Előszó | 9 |
A marketing lényege, a 4 P | 11 |
Marketing a turizmusban | 12 |
A turizmus és a szállodaipar alapfogalmai | 12 |
A turizmus piacának sajátosságai | 15 |
A szállodai szolgáltatás néhány jellegzetessége | 18 |
Marketingkoncepció kidolgozása a szállodában | 23 |
A szálloda és piaci környezete; az információforrások | 23 |
A piac kutatásának főbb területei | 24 |
A kereslet felmérése a szálloda körzetében | 25 |
A szállodai termék vizsgálata | 25 |
Vendég-profil vizsgálatok | 27 |
Az éttermi termék vizsgálata | 29 |
A szolgáltatási folyamat analízise | 37 |
Megvalósíthatósági vizsgálatok | 38 |
A vállalati stratégia meghatározása | 39 |
A stratégia fogalma, jellemzői | 39 |
A Service Modell | 40 |
A "TOTAL QUALITY MANAGEMENT" | 45 |
Termék a termékpolitika | 48 |
A szállodai termék főbb összetevői | 48 |
A szállodai termék életútja | 53 |
Termékpolitika a szállodában | 55 |
Ár és árpolitika | 57 |
Az árak kialakítása | 58 |
A szobaárak meghatározása | 59 |
Pszichológiai szempontok | 60 |
A hatékony árpolitika egyes módszerei | 61 |
A Yield Management | 61 |
Az Omnés alapelvek | 64 |
Értékesítési csatornák és értékesítési politika | 66 |
A szállodák és utazási irodák kapcsolatai | 67 |
Kapcsolat a hivatásturizmus szervezőivel | 68 |
Rezervációs hálózat | 69 |
Integráció a szállodaiparban | 70 |
Értékesítési politika a szállodaiparban | 73 |
Marketingkommunikáció | 74 |
Reklám | 77 |
A szállodaiparban alkalmazott legfontosabb reklámeszközök | 79 |
Sajtóhirdetés | 79 |
Reklámfilm | 80 |
Tv, rádió | 81 |
Reklámtáblák | 81 |
Levélreklámok (Direct Mail) | 81 |
Public Relations | 84 |
Kapcsolat a munkatársakkal | 85 |
Kapcsolat a vedégekkel | 88 |
A személyes kapcsolatok jelentősége, az empátia fogalma | 88 |
Vendéglevél | 91 |
"Forródrót" | 91 |
VIP-vendégek kezelése | 93 |
Meghívások | 93 |
Szállodai vendégújság | 93 |
Mailing-ek | 95 |
Dolgozók és vendégek közötti kapcsolat | 95 |
Vendégpanaszok kezelése | 97 |
Kapcsolat a sajtóval | 100 |
Kiállítások | 101 |
Védnökségek, szponzorálások | 101 |
Kapcsolat az értékesítési hálózattal | 101 |
Szervezetek munkájában való részvétel | 102 |
Kapcsolat a helyi lakossággal | 102 |
Kapcsolat a felügyeleti szervekkel | 102 |
Személyes eladás | 103 |
Eladás "szemtől szembe" (Face-to-face selling) | 103 |
A személyes eladás technikája a szállodai szobák értékesítésének gyakorlatában | 104 |
Telefon-értékesítés (Telephone selling) | 105 |
Eladásösztönzés | 107 |
Sales Promotion akciók | 108 |
Házon kívül szervezett akciók | 108 |
Házon belül szervezett akciók | 111 |
Merchandising | 123 |
Értékesítőhelyeken alkalmazott módszerek | 124 |
Kommunikációt segítő eszközök | 124 |
A merchandising érvényesülése | 127 |
Corporate Identity és a marketingeszközök kapcsolata | 129 |
A Corporate Identity megvalósítása | 130 |
Az egységes arculat elérését segítő előírások az Inter.Continental szállodalánc gyakorlatában | 130 |
"No Excuse" Guarantee | 134 |
A minőség mérése | 135 |
A rossz minőség ára | 137 |
A Marketing mix | 139 |
A meglepő marketing ötletek | 142 |
Marketing a szállodai szervezetben | 143 |
Marketingprogram a szállodában | 146 |
Hatás- és eredményvizsgálatok | 153 |
Összefoglalás | 160 |
Utószó | 163 |
Jegyzetek | 164 |
Mellékletek jegyzéke | 167 |
Táblázatok jegyzéke | 167 |
Ábrák jegyzéke | 167 |
Fontosabb szakirodalom | 168 |