Összefoglalás 194
Élettani szempontból jelentős vegyületek 195
A vitaminok 195
Az enzimek 196
A műanyagok 201
Természetes alapú műanyagok 203
Mesterséges alapú műanyagok 206
Összefoglalás 212
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem