Bevezető | |
Szervetlen és szerves vegyületek | 1 |
A szerves vegyületek nagy száma | 2 |
Isomeria | 2 |
A szerves vegyületek változó volta és előállításunknak egészen eltérő módja, mint a szervetlen vegyületeké | 3 |
Szerves vegyületek összetételének megállapítása | 3 |
Minőségi elemzés | 3 |
Mennyiségi elemzés | 3 |
Szerves égetés | 5 |
Nitrogen meghatározás | 5 |
A Carius módszer és veszélyes voltának elkerülése | 7 |
Az elemzési adatokból az összegképlet kiszámítása | 9 |
Molekulasúly meghatározás | 10 |
A szerves vegyületek szerkezetének megállapítása | 10 |
A gyökök | 10 |
Az atomkapcsolódás elmélete | 11 |
A methan, mint a szerves vegyületek alaptípusa | 11 |
Az aethylalkohol és dimethylaether isomeriája és szerkezetük bizonyítása | 13 |
Az ecetsav szerkezetének bizonyítása | 16 |
Nevezéktan és rendszertan | |
Alifás és cyclusos vegyületek | 21 |
Isocyclusos és heterocyclusos vegyületek | 21 |
Homológ sorok | 22 |
A vegyületek vegyértékűsége, funkciója | 23 |
Telített és telítetlen vegyületek | 24 |
A szerves vegyületek elnevezése | 25 |
Alifás vagy nyitottláncú vegyületek | |
Paraffin- vagy methansorozat szénhydrogenjei | |
Nevezéktanuk | 29 |
Előfordulásuk | 31 |
Előállított, melyeknél a kiindulóanyag és a végtermék szénatomszáma azonos | 32 |
Előállított, melyeknek végrehajtásánál a szénatomok száma csökken | 35 |
Synthesisek, melyek a szénatomok számának növekedésével járnak | 35 |
Tulajdonságaik | 37 |
Methan | 39 |
Aethan | 40 |
Magas szénatomszámú tagok | 41 |
Ásványolajok | 41 |
Telítetlen alifás szénhydrogenek | |
Aethylen-sorozatbeli szénhydrogenek, vagy olefinek | 43 |
Előfordulásuk és előállításmódjuk | 44 |
Tulajdonságaik | 46 |
Aetylen | 50 |
Két és több kettőskötést viselő telítetlen szénhydrogenek | 51 |
Allen | 51 |
Cumulenek | 52 |
Conjugált telítetlen szénhydrogenek | 53 |
Diensynthesis | 53 |
Butadien | 53 |
Isopren | 54 |
Dimethylbutadien | 56 |
Isolált kettőskötést viselő szénhydrogenek | 56 |
Diallyl | 56 |
Hármas kötéssel ellátott, acetylensorozatbeli szénhydrogenek | 57 |
Acetylen | 58 |
Több hármas kötéssel ellátott vegyületek | 60 |
Dipropargyl | 60 |
Alifás halogénszármazékok | |
Alkylhalogenidek | |
Methylchlorid | 62 |
Aethylchlorid | 63 |
Aethylbromid | 63 |
Aethylenchlorid | 63 |
Aethylenbromid | 63 |
Chloroform | 64 |
Jodoform | 66 |
Tetrachlormethan | 67 |
Acetylenchlorikdok | 67 |
Tetrachloraethan | 68 |
Trichloraethylen | 69 |
Pentachloraethan | 71 |
Alifás alkoholok | |
Első-, másod- és harmadrendű alkoholok | 73 |
Elsőrendű alkoholok előállításmódjai | 76 |
Másodrendű alkoholok előállításmódjai | 77 |
Harmadrendű alkoholok előállítása | 80 |
Felépítések és lebontások az alkoholok homológ sorában | 82 |
Az alkoholok kémiai átalakulásai | 84 |
Esterek | 85 |
Alkylahalogenidek képzése | 85 |
Aldehydek keletkezése elsőrendű alkoholokból | 86 |
Másodrendű alkoholok oxydálása ketonná | 87 |
Methylalkohol | 87 |
Synthetikus methanol | 89 |
Aethylalkohol | 91 |
Butylalkoholok | 94 |
Amylalkoholok | 95 |
Aktív amylalkohol | 96 |
Optikai aktivitás és asymmetriás szénatom | 97 |
Magasabb szénatomszámú alkoholok | 100 |
Telítetlen alkoholok | 101 |
Allylalkohol | 101 |
Citronellol, rhodinol, garaniol, nerol, linalool | 102 |
Farnesol | 103 |
Phytol | 103 |
Kétvegyértékű alkoholok, glykolok | 104 |
Athylenglykol | 104 |
Glykolchlorhydrin | 105 |
Pinakon | 106 |
Pinakolin | 107 |
1,4-butandiol | 107 |
Glycerin | 107 |
Nitroglycerin, dinamit | 109 |
Acetinek | 110 |
Glycerinphosphorsav | 112 |
Lecithinek | 112 |
Glycerinchlorhydrinek | 113 |
Erythritek | 114 |
Pentaerythrit | 114 |
Szervetlen savak esterei | 114 |
Alkylkénsavak | 114 |
Dimethylsulfat | 115 |
Salétromsavesterek | 116 |
Foszforsavesterek | 116 |
Aetherek, thioalkoholok és thioaetherek | |
Aetherek | 117 |
Thioalkoholok, mercaptanok | 120 |
Alkyldisulfidok | 121 |
Alkylsulfonsavak | 121 |
Thioaetherek, dialkysulfidok | 121 |
Sulfoniumsók | 122 |
Sulfonok | 123 |
Alifás nitrovegyületek | 123 |
Alkylaminok vagy alifás aminok | |
Aminok megkülönböztetése rendűség szerint | 127 |
Elnevezésük | 128 |
Előállításmódok | 128 |
Az aminok sajátságai | 137 |
Acylvegyületek keletkezése | 138 |
Salétromsavval szemben való viselkedés | 139 |
Mustárolaj képződés | 139 |
Isonitrilek | 140 |
Nitrosamin próba | 140 |
Harmadrendű aminok bromcyanos bontása | 140 |
Negyedrendű szabad bázisok thermikus bontása | 141 |
Methylamin | 141 |
Dimethylamin | 142 |
Trimethylamin | 142 |
Cholin | 143 |
Telítetlen aminok | 143 |
Oxylalkylbázisok | 144 |
Triaethanolamin | 145 |
Taurin | 145 |
Diaminok | 145 |
Alifás arsenvegyületek | 147 |
Aldehydek és ketonok | |
Aldehydek előállításmódjai | 151 |
Az aldehydek jellemzése és kémiai átalakulásai | 153 |
Reductio alkoholokká | 153 |
Cyanhydrinek | 153 |
Bisulfit vegyületek | 154 |
Aldehydacetalok | 155 |
Mercaptalok | 155 |
Reakciók hydroxylaminnal, phenylhydrazinnal, semicarbaziddal | 156 |
Átalakulásuk savvá | 157 |
Diacetatok | 158 |
Polymerisálás | 158 |
Aldolok | 158 |
Ester keletkezés | 159 |
Fuchsin-késessavas reakció | 159 |
Formaldehyd | 159 |
Hexamethylendiamin | 162 |
Ecetaldehyd | 163 |
Magasabb szénatomszámú aldehydek | 165 |
Chloral | 167 |
Telítetlen aldehydek | 168 |
Acrolein | 168 |
Crotonaldehyd | 169 |
Citronelleal | 169 |
Hydroxycitronellal | 170 |
Citral | 170 |
Propiolaldehyd | 171 |
Tetrolaldehyd | 152 |
Glyoxal | 172 |
Borostyándialdehyd | 173 |
Magasabb szénatomszámú dialdehydek | 174 |
Ketonaldehydek | 175 |
Pyrosszöllőaldehyd, methylglyoxal | 175 |
Laevulinaldehyd | 176 |
Ketonok | 176 |
Elnevezésük | 177 |
Előállításuk | 178 |
Jellemzésük | 182 |
Aceton | 186 |
Monochlor és monobromaceton | 190 |
Acetonchloroform | 190 |
Sulfonal, trional, tetronal | 191 |
Az aceton homológjai | 192 |
Methyl-heptenon | 193 |
Diketonok | 194 |
Diacetyl | 194 |
Acetylaceton | 195 |
Acetonylaceton | 196 |
Ketenek | 197 |
Nitrilek és savak | |
A nitrilek szerkezete | 199 |
Képződésmódjai | 199 |
Jellemzésük | 201 |
Acetonitril | 202 |
Dinitrilek | 203 |
Dicyan | 203 |
Borostyánkősavnitril | 204 |
Isonitrilek | 204 |
Telített egyvegyértékű alifás savak | 205 |
Előfordulásuk | 206 |
Előfordulásmódok | 206 |
Acetecetestersynthesis | 210 |
Malonesterynthesis | 212 |
A zsírsavak homológ sora | 216 |
Savchloridok | 218 |
Esterek | 221 |
Az ecetsav esterei | 222 |
Gyümölcsaetherek | 223 |
Savanhydridek | 224 |
Ecetsavanhydrid | 225 |
Savamidok | 228 |
Ecetsavamid | 229 |
Savhydrazidok | 230 |
Hydroxamsavak | 231 |
Hangyasav | 231 |
Ecetsav | 235 |
Ecetsav sók | 238 |
Vajsav | 240 |
Magasabb szénatomszámú savak | 241 |
Kétbázisos savak, dicarbonsavak | 244 |
Oxalsav | 247 |
Malonsav | 249 |
Szénduboxyd | 251 |
Borostyánkősav | 251 |
Glutársav | 252 |
Adipinsav | 253 |
Pimelinsav | 253 |
Magasabb szénatomszámú dicarbonsavak | 254 |
Tricarbonsavak | 255 |
Telítetlen savak | 255 |
Előállításuk | 256 |
Tulajdonságaik | 257 |
Acrylsav | 259 |
Crotonsavak | 260 |
Olajsav, elaidinsav | 262 |
Erucasav, brassidinsav | 264 |
Diolefincarbonsavak | 265 |
Acetylencarbonsavak | 267 |
Propiolsav | 268 |
Stearolsav | 268 |
Clupanodonsav | 268 |
Olefin-dicarbonsavak | 269 |
Fumar és maleinsav | 269 |
Diensynthesisek | 270 |
Itaconsav, citraconsav és mesaconsav | 272 |
Diolefin-dicarbonsavak | 273 |
Muconsav | 273 |
Acetylen-dicarbonsav | 274 |
Aconitsav | 274 |
Helyettesített savak | |
Halogénezett savak | 276 |
Előállításmódok | 277 |
Tulajdonságaik | 278 |
Monochlorecetsav | 279 |
Oxysavak, alkoholsavak | 281 |
Előállításuk | 282 |
Tulajdonságaik | 284 |
Glykolsav | 288 |
Alfa-Tejsavak | 288 |
ß-Tejsavak | 290 |
ß-Oxyvajsav | 291 |
Glycerinsav | 292 |
Többázisos oxysavak | 293 |
Tartronsav | 293 |
Almasav | 293 |
Borkősavak | 294 |
Citromsav | 297 |
Ricinusolajsav | 300 |
Aminosavak és proteinek | |
Az aminosavak előállításmódjai | 300 |
A proteinek hydrolysesekor szereplő aminosavak | 307 |
Elkülönítésük fontosabb módjai | 310 |
Tulajdonságaik | 314 |
Glykokol | 323 |
Alanin | 325 |
Serin | 326 |
Valin | 327 |
Leucin | 328 |
Isoleucin | 328 |
Asparaginsav | 329 |
Glutaminsav | 330 |
Arginin | 331 |
Lysin | 331 |
Cystin | 331 |
Proteinek, fehérjék | 332 |
Kimutatásaik | 332 |
Csapadékképző reakciók | 333 |
A proteinek fontosabb csoportjai | 334 |
Albuminok | 334 |
Globulinok | 334 |
Prolaminok | 335 |
Gluteninek | 335 |
Phosphorproteinek | 335 |
Histonok | 335 |
Protaminok | 335 |
Scleroproteinek | 336 |
Összetett proteinek | 336 |
Aldehyd és ketonsavak | |
Glyoxalsav | 337 |
Pyrroszöllősav | 338 |
ß-Ketonsavak | 338 |
Acetecetaether | 339 |
Gamma-Ketonsavak | 341 |
Laevulinsav | 341 |
Mesoxalsav | 342 |
Oxalecetsav | 343 |
Dioxyborkősav | 344 |
Szénsavszármazékok | |
Cyansav és isocyansav | 346 |
Chlor- és bromcyan | 347 |
Cyanamid | 347 |
Fulminsav | 347 |
Rhodansav és isorhodansav származékok | 348 |
Alkylrhodanidok | 349 |
Isorhodansavesterek, mustárolajok | 349 |
Allylmustárolaj | 350 |
Xanthogensavak sói | 351 |
Chlorszénsavesterek | 352 |
Carbaminsavasterek, urethanok | 352 |
Carbamid | 354 |
Biuret | 357 |
Cyanursav, isocyanursav | 357 |
Thiocarbamid | 358 |
Guadidin | 359 |
Dicyandiamid | 361 |
Dicyandiamidin | 361 |
Cyclusos vegyületek | |
Isocyclusos vegyületek | |
Benzolszármazékok, aromás vegyületek | |
Egymagvú aromás szénhydrogének, halogénvegyületek és sulfosavak | |
Az aromás elnevezés | 365 |
A benzol szerkezete | 365 |
Az isomerek 2, ill. 3 helyettesítés esetében | 366 |
A helyettesíthető helyek egyenlőségének bizonyítékai | 367 |
Aromás vegyületek keletkezése alifásokból | 372 |
Aromás vegyületek átalakítása alifásokká | 372 |
Az aromás szénhydrogenek nyersanyagai | 373 |
Könnyű olaj | 374 |
Carbololaj | 374 |
Anthracenolaj | 374 |
Aromás szénhydrogenek | 375 |
A benzol synthesise | 375 |
A benzol homológjainak előállítására szolgáló módszerek | 376 |
A benzol és homológjainak tulajdonságai | 378 |
Benzol | 382 |
Toluol | 383 |
Xylolok | 384 |
Cymol | 385 |
Olefinbenzolok | 385 |
Styrol | 386 |
Allylbenzol | 387 |
Phenylacetylen | 387 |
Aromás halogénvegyületek | 388 |
A halogénvegyületek előállítása | 388 |
Helyettesítés-szabályok | 389 |
Chlorbenzol | 392 |
Jódbenzol | 392 |
A toluol chlorozásának termékei | 393 |
o-Chlortoluol | 393 |
Benzylchlorid | 394 |
Benzalchlorid | 394 |
Benzotrichlorid | 394 |
Sulfosavak | 394 |
Aromás nitrovegyületek | |
Előállításuk | 397 |
Sokféle átalakulásuk | 397 |
Nitrobenzol | 399 |
m-Dinitrobenzol | 400 |
1,3,5-Trinitrobenzol | 402 |
Chlornitrobenzolok | 402 |
Nitrotoluolok | 405 |
Xylolmoschus | 408 |
Ambrettemoschus | 409 |
Aromás nitrovegyületek | 409 |
Aromás ß-hydroxylaminok | 410 |
Aromás aminok | |
Különféle rendűségű aminok | 411 |
Előállításmódjuk | 413 |
Viselkedésük salétromsavval szemben | 413 |
I.-rendű aminok tulajdonságai | 414 |
II.-rendű aminokra jellemző reakciók | 415 |
III.-rendű aminok viselkedése | 416 |
Anilin | 416 |
Nitroanilinek | 418 |
Sulfanilsav | 421 |
Metanilsav | 422 |
Monomethyl és dimethylanilin | 423 |
Diphenylamin | 424 |
Phenylendiaminok | 427 |
Benzidin | 428 |
Toluidinek | 429 |
Xylidinek | 431 |
Diazovegyületek | 431 |
Készítésmódjuk | 431 |
Raktározható és szállítható diazoniumvegyületek | 433 |
Diazoniumsók átalakulásai | 434 |
Reakciók, melynél kiküszöbölődik a nitrogen a diazoniumvegyületből | 434 |
Reakciók, melyeknek folyamán a nitrogen a vegyületben marad | 436 |
Diazonimsók átalakulásai, ahol a nitrogen maguk reagálnak | 438 |
Diazotátok | 439 |
Azoxyvegyületek | 440 |
Azovegyületek | 441 |
Hydrazovegyületek | 442 |
Aromás arsenvegyületek | 443 |
Arsenbenzolok | 443 |
Előállításmódjuk | 448 |
Tulajdonságaik | 449 |
Phenol | 451 |
Phenolaetherek | 453 |
Nitrosophenol | 454 |
Nitrophenolok | 455 |
Aminophenolok | 455 |
Phensolsulfosavak | 460 |
Cresolok | 461 |
Thymol | 462 |
Carvacrol | 463 |
Chavicol | 463 |
Estragol | 464 |
Anethol | 464 |
Pyrocatechin | 464 |
Guajacol | 465 |
Veratrol | 467 |
Eugenol | 467 |
Isoeugenol | 467 |
Safrol | 468 |
Isosafrol | 468 |
Resorcin | 468 |
Orcin | 469 |
Hydrochinon | 469 |
Pyrogallol | 470 |
Phloroglucin | 471 |
Oxyhydrochinon | 471 |
Apiol | 472 |
Aromás alkoholok, aldehydek és ketonok | |
Aromás alkoholok | 473 |
Benzylalkohol | 473 |
ß-Phenyl-aetchlalkohol | 474 |
Fahéjalkohol | 275 |
Aromás aldehydek | 475 |
Előállításmódjuk | 475 |
Különleges tulajdonságaik | 476 |
Benzaldehyd | 278 |
Nitrobezaldehydek | 481 |
Aminobenzaldehydek | 481 |
Phenylacetaldehyd | 482 |
Cuminaldehyd | 482 |
Fahéjaldehyd | 483 |
Oxybenzaldehydek | 483 |
Anisaldehyd | 485 |
Vanillin | 485 |
Piperonal | 488 |
Aromás ketonok | 489 |
Acetophenon | 491 |
Benzylidenaceton | 491 |
Dibenzalaceton | 492 |
Oxyacetophenonok | 493 |
Chinonok | 494 |
Aromás nitrilek és savak | |
Aromás nitrilek | 496 |
Előállításmódjaik | 496 |
Tulajdonságaik | 496 |
Benzonitril | 497 |
Aromás carbonsavak | 498 |
Előállításukhoz vezető módszerek | 499 |
Tulajdonságaik | 505 |
Benzoesav | 505 |
Benzoylchlorid | 506 |
Benzoylsuperoxyd | 507 |
Benzopersav | 507 |
Nitrobenzoesavak | 507 |
Anthranilsav | 509 |
p-Aminobenzoesav | 510 |
Saccharin | 511 |
Phenylecetsav | 513 |
Fahéjsav | 514 |
Phenylpropiolsav | 516 |
Phtalsav és phatalsavangydrid | 516 |
Isophtalsav | 517 |
Trimesinsav | 518 |
Mellithsav | 519 |
Aromás oxysavak | 519 |
Phenol carbonsavak | 519 |
Salicylsav | 520 |
Acetylsalicylsav | 522 |
Salol | 522 |
Thiosalicylsav | 524 |
p-Oxybenzeesav | 524 |
Anissav | 524 |
o-Oxyfahéjsav, o-cumarsav | 525 |
Cumarin | 525 |
Cresotinsavak | 526 |
Protocaechusav | 526 |
Vanillinsav | 527 |
Kávésav | 527 |
Gallussav | 528 |
Ellagsav | 529 |
Tannin, csersav | 530 |
Digallussav | 530 |
Depsidek | 530 |
Oldalláncban hydroxylt viselő aromás savak | 532 |
Mandulasav | 532 |
Oldalláncban aminocsoportot veselő aromás savak | 533 |
Phenylalanin | 533 |
Tyrosin | 534 |
Lignin, faanyag | 536 |
Többmagvú aromás vegyületek és condensalt benzolok | |
Több magvú aromás vegyületek | |
Diphenyl és származékai | 538 |
Benzidin | 538 |
Diphenylmethan | 539 |
Triphenylmethan | 540 |
Dibenzyl | 540 |
Stilben | 541 |
Tolan | 542 |
Condensalt magvú aromás vegyületek | 542 |
Inden | 542 |
Naphtalin és származékai | |
A naphtalin szerkezete és a helyettesítések jelölése | 544 |
Előállítás | 546 |
Naphtalin és származékainak keletkezése | 546 |
A naphtalin származékai | 547 |
Anthracen, phenanthren stb. és származékai | |
Anthracen | 564 |
Anthrachinon | 566 |
Aminoanthrachinonok | 566 |
Phenanthren | 568 |
Fluoren | 570 |
Acenaphten | 571 |
Chrysen | 573 |
Pyren | 574 |
Triphelylen | 574 |
Perylen | 575 |
Pentacen | 576 |
Picen | 576 |
Benzpyren | 576 |
Alicyclusos vegyületek | |
Cyclusos polymethylenszármazékok | |
Cyclopropan és származékai | 577 |
Cyclobutan és származékai | 579 |
Cyclopentan és származékai | 583 |
Hydroaromás vegyületek | 585 |
Cyclohexan és származékai | 585 |
Cyclohexan | 585 |
Cyclohexen | 587 |
Cyclohexadien | 587 |
Cyclohexanol | 588 |
Cyclohexandiolok | 588 |
Quercit | 589 |
Inosit | 589 |
Cyclohexanon | 590 |
Cyclohexandion | 590 |
Dimethly-dihydroresorcin | 591 |
Iron | 592 |
Jononok | 592 |
Cyclohexylamin | 594 |
Hexahydrobenzoesav | 594 |
Chinasav | 595 |
Hydrált naphtalinok | 595 |
Terpenek | |
Egymagvú terpenek | 598 |
Menthanok | 598 |
Menthenek | 599 |
Menthandienek | 601 |
Sylvestren | 602 |
Menthhol | 602 |
Carvomenthol | 604 |
Carvon | 608 |
Pulegon | 609 |
Bicyclusos terpenek | 610 |
Caran és származékai | 611 |
A pinancsoport vegyületei | 613 |
A thujancsoport tagjai | 616 |
A camphancsoport vegyületei | 620 |
Sesquiterpenek | 627 |
Monocyclusos sesquiterpenek | 627 |
Bicyclusos sesquiterpenek | 629 |
Tricyclusos sesquiterpenek | 630 |
Diterpenek | 632 |
Kaucsuk | 633 |
Sterinek és epesavak | 634 |
Cholesterin | 634 |
Ergosterin | 635 |
Epesavak | 636 |
Hormonok | 637 |
Sexuális (nemi) hormonok | 638 |
A mellékvese hormonjai | 640 |
Cycloheptan és még több szénatomból felépített cyclusok | 641 |
Heterocyclusos vegyületek | |
Öttagú cyclusos rendszerek egy heteroatommal | 644 |
Furancsoport | 644 |
Thiophenek | 653 |
Pyrrolszármazékok | 654 |
Két heteroatomot tartalmazó öttagú cyclusok | 666 |
Oxazolszármazékok | 666 |
Thiazolszármazékok | 668 |
Imidazolszármazékok | 668 |
Pyrazolszármazékok | 671 |
Három heteroatomot viselő öttagú cyclusok | 676 |
Triazolszármazékok | 676 |
Négy heteroatomot viselő öttagú cyclusok | 679 |
Tetrazolok | 679 |
Hattagú heterocyclusos vegyületek | 680 |
Pyranszármazékok | 680 |
Pyridinszármazékok | 683 |
Chinolinszármazékok | 687 |
Isochinolinszármazékok | 693 |
Két heteroatomot viselő hattagú cyclusok | 695 |
Dioxan | 695 |
Pyridazin | 695 |
Pyrimidnek | 696 |
Purinszármazékok | 704 |
Pyrazin és piperazinszármazékok | 717 |
Triazinok | 719 |
Nucleinsavak | 719 |
Nucleozidok | 719 |
Nucleotidok | 721 |
Polynucleotidok | 723 |
Különféle fontosabb vegyületcsoportok | |
Mesterséges és természetes festékek | |
Általános tudnivalók a festékekről | 727 |
Azo-festékek | |
Diazoniumsók kapcsolódása penollal és naphtollal | 729 |
Diazoniumsók kapcsolódása aminokkal | 731 |
Azo-festékek reductioja | 734 |
Gyapjú és selyem festésére alkalmas azo-festékek | 735 |
Benzol sorozatbeli monoazo-festékek | 735 |
Benzol -azo-naphtalin festékek | 736 |
Naphtalin-azo-naphtalin festékek | 736 |
Pyrazolon festékek | 736 |
Disazo-festékek | 738 |
Közvetlen gyapotfestésre alkalmas azo-festékek | 740 |
Dis és polyazo-festékek | 741 |
Benzidin festékek | 744 |
Stilben festékek | 746 |
Thiazol festékek | 747 |
Cyanurchlorid festékek | 748 |
Azo-festékek, melyek szálon keletkeznek | 748 |
Naphtol-AS-festékek | 748 |
Lakk és pigment festékek | 749 |
Azin festékek | 749 |
Indaminok | 751 |
Safraninok | 753 |
Indulinok | 754 |
Oxazinok | 756 |
Thiazinok | 758 |
Kénfestékek | 759 |
Anilinfekete | 763 |
Tri- és diphenylmethan festékek | 764 |
Fuchsin és belőle előállítható festékek | 770 |
Nitrogen-mentes triphenylmethan festékek | 775 |
Diphenylmethan festékek | 777 |
Auramin | 778 |
Phtaleinfestékek | 779 |
Indigó és rokonai | 781 |
Indigó | 781 |
Indigoid festékek | 789 |
Thiondigóvörös | 790 |
Indanthren festékek | 792 |
Alizarin és egyéb anthrachinon festékek | 796 |
Alizarin | 796 |
Haemoglobin | 804 |
Chlorophyll | 808 |
Carotinoid festékek | 812 |
Szénhydrátok és glükozidok | |
A szénhydrátok beosztása | 818 |
A d-gkükóz, d-mannóz és d-fruktóz szerkezete | 819 |
A cukrok phenylhydrazonjai és osazonjai | 822 |
A cukrok lebontása és felépítése | 826 |
A d-glükóz és rokonainak synthesise | 829 |
A cukrok pyranóz és furanóz szerkezete | 836 |
A cukrok analitikai kimutatása és meghatározása | 840 |
Monosaccharidok | 841 |
Pentózok | 841 |
Methylpentózok | 847 |
Hexózok | 850 |
Hexuronsavak | 857 |
Ketohexózok | 857 |
Oligosaccharidok | 859 |
Disaccharidok | 859 |
Pentóz és methylpentóz tartalmú disaccharidok | 864 |
Hexózokból felépített disaccharidok | 867 |
Nem redukáló disaccharidok | 867 |
Redukáló disaccharidok | 868 |
Trisaccharidok | 874 |
Polysaccharidok | 875 |
Cellulóz | 875 |
Keményítő és glykogen | 878 |
Inulin | 880 |
Xülan és mannanok | 880 |
Komlex polysaccharidok | 881 |
Chitin | 882 |
Természetes és synthetikus glükozidok | 884 |
Természetes glükozidok felismerése a biokémiai módszerrel | 884 |
Glükozidok synthesise | 885 |
Phenolglükozidok | 889 |
Anthocyanok | 897 |
Flavon, flavonon és isoflavonglükozidok | 901 |
Anthrachinonglükozidok | 907 |
Emodinglükozidok | 908 |
Cyanglükozidok | 909 |
Digitalisglükozidok | 909 |
Saponinok | 911 |
Alkaloidok | |
Az alkaoidok általános tulajdonságai | 912 |
Phenylaethylaminszármazékok | 914 |
Ephedrin | 914 |
Tyramin | 914 |
Hordenin | 914 |
Mescalin | 915 |
Benzylaminok | 915 |
Capsaicin | 915 |
Pyrrol, ill. pyrrolidintartalmú bázisok | 915 |
Nicotin | 916 |
Pyridin és piperidinszármazékok | 918 |
Atropin | 920 |
Cocain | 926 |
Pseudopelletierin | 927 |
Chinolin alkaloidok | 928 |
Chinin és cinchonin | 928 |
Isochinolin alkaloidok | 936 |
Papaverin | 936 |
Laudanosin | 938 |
Narcotin | 938 |
Narcein | 940 |
Berberin | 940 |
Phenanthren alkaloidok | 941 |
Morphin | 941 |
Thebain | 943 |
Colchicin | 943 |
Indolcsoportot tartalmazó és egyéb alkaloidok | 944 |
Yohimbin | 945 |
Eserin | 945 |
Strychnin és brucin | 946 |
Pilocarpin | 946 |
Anyarozsalkaloidok | 947 |
Vitaminok | |
A-Vitamin | 948 |
B1-Vitamin | 951 |
B2-Vitamin | 954 |
B6-Vitamin | 955 |
C-Vitamin | 957 |
D2-Vitamin | 959 |
D3-Vitamin | 960 |
E-Vitamin | 960 |
K-Vitamin | 961 |
Pantothensav | 961 |
PP-Vitamin | 962 |
Biotin | 962 |
Különféle csoportba tartozó különleges hatású vegyületek | |
Auxinok | 963 |
Andrenalin | 963 |
Thyroxin | 964 |
Insulin | 965 |
Ricin | 965 |
Penicillinek | 965 |
Streptomycin | 965 |
Chloromycetin | 967 |
Tárgymutató | 969 |