I. kötet | |
Előszó | 3 |
Bevezetés: A szerves kémia tudománnyá válása, tárgyköre és alapjai | 7 |
Izoméria, szerkezetelmélet | 11 |
Térszerkezet | 12 |
A kovalens kötés elektronelmélete | 13 |
Szerves reakciók típusai | 25 |
Szerves vegyületek izolálása, tisztítása, elemzése és szerkezetének meghatározása | 26 |
A szerves kémia szisztematikája | 26 |
Nyílt láncú és egyszerűbb aliciklusos vegyületek | 29 |
Szénhidrogének | 29 |
Paraffinok | 30 |
Szerkezet, izoméria-viszonyok | 30 |
Nomenklatura | 34 |
Téralkat | 38 |
Fizikai tulajdonságok | 42 |
Általános előállítási módszerek | 43 |
Kémiai reakciók | 48 |
Fontosabb képviselők | 50 |
A reakció-mechanizmus fogalma | 51 |
Olefinek | 54 |
Szerkezet, téralkat | 54 |
Szerkezeti izoméria-viszonyok, nomenklatura | 57 |
Előfordulás, előállítás | 60 |
Fizikai tulajdonságok | 62 |
Reakciókészség | 62 |
Speciális képviselők | 79 |
Cikloparaffinok | 83 |
Előállítás | 85 |
Kémiai tulajdonságok, téralkat | 86 |
Sztereokémia | 88 |
Diolefinek | 90 |
Konjugált diének | 91 |
Reakciókészség elektronelméleti értelmezése | 93 |
Acetilének | 99 |
Előállítás | 101 |
Reakciókészség | 102 |
Halogén származékok | 109 |
Csoportosítás, nomenklatura | 109 |
Előállítás | 111 |
Fizikai tulajdonságok | 115 |
Kémiai reakciók | 115 |
Szubsztitúciós reakciók | 115 |
Eliminációs reakciók | 123 |
Reakció fémekkel | 124 |
Reduktív dehalogénezés | 125 |
Egyéb reakciók | 125 |
Fontosabb képviselők | 125 |
Alkoholok | 129 |
Csoportosítás | 129 |
Nomenklatura | 130 |
Előfordulás, előállítás | 133 |
Fizikai és fiziko-kémiai tulajdonságok | 140 |
Kémiai tulajdonságok | 143 |
Speciális képviselők | 149 |
Éterek | 157 |
Elnevezés | 158 |
Előállítás | 158 |
Fizikai sajátságok | 158 |
Kémiai sajátságok | 159 |
Speciális képviselők | 161 |
Alifás szénhidrogének s-tartalmú származékai: merkaptánok és tioéterek | 165 |
Nomenklatura | 165 |
Előállítás | 166 |
Fizikai sajátságok | 166 |
Kémiai tulajdonságok | 167 |
Speciális képviselők | 168 |
Oxo-vegyületek | 171 |
Csoportosítás | 172 |
Nomenklatura | 172 |
Aldehidek és ketonok közös általános előállításmódjai | 175 |
Aldehidek speciális előállításmódjai | 179 |
Ketonok speciális előállításmódjai | 180 |
Fizikai tulajdonságok | 181 |
Kémiai tulajdonságok | 181 |
A karbonil-csoport addiciós reakciói | 182 |
Az oxo-oxigén kicserélési reakciói | 190 |
Kondenzációs reakciók | 192 |
Oxidáció | 194 |
Az alfa-H- atomok reakciói | 195 |
Egyes képviselők | 200 |
Nitro-vegyületek | 211 |
Nomenklatura | 211 |
Nitro-csoport szerkezete | 212 |
Előállítás | 212 |
Fizikai sajátságok | 214 |
Kémiai sajátságok | 214 |
Speciális képviselők | 217 |
Az elektroneltolódások összefoglalása | 219 |
Nem reagáló molekulák | 219 |
Induktív típusú elektroneltolódás | 219 |
Konjugativ típusú elektroneltolódás | 220 |
Reagáló molekulák | 224 |
Aminok és ammóniumbázisok | 229 |
Nomenklatura | 231 |
Bázicitás | 231 |
Előállítás | 232 |
Alkilezéses módszerek | 232 |
Redukciós módszerek | 235 |
Lebontásos módszerek | 236 |
Fizikai tulajdonságok | 239 |
Molekula-alkat | 239 |
Kémiai tulajdonságok | 239 |
Bázicitás, komplex-képzés | 239 |
Alkilezés | 241 |
Acilezés | 241 |
Reakció salétromsavval | 243 |
I. r. aminok kimutatása | 245 |
Lebontási reakciók | 246 |
Oxidáció | 247 |
Mannich reakció | 248 |
Fontosabb képviselők | 248 |
Elemorganikus vegyületek | 253 |
Si-organikus vegyületek | 253 |
Szilikonok | 255 |
Aluminium-trietil | 256 |
Ólom-tetraetil | 257 |
Karbonsavak | 259 |
Nomenklatura | 260 |
Előállítás | 265 |
Fizikai tulajdonságok | 268 |
Kémiai sajátságok | 271 |
Szerkezet és aciditás | 171 |
Ketonképzés, vízelvonás, dekarboxilezés | 175 |
Redukció | 278 |
Átalakítás savszármazékokká | 278 |
Átalakítás helyettesített savakká | 278 |
Savszármazékok | 279 |
Nomenklatura | 280 |
Előállítás | 284 |
Karbonsavakból vagy sóikból | 284 |
Más savszármazékokból | 288 |
Egyéb alapanyagokból | 288 |
Fizikai tulajdonságok | 289 |
Reakciókészség | 291 |
Acilezési reakciók | 291 |
Redukció | 303 |
Reakció Grignard vegyületekkel | 304 |
Egyéb reakciók | 304 |
Fontosabb karbonsavak és karbonsav-származékok | 306 |
Ketén | 311 |
Viaszok, zsírok, olajok, szappanok | 313 |
Malonészter-szintézis | 317 |
Maleinsav és fumársav: cisz-transz izoméria | 328 |
Szénsav-származékok | 332 |
Helyettesített savak | 357 |
Halogénezett savak | 357 |
Hidroxisavak | 363 |
Hidroxisavak sztereokémiája | 369 |
Tejsav és más egy-aszimmetria-centrumos vegyületek | 369 |
Borkősav | 378 |
Almasav és Walden-inverzió | 387 |
Oxosavak | 389 |
Acetecetészter-szintézisek | 392 |
Acetecetészter tautomériája | 394 |
Aminosavak | 399 |
Tulajdonságok | 404 |
Karboxil-reakciók | 405 |
Amino-csoport reakciói | 406 |
A karboxil- és amino-csoport együttes reakciói | 409 |
Az alfa-aminosavak sztereokémiája | 410 |
Fehérjék, peptidek | 416 |
Aminosavak elválasztása | 417 |
Aminosavak kapcsolódási módja a fehérjékben | 419 |
Peptidek szintézise | 420 |
Természetes peptidek szerkezetkutatása | 422 |
Aminosavak, fehérjék és az élethez nélkülözhezetlen egyéb anyagok "abiogén" képződése; az élet keletkezése | 424 |
II. kötet | |
Aromás vegyületek | 3 |
Monociklusos aromás szénhidrogének | 3 |
A benzol szerkezete; aromás jelleg | 3 |
Nomenklatura, izomériaviszonyok | 15 |
A szubsztituensek viszonylagos helyzetének megállapítása | 17 |
Monociklusos aromás szénhidrogének | 18 |
Szubsztitúciós (irányítási vagy orientációs) szabályok | 25 |
Néhány fontosabb képviselő | 42 |
Aromás halogénszármazékok | 43 |
Aromás szulfonsavak és származékaik | 48 |
Aromás nitrovegyületek | 53 |
Aromás aminok | 57 |
"Valódi" aromás aminok | 58 |
Előállítás | 58 |
Fizikai tulajdonságok | 62 |
Bázicitás | 62 |
Aminocsoport reakciói | 64 |
Aromás mag reakciói | 67 |
Speciális képviselők | 70 |
Aralkilaminok | 72 |
Diazonium sók | 73 |
Nitrogénfejlődés közben lejátszódó reakciók | 75 |
Nitrogénfejlődés nélkül lejátszódó reakciók | 78 |
Fenolok | 80 |
OH-csoport reakciói | 82 |
Gyűrű reakciói | 89 |
Aromás alkoholok | 98 |
Aromás aldehidek | 100 |
Előállítás | 100 |
Aldehidcsoport kialakítása már meglévő alfa-C-atomon | 100 |
Aldehidcsoport bevezetése formilezéssel | 102 |
Reakciók | 105 |
Aromás ketonok | 109 |
Aromás aldoximok és ketoximok sztereokémiája | 116 |
Aromás karbonsavak | 119 |
Valódi aromás karbonsavak | 119 |
Oldalláncban arilezett alifás karbonsavak | 126 |
Policiklusos aroma vegyületek | 128 |
Izolált policiklusos vegyületek | 129 |
Kondenzált policiklusos vegyületek | 141 |
Heterociklusos vegyületek | 159 |
Öttagú, egy heteroatomos gyűrűk | 160 |
Közös szintézistípusok | 160 |
Közös kémiai sajátságok, aromás jelleg | 162 |
Furán és származékai | 167 |
Tiofén és származékai | 170 |
Pirrol és származékai | 172 |
Indol és származékai | 174 |
Karbazol | 179 |
Azolok | 180 |
Általános jellemzés | 180 |
Néhány szintézistípus | 183 |
Fontosabb képviselők | 187 |
Pirán és származékai | 190 |
Benzopiránok | 192 |
Piridin és származékai | 195 |
Kinolin, izokinolin | 202 |
Akridin | 206 |
Azinok | 206 |
Piridazin, pirazin, p-tiazin | 207 |
Pirimidain és származékai | 209 |
Purinok | 214 |
Pterinek | 217 |
Szénhidrátok | 219 |
Monoszaccharidok (monozók) | 221 |
A glükóz szerkezete | 221 |
A fruktóz szerkezete | 223 |
Kémiai tulajdonságok | 224 |
Sztereokémia | 228 |
Laktol-gyűrűs alakok | 233 |
Cukorszármazékok, észterek, glikozidok, éterek | 238 |
A laktol-gyűrű tagszámának meghatározása | 242 |
A glikozidos hidroxil térállásának meghatározása | 244 |
Egyes képviselők | 246 |
Dissazccharidok | 248 |
Szerkezetfelderítés | 250 |
Szintézis | 255 |
Egyes képviselők | 256 |
A keményítő és cellulóz szerkezeti elve | 258 |