1.063.444

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szerves kémia I-II.

I.: Nyílt láncú (alifás) és egyszerűbb aliciklusos vegyületek/II.: Aromás és heterociklusos vegyületek. Szénhidrátok/A Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Kar részére/Kézirat

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 699 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Az I. kötet 210 példányban jelent meg, 55 ábrával. A II. kötet 235 példányban jelent meg, 20 ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. kötet
Előszó3
Bevezetés: A szerves kémia tudománnyá válása, tárgyköre és alapjai7
Izoméria, szerkezetelmélet11
Térszerkezet12
A kovalens kötés elektronelmélete13
Szerves reakciók típusai25
Szerves vegyületek izolálása, tisztítása, elemzése és szerkezetének meghatározása26
A szerves kémia szisztematikája26
Nyílt láncú és egyszerűbb aliciklusos vegyületek29
Szénhidrogének29
Paraffinok30
Szerkezet, izoméria-viszonyok30
Nomenklatura34
Téralkat38
Fizikai tulajdonságok42
Általános előállítási módszerek43
Kémiai reakciók48
Fontosabb képviselők50
A reakció-mechanizmus fogalma51
Olefinek54
Szerkezet, téralkat54
Szerkezeti izoméria-viszonyok, nomenklatura57
Előfordulás, előállítás60
Fizikai tulajdonságok62
Reakciókészség62
Speciális képviselők79
Cikloparaffinok83
Előállítás85
Kémiai tulajdonságok, téralkat86
Sztereokémia88
Diolefinek90
Konjugált diének91
Reakciókészség elektronelméleti értelmezése93
Acetilének99
Előállítás101
Reakciókészség102
Halogén származékok109
Csoportosítás, nomenklatura109
Előállítás111
Fizikai tulajdonságok115
Kémiai reakciók115
Szubsztitúciós reakciók115
Eliminációs reakciók123
Reakció fémekkel124
Reduktív dehalogénezés125
Egyéb reakciók125
Fontosabb képviselők125
Alkoholok129
Csoportosítás129
Nomenklatura130
Előfordulás, előállítás133
Fizikai és fiziko-kémiai tulajdonságok140
Kémiai tulajdonságok143
Speciális képviselők149
Éterek157
Elnevezés158
Előállítás158
Fizikai sajátságok158
Kémiai sajátságok159
Speciális képviselők161
Alifás szénhidrogének s-tartalmú származékai: merkaptánok és tioéterek165
Nomenklatura165
Előállítás166
Fizikai sajátságok166
Kémiai tulajdonságok167
Speciális képviselők168
Oxo-vegyületek171
Csoportosítás172
Nomenklatura172
Aldehidek és ketonok közös általános előállításmódjai175
Aldehidek speciális előállításmódjai179
Ketonok speciális előállításmódjai180
Fizikai tulajdonságok181
Kémiai tulajdonságok181
A karbonil-csoport addiciós reakciói182
Az oxo-oxigén kicserélési reakciói190
Kondenzációs reakciók192
Oxidáció194
Az alfa-H- atomok reakciói195
Egyes képviselők200
Nitro-vegyületek211
Nomenklatura211
Nitro-csoport szerkezete212
Előállítás212
Fizikai sajátságok214
Kémiai sajátságok214
Speciális képviselők217
Az elektroneltolódások összefoglalása219
Nem reagáló molekulák219
Induktív típusú elektroneltolódás219
Konjugativ típusú elektroneltolódás220
Reagáló molekulák224
Aminok és ammóniumbázisok229
Nomenklatura231
Bázicitás231
Előállítás232
Alkilezéses módszerek232
Redukciós módszerek235
Lebontásos módszerek236
Fizikai tulajdonságok239
Molekula-alkat239
Kémiai tulajdonságok239
Bázicitás, komplex-képzés239
Alkilezés241
Acilezés241
Reakció salétromsavval243
I. r. aminok kimutatása245
Lebontási reakciók246
Oxidáció247
Mannich reakció248
Fontosabb képviselők248
Elemorganikus vegyületek253
Si-organikus vegyületek253
Szilikonok255
Aluminium-trietil256
Ólom-tetraetil257
Karbonsavak259
Nomenklatura260
Előállítás265
Fizikai tulajdonságok268
Kémiai sajátságok271
Szerkezet és aciditás171
Ketonképzés, vízelvonás, dekarboxilezés175
Redukció278
Átalakítás savszármazékokká278
Átalakítás helyettesített savakká278
Savszármazékok279
Nomenklatura280
Előállítás284
Karbonsavakból vagy sóikból284
Más savszármazékokból288
Egyéb alapanyagokból288
Fizikai tulajdonságok289
Reakciókészség291
Acilezési reakciók291
Redukció303
Reakció Grignard vegyületekkel304
Egyéb reakciók304
Fontosabb karbonsavak és karbonsav-származékok306
Ketén311
Viaszok, zsírok, olajok, szappanok313
Malonészter-szintézis317
Maleinsav és fumársav: cisz-transz izoméria328
Szénsav-származékok332
Helyettesített savak357
Halogénezett savak357
Hidroxisavak363
Hidroxisavak sztereokémiája369
Tejsav és más egy-aszimmetria-centrumos vegyületek369
Borkősav378
Almasav és Walden-inverzió387
Oxosavak389
Acetecetészter-szintézisek392
Acetecetészter tautomériája394
Aminosavak399
Tulajdonságok404
Karboxil-reakciók405
Amino-csoport reakciói406
A karboxil- és amino-csoport együttes reakciói409
Az alfa-aminosavak sztereokémiája410
Fehérjék, peptidek416
Aminosavak elválasztása417
Aminosavak kapcsolódási módja a fehérjékben419
Peptidek szintézise420
Természetes peptidek szerkezetkutatása422
Aminosavak, fehérjék és az élethez nélkülözhezetlen egyéb anyagok "abiogén" képződése; az élet keletkezése424
II. kötet
Aromás vegyületek3
Monociklusos aromás szénhidrogének3
A benzol szerkezete; aromás jelleg3
Nomenklatura, izomériaviszonyok15
A szubsztituensek viszonylagos helyzetének megállapítása17
Monociklusos aromás szénhidrogének18
Szubsztitúciós (irányítási vagy orientációs) szabályok25
Néhány fontosabb képviselő42
Aromás halogénszármazékok43
Aromás szulfonsavak és származékaik48
Aromás nitrovegyületek53
Aromás aminok57
"Valódi" aromás aminok58
Előállítás58
Fizikai tulajdonságok62
Bázicitás62
Aminocsoport reakciói64
Aromás mag reakciói67
Speciális képviselők70
Aralkilaminok72
Diazonium sók73
Nitrogénfejlődés közben lejátszódó reakciók75
Nitrogénfejlődés nélkül lejátszódó reakciók78
Fenolok80
OH-csoport reakciói82
Gyűrű reakciói89
Aromás alkoholok98
Aromás aldehidek100
Előállítás100
Aldehidcsoport kialakítása már meglévő alfa-C-atomon100
Aldehidcsoport bevezetése formilezéssel102
Reakciók105
Aromás ketonok109
Aromás aldoximok és ketoximok sztereokémiája116
Aromás karbonsavak119
Valódi aromás karbonsavak119
Oldalláncban arilezett alifás karbonsavak126
Policiklusos aroma vegyületek128
Izolált policiklusos vegyületek129
Kondenzált policiklusos vegyületek141
Heterociklusos vegyületek159
Öttagú, egy heteroatomos gyűrűk160
Közös szintézistípusok160
Közös kémiai sajátságok, aromás jelleg162
Furán és származékai167
Tiofén és származékai170
Pirrol és származékai172
Indol és származékai174
Karbazol179
Azolok180
Általános jellemzés180
Néhány szintézistípus183
Fontosabb képviselők187
Pirán és származékai190
Benzopiránok192
Piridin és származékai195
Kinolin, izokinolin202
Akridin206
Azinok206
Piridazin, pirazin, p-tiazin207
Pirimidain és származékai209
Purinok214
Pterinek217
Szénhidrátok219
Monoszaccharidok (monozók)221
A glükóz szerkezete221
A fruktóz szerkezete223
Kémiai tulajdonságok224
Sztereokémia228
Laktol-gyűrűs alakok233
Cukorszármazékok, észterek, glikozidok, éterek238
A laktol-gyűrű tagszámának meghatározása242
A glikozidos hidroxil térállásának meghatározása244
Egyes képviselők246
Dissazccharidok248
Szerkezetfelderítés250
Szintézis255
Egyes képviselők256
A keményítő és cellulóz szerkezeti elve258

Dr. Lempert Károly

Dr. Lempert Károly műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Lempert Károly könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem