1.054.440

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szerves kémia II.

Felsőoktatási tankönyv

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 325 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN: 963-19-5714-4
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 42574/II. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Antus Sándor és Mátyus Péter munkája három kötetes egyetemi tankönyv, mely a szerzők sok éves oktatói tevékenységének tapasztalatai alapján íródott.
A mű tizenhárom részből épül fel. Az első kötet (1. fejezet) a szerves kémia korszerű alapismereteit foglalja össze, ismerteti a szerves vegyületek összetételének és szerkezetének meghatározására alkalmas legfontosabb vizsgálati módszereket és nevezéktanuk általános szabályait. A második kötet (1-12. fejezet) a nyílt és gyűrűs szénláncú alkánoktól kezdve funkciós csoportok szerint rendszerezve tárgyalja a szerves vegyületek szerkezetét, előállítását, reakcióit és felépítésük alapján értelmezi fizikai és kémiai tulajdonságukat. A harmadik kötet (13. fejezet) a természetes vegyületek nyolc főbb csoportját részletezi, mégpedig: az aminosavakat (peptideket és fehérjéket), a szénhidrátokat, a nukleinsavakat, a flavonoidokat, az alkaloidokat, az antibiotikumokat és az izoprénvázas, valamint porfinvázas vegyületeket.
A mű mindenekelőtt... Tovább

Fülszöveg

Antus Sándor és Mátyus Péter munkája három kötetes egyetemi tankönyv, mely a szerzők sok éves oktatói tevékenységének tapasztalatai alapján íródott.
A mű tizenhárom részből épül fel. Az első kötet (1. fejezet) a szerves kémia korszerű alapismereteit foglalja össze, ismerteti a szerves vegyületek összetételének és szerkezetének meghatározására alkalmas legfontosabb vizsgálati módszereket és nevezéktanuk általános szabályait. A második kötet (1-12. fejezet) a nyílt és gyűrűs szénláncú alkánoktól kezdve funkciós csoportok szerint rendszerezve tárgyalja a szerves vegyületek szerkezetét, előállítását, reakcióit és felépítésük alapján értelmezi fizikai és kémiai tulajdonságukat. A harmadik kötet (13. fejezet) a természetes vegyületek nyolc főbb csoportját részletezi, mégpedig: az aminosavakat (peptideket és fehérjéket), a szénhidrátokat, a nukleinsavakat, a flavonoidokat, az alkaloidokat, az antibiotikumokat és az izoprénvázas, valamint porfinvázas vegyületeket.
A mű mindenekelőtt gyógyszerész-, vegyészmérnök- és vegyész szakos hallgatók részére készült, de haszonnal forgathatják kémia szakos egyetemi és főiskolai tanárjelöltek, valamint a kémia tudományával foglalkozó más szakemberek is. Vissza

Tartalom

Szénhidrogének137
Szénhidrogének csoportosítása137
Telített szénhidrogének: alkánok és cikloalkánok137
Alkánok és cikloalkánok előfordulása137
Alkánok homológ sora138
Alkánok nevezéktana138
Cikloalkánok csoportosítása és nevezéktana140
Alkánok szerkezete142
Cikloalkánok szerkezete143
Alkánok és cikloalkánok stabilitása144
Alkánok előállítása145
Alkánok és cikloalkánok fizikai tulajdonságai148
Alkánok kémiai tulajdonságai149
Cikloalkánok kémiai tulajdonságai153
Fontosabb kőolajszármazékok154
Telítetlen szénhidrogének: alkének és cikloalkének154
Alkének és cikloalkének előfordulása154
Alkének és cikloalkének nevezéktana155
Alkének szerkezete156
Alkének előállítása159
Alkének és cikloalkének fizikai tulajdonságai159
Alkének és cikloalkének kémiai tulajdonságai160
Alkének fontosabb képviselői169
Telítetlen szénhidrogének: alkinok170
Alkinok előfordulása170
Alkinok nevezéktana170
Alkinok szerkezete171
Alkinok stabilitása171
Alkinok előállítása172
Alkinok fizikai tulajdonságai172
Alkinok kémiai tulajdonságai172
Fontosabb alkinok175
Aromás szénhidrogének176
Monociklusos aromás szénhidrogének177
Monociklusos aromás szénhidrogének nevezéktana177
Benzol szerkezete és aromaticitása179
Monociklusos aromás szénhidrogének előállítása183
Monociklusos aromás szénhidrogének fizikai tulajdonságai185
Monociklusos aromás szénhidrogének kémiai tulajdonságai185
Policiklusos aromás szénhidrogének197
Izolált policiklusos aromás szénhidrogének197
Kondenzált policiklusos aromás szénhidrogének200
Szénhidrogének halogénszármazékai209
Halogénszármazékok csoportosítása és nevezéktana209
Szubsztitúciós nómenklatúra209
Csoportfunkciós nómenklatúra210
Halogénszármazékok szerkezete210
Halogénszármazékok előállítása211
Alifás halogénvegyületek előállítása211
Aromás halogénvegyületek előállítása213
Halogénszármazékok fizikai tulajdonságai213
Halogénszármazékok kémiai tulajdonságai213
Nukleofil szubsztitúció214
Alkil-halogenidek nukleofil szubsztitúciója214
Aril-halogenidek nukleofil szubsztitúciója218
Nukleofil szubsztitúciót befolyásoló tényezők220
Eliminációs reakciók224
Szubsztitúció és elimináció egymás mellett226
Reakció fémekkel227
Gyökös reakciók227
Fontosabb származékok228
Szénhidrogének hidroxiszármazékai és kéntartalmú analógjaik229
Alkoholok és fenolopk, tiolok és ariltiolok229
Alkoholok, fenolok, tiolok és származékaik előfordulása229
Alkoholok, fenolok és kéntartalmú analógjaik csoportosítása230
Alkoholok, fenolok és kéntartalmú analógjaik nevezéktana231
Alkoholok előállítása232
alkénekből232
Alkil-halogenidekből lúgos hidrolízissel234
Oxovegyületekből234
Karbonsavakból és savszármazékokból235
Egyéb ipari módszerekkel235
Tiolok előállítása236
Alkil-halogenidekből SN-reakcióval236
Olefinekből kén-hidrogén addíciójával236
Fenolok előállítása236
Természeti forrásból236
Aril-halogenidekből alkáliömlesztéssel237
Aril-szulfonsavak alkáliömlesztésével237
Diazóniumsók hidrolitikus bontásával237
A fenol ipari szintézise237
Ariltiolok előállítása238
Diazóniumvegyületekből238
Szulfonsavkloridokból238
Alkoholok, fenolok és tiolok fizikai tulajdonságai238
Alkoholok, fenolok kémiai tulajdonságai240
Alkoholok és fenolok aciditása240
Alkoholok és fenolok észterképzési reakciói241
Alkoholok és fenolok alkilezése - éterképzési reakciók243
Alkoholok nukleofil szubsztitúciós reakciói244
Alkoholok eliminációs reakciói245
Alkoholok és fenolok oxidációs reakciói246
Tiolok és tiofenolok kémiai tulajdonságai249
Éterek és kéntartalmú analógjaik251
Éterek és szulfidok csoportosítása és nevezéktana251
Éterek és szulfidok szerkezete254
Éterek előállítása255
Alkoholok dehidratálásával255
Alkoholok vinilezésével255
Alkoholok vagy fenolok O-alkilezésével (Williamson-szintézis)255
Fenolok és vinil-alkoholok O-alkilezése diazoalkánokkal256
Tioéterek előállítása256
Tioalkoholok és tiofenolok S-alkilezésével256
Éterek kémiai tulajdonságai257
Éterek hasítása258
Éterek oxidációja260
Tioéterek kémiai tulajdonságai260
Tioéterek alkilez ése260
Tioéterek oxidációja261
Tioéterek hasítása (deszulfurálás)262
Ciklusos éterek előállítása262
Ciklusos éterek kémiai tulajdonságai263
Nitrovegyületek265
Nitrovegyületek előfordulása és nevezéktana265
Nitrovegyületek csoportosítása és szerkezete266
Nitrovegyületek előállítása267
Alifás nitrovegyületek előállítása267
Aromás nitrovegyületek előállítása268
Nitrovegyületek fizikai tulajdonságai268
Nitrovegyületek kémiai tulajdonságai269
Aciditás269
Nef-reakció270
Nitroaldol-reakció270
Aromás elektrofil és nukleofil szubsztitúció271
Fontosabb nitroszármazékok271
Aminok, diazo-, diazónium- és azovegyületek273
Alifás és aromás aminok273
Aminok csoportosítása és nevezéktana273
Aminok szerkezete276
Aminok előállítása277
Aminok fizikai tulajdonságai283
Aminok kémiai tulajdonságai284
Aminok biológiai jelentősége és fontosabb származékai291
Diazovegyületek294
Diazóniumvegyületek295
Diazóniumvegyületek szerkezete és nevezéktana295
diazóniumvegyületek előállítása295
diazóniumvegyületek fizikai tulajdonságai296
diazóniumvegyületek kémiai tulajdonságai296
Azovegyületek298
Azovegyületek szerkezete és nevezéktana298
Azovegyületek előállítása299
Azovegyületek felhasználása300
Oxovegyületek301
Oxovegyületek csoportosítása301
Aldehidek és ketonok előfordulása és nevezéktana301
Aldehidek és ketonok szerkezete303
Aldehidek és ketonok előállítása304
Aldehidek és ketonok fizikai tulajdonságai307
Aldehidek és ketonok kémiai tulajdonságai308
Fontosabb aldehidek és ketonok320
Karbonsavak és származékaik323
Karbonsavak és származékaik szerkezete és nevezéktana323
Karbonsavak323
Karbonsavhalogenidek328
Karbonsavanhidridek328
Karbonsavészterek329
Karbonsavamidok331
Karbonsavanhitrilek334
Egyéb karbonsavszármazékok334
Karbonsavak és származékaik előállítása335
Karbonsavak előállítása335
Oxidációs módszerek335
Karboxilezési reakciók336
Hidrolízises módszerek337
Egyéb módszerek337
Karbonsavhalogenidek előállítása337
Karbonsavanhidridek előállítása338
Észterek előállítása339
Karbonsavamidok előállítása340
Karbonsavnitrilek előállítása340
Egyéb karbonsavszármazékok előállítása341
Karbonsavak és karbonsavszármazékok fizikai tulajdonságai342
Karbonsavak és karbonsavszármazékok kémiai tulajdonságai344
Sav-bázis reakciók, aciditás344
Karbonsavszármazékok egyéb reakciói350
Oldalláncon lejátszódó reakciók352
Fontosabb származékok355
Alifás karbonsavak és származékaik355
Aromás karbonsavak és származékaik358
Helyettesített karbonsavak361
Halogénezett karbonsavak361
Halogénezett karbonsavak nevezéktana361
Halogénezett karbonsavak előállítása362
Halogénezett karbonsaqvak fizikai tulajdonságai363
Halogénezett karbonsavak kémiai tulajdonságai363
Fontosabb halogénkarbonsavak366
Hidroxikarbonsavak366
Hidroxikarbonsavak nevezéktana366
Hidroxikarbonsavak előállítása367
Hidroxikarbonsavak fizikai tulajdonságai369
Hidroxikarbonsavak kémiai tulajdonságai369
Fontosabb hidroxikarbonsavak370
Oxokarbonsavak371
Oxokarbonsavak nevezéktana371
Oxokarbonsavak előállítása372
Oxosavak előállítása372
Oxosavak előállítása372
Oxokarbonsavak fizikai tulajdonságai373
Oxokarbonsavak kémiai tulajdonságai373
Oxosavak reakciói373
Oxosavak és észtereik reakciói373
Fontosabb oxosavak és észtereik378
Szénsavszármazékok379
Szénsavszármazékok csoportosítása és nevezéktana379
Szénsavszármazékok előállítása381
Többszsörös kötést tartalmazó szénsavszármazékok előállítása383
Szénsavszármazékok fizikai tulajdonságai384
Szénsavszármazékok kémiai tulajdonságai384
Tautoméria384
Sav-bázis tulajdonságok385
Kettős reakciókészség386
Acilezési reakciók387
Fontosabb szénsavszármazékok387
Heterociklusos vegyületek389
Heterociklusos vegyületekről általában389
Elektronhiányos heteroaromás vegyületek390
Elektronfeleslegű heteroaromás vegyületek391
Heterociklusos vegyületek dipólusmomentuma392
Heterociklusos vegyületek nevezéktana392
Heterociklusos vegyületek előállítása és reaktivitása395
Három- és négytagú, egy vagy heteroatomot tartalmazó vegyületek395
Háromtagú heterociklusos vegyületek szerkezete és nevezéktana397
Négytagú heterociklusos vegyületek szerkezete és nevezéktana397
Három- és négytagú, egy heteroatomos heterociklusok előállítása397
Három- és négytagú heterociklusok kémiai tulajdonságai399
Három- és négytagú heterociklusok fontosabb képviselői401
Öttagú, egy heteroatomot tartalmazó vegyületek401
Szerkezet és elnevezés401
Furán, pirrol és tiofén402
Furán, pirrol és tiofén előállítása402
Furán, pirrol és tiofén kémiai tulajdonságai403
Furán, pirrol és tiofén fosntosabb képviselői408
Öttagú, több heteroatomot tartalmazó vegyületek410
Szerkezet és elnevezés410
Azolok és származékaik411
Azolok előállítása411
Azolok kémiai tulajdonságai413
Azolok fontosabb származékai415
Hattagú, egy heteroatomot tartalmazó vegyületek416
Szerkezet és elnevezés416
Piridin és származékai418
Piridin és származékainak előállítása418
Piridin és származékainak kémiai tulajdonságai418
Piridin fontosabb származékai425
Hattagú, több heteroatomot tartalmazó vegyületek427
Hattagú, több heteroatomos vegyületek szerkezete és nevezéktana427
Diazinok430
Diazinok előállítása430
Diazinok fizikai tulajdonságai432
Diazinok kémiai tulajdonságai432
Diazinok fontosabb származékai434
Öt- és hattagú heterociklusos vegyületek tautomériája437
Annuláris tautoméria437
Gyűrű-lánc tautoméria438
Héttagú, egy vagy két heteroatomot tartalmazó vegyületek441
Héttagú heterociklusos vegyületek szerkezete és nevezéktana441
Héttagú heterociklusok fontosabb képviselői443
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem