1.062.486

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szerves kémia I-II.

Szerző
Szerkesztő
Pécs
Kiadó: Pécsi Orvostudományi Egyetem Egészségügyi Főiskola Dietetikai Szak
Kiadás helye: Pécs
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 453 oldal
Sorozatcím: A klinikai táplálkozástudomány és dietetika alapjai
Kötetszám: 16-17
Nyelv: Magyar  
Méret: 27 cm x 18 cm
ISBN: 963-04-4122-5
Megjegyzés: Az első kötet 1993-ban jelent meg. Megjelent 250 példányban. Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

1. kötet:
BEVEZETÉS 1
ÁLTALÁNOS SZERVES KÉMIA 3
A szénatom elektronszerkezete és kötéstípusai 3
A kovalens kémiai kötés 3
A vegyértékkötés-elmélet 5
Hibridorbitálok 5
A szén-szén kötések típusai 10
Szén-szén egyes kötés 10
Szén-szén kettős kötés 11
Szén-szén hármas kötés 12
Több kettős kötést tartalmazó rendszerek 13
Az aromás szénhidrogének molekulaszerkezete 15
További kötés típusok 20
Elektroneltolódási effektusok 20
Induktív effektus 21
Mezomer effektus 23
Izoméria-lehetőségek a szerves kémiában 24
Szerkezeti izoméria 24
Sztereoizoméria 25
Geometriai izoméria 26
Optikai izoméria 27
Az abszolút és a relatív konfiguráció 30
Kiráiis vegyületek szintézise. Racém elegy szétválasztása 37
A szerves kémiai reakciók 38
Gyökös és ionos reakciók 39
Elektrofil és nukleofil reakciók 40
Szubsztitúció, addíció, elimináció 40
SZÉNHIDROGÉNEK 43
Nyílt láncú, telített szénhidrogének (alkánok) 43
Nevezéktan 44
Az alkánok téralkata 47
Fizikai tulajdonságok 50
Kémiai tulajdonságok 51
A paraffin szénhidrogének előfordulása és felhasználása 52
Zárt szónláncú telített szénhidrogének (cikloalkánok) 54
Telítetlen szénhidrogének 58
Homológ sor 58
Cisz-transz izoméria 59
Az alkének elnevezése 59
Fizikai tulajdonságok 60
A monoolefinek kémiai tulajdonságai 60
A gyökös addíció 61
Az elektrofil addíció 62
Az olefinek oxidációja 65
Fontosabb monoolefinek 67
Konjugált kettős kötésű vegyületek (diének, poliének) 68
Szín és elektronszerkezet 69
Fontosabb di- és poliolefinek 71
Acetilén szénhidrogének (alkinek) 72
Az alkinek elnevezése 73
Fizikai tulajdonságok 73
Kémiai tulajdonságok 73
Acetilén 75
Aromás szénhidrogének 77
Osztályozás és elnevezés 77
Fizikai tulajdonságok 80
Aromás szénhidrogének előállítása 81
Kémiai tulajdonságok 81
Elektrofil szubsztitúció 83
Diszubsztitúciós származékok keletkezése 85
Addíciós reakciók 88
Aromás gyűrűk oxidálása 88
Oldalláncban lejátszódó reakciók 89
Fontosabb aromás szénhidrogének 90
A SZÉNHIDROGÉNEK HALOGÉNSZÁRMAZÉKAI 94
Nevezéktan 94
Fizikai tulajdonságok 94
Előállítás 95
Kémiai tulajdonságok 96
Nukleofil szubsztitúciós reakcoiók 96
Az Sn2 reakció mechanizmusa 98
A Walden-inverzió 98
Az Sn1 reakció mechanizmusa 99
Eliminációs reakciók 100
A Grignard-reagens képzés 100
Fontosabb halogénezett szénhidrogének 101
ALKOHOLOK ÉS FENOLOK 104
Fizikai tulajdonságok 104
Az alkoholok elnevezése 105
Alkoholok előállítása 107
Fenolok előállítása 107
Kémiai tulajdonságok 108
Az alkoholok és a fenolok aciditása 108
Az alkoholok és a fenolok oxidációja 110
Észterek előállítása alkoholokból és fenolokból 112
Az alkoholok fontosabb képviselői 115
Aromás alkoholok 119
Fenolok és származékaik 120
ÉTEREK 125
Éterek előállítása 126
Fizikai tulajdonságok 126
Az éterek kémiai tulajdonságai 127
Fontosabb éterek 127
KÉNTARTALMÚ VEGYÜLETEK 129
Tiolok 129
Tioéterek 130
Szulfonsavak 131
ALDEHIDEK ÉS KETONOK 133
A karbonilvegyületek elnevezése 133
A karbonilvegyületek fizikai tulajdonságai 134
Karbonilvegyületek előállítása 134
Kémiai tulajdonságok 135
Addíciós reakciók 136
Kondenzációs reakciók aminokkal 139
Aldol típusú kondenzációs reakciók 141
Keto-enol tautoméria 142
Canizzaro-reakció 142
Oxidációs reakciók 143
Redukciós reakciók 144
Fontosabb aldehidek és ketonok 144
Telítetlen alifás aldehidek 145
Aromás aldehidek 147
Alifás ketonok 148
Aromás ketonok 149
Kinonok 150
Fontosabb kinonok 151
KARBONSAVAK 155
A karbonsavak elnevezése 155
A karbonsavak fizikai tulajdonságai 157
Karbonsavak előállítása 157
Kémiai tulajdonságok 158
A karboxilcsoport savas jellege 158
Sóképzés 160
Karbonsavak dekarboxilezése 161
Fontosabb mono- és dikarbonsavak 161
Telített alifás monokarbonsavak 161
Telítetlen alifás monokarbonsavak 163
Nagy szénatomszámú zsírsavak 164
Alifás dikarbonsavak 167
Aromás karbonsavak 170
Aromás dikarbonsavak 171
Hidroxi-karbonsavak 173
Előállítás 173
Kémiai tulajdonságok 174
Fontosabb hidroxi-karbonsavak 175
Oxo-karbonsavak 180
Fontosabb képviselőik 180
A trikarbonsav-ciklus 182
Karbonsavszármazékok 185
Karbonsavhalogenidek 185
Karbonsavanhidridek 186
Karbosavamidok 187
Karbonsavnitrilek 188
Karbonsavészterek 189
Észterekelőállítása 190
Észterek hidrolízise:elszappanosítás 191
Gyümölcsészterek 191
Viaszok 194
Gliceridek - Zsírok és olajok 195
NITROGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK 201
Aminők 201
Az aminők térszerkezete 201
Az aminők fizikai tulajdonságai 202
Aminők előállítása 202
Az aminők kémiai tulajdonságai 203
Fontosabb aminők 209
Nitrovegyületek 212
HETEROCIKLUSOS VEGYÜLETEK 215
Az aromás jelleg 215
A heterociklusos vegyületek rendszerezése 216
Öttagú heterociklusok egy heteroatommai 217
Ötös gyűrűk több heteroatommai 223
Ötös gyűrűk benzollal kondenzálva 225
Hattagú heterociklusok 226
Hattagú gyűrűk egy heteroatommai 226
Hattagú heterociklusok két heteroatommai 229
Hatos heterogyűrűk benzollal kondenzálva 232
Biciklusosos gyűrűk több heteroatommai 234
IRODALOM 237
2. kötet:
AMINOSAVAK, PEPTIDEK, FEHÉRJÉK 1
Aminosavak 1
Sav-bázis jelleg 4
Az aminosavak optikai sajátságai 7
a-Áminosavak előállitása 8
Az a-aminosavak kémiai tulajdonságai 9
A karboxilcsoport reakciói 10
Az aminocsoport reakciói 11
A természetben előforduló aminosavak 15
Peptidek 17
A peptidkötés sztereokémiája 17
A peptidek aminosav sorrendjének meghatározása 19
A természetben előforduló peptidek 20
Fehérjék 23
A fehérjék fizikai és kémiai tulajdonságai 23
A fehérjék csoportosítása 25
A fehérjék szekezete 29
Elsődleges (primer) szerkezet 29
Másodlagos (szekunder) szerkezet 30
Konformációs állapotok 30
Harmadlagos (tercier) szerkezet 33
A fehérjék negyedleges szerkezete 34
A fehérjék térszekezetének következményei 34
SZÉNHIDRÁTOK 36
Monoszacharidok 37
Optikai izoméria 40
Mutarotáció 40
A cukrok térszerkezetének ábrázolása 42
Fizikai tulajdonságok 43
A monoszacharidok kémiai tulajdonságai 44
A karbonilcsoport reakciói 44
A monoszacharidok redukciója 45
Monoszacharidok oxidálása 45
Az alkoholos hidroxilcsoportok reakciói 47
Glikozidok 50
A monoszacharidok jelentősebb képviselői 50
Triózok 51
Tetrózok 51
Pentózok 52
Hexózok 53
Aminocukrok 57
Cukorészterek 58
Cukoralkoholok 59
A monoszacharidok savszármazékai 61
Glikozidok 63
Diszacharidok 64
Poliszacharidok 67
Szénhidrát-fehérje származékok 78
LIPIDEK 81
Összetett lipidek 81
Foszfogliceridek 82
Szfingolipidek 85
Glikolipidek 86
Szteroidok 87
Szterinek 89
A koleszterin 89
Ergoszterin 92
Sztigmaszterin 92
Epesavak 93
Szteroidhormonok 94
Mellékvesekéreg-hormonok 96
Szteroid glikozidok 98
Szteroidalkaloidok 99
IZOPRÉNVÁZAS VEGYÜLETEK 103
Monoterpének 103
Szeszkviterpének 109
Diterpenoidok 111
Triterpenoidok 113
Karoíinoidok 113
Cisz-transz izomerizáció 115
Karotinoid szénhidrogének 116
Oxigéntartalmú karotinoidok 117
Degradált karotinoidok 126
NUKLEOTIDOK, NUKLEOZIDOK, NUKLEINSAVAK 128
Nukleinbázisok 129
Nukleozidok 130
Nukieotidok 131
Szabad nukieotidok. Koenzimek 132
Nukleinsavak 138
A DNS 139
AzRNS 141
A SZÉNSAV SZÁRMAZÉKAI 144
VITAMINOK 149
A vitaminok fiziológiai hatása 149
Zsíroldható vitaminok 151
A-vitaminok (retinolok, axeroftolok) 151
D-vitaminok (kalciferolok) 153
E-vitaminok (tokoferoiok., tokotrienolok) 154
K-vitaminok 156
Vízoldható vitaminok 158
B-i-vitamin 158
B2-vitamin 160
Níkotínsavamíd (PP-vitamin, B3-vitamín) 161
Be-vitamin (piridoxin) 162
Pantoténsav (B5-vitamin) 164
Fólsav 164
Biotin (By-vitamin, H-vitamin) 165
B-j2~vitamin 167
C-vitamin 168
ALKALOIDOK 171
Nern heterociklikus alkaloidok 172
Piridin-, illetve piperidinvázas alkaloidok 173
Kondenzált piridmgyűrüs alkaloidok 176
Indazolvázas alkaloidok 178
Purinvázas alkaloidok 180
SZÍNEZÉKEK 182
Természetes színezékek 183
Ravonoid színezékek 183
Antocianinok 185
Mesterséges színezékek 188
Azoszínezékek 188
Trifenil-metán alapú színezékek 190
Antrakir.onfestékek 192
Indoivázas színezékek 193
Élelmiszerszinezékek 193
MŰANYAGOK 198
A műanyagok felosztása 198
Természetes alapú műanyagok 199
Diéntípusú polimerek 199
Cellulóz alapú műanyagok 200
Fehérje alapú műanyagok 201
Mesterséges műanyagok 201
Polimerizációs műanyagok 201
Polikondenzációs és poliaddíciós műanyagok 206
Szilikonok 213
IRODALOM 215

Dr. Deli József

Dr. Deli József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Deli József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem