1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Paleolit szakácskönyv I-II. (dedikált példány)

Ételek a civilizációs betegségek ellen

Szerző
Fotózta
Budapest
Kiadó: Jaffa Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 642 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-9971-70-7
Megjegyzés: Szendi Gábor és Mezei Elmira szerzők által dedikált példány. Színes és fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Az I. kötet kiadási éve: 2010.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A modern kor embere elvesztette kapcsolatát a természettel, sőt saját magával is. Bár génjeinket tekintve kőkori emberek vagyunk, étrendünket legtöbb esetben mégsem ennek megfelelően alakítjuk ki. Szendi Gábor és mezei Elmira szakácskönyve megmutatja, hogyan térhetünk vissza ősi önmagunkhoz, hogy összhangban élhessünk testünk igényeivel - s közben a modern élet előnyeiről se kelljen lemondanunk.
A szerzőpáros alaptétele egyszerű: váljunk ismét azzá, amik vagyunk, együk magunkat egészségesre! Szakácskönyvük, amely Szendi Gábor paleolit táplálkozással kapcsolatos, nagy sikerű kötetei - a Paleolit táplálkozás, illetve a Boldogtalanság és evolúció - nyomán született, nem csupán egészséges ételek elkészítési módját osztja meg az olvasókkal, de az egészséges élethez is kalauzul szolgál: a közel 130 recept mellett ugyanis az ételek és összetevőik táplálkozástudományi hátterét is megismerhetjük, a elvesektől a különböző húsételeken át a desszertekig.
A szakácskönyv külön fejezetben... Tovább

Fülszöveg

A modern kor embere elvesztette kapcsolatát a természettel, sőt saját magával is. Bár génjeinket tekintve kőkori emberek vagyunk, étrendünket legtöbb esetben mégsem ennek megfelelően alakítjuk ki. Szendi Gábor és mezei Elmira szakácskönyve megmutatja, hogyan térhetünk vissza ősi önmagunkhoz, hogy összhangban élhessünk testünk igényeivel - s közben a modern élet előnyeiről se kelljen lemondanunk.
A szerzőpáros alaptétele egyszerű: váljunk ismét azzá, amik vagyunk, együk magunkat egészségesre! Szakácskönyvük, amely Szendi Gábor paleolit táplálkozással kapcsolatos, nagy sikerű kötetei - a Paleolit táplálkozás, illetve a Boldogtalanság és evolúció - nyomán született, nem csupán egészséges ételek elkészítési módját osztja meg az olvasókkal, de az egészséges élethez is kalauzul szolgál: a közel 130 recept mellett ugyanis az ételek és összetevőik táplálkozástudományi hátterét is megismerhetjük, a elvesektől a különböző húsételeken át a desszertekig.
A szakácskönyv külön fejezetben foglalkozik a csecsemők és gyerekek paleo elvek szerinti táplálásával, receptekkel segítve a szülőket a helyes étrend kialakításában!
A szerzőpáros új szakácskönyve ezúttal is bizonyítja az olvasóknak, hogy a paleolit étrend és a kulináris örömök jól megférnek egymással - miközben minden egyes ízletes paleo falattal közelebb jutunk egészségünk helyreállításához, vagy épp a gyógyuláshoz korunk jellegzetes betegségeiből! S mindezt a természet csodálatos rendje szerint... A recepteket összekötő elemzéseiben Szendi Gábor kitágítja a paleolit táplálkozás és a civilizációs betegségek összefüggéseit. Rámutat, hogy a mozgásszervi bajoktól kezdve az allergiás megbetegedéseken át egészen a hiperaktivitásig a legtöbb mindennapi baj szoros összefüggésben áll a táplálkozásunkkal.
Mezei Elmira több mint 140 új paleolit receptje pedig bizonyítja, hogy a paleolit táplálkozás nem jár lemondással: változatos, ízletes és rendkívül kreatív ételkölteményei bárkit meggyőznek arról, hogy a paleolit elveknek megfelelő ételekkel a hétköznapokon és az ünnepek alkalmával is könnyen megőrizhetjük egészségünket, miközben lenyűgözhetjük családunkat, barátainkat. Az új kötet különlegessége, hogy az egyes civilizációs betegségek kapcsán konkrét étrendi javaslatokat is megfogalmaz. Olyan receptgyűjteményt kap tehát kézhez az olvasó, amelyből bármikor biztonsággal válogathat! Vissza

Tartalom

I. kötet
Előszó 9
Bevezető a paleolit táplálkozástudományba 10
A nyugati és a paleolit táplálkozásról 11
A tünetekről 12
Az étrendekről 15
Gyakori kérdések 18
Paleo alapelvek 32
Bevezető a paleolit ízek világába 34
A sütőről 35
A főzésről 36
Az ízlésről 36
A paleo és nem teljesen paleo alapanyagokról 37
Paleo hatások és paleo tapasztalatok 40
Reggelik 47
Glutén 48
Tej és tejtermékek 52
Kávé 57
RECEPTEK REGGELIRE 62
Ebédek és vacsorák 82
Lektinek 84
Szója 88
Magvak 94
Levesek 98
ZÖLDSÉGES ÉTELEK 112
SALÁTÁK 130
Hús 144
Koleszterin 156
Zsír és olaj 159
HÚSÉTELEK 168
HALÉTELEK 190
Paleo csemegék 204
Édesítőszerek 206
SÜTEMÉNYEK ÉS DESSZERTEK 214
EHETŐ AJÁNDÉKOK 232
A paleo gyermek 242
A paleo gyermek egészsége 244
Paleo és kalcium 249
Paleo és sport 256
EGÉSZSÉGES ITALOK ÉS FALATOK APRÓSÁGOKNAK, REGGELTŐL ESTIG 260
Modern paleo 274
Genetikai alkalmazkodás a földművelés által bevezetett élelemanyagokhoz 274
Élettartam és táplálkozás 282
A modern gyűjtögető 286
Irodalomjegyzék és jegyzetek 294
II. kötet
BEVEZETŐ
Korunk népbetegségei 12
Betegségek keletkezése 12
Kettes típusú cukorbetegség 20
Az elhízás mint betegség 26
REGGELIK
Csak glutént ne! 35
A glutén 35
Afta 40
Pajzsmirigybetegség 42
Reggelireceptek 51
Luxusreggeli: cukkinilepény avokádókrémmel és füstölt lazaccal 51
Cukkinikrém 52
Avokádós paradicsomsalsa 52
Tapenade 52
Kesudiós sült sárgarépakrém 53
Húspástétom 53
Ghí alapú szedvicskrémek 54
Mediterrán lepénykenyér 55
Lila hagymás lepénykenyér 55
Rösti tükörtojással 57
Lenmag-tökmag keksz 57
Töltött tojás 59
Töltött tojáslepény 60
Sütőtökös-rozmaringos muffin 61
Sonkás-sajtos cukkinimuffin 62
Tojásmentes lepénykenyér 62
Pirított paleo „müzli" 63
Nyers gyümölcsszelet 64
Mazsolás alapmuffin paleo lisztkeverékkel 65
Narancsos, nagyon kakaós muffin 65
Banános-diós muffin 67
Ribizlis mákmuffin 67
Mákos blini fahéjas párolt almával 69
Banánturmix 69
LEVESEK
Fűszerkavalkád - a változatosság gyönyörködtet 70
Arák 70
Szklerózis multiplex 81
Skizofrénia 86
Levesreceptek
Vadraguleves 95
Gesztenyekrémleves 96
Kapros tökleves 96
Húsleves - avagy egy kétfogásos étkezés egy lábasban 97
Fácánleves gazdagon 99
Friss paradicsom-krémleves 100
Indiai karfiolkrémleves 101
Kókusztejes sárgarépakrémleves fűszeres kesudióval 103
Spenótleves csicsókával 104
Hideg szilvaleves 104
Spárgaleves 105
HÚSÉTELEK
Húst hússal? - Mással is
Ketogén étrend 106
Köszvény 109
Reumatoid artritisz és az ízületi gyulladás 113
Húsos receptek 121
Avokádós sült csirkecomb 121
Marhalábszár sárgarépás pörköltszószban 121
Boeuf bourguignon 122
Csípős marhacsíkok wokban 123
Zsályás csirkemájjal töltött csirkecomb 124
Csirke curry spenótszószban 125
Csirke curry fűszeres indiai lepénykenyérrel és uborka raitával 127
Gesztenyével töltött pulykasült 128
Töltött kacsacomb 130
Serpenyős pulykacomb 131
Fokhagymával tűzdelt omlós báránycomb 133
Marokkói bárányragu birsalmakompóttal 134
Gyömbéres darált hússal töltött körte 135
Bazsalikomos nyúl kaprimártásban 137
Bolognai ragu cukkinispagettivel 138
Pisztáciás húspástétom 139
Aszalt gyümölccsel töltött rozmaringos sertésszűzpecsenye 140
HALAK
D-vitamin, omega-3 142
1-es típusú cukorbetegség 142
Alzheimer-betegség 150
Szív- és érrendszeri betegségek 156
Halas receptek
Fokhagymás-citromos királyrák nyárson 175
Lazac carpaccio 176
Kókusztejes hal curry 176
Lazacfilé petrezselyemmártással 177
Szt. Jakab kagyló héjában sütve 179
Gombával töltött laposhal- (vagy lepényhal-) filé 180
Rántott hal 180
Naphalfilé snidlingmártással 181
Gyömbéres grillezett lazac 183
Rácponty kicsit másképp 183
Tőkehalfilé édesköménnyel 184
MÁRTÁSOK
Tej és tejtermékek nélkül is finom 186
Akne és pattanás 186
Csontritkulás 190
Irritábilis bélszindróma 195
Mártásreceptek 205
Gombamártás 205
Vörösbormártás 206
Tartármártás 206
Meggyszósz 206
Jambalaya szósz 207
Citromos tormaszósz 208
Sóskamártás 208
Kaporszósz 209
Olívás paradicsomszósz 210
Ravigote mártás 210
Póréhagymamártás 210
Almaszósz 210
Petrezselymes diómártás 211
Indonéz kesuszósz 211
Vörösáfonya-szósz 211
ZÖLDSÉGÉTELEK
Szénhidrátszegényen - a barátságos baktériumok védelmében 212
Atópiás betegségek - Allergia, asztma, ekcéma, ételallergia 212
Gyulladásos bélbetegségek 217
Reflux 228
Zöldséges receptek 237
Nyárson sült hagymakoktél 237
Zöld spárga magos mustárral 237
Csőben sült csicsóka 239
Aszalt meggyes párolt cékla 239
Gombakrokett hagymalekvárral 240
Mimóza karfiol 241
Csípős brokkoli és kínai kel 241
Gesztenyével töltött gomba 243
Fűszeres sárgarépa-sütőtök püré 243
Mángold vagy pak choy pirított fenyőmaggal és aszalt ribizlivel 245
Spenótfasírt 245
Zöldséges töltött tortácskák 247
Spenótkrémmel töltött tojás és rukkolás paradicsom házi majonézzel 248
Sült zeller fokhagymapürével 249
Sültpadlizsán-szeletek olívás paradicsomszósszal 251
SALÁTÁK
Nőknek 252
Endometriózis 252
Fájdalmas menstruáció 258
Policisztas ovárium szindróma (PCOSZ) 261
Salátareceptek
Kacsamellsaláta gránátalmával 267
Brokkolisaláta pirított baconnel és napraforgómaggal 268
Sültsárgarépa-saláta 268
Házi svédgombasaláta 269
Majonézes cékla-alma saláta 269
Thai marhahússaláta 271
Szárzeller, alma- és édeskömény-saláta 271
Csicsókasaláta 273
Sütőtöksaláta 273
Ráksaláta 274
Uborkasaláta vagy tzatziki 275
Kapros cukkinisaláta 275
Szőlős Waldorf-saláta csirkével vagy a nélkül 277
Gyors vegyes saláta avokádóval és fürjtojással 277
Endívialevelekben tálalt saláta 279
Spenótsaláta naranccsal és fehér hagymával 279
Mediterrán vegyes saláta 280
Rudzsak - avagy indonéz csípős-édes saláta 281
Mentás uborkasaláta görögdinnyével 283
Téli reteksaláta 284
Karalábésaláta 284
Zöldspárga-saláta pirított mogyoróval 285
Uborkasaláta thai ízekben 285
DESSZERTEK, SÜTEMÉNYEK
Egészséges kényeztetés 286
Biztonsági paleo túl soványaknak 286
Depresszió 288
Hiperaktivitás 294
Desszertreceptek
Meggyes piskóta 305
Rebarbarás sütemény 306
Epertorta 307
Gesztenyés csokoládétorta 309
Eszterházy-torta 310
Marcipános citromos alagút 311
Citromhab friss málnával 313
Gesztenyesoufflé-torta mandarinkompóttal 314
Ezerarcú vaníliakrém 315
Madártej 315
Gyümölcsös kókuszkrémmel töltött piskóta 316
Őszibarackfagylalt 317
Tojás nélküli édességek 318
Fűszeres banánpohárkrém 319
Csilis csokoládékorongok 319
Pirított mogyorókrémmel töltött szilva 323
Békebeli sült alma 323
Hűtött banán kakaókaramell-bevonattal 323
Gyors málnafagylalt 324
Mandulakrémmel töltött sült körte 325
Áfonyás pezsgőzselé 325
Aszalt barackos kókuszgolyó 326
Dupla meggyes gesztenyegolyó 327
Narancsos-diókrémes sült füge 327
Narancskrémes-mandulás tortácska 329
MUTATÓK 330
Tárgymutató 330
Receptmutató 336
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem