I. kötet | |
Szerves kémiai alapismeretek | |
A szerves kémia tárgyköre | 19 |
A molekulaszerkezet vizsgálata | 22 |
A szénvegyületek kvalitatív analízise | 23 |
A szénvegyületek kvantitatív analízise | 25 |
A szénvegyületek molekulaszerkezetének megállapítása | 36 |
A szénvegyületek csoportosítása | 62 |
Nyílt szénláncú vegyületek | |
Alifás szénhydrogenek | 67 |
Paraffinok | 67 |
Olefinek | 113 |
A cis-trans izomeria | 129 |
Diolefinek | 134 |
Molekulaszerkezetek és reakciókészség | 146 |
Acetylen-szénhydrogenek | 187 |
Halogenezett alifás szénhydrogenek | 202 |
Alkylhalogenidek | 202 |
Az alkylhalogenidek reakciókészségének értelmezése | 215 |
Telítetlen halogenezett szénhydrogenek | 223 |
Kétértékű halogenezett szénhydrogenek | 228 |
Többértékű halogenezett szénhydrogenek | 233 |
Alifás alkoholok és származékaik | 240 |
Telített egyértékű alkoholok | 240 |
Telítetlen egyértékű alkoholok | 275 |
Anorganikus savas esterei | 279 |
Aetherek | 289 |
Kétértékű alkoholok | 301 |
Többértékű alkoholok | 324 |
Az optikai izometria | 332 |
Kén-, nitrogén-, phosphor-, arsen-, silicium- és fémtartalmú alifás szénhydorgen-származékok | 385 |
Kéntartalmú szénhydrogen-származékok | 385 |
Nitrovegyületek | 395 |
Aminok | 404 |
Nitrogentartalmú szénhydrogen-származékok | 437 |
Phosphor- és arsenvegyületek | 443 |
Siliciumvegyületek | 448 |
Fémalkylek | 454 |
Alifás oxovegyületek | 467 |
Telített aldehydek | 467 |
Telítetlen aldehydek | 494 |
Telített ketonok | 496 |
Telítetlen ketonok | 511 |
Ketenek | 511 |
Hydroxyoxovegyületek | 514 |
Dioxovegyületek | 518 |
Az oxovegyületek reakciókészségének értelmezése | 525 |
Alifás carbonsavak | 539 |
Telített monocarbonsavak | 539 |
Telítetlen monocarbonsavak | 556 |
Carbonsavesterek | 566 |
Monocarbonsav-származékok | 587 |
A carbonsavak és származékaik reakciókészségének értelmezése | 611 |
Dicarbonsavak; Polycarbonsavak | 622 |
Szénhydrogen-csoportjukban helyettesített alifás carbonsav-származékok | 650 |
Halogénezett carbonsavak | 650 |
Hydroxymonocarbonsavak | 658 |
Hydroxydicarbonsavak; Hidroxypolycarbonsavak | 670 |
Oxomonocarbonsavak | 685 |
Oxodicarbonsavak | 702 |
Szénsavszármazékok | 705 |
II. kötet | |
Aminokarbonsavak | 787 |
Alfa-aminosavak | 787 |
A fehérjék hidrolízise során képződő aminosavak | 788 |
A fehérjeeredetű aminosavak elválasztása és meghatározása | 792 |
Az alfa-aminosavak előállítása | 797 |
Az alfa-aminosavak fizikai tulajdonságai | 804 |
A természetes amiosavak térszerkezete | 806 |
Az alfa-aminosavak kémiai tulajdonságai | 812 |
Az alfa-aminosavak szerepe az élő szervezetben | 820 |
A fontosabb fehérjeeredetű aminosavak | 824 |
Béta-aminosavak | 841 |
Epszilon-aminosavak; Superpolyamidok | 844 |
Peptidek | 846 |
A klasszikus peptidszintézisek | 847 |
A peptidek szerkezetének felderítése | 862 |
A természetes peptidek | 868 |
Fehérjék | 873 |
A fehérjék tulajdonságai | 874 |
A fehérjék oldékonysága | 874 |
A fehérjék amfoter jellege | 876 |
A fehérjék kimutatása | 877 |
A fehérjék szerkezete | 878 |
A fehérjék molekulasúlya | 878 |
A fehérjék primer struktúrája | 879 |
A fehérjék szekunder és tercier struktúrája | 885 |
A szekunder és tercier struktúra vizsgálata | 887 |
A fontosabb fehérjék | 895 |
A fontosabb proteinek | 895 |
A fontosabb proteidek | 899 |
Fiziológiailag aktív proteidek | 901 |
Szénhydratok | |
A szénhydratok csoportosítása | 907 |
Monosaccharidok | 907 |
A cukrok szerkezete | 909 |
A cukrok struktúrájának megállapítása | 909 |
A cukrok térszerkezetének megállapítása | 911 |
A cukrok lactolgyűrűs szerkezete | 922 |
A lactolgyűrű tagszámának megállapítása | 931 |
Az anomerek konfigurációjának megállapítása | 935 |
A cukrok téralkata | 937 |
A cukrok kémiai sajátságai. Cukorszármazékok | 941 |
Cukrok redukciója cukoralkoholokká | 942 |
Cukrok oxidálása aldonsavakká | 944 |
Cukrok oxidálása cukorsavakká | 946 |
Cukorsavak redukciója uronsavakká | 947 |
Lúgok hatása cukrokra és aldonsavakra | 949 |
Cukrok reakciói oxoreagensekkel | 953 |
Cukrok esteresítése | 967 |
Glykosidok | 973 |
Gliykosanok | 979 |
Cukoraetherek | 983 |
Anhydrocukrok | 987 |
Cukrok reakciója oxovegyületekkel | 988 |
Desoxycukrok. Glykalok | 991 |
Aminocukrok | 993 |
Savak hatása cukrokra | 997 |
Cukrok kimutatása és kvantitatív meghatározása | 998 |
Cukrok és cukorszármazékok elválasztása és azonosítása | 1000 |
Cukrok szintézise | 1002 |
Cukrok teljes szintézise | 1002 |
Cukrok lánchosszabító felépítése | 1006 |
Cukrok láncrövidítő lebontása | 1011 |
Cukrok átalakítása azonos szénatomszámú más cukorrá | 1015 |
A fontosabb cukrok és származékaik | 1019 |
Oligosaccharidok | 1042 |
Disaccharidok | 1042 |
A disaccharidok szerkezete | 1047 |
A disaccharidok szerkezetének felderítése | 1052 |
A disaccharidok szintézise | 1057 |
A fontosabb disaccharidok | 1062 |
Egyéb oligosaccharidok | 1062 |
A fontosabb tri- és tetrasaccharidok | 1062 |
A cellobiose és maltose polimer homológjai | 1065 |
Polysaccharidok | 1067 |
A polysaccharidok szerkezete és tulajdonságai | 1067 |
Növényi eredetű polisaccharidok | 1071 |
Váz-szénhydratok | 1071 |
Tartaléktápanyag-szénhydratok | 1080 |
Növényi izzadmányok polysaccharidjai | 1088 |
Alga-szénhydratok | 1088 |
Mikrobák polisaccharidjai | 1089 |
Állati eredetű polisaccharidok | 1090 |
A szénhydratok szerepe az élő szervezetben | 1094 |
Az élő szervezet energiagazdálkodása | 1096 |
Anaerob szénhydratlebomlás | 1102 |
Hexose-phosphatok képződése | 1103 |
A fructose-1,6-diphosphat lebomlása pyroszőlősavvá | 1109 |
A pyroszőlősav reduktív átalakulása | 1116 |
Aerob szénhydratlebomlás | 1119 |
A citromsavciklus | 1122 |
A terminális oxidáció | 1136 |
A glucose direkt oxidációja | 1142 |
Fotoszintézis. Széndioxyd-asszimiláció | 1147 |
Táblázatok jegyzéke | |
A fehérjék hidrolízisével nyerhető aminosavak fizikai állandói | 793 |
Fehérjék átlagos elemi összetétele | 874 |
Fehérjék aminosav-összetétele | 875 |
Fehérjék izoelektromos pontja | 877 |
Fehérjék molekulasúlya | 878 |
A D-sorba tartozó aldeso-féleségek szerkezete és neve | 919 |
A D-sorba tartozó ketose-féleségek szerkezete és neve | 920 |
A cukoralkoholok szerkezete és neve | 921 |
A D-sorbeli monosaccharidok fizikai állandói | 1019 |
Cukoralkoholok fizikai állandói | 1020 |
Disaccharidok fizikai állandói | 1058 |
A cellobiose és maltose polimer homológjainak fizikai állandói | 1066 |