1.062.571

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szénhidrogén alapú fehérjék

Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: NIM Műszaki Dokumentációs és Fordító Iroda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 81 oldal
Sorozatcím: Vegyipari technológiák gazdasági szakemberek számára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: A Vegyipari Gazdasági Tájékoztató különszáma. Megjelent 500 példányban. Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"1. A FEHÉRJEELLÁTÁSRÓL ÁLTALÁBAN (SZOCIOLÓGIAI ÉS TÁPLÁLKOZÁSÜGYI HÁTTÉR)
1.1 Világhelyzet
A föld lakossága 1970-ben kb. 3,5 milliárd fő volt, és az évszázad végéig... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"1. A FEHÉRJEELLÁTÁSRÓL ÁLTALÁBAN (SZOCIOLÓGIAI ÉS TÁPLÁLKOZÁSÜGYI HÁTTÉR)
1.1 Világhelyzet
A föld lakossága 1970-ben kb. 3,5 milliárd fő volt, és az évszázad végéig megközelíti a 7 milliárd főt (1,2). Az emberiség szaporodása tehát várhatóan évi 2%, egyes országokban azonban évi 3-3,5% lesz. Ilyen sebesség mellett nehézségekbe ütközik a táplálkozás megfelelő színvonalának biztosítása. Valójában az emberiség a földön rendelkezésre álló táplálkozásra alkalmas szerves anyag igen kis részét használja fel ésszerűen. Egy részével, pl. a tengeri élőlényekkel rablógazdálkodás folyik, más részüket a táplálék előállításába semmiféle formában nem vonják be. Elméletileg a jelenleg rendelkezésre álló anyagok megfelelő kihasználása nemcsak az évszázad végére várható 7 milliárd ember, hanem ennél sokkal nagyobb népesség ellátására is elegendő volna a technika mai állása mellett. A valóságban ezzel szemben már ma az emberiség több mint fele éhezik, és számos igen nagy országban az éhhalál a nagy százalékot képviselő halálokok között szerepel. Még nagyobb a szó azoknak az embereknek, akik az állandó alultápláltság következtében idő előtt halnak meg, akikre tehát azt mondhatjuk, hogy lassú éhhalálnak vannak kitéve. Ilyen körülmények között él Ázsiában, Afrikában és kisebb részben Latin-Amerikában több, mint másfél milliárd ember. Különösen jellemző ez az állapot az un. fejlődő országokra, pl. Kínára, Indiára, Egyiptomra.
Az ellentmondásos helyzet egyik fontos oka, hogy éppen ezekben az államokban a technikai civilizáció foka alacsony. Az "éhező" országokban a megművelhető föld parlagon maradó része jóval nagyobb, mint a "jóllakott" országokban. Jellegzetes tünet, hogy az éhező országokban a mezőgazdasági termelés módszerei többezer évvel ezelőtti technikai színvonalnak felelnek meg. Ma, a kombájnok és űrhajózás korában majdnem 1,5 milliárd ember által lakott területen emberi erővel vont faekével szántanak és többszáz millió ember által lakott területen a szántás műveletet nem is ismerik még. Vissza

Tartalom

1. A FEHÉRJEELLÁTÁSRÓL ÁLTALÁBAN
(SZOCIOLÓGIAI ÉS TÁPLÁLKOZÁSÜGYI HÁTTÉR) 5
1.1 Világhelyzet 5
1.2 Hazai helyzet 8
2. A FEHÉRJETERMELÉS NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI 12
3. SZÉNHIDROGÉNEK MIKROBIOLÓGIAI FELDOLGOZÁSÁNAK NYERSANYAGBÁZISA 14
3.1 Földgáz 14
3.2 Folyékony n-paraffinok 15
3.2.1 n-Paraffinok előállítása karbamidos extraktiv kristályosítással 15
3.2.2 n-Paraffinok előállítása molekulaszitás eljárással 20
3.2.2.1 Az "IsoSiv" (Union Carbide) eljárás 21
3.2.2.2 A Molex (UOP-Universal Oil Products Go.) eljárás 24
3.2.2.3 A British Petroleum Co. eljárása 25
3.2.3 A karbamidos és molekulaszitás eljárások értékelése 27
3.3 Szilárd paraffinok és rokon paraffinos termékek 28
3.4 A szénhidrogénforrások által adott lehetőségek értékelése 29
4. A KŐOLAJSZÉNHIDROGÉNEK MIKROBIOLÓGIAI FELDOLGOZÁSÁNAK ALAPELVEI 30
4.1 A mikrobiológiai oxidáció mechanizmusa 30
4.2 Egyes külső tényezők hatása 32
4.3 A mikroorganizmusok kiválasztása 34
4.4 Technológiai alapelvek és hasznosíthatóság 36
5. KŐOLAJSZÉNHIDROGÉNEKBŐL KIINDULÓ
MIKROBIOLÓGIAI TECHNOLÓGIÁK TAKARMÁNYÉLESZTŐ ELŐÁLLÍTÁSÁRA 38
5.1 Kóolajlepárlási termékekből kiinduló eljárások 38
5.1.1 BP Lavéra-i eljárása 38
5.1.2 Szovjet eljárás 41
5.1.3 Kanegafuchi eljárás 43
5.2 Folyékony n-paraffinból kiinduló eljárások 44
5.2.1 BP eljárás 44
5.2.2 IFP eljárás 48
5.2.3 Szovjet eljárás 50
5.3 Szilárd paraffin élesztősítése 53
6. EGYEDI AMINOSAVAK ELŐÁLLÍTÁSA N-PARAFFINBÓL 54
7. A METÁN MIKROBIOLÓGIAI FELDOLGOZÁSA 55
7.1 Metánoxidőló mikroorganizmusok 56
7.1.1 Termelékenység 57
7.2 Az anyagátadás szerepe a metánfermentációban 58
7.3 A metán mikrobiológiai feldolgozásának műveleti kérdései 59
7.3.1 Szakaszos és folytonos üzemű fermentáció 59
7.3.1 A termék elválasztása és feldolgozása 60
7.4 A metán mikrobiológiai feldolgozásának technológiája 61
7.4.1 Standard Oil Co. eljárás 61
7.4.2 Shell eljárás 62
7.4.3 ICI eljárás 62
8. A FERMENTOROK ÉS SEGÉDBERENDEZÉSEK 64
9. A KŐOLAJ EREDETŰ PROTEINEK HASZNOSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI 70
9.1 Takarmányélesztő 70
9.2 Emberi fogyasztásra alkalmas fehérjék 71
9.3 A szénhidrogénekből nyert fehérjetakarmány felhasználásának
emberi-állategészségügyi vonatkozásai 73
FÜGGELÉK 76
IRODALOM 78
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem