885.911

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ínycsiklandó

Gasztronómiai fogalomtár/Csemegéző/A terített asztal művészetéből

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 207 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-440-178-3
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Hiánypótló munka a vendéglátás szakirodalmában. Olvasmányos összefoglalója vendéglátásunk, gasztronómiánk, borkultúránk mindazon ismeretének, melyet illik tudni mindazoknak, akik a vendéglátást, mint Vendég veszik igénybe. Középpontba helyezi a vendéglátást, mint az élet örömeinek és a mindennapok szebbé tételének egyik fontos összetevőjét. A könyv ezért érdeklődésre tarthat számot úgy a vendég, mint a vendéglátó szakember szempontjából. Eligazodást és segítséget nyújt eme életminőséget és örömet okozó szakma művelőinek és nem utolsó sorban élvezői részére is.
Károvits Tamás a Fővárosi Önkormányzat Kereskedelmi és Turisztikai Bizottságának tagja:
A vendéglátás története, hagyományai, kulturális kapcsolatai, szépsége iránt érdeklődők számára kellemes, érdekes olvasmány, amelyhez egyébként az ember szívesen visszalapoz időnként. Hiánypótló olvasmánynak is tartom.
Dr. Niklai Ákos a Kárpátia étterem igazgatója:
Szeleczky Antal könyve nemcsak a vendéglátóknak, hanem a vendéglátást... Tovább

Fülszöveg

Hiánypótló munka a vendéglátás szakirodalmában. Olvasmányos összefoglalója vendéglátásunk, gasztronómiánk, borkultúránk mindazon ismeretének, melyet illik tudni mindazoknak, akik a vendéglátást, mint Vendég veszik igénybe. Középpontba helyezi a vendéglátást, mint az élet örömeinek és a mindennapok szebbé tételének egyik fontos összetevőjét. A könyv ezért érdeklődésre tarthat számot úgy a vendég, mint a vendéglátó szakember szempontjából. Eligazodást és segítséget nyújt eme életminőséget és örömet okozó szakma művelőinek és nem utolsó sorban élvezői részére is.
Károvits Tamás a Fővárosi Önkormányzat Kereskedelmi és Turisztikai Bizottságának tagja:
A vendéglátás története, hagyományai, kulturális kapcsolatai, szépsége iránt érdeklődők számára kellemes, érdekes olvasmány, amelyhez egyébként az ember szívesen visszalapoz időnként. Hiánypótló olvasmánynak is tartom.
Dr. Niklai Ákos a Kárpátia étterem igazgatója:
Szeleczky Antal könyve nemcsak a vendéglátóknak, hanem a vendéglátást szerető embereknek, a vendégeknek szól. A mű - többek között - olyan értékes, ritka információkat tartalmaz, melyeket sok helyről kellett volna összegyűjteni. Képet kap az olvasó, a részletes történelmi áttekintéstől napjainkig, példákkal illusztrálva, közérthetően, a szakmaiságot és a vendég oldalt érintve egyaránt.
Dömötör Miklós a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke:
Figyelmesen végigolvastam könyvét, melyet megfelelő szakmai igényességgel és kitűnő stílusban állított össze. Amennyiben gasztronómiai fogalomtárnak szánta, melyből a tanult kollégák és a műkedvelők gyors alapinformációt kaphatnak, úgy tökéletesen megfelel a célnak.
Matisa Carlo a Goumet magazin kiadója:
Az "Ezerarcú vendéglátás" európai megközelítése, újszerű rendszerezése a könyv. Ahol nemcsak a tények fontosak, hanem az emberi kapcsolatok is. A könyv kulturtörténeti sokszínűsége garancia a kellemes időtöltésre, mely nemcsak a különböző gasztronómiai korokba enged bepillantást. A könyv rávilágít a Vendéglátóipar tényszerűségeire, értékeinek megőrzésére, azáltal, hogy a Vendéget tisztelni, becsülni, érdekeit és kultúráját óvni kell. Vissza

Tartalom

Mindenki vendég valahol10
Konyhakultúra az ősidőktől napjainkig12
A vendéglátás fejlődéstörténete16
A lakomák kialakulása26
Magyarország kulináris története32
Budapest a Monarchia bölcsőjében52
Vendéglátóiparunk az I. világháború alatt54
A Horthy-korszak vendéglőstársadalma59
Államosítástól a privatizációig67
Szakácskönyveink, ételművészeink krónikája75
Régi kalendárium a konyhának 1674-ből81
Tradicionális konyha85
Reformkonyha86
Vegetárius konyha88
Biokonyha89
Kávéházi kultúra a múlt és jelen tükrében90
Cukrászatunk emlékei98
Kalauz a sajtok világába102
Éttermi etikett vendégeknek és vendéglátóknak104
Érdekességek a terített asztal világából112
Az ételek tálalása és szeletelése a vendégek asztalánál120
Evőeszközök használata122
A kulturált szenvedély - dohányzósarok124
Sörözési kultúra128
Borkultúra - In vino veritas133
"Pezsgőt Mindenkinek!"143
Gróf Esterházy Ferenc Tatatóvárosi Uradalmának pezsgőgyára146
Röviditalok148
Báritalok a mindennapokban153
Üdítőitalok, gyümölcslevek157
Az ásványvizek titka159
Fogadások világa, ültetéses rendezvények161
A koktélparti163
Kerti parti164
A díszétkezés165
A színházi vacsora167
Fogalommagyarázat és jelölések169
Idegen nyelvű idézetek és szólások a gasztronómia fogalomtárából173
Gasztronómiai névadók A-Z-ig175
Gasztronómiai irányelvek az Európai Unióban184
Dokumentum- és képalbum191

Szeleczky Arnold

Szeleczky Arnold műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szeleczky Arnold könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Ínycsiklandó Ínycsiklandó

Szép állapotú példány.

Állapot:
2.780 Ft
1.940 ,-Ft 30
17 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Ínycsiklandó Ínycsiklandó Ínycsiklandó Ínycsiklandó

A borító foltos.

Állapot:
2.780 ,-Ft
25 pont kapható
Kosárba