1.062.439

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Paleolit táplálkozás és korunk betegségei

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Jaffa Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 319 oldal
Sorozatcím: Nők Lapja Psziché
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-9971-63-9
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A hosszú élet titka táplálkozási szokásainkban keresendő! De vajon miért gondoljuk, hogy a tej és a tejtermékek nélkülözhetetlenül fontos részei étrendünknek? Tudjuk-e pontosan, milyen hatással vannak a gabonafélék az emberi szervezetre? Vajon tényleg a koleszterin, vagy inkább a szénhidrát tehető felelősség a mind gyakoribb szívbetegségekért? Új könyvében a szerző rámutat, az úgynevezett civilizációs betegségek - a ráktól kezdve a diabéteszen át az autoimmun betegségekig - szinte egytől egyig összefüggnek a nyugati életmód utóbbi pár száz évben kialakult táplálkozási szokásaival.
Szendi Gábor kérdései és tudományos bizonyítékokkal alátámasztott válaszai évszázados elméleteket ingatnak meg mindennapi élelmeinkkel kapcsolatban, miközben evolúciós kutatások alapján igazolja, hogy az ember optimális táplálkozási módja a paleolit, azaz kőkori étrend, amely csak növényi eredetű szénhidrátokat, azaz zöldségeket és gyümölcsöket, valamint állati eredetű fehérjét és zsírokat tartalmazott.... Tovább

Fülszöveg

A hosszú élet titka táplálkozási szokásainkban keresendő! De vajon miért gondoljuk, hogy a tej és a tejtermékek nélkülözhetetlenül fontos részei étrendünknek? Tudjuk-e pontosan, milyen hatással vannak a gabonafélék az emberi szervezetre? Vajon tényleg a koleszterin, vagy inkább a szénhidrát tehető felelősség a mind gyakoribb szívbetegségekért? Új könyvében a szerző rámutat, az úgynevezett civilizációs betegségek - a ráktól kezdve a diabéteszen át az autoimmun betegségekig - szinte egytől egyig összefüggnek a nyugati életmód utóbbi pár száz évben kialakult táplálkozási szokásaival.
Szendi Gábor kérdései és tudományos bizonyítékokkal alátámasztott válaszai évszázados elméleteket ingatnak meg mindennapi élelmeinkkel kapcsolatban, miközben evolúciós kutatások alapján igazolja, hogy az ember optimális táplálkozási módja a paleolit, azaz kőkori étrend, amely csak növényi eredetű szénhidrátokat, azaz zöldségeket és gyümölcsöket, valamint állati eredetű fehérjét és zsírokat tartalmazott.
A szerző alapos vizsgálat alá veszi legáltalánosabb ételeinket: a tejet, a gabonaféléket, a burgonyát, valamint egyik legféltettebb kincsünket, a kenyeret. Részletesen elemzi a sófogyasztás és a D-vitamin-hiány kérdéseit, miközben kitér olyan fontos problémákra is, mint a csontritkulás,a mellrák, a különböző neurológiai betegségek vagy épp a depresszió lehetséges okaira és táplálkozással való kapcsolatára.
Hatalmas tudományos anyagot feldolgozó új kötetében Szendi a napjainkban kibontakozó modern dietetika hazánkban eddig ismeretlen irányzatait foglalja össze a tőle megszokott élvezetes előadásban. Vissza

Tartalom

Bevezető megjegyzések9
A nyugati civilizáció betegségei evolúciós nézőpontból14
Táplálkozási betegségek22
2-es típusú cukorbetegség: mesterségesen fenntartott anyagcserezavar?24
A cukorbetegség-járvány okai24
Ahol a dolgok rossz irányt vettek24
Ami még a tüzes víznél is rosszabb28
A testsúly és a cukorbetegség kockázata30
Az elhízás és cukorbetegség-járvány oka a közegészségügyi étrendi ajánlás32
Megtévesztő cukorbetegség-definíció35
Azok a kis piszok gének39
A 2-es típusú cukorbetegség rejtett kockázati tényezői42
Hogyan függ össze az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség?45
Mit tegyünk a 2-es típusú cukorbetegség esetén?48
A 2TC és a D-vitamin49
"Az arzén kis mennyiségben csökkenti a halálozást"52
Palmitolsav: új remény?53
Diabétesz és fruktóz55
Diabétesz és táplálkozás55
A kávé61
Fehérjekorlátozás vesebeteg cukorbetegeknek?62
Mozgás és diabétesz62
Rák: szélmalomharc a karcinogénekkel?65
Valóban a "karcinogén" anyagok felelősek a rákért?65
A hógolyóeffektus67
Rák a természeti népeknél és a 20. században69
Elhízás és rák71
Minden az üzemanyag-ellátáson múlik73
Az inzulin74
Az inzulinszerű növekedési faktor77
Gyulladásfaktorok78
Leptin80
Metabolikus szindróma80
A D-vitamin és a rák82
A melanoma két mechanizmusa85
A D-vitamin-ajánlás rejtélyei86
D-vitamin és megelőzés87
Rák és gének?91
Omega-3 és rák93
Spontán gyógyulások95
A makrobiotika97
A glutén és a rák101
A hús, a zsír és a rák105
A gyümölcs, a zöldség és a rák107
A rák megelőzése a táplálkozás módosításával109
A rákos beteg táplálkozása111
A rákos beteg étrendje112
És a hetedik napon az ember megteremté a refluxot117
A Helicobacter pylori a barátunk?!117
Mi ellen véd(ett) a HP?123
A reflux oka és megszüntetése126
PCOSZ: az evolúció győztese a jelen vesztese?139
Mi az a PCOSZ?139
A PCOSZ felismerése140
Kiket és milyen arányban érint a betegség?141
Mi a mechanizmus?141
Betegség vagy alkalmazkodás?142
Inzulinrezisztencia és evolúció143
A kétféle elhízás és a PCOSZ145
Az emberi reprodukció szezonalitása146
A PCOSZ evolúciós elméletei149
Össze nem illés és PCOSZ151
Miért segít a paleolit táplálkozás?152
A környezet betegsége162
Allergiák: a fürdővízzel együtt kiöntött gyerek164
Az allergia története164
Tisztítani vagy nem tisztítani, ez itt a kérdés165
Táplálkozás és atópia169
Bélflóra, elhízás, atópia178
Pár gondolat az ekcémáról179
Étrend és asztma181
A megtévesztett immunrendszer189
1-es típusú cukorbetegség: az autoimmunitás állatorvosi lova191
Az 1-es típusú cukorbetegség és a D-vitamin193
Az anya szerepe a gyermek cukorbetegségének kialakulásában195
Az 1-es típusú cukorbetegséget provokáló tápanyagok196
A gluténhipotézis198
A szivárgóbél-szindróma199
Az 1-es típusú cukorbetegség megelőzése200
Mit lehet tenni a már kialakult 1-es típusú cukorbetegség esetén?201
A paleolit lowcarb változata és az 1TC204
Pajzsmirigybetegség: lassú víz partot mos214
Az alulműködő pajzsmirigy: Hashimoto-betegség214
A Graves-betegség216
Az autoimmun pajzsmirigybetegség és a glutén218
D-vitamin és AP221
Megelőzés és kezelés221
Szklerózis multiplex: egy testben az ellenséggel226
Az SM civilizációs betegség?226
D-vitamin és SM228
A táplálkozás szerep az SM-ben233
Szivárgó bél és SM235
Élelmi anyagokra adott autoimmun válasz és SM238
Paleolit táplálkozás és SM235
Élelmi anyagokra adott autoimmun válasz és SM238
Paleolit táplálkozás és SM243
Reumatoid artritisz: Köszönjük néked, Kolumbusz!249
Újkori vagy régi betegség az RA?249
Az RA kapcsolata a táplálkozással250
Dohányzás253
D-vitamin254
Omega-3254
Az RA és a paleo255
Az elme betegsége261
Skizofrénia: a fordítva megült ló esete263
A skizofrénia diagnózisáról264
Különös eredmények a skizofrénia kapcsán266
A civilizáció hatása268
Skizofrénia és glutén270
Új utak a skizofrénia kezelésében?271
Hamis próféták273
Vércsoportdiéta: a pszeudotudomány újabb hajtása275
A vércsoportdiéta születése275
A lektinekről275
D'Adamo a vércsoportok keletkezéséről és elterjedéséről276
Betegségek és vércsoportok278
Étrendi ajánlások279
PH-csoda: a kilúgozott értelem281
Tényleg olyan veszélyesek a fehérjék?282
A mikrozimateória283
Sav-bázis és rák284
A tisztítókúra285
Miért hat?286
Jegyzetek287

Szendi Gábor

Szendi Gábor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szendi Gábor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem