1.061.441

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szép szőlőből finom bort!

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 145 oldal
Sorozatcím: Kertészek és Kertbarátok Könyvtára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-356-346-1
Megjegyzés: 3. bővített kiadás. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tisztelt Olvasó!
A szőlőnövény igen közel áll a magyar ember szívéhez. Ha jót akarunk valakinek, akkor bort, búzát és békességet kívánunk neki. Ha egyszer statisztikát készítenének arról, hogy a... Tovább

Előszó

Tisztelt Olvasó!
A szőlőnövény igen közel áll a magyar ember szívéhez. Ha jót akarunk valakinek, akkor bort, búzát és békességet kívánunk neki. Ha egyszer statisztikát készítenének arról, hogy a kertekben, a lakóházak körül melyik a leggyakrabban ültetett növény, akkor ebből a nemes versengésből minden bizonnyal a szőlő kerülne ki győztesen.
A szőlőt nemcsak azért kedvelik a Duna és a Tisza táján, mert az emberek szeretik a jó bort - ezt a nemes italt -, hanem azért is, mert a szőlő a leginkább háziasított kultúrnövény: nem terem, de nem is él meg a gazdája rendszeres gondoskodása nélkül és nagyon meghálálja a hozzáértő, szerető törődést. A szőlőtőkének - akárcsak a gyermeknek - folyamatos ápolásra, nevelésre van szüksége, de a szőlősgazda élete se teljes akkor, ha legalább hetente nem látja a szőlőskertjét, nem élvezheti a borospince sajátos légkörét.
Ezért nagyon hasznos az olyan könnyen érthetően megírt, gyakorlatias összefoglaló könyv a szőlő- és bortermelésről, amilyet most Ön, kedves Olvasó a kezébe vett és amelyet - remélhetőleg - érdeklődéssel fog elolvasni. Hogy e könyvecskében a legfontosabb tudnivalókat közérthetően és szakszerűen találja, az abból következik, hogy a mű szerzője az évek során sok száz előadást tartott szőlősgazdáknak, bortermesztőknek, akik kifogyhatatlanok voltak kérdéseik feltevésében. E kérdések és a kérdésekre adott válaszok alkotják az itt leírtak keretét, a könyvnek a vázát.
A művet és annak tartalmát az amatőr és a profi szőlőtermelők figyelmébe ajánlom. Forgassák lapjait olyan szeretettel, amilyennel a szerző, Dr. Szent-Miklóssy Ferenc papírra vetette gondolatait és tapasztalatait. Vissza

Tartalom

Előszó 5
A sikeres termesztés alapja: a talajvizsgálat, a szakszerű ültetés 6
Takarékosan és gazdaságosan 6
Csak talajvizsgálat után 6
Az ültetés fogásai 8
Nélkülözhetetlen a trágya érlelése 12
Készítsünk minél több komposztot! 14
Komposzt - gyorsabban 15
Trágyázás a szőlőben 16
Trágyázás gégecsővel 19
Védekezzünk a klorózis ellen! 20
Különleges kondicionáló és termésnövelő készítmény 22
Válasszunk körültekintően 23
Minőségi fehérborszőlő-fajták 23
Fehér tömegborszőlő-fajták 25
Vörösborszőlő-fajták 26
Festőborszőlő-fajták 27
Csemegeszőlő-fajták 27
Betegségeknek ellenálló fajták 28
Új szőlőfajták 30
Művelésmódok 35
A metszés fogásai 40
Metszés előtt: rügyvizsgálat 40
A kordon-, a lugas-, és a fej művelésű szőlők metszése 41
Metszés után harmatgyökerezés 44
A támberendezés 45
Aranyat érő zöldmunkák 49
Hajtásválogatás 49
A termőhajtás bekurtítása 51
Csonkázás 52
Hónaljazás 54
Kötözés, hajtásrögzítés 54
Levelezés, levélritkítás 56
Ápoljuk a fiatal szőlőket! 56
Öntözzük a szőlőt! 59
Hasznos a talajtakarás 62
Szaporítás házilag 63
Vesszőszedés szőlőszaporításhoz 63
Új fajták gyökereztetéssel 65
Szőlőpótlás bujtással, döntéssel 66
Új fajták oltással 69
Új fajták szemzéssel 71
Az oltás és a szemzés ápolása 73
A növényvédelem aranyszabályai 76
Mire ügyeljünk? 76
A szőlő védelme 80
A szőlő vegyszeres gyomirtása 86
A régi ellenség, a fagy 90
A szőlőtárolás tudnivalói 91
A csemegeszőlőt éretten szüreteljük! 91
Tárolási módszerek 92
Hőmérséklet és páratartalom 94
Szüret előtti és utáni tennivalók 96
Az előkészületek 96
Erjesztés és tárolás 99
A fajélesztő 101
Fehér- és vörösborkészítés 103
Csak próbaszüret után 103
Amikor nem erjed a must 109
Az első borfejtés 111
Bortisztítás egyszerűen 113
Vörösborhoz tojásfehérje 116
Szűrve még tetszetősebb 117
Bortárolás szén-dioxiddal 119
Jobb bor - savtompítással 120
Borpalackozás 122
Borászati gépek saját célra és vállalkozóknak 123
Gyógyítható borbetegségek 127
Ecetesedés 127
Egéríz 127
Záptojásszag 127
Nyúlósodás 128
Keseredés 128
Pimpósodás 128
Borhibák 129
Seprőíz 129
Penészíz, dohosság 129
Kénes íz 130
Kocsányíz 130
Darab-, levegőíz 130
Faíz 131
Füst-, talaj-, vegyszer-, olajíz 131
Poshadt íz 131
Fémíz 131
Rezes törés 131
Feketetörés 132
Gyenge szaghiba 133
Színtelenítés 133
Ürmösborok (vermutok) és egyéb különlegességek 134
Borászoknak ajánljuk 137
A borospalack szakszerű felbontása 137
Fektetve tároljuk 138
Árutermelők figyelmébe 139
Amit a borok minősítéséről tudni kell 139

Dr. Szent-Miklóssy Ferenc

Dr. Szent-Miklóssy Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szent-Miklóssy Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem