1.066.799

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szegedi szakácskönyv

Ezernél több ételkészítési utasítással

Szerző
Budapest
Kiadó: Ballada Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 500 oldal
Sorozatcím: Igazi Magyar Konyha
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-8556-90-0
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal. Az Athenaeum irodalmi és nyomdai R.-T. által kiadott mű reprint változata.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
Első szakasz.
Levesek.

A leves, mely az ebédnek fökelléke s egy táblán sem szokott hiányozni, kiváló figyelmet érdemel, s kell, hogy jó ítélik meg az egész ebédet. Nagyobb... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
Első szakasz.
Levesek.

A leves, mely az ebédnek fökelléke s egy táblán sem szokott hiányozni, kiváló figyelmet érdemel, s kell, hogy jó ítélik meg az egész ebédet. Nagyobb ebédek alkalmával a levest gombócokkal vagy más sült tésztaneműekkel szokás főladni. A borleveseket kívánat szerint gyöngébbre vagy erősebbre lehet készíteni. bőjtös levesekhez húsleveseket használni nem lehet; ellenben bor-, sör-, csokoádé-, tej-, tejfölös- és rántottleveseket, ha vajjal készültek, bőjtben is használhatunk.
Jóizű leveseket az alább előírt módok szerint lehet készíteni. Vissza

Tartalom

ELSŐ SZAKASZ.
Levesek. Oldal
Bevezetés 1
1. Egyszerű húsleves 1
2. Erős húsleves 2
3. Útravaló- vagy zsebhúsleves 2
4. Hogy lehet erős húslevest
1/4 óra alatt készíteni? 3
5. Barnaleves 3
6. Barnaleves tyúkhúsból 3
7. Leves libaaprólékkal 4
8. Hamis barnaleves 4
9. Vadhúsleves lencsével 4
10. Tavaszi fűleves 5
11. Erős májleves 5
12. Vágott tüdőleves 5
13. Vágott tüdőleves más módon 5
14. Velőleves 6
15. Velőleves más módon 6
16. Vagdalék- (ragú-) leves 6
17. Kenyérleves 6
18. Paradicsomalmaleves 7
19. Rákleves 7
20. Karfiol- és spárgaleves 7
21. Francia leves 7
22. Gesztenyeleves 8
23. Zellerleves 8
24. Fehérleves 8
25. Borsóleves csipettel 8
26. Májasgombócleves 8
27. Májas hablepényleves 9
28. Leves lúdmájpitével 9
29. Tüdősrétesleves 9
30. Tüdőtáskaleves 10
31. Burgonyagombócleves 10
32. Burgonyagombóc kisülve
levesbe 10
33. Szalonnás gombócleves 10
34. Zsemlyegombócleves 11
35. Rizsgombócleves 11
36. Dara- (Griess-) haluskaleves 11
37. Velőshaluskaleves 11
38. Liszthablepény leves 12
39. Darahablepény-leves 12
40. Húspogácsaleves 12
41. Consomméleves 12
42. Rizskásaleves 13
43. Olasz rizs- (risotto-) leves 13
44. Leves sült borsóval 13
45. Szentgyörgygomba(kucsmagomba-) leves 13
46. Leves aranyos-szeletekkel 14
47. Hasé-pudding levesbe 14
48. Velőpudding levesbe 14
49. Rizspudding levesbe 15
50. Zsemlyemorzsa fürtösleves
(Bröselwandeln) 15
51. Marhahúsnedv (jüs) 15
52. Zöldbableves 16
53. Magyar káposztaleves 16
Böjti és rántott levesek.
54. Cibereleves (Mellbetegeknek
igen hasznos.) 16
55. Szárcsaleves 17
56. Halleves magyarosan 17
57. Halikraleves 17
58. Barátleves 17
59. Korhelyleves 18
60. Bojtos rákleves 18
61. Békaleves 18
62. Tejfölösleves 18
63. Paradicsomleves 19
64. Burgonyaleves 19
65. Zöldborsóleves csipettel 19
66. Szárazborsóleves 19
67. Szárazbableves 20
68. Tojással csurgatott leves 20
69. Kukoricagombócleves 20
70. Tyúkmonyos leves 20
71. Suhantott leves 20
72. Hagymaleves 21
73. Vöröshagymaleves
haluskával 21
74. Pacalleves 21
75. Mandolaleves 21
76. Borleves 22
77. Csokoládéleves 22
78. Kecőceleves 22
79. Szilvaleves 22
80. Fűleves (turbolya) 22
MÁSODIK SZAKASZ.
Előétkek.
(Assiettek.)
Bevezetés 24
81. Hal kocsonyában 24
82. Kecsege majonézzel 25
83. Kecsege majonézzel
franciásan 25
84. Süllő hidegen 26
85. Tormáscsuka hidegen 26
86. Csibe majonézzel 26
87. Pulykamell majonézzel 27
88. Nyúlpástétom hidegen 27
89. Galantin kocsonyában 28
90. Kocsonyásszeletek 28
91. Sonka fölszelve 28
92. Hideg hússzeletek 29
93. Olasz saláta 29
94. Szárdellavaj 29
95. Szárdellaszeletek 29
96. Kaviárszeletek 29
97. Szárdiniák 30
98. Írósvajastáska 30
99. Túróskolbászkák 30
100. Ostyakolbászkák 30
101. Töltött szarvacskák 31
102. Tejfölösfánk 31
103. Metéltpástétom 32
104. Vese velővel 32
105. Velős palacsinta 32
106. Borjúvelő kirántva 32
107. Kirántott burgonya 33
108. Töltött burgonya gombával. 33
109. Burgonyatekercs 33
110. Kocsonya (ászpik) készítése 34
111. Túróslepény 34
112. Húsospite 35
113. Pilaw (olasz módon) 35
114. Rizs paradicsomalmával 36
115. Galamb papírtekercsben 36
116. Nyúlmaradék csiperkegombával 36
117. Töltött pástétomocskák 37
118. Sonkatekercs 37
119. Kolbászrétes 38
120. Töltött uborka 38
121. Császárszeletek 38
122. Olajos marhahús-szeletek 39
123. Ragú kagylókban 39
124. Deák-szelet 39
125. Frikandók 40
126. Pulykamell osztagával 40
127. Töltött kucsmagomba 40
128. Sonkásragú burgonyával 41
129. Csiperkegombatekercsek 41
130. Csukamáj osztrigával 41
131. Csirke pörkölve 42
132. Malacpörkölt 42
133. Kolbász vöröshagymával 42
134. Borjúfej citrommal 42
135. Fürj rizzsel 43
136. Szalonka (snepf) sárjával 43
137. Lúdmáj burgonyapéppel 43
138. Lúdmáj rizskarikában 44
139. Tükörtojás 44
140. Kemény tojás vagdalttal 44
141. Tojás heringgel 45
142. Töltött tojás 45
143. Szalonnás-rántotta 45
144. Savanyú tojás 46
145. Főtt tojás 46
146. Spárga tejföllel 46
147. Töltött vöröshagyma 46
148. Karfiol vajjal 47
149. Majonéz készítése 47
HARMADIK SZAKASZ.
Marhahús.
Bevezetés 49
150. Leveshús paprikásan
párolva 49
151. Marhahús szegélyezve
(garnirozva) 49
152. Marhahús barnára elkészítve 50
153. Pörkölt és főtt marhahús
keverve 50
154. Vadászsült 51
155. Szalonnássült 51
156. Fokhagymássült 51
157. Cigány sült 51
158. Alföldi sült 52
159. Fojtott marhahús 52
160. Párolt marhahús burgonyahéjjal 52
161. Párolt marhahús paradicsommal 53
162. Marhahús divatosan 53
163. Boeuf á la mode 53
164. a) Erdélyi tokány 54
164. b) Pilaw hússal 55
NEGYEDIK SZAKASZ
Meleg, hideg és tésztákra való
mártások.
165. Almamártás 56
166. Egres- (piszke-) mártás 56
167. Ribiszkemártás 57
168. Meggymártás 57
169. Tartármártás 57
170. Birsalmamártás 57
171. Vörösrépamártás 57
172. Uborkamártás 58
173. Uborkamártás fehéren 58
174. Citrommártás 58
175. Zellermártás 58
176. Mandolás tormamártás 58
177. Szárdellamártás 58
178. Szárdellamártás más
módon 59
179. Metélőhagyma(Schnittling-) mártás 59
180. Kapormártás 59
181. Petrezselyemzöldjemártás 59
182. Sóskamártás 59
183. Paradicsommártás 59
184. Tejfölös tormamártás 60
185. Káprimártás 60
186. Vöröshagyma-mártás 60
187. Gombamártás 60
188. Fokhagymamártás 60
189. Zsemlyemártás 61
190. Burgonyamártás 61
191. Madeiramártás 61
Hideg mártások
192. Hideg mustármártás 61
193. Remoulademártás
(angolos) 61
194. Metélőhagymamártás 62
195. Hideg tormamártás 62
196. Mandolamártás 62
197. Olaszmártás 62
198. Heringmártás 63
199. Majonézmártás 63
200. Fenyőbogyómártás 63
Tésztához való mártások
201. Vaniliamártás 63
202. Mandolamártás 64
203. Csokoládémártás 64
204. Fehérbormártás 64
205. Narancsmártás 64
206. Meggymártás 64
207. Habmártás (chaudeau) 65
208. Besámel 65
ÖTÖDIK SZAKASZ
Főzelékek
Bevezetés 66
209. Vegyes főzelékek 66
210. Töltött káposzta 67
211. Francia káposzta 67
212. Hajdúkáposzta 68
213. Harcsás káposzta 68
214. Szalonnás káposzta 68
215. Savanyú káposzta 69
216. Édes káposzta ürühússal 69
217. Kolozsvári káposzta 69
218. Paradicsomkáposzta 69
219. Káposzta csíkkal 70
220. Ikráskáposzta 70
221. Töltött burgonya 70
222. Töltött burgonya másképp 70
223. Burgonya á la maitrc
d'hötel 71
224. Kirántott burgonya
(Pommes de terre frites) 71
225. Burgonya tojással berakva 71
226. Burgonya angolosan 72
227. Burgonyapép (püré) 72
228. Burgonya rostélyossal 72
229. Burgonya tarhonyával 72
230. Burgonya paradicsommal 73
231. Burgonya édesen 73
232. Burgonya savanyúan 73
233. Tört burgonya 73
234. Töltött jurgitatök 73
235. Töltött paprika 74
236. Töltött kel 74
237. Kel gesztenyével 74
238. Kel kisütve 75
239. Kel angolos módon 75
240. Tejfölös tökkáposzta 76
241. Savanyú tökkáposzta 76
242. Besavanyított tökkáposzta 76
243. Töltött kalaráb 76
244. Kalaráb barnára párolva 77
245. Kalaráb bárány hússal 77
246. Sárgarépa töltve 77
247. Töltött paradicsom 78
248. Karfiol írósvajjal 78
249. Karfiol mártással 78
250. Spárga írósvajas lében 78
251. Zöldbab 79
252. Hüvelyes zöldborsó 79
253. Cukorborsó 79
254. Zöldborsópép (püré) 79
255. Zöldborsó angol módon 80
256. Paraj (spenót) 80
257. Sárgarépa párolva 80
258. Fehér répa 80
259. Kelhajtások (brokli) 81
260. Risi-bisi. (Rizs borsóval.) 81
261. Főtt articsóka 81
262. Articsóka zöldborsóval 81
263. Kucsmagomba 82
264. Fejes-saláta tejfölösen 82
265. Kötött saláta írós vajas
lével 82
266. Zöld uborka tejfölösen 82
267. Endivia-saláta mártással 83
268. Karthausi vagy kevert
főzelék 83
269. Száraz bab 83
270. Lencse savanyúan 83
271. Száraz borsó 84
272. Tarhonya pörkölve 84
273. Tarhonya paprikásan 84
274. Csiperkegombát különféle
karimázásra használva 84
A marhahús különféle
készítésmódja
275. Gulyáshús szegediesen 85
276. Pusztapörkölt 85
277. Vesepecsenye pörkölve 86
278. Vesepecsenye savanyúan 86
279. Vesepecsenye vadászosan 86
280. Vesepecsenye töltve 87
281. Vesepecsenyeszelet
párolva 87
282. Vesepecsenye bajorosan 88
283. Vesepecsenye apró
burgonyával 88
284. Vesepecsenye angol
módon 88
285. Vesepecsenye fölszeletelve 89
286. Honvédsült 89
287. Hártyábansült 89
288. Tisza Lajos szelet 89
289. Napoleon-szelet 90
290. Imperiál-szelet 90
291. Kaviárszelet 90
292. Huszárszelet 90
293. Honvédszelet 90
294. Beefsteak 91
295. Beefsteak angolosan 91
296. Török turbán 92
297. Rostélyos pörkölve 92
298. Rostélyos töltve 92
299. Rostélyos savanyúan 92
300. Rostélyos párolva 93
301. Rostélyos sülve 93
302. Olasz rostélyos 93
303. Alföldi rostélyos 94
304. Lábas-sült 94
305. Lengyel sült 94
306. Svéd rostélyos 94
307. Lábas-beefsteak 94
308. Esterházy-rostélyos 95
309. Roastbeef angolosan 95
310. Gőzben sült 95
311. Hamburgi sült 95
312. Töltött felsárszelet 95
313. Marhaszelet 96
314. Marhaszelet fasírozva 96
315. Fasírozott sült 96
316. Sálszeletet ízletesen
elkészítve 97
317. Húskolbászkák 97
318. Ökörnyelv lengyelesen 97
319. Füstölt nyelv 97
320. Ökörnyelv szárdellával 98
321. Ökörfark savanyúan 98
322. Tehén tőgye sülve 98
323. Marhapacal 98
324. Párolt hús 99
325. Hideg marhahús 99
Borjú-, ürü-, bárány- és sertéshús
különféle készítésmódjárói
Bevezetés 100
326. Borjú-steak 100
327. Velő ászpikban 100
328. Borjúpaprikás 100
329. Borjúpörkölt 101
330. Borjúbecsinált velősgombóckákkal 101
331. Borjúbecsinált karfiollal 101
332. Borjúsült skót módra 102
333. Bécsi szelet 102
334. Borjúkotlett 102
335. Nemzeti szelet 102
336. Borjútekercs 102
337. Francia borjútekercs 102
338. Borjú-frikandó 103
339. Velős-frikandó 103
340. Borjúfej mártással 103
341. Borjúfodor citrommal 103
342. Borjú rizzsel 103
343. Borjúszelet 104
344. Borjúszelet paprikásan 104
345. Borjúszelet fasírozva 104
346. Borjúszelet savanyú
mártással 104
347. Kossuth-szelet 104
348. Borjú-kotlett más módon 105
349. Borjú-kotlett
káprimártással 105
350. Bécsi szelet más módon 105
351. Borjútekercs combból 105
352. Borjúlábak kisülve 106
353. Borjú szügye töltve 106
354. Borjú szügye zöldborsóval töltve 106
355. Borjú szügye
paradicsommal 107
356. Borjúcomb füstölt
nyelvvel 107
357. Borjúvelő citrommal 107
358. Borjúnyelv 107
359. Borjúmáj sülve 107
360. Borjúmáj pörkölve 108
361. Borjúvagdalt gombával 108
362. Borjúvelő kisülve 108
363. Borjúvelő majonézzel 108
364. Borjúfej kocsonyában 108
365. Borjútokány 109
366. Borjúcomb hidegen 109
367. Borjúvese savanyúan
elkészítve 109
368. Borjútüdő citrommal 110
369. Kínozott borjúcomb 110
370. Borjú füle á la financiére 110
Ürühús készítmények
371. Ürüpaprikás 111
372. Ürüszelet paprikásan 111
373. Ürühús édes káposztával
magyarosan 112
374. Magyar ürüpecsenye
zöldbabbal 112
375. Ürükotlettek 112
376. Ürücomb paradicsommal 113
377. Ürühús vadmódra
elkészítve 113
378. Ürücomb savanyúan 114
379. Ürünyelv kisülve 114
380. Ürühús káposztával
berakva 114
381. Irish-Stew. (Egy neme
az angol gulyásnak) 114
Bárányhúskészítmények
382. Báránypaprikás tejföllel 115
383. Báránybecsinált 115
384. Bárányhús zöldborsóval 115
385. Bécsi báránykotlett 116
386. Madárkák bárányhúsból 116
387. Bárányhús gombával 116
388. Bárányhús kalarábbal 116
389. Bárány comb uborkamártással 116
390. Bárány töltve 117
391. Bárány szelet 117
392. Párolt bárányhús 117
Sertéshúskészítmények
393. Füle-farka 118
394. Disznófüle-farka saját
köntösében 118
395. Füle-farka hidegen 119
396. Füle-farka savanyúan 119
397. Sertésgerinc sülve 119
398. Sertésgerinc más módon 119
399. Beefsteak sertéshúsból 119
400. Sertéskotlett 120
401. Sertésszelet barnán 120
402. Szűz-sült 120
403. Sertéscomb savanyúan 120
404. Sertéshús kásával 121
405. Sertéshús tormával 121
406. Vese velővel 121
407. Kocsonya magyarosan 121
408. Sertésfej hidegen 122
409. Sonka főve 122
410. Sonkaszelet kisülve 122
411. Füstölthús gombóccal 122
412. Sertés-galantin 123
413. Malacpaprikás 123
414. Töltött disznófej 123
415. Disznósajt 124
HATODIK SZAKASZ
Szárnyas állatok
Levágatásuk és tisztításukról 125
Csirke-, kappanpulykaliba- és
kacsáról
Bevezetés 126
416. Csirke karfiollal 126
417. Csirke tojással, habart
mártással 126
418. Csirkepaprikás tejföllel 127
419. Csirkepörkölt tarhonyával 127
420. Csirke forrázva 128
421. Csirke tejföllel és
citromszeletekkel 128
422. Csirke paradicsommal 128
423. Csirke zöldborsóval 129
424. Csirke szárdellával 129
425. Csirke bajorosan 129
426. Csirke biszkével (egres) 129
427. Csirke rizzsel 130
428. Csirke hidegen 130
429. Csirke majonézzel 130
430. Csirke zöldborsóval és
rákfarkacskákkal 130
431. Csirke frikasszéval 131
432. Fehérre párolt csirkék 131
433. Csirke kaproslében 132
434. Kappan mártással 132
435. Kappan szárdellával 132
436. Kappanszelet 133
437. Kappan párolt, káposztával 133
438. Kappan álosztrigamártással 133
439. Pulyka paprikásan 133
440. Pulyka fasírozva 134
441. Pulykamell kocsonyában
(ászpikban) 134
442. Szeletkék szárnyas
mellekből 135
443. Liba karfiollal 135
444. Libaaprólék gombóccal 135
445. Libaaprólék gombával 135
446. Liba kásával 136
447. Lúdmáj tejföllel 136
448. Lúdmáj parmezánsajttal 136
449. Lúdmáj kirántva 136
450. Töltött libamell 137
451. Párolt libamáj 137
452. Lúdmáj kocsonyával 137
453. Liba füstölve 138
454. Kacsa savanyúan 138
455. Szelíd kacsa vadmódra 138
456. Galamb petrezselyemmártással 139
457. Galamb savanyúan 139
458. Galambkotlett 139
459. Galambpaprikás 139
460. Galamb töltve 139
461. Galamb fogolymódon
sülve 140
HETEDIK SZAKASZ
Vadak.
Pacsirta, fenyőmadár, fürj, fogoly,
császármadár, szalonka (snepf),
fácán, vadlúd, vadkacsa, túzok, fajdtyúk, szárcsák, nyúl, őz és vadsertés
elkészítéséről
Bevezetés 142
462. Pacsirta sülve 142
463. Pacsirta töltve 142
464. Fürj sülve 142
465. Fürj zöldborsóval 143
466. Fürj rizzsel 143
467. Fenyvesmadár 143
468. Fenyvesmadarak nyárson
sülve 143
469. Fogoly sülve 144
470. Káposztásfogoly 144
471. Fogoly melle barnítva 145
472. Fogoly kocsonyában 145
473. Fogoly sajttal 146
474. Császármadár 146
475. Szalonka (snepf) sülve 146
476. Szalonka párolva 146
477. Szalonkák kenyérszeleteken sülve 147
478. Fürj köntösben 147
479. Fácán sülve 147
480. Fácánfiié 148
481. Fajdtyúk sülve 148
482. Sült fajdtyúk vadászmódon 148
483. Vadlúd sülve 149
484. Vadkacsa sülve 149
485. Vadkacsa savanyúan 149
486. Túzok 149
487. Szárcsák 150
488. Nyúl sülve 150
489. Nyúl sülve más módon 150
490. Nyúl paprikásan 151
491. Nyúl fasírozva 151
492. Nyúlszeletek (Steaks.) 151
493. Nyúlaprólék 152
494. Őzderék sülve 152
495. Őzcomb sülve 152
496. Őzszeletek (Kotelette) 152
497. Dámvadcímer (fartő)
angolosan 153
498. Húspüré 153
499. Tengeri nyúl sülve 153
500. Hideg galantine 154
501. Gáteau őzvállból 154
502. Vadsertéshús készítése 155
503. Vaddisznó szügye 155
504. Vaddisznó-fiié 155
NYOLCADIK SZAKASZ
Halak
és más vizi állatok becsinálása,
sülve, hidegen stb. elkészítve
505. A halakról általában 156
506. Leforrázott halak 158
507. Halpaprikás szegediesen 160
508. Halpaprikás más módon 161
509. Kecsege frikasszírozva 161
510. Kecsege forrázva 161
511. Kecsege kocsonyázva 161
512. Kecsege majonézzel 162
513. Kecsege majonézzel
franciásan 162
514. Kecsege kirántva 163
515. Potyka szalonnával 163
516. Potyka kékre főve 163
517. Potyka sóskamártással 164
518. Potyka á la Chambord 164
519. Potyka fasírozva 164
520. Potyka kirántva 165
521. Potyka marinirozva 165
522. Süllő vajjal és burgonyával 165
523. Süllő szárdellával 166
524. Süllő majonézzel 166
525. Süllő becsinált 166
526. Süllő mustárral 166
527. Harcsa káposztával 166
528. Harcsa kirántva 167
529. Harcsa káprimártással 167
530. Harcsa spékelve 167
531. Harcsa paprikásan 167
532. Menyhal sülve 167
533. Menyhal citrommártással 168
534. Szalonnáscsuka 168
535. Csuka tejfölöstormával 168
536. Csuka szárdellával 168
537. Csuka forrázva 169
538. Csuka sülve 169
539. Csuka kirántva 169
540. Csuka osztrigával 169
541. Csuka tormával hidegen 169
542. Csukahal töltve 170
543. Angolna (Aalfisch) sülve 170
544. Angolna hidegen 171
545. Pisztráng sülve 171
546. Kékre párolt pisztráng 171
547. Rántott pisztráng 171
548. Ráchal készítési módja 172
549. Fogas mártással 172
550. Magyar fogas 172
551. Lazac mártással 173
552. Lazac majonézzel 173
553. Vegyesek halakból 174
554. Viza sülve 174
555. Viza forrázva 174
556. Tőkehal (Stockfisch)
sülve 174
557. Tőkehal mártással 175
558. Kagyló forrázva 175
559. Osztrigák elkészítéséről 175
560. Teknősbéka forrázva 175
561. Ragu teknősbékákból 176
562. Békacomb kirántva 176
563. Békák petrezselyemmártásban 176
564. Rákok fasírozva (töltve) 177
565. Rák főve 177
566. Tengeri rákok 177
567. Szárdellavaj 178
568. Szárdellaszeletek 178
569. Kaviárszeletek 178
570. Szárdiniák 178
571. Halsaláta 179
572. Csigák 179
KILENCEDIK SZAKASZ
Hideg, meleg, tál- és apró
pástétomok
573. Irósvajas tészta, melyet
rendesen pástétomokra
használhatunk 181
574. Hideg lúdmájpástétom 181
575. Fácánpástétom hidegen 182
576. Szarvasgombapástétom
lúdmájból 183
577. Csirke-tálpástétom 183
578. Karfioltálpástétom 184
579. Kis pástétomok lúdmájjal
és szarvasgombával 184
580. Pástétom főzelékkel 184
581. Nagy pástétom vagdalttal 185
Apró pástétomok
582. Kis pástétomok
(au naturel) 185
583. Étvágyfalatok salpikonnal 186
584. Étvágy falatok szárnyas
pürével 186
585. Rizspástétom 186
586. Sonkaszarvaskák teához 186
587. Velőspástétomocskák 187
588. Pástétomocskák
vagdalttal 187
589. Halpástétom 187
590. Rákpástétomkák 187
591. Pástétom élesztőstésztából 188
592. Osztrigapástétom 188
TIZEDIK SZAKASZ
Kolbászok és hurkák
593. Fokhagymáskolbász 189
594. Citromoskolbász 189
595. Kolbász borjúhúsból 190
596. Lúdmájkolbász 190
597. Halkolbász 190
598. Kásáshurka 190
599. Véreshurka 191
600. Májashurka 191
TIZENEGYEDIK SZAKASZ
Sültek. (Pecsenyék.)
Bevezetés 192
601. Csirke sülve 193
602. Csirke töltve 194
603. Spékelt csirkemellecskék 194
604. Sült csirke szárdellával
tűzve 194
605. Csirkék császármadármódra készítve 194
606. Kappan szalonnával tűzve 195
607. Nyárson sült kappan
szárdellával 195
608. Pulyka sülve 195
609. Pulyka töltve 196
610. Liba sülve 196
611. Pirított liba strasszburgi
módon 196
612. Kacsa sülve 197
613. Galamb sülve 197
614. Borjúcomb sülve 198
615. Borjúvesés sülve 198
616. Borjúszügye sülve 198
617. Bevont (glasiert)
borjúszeletek 199
618. Bárányhús sülve 199
619. Bárányhús töltve 199
620. Bárányhús kirántva 199
621. Ürücomb sülve 200
622. Szeletek (Steak) disznócombból 200
623. Bőröspecsenye 200
624. Sertéscomb sülve 200
625. Vesepecsenye sülve 201
626. Marhasült 201
627. Francia roast-beef 201
628. Beefsteak vakart
sálhúsból 202
629. Malac sülve 202
TIZENKETTEDIK SZAKASZ
Saláták
Bevezetés 203
630. Friss zöld saláta 203
631. Öntöttsaláta töpörtővel 204
632. Fejessaláta 204
633. Hideg saláta 204
634. Káposztasaláta töpörtővel 205
635. Káposztasaláta 205
636. Nyers káposztasaláta 205
637. Lenolajos káposzta 205
638. Endivia-saláta 205
639. Uborkasaláta 206
640. Spárgasaláta 206
641. Karfiolsaláta 206
642. Saláta zöldbabból 206
643. Saláta száraz babból 207
644. Zellersaláta 207
645. Burgonyasaláta 207
646. Burgonyasaláta heringgel 207
647. Burgonyasaláta kocsonyába rakva 208
648. Szárdellasaláta 208
649. Olasz saláta 208
650. Díszes saláta 209
651. Paprikasaláta 209
652. Saláták díszítésére
fölszelt zöld és piros
paprika 210
653. Saláták gyökerekből és
főzelékekből 210
TIZENHARMADIK SZAKASZ
Párolt gyümölcssaláták, (kompótok.)
654. Meggybefőtt 212
655. Barackbefőtt (kajszin)- 212
656. Őszibarackbefőtt 212
657. Szilvabefőtt 213
658. Birsalmabefőtt 213
659. Körtebefőtt 213
660. Almabefőtt 213
661. Kocsonyázott alma 214
662. Befőtt (compot)
almapéppel 214
663. Vegyített friss gyümölcsök 215
664. Vegyesbefőtt aszalt
gyümölcsből 215
665. Töltött narancsbefőtt 216
TIZENNEGYEDIK SZAKASZ
Tésztanemüek
Meleg és hideg tésztákról
Bevezetés 217
666. Gyűrött tészta készítése 218
667. Túróscsusza 218
668. Túrósmetélt 219
669. Mákosmetélt 219
670. Diósmetélt 219
671. Burgonyametélt 219
672. Metélt túróval 219
673. Tejfölösmetélt sülve 219
674. Gőzbenfőtt metélt 220
675. Metélt tejben 220
676. Vaniliahaluska 220
677. Svéd haluska 220
678. Párolt tejfölöshaluska 221
679. Sonkástészta 221
680. Rizs körtével 222
681. Rizskása sonkával 222
682. Olasz polenta 222
683. Makaróni sajttal 223
684. Makaróni sajttal és hússal 223
685. Túrósgombóc 223
686. Szilvásgombóc 224
687. Burgonyagombóc 224
688. Zsemlyegombóc 224
689. Túróshaluska 225
690. Tojásoshaluska 225
691. Öntött perecek túróval 225
692. Káposztáshaluska 225
693. Káposztáscsusza 225
694. Kockástészta darával 226
695. Húslepény (bitta) 226
696. Tarhonya 226
697. Tarhonya tejben 226
698. Túrósbarátfüle (derelye) 226
699. Lekváros barátfíile 227
700. Túróstészta lerakva 227
701. Tejfölösmetélt 227
702. Töltöttmetélt 228
703. Tejbe csurgatott 228
704. Pirított liszt (Schmarrn) 228
705. Pirított dara (Griess) 229
706. Mandoláspirított 229
707. Kirakott máglya 229
708. Császárpirított 230
709. Palacsintatészta készítése 230
710. Tejfölöspalacsinta 230
711. Palacsinta befőttel 231
712. Királypalacsinta 231
713. Francia palacsinta 231
714. Palacsinta gőzben 232
715. Palacsinta kavart mandolával 232
716. Sonkáspalacsinta 232
717. Omelette 233
718. Omelette gyümölccsel 233
719. Omelette tepsziben 233
720. Omelette tálban 234
721. Omelettetekercs 234
722. Olasz rizs (Risotto) 234
723. Ricset libacombbal 234
724. Stoffádok 235
725. Töpörtőspogácsa 235
726. Vajaspogácsa 236
727. Hájaspogácsa 236
728. Hájasszarvaskák 236
729. Marhavelőből készült
sütemény 237
730. Finom kukoricamálé 237
731. Málé kukoricalisztből 237
732. Töpörtős porolya kukoricalisztből 238
733. Gánica kukoricalisztből 238
734. Rizsmoizsóka v. gánica 238
735. Borszelctkék 238
Kochok.
736. Rum-(soufflé) koch 239
737. Tutti-fnitti (soufflé) koch 239
738. Csokoládé- (soufflé) koch 239
739. Hegyalakú (soufflé) koch 239
740. Schönbrunni koch 240
741. Pesti koch 240
742. Narancskoch 240
743. Fahéjkoch 241
744. Csokoládékoch 241
745. Rizskoch gyümölccsel 241
746. Krémkoch 241
747. Almakoch 242
748. Meggykoch 242
749. Birsalmakoch 242
750. Cseresznyekoch 243
751. Darakoch 243
752. Barackkoch 243
753. Mandolakoch 243
754. Mákkoch 244
755. Diókoch 244
756. Besámelkoch (BesamelAuflauf) 244
757. Sárgakásakoch 245
758. Habkoch 245
759. Habos citromkoch 245
760. Piskótakoch 246
761. Citronátkoch 246
762. Földieperkoch 246
763. Franciakoch 247
764. Koch vajasszarvasból 247
765. Schmankerlkoch habartan 247
766. Saint-Honoré vaníliás
krémmel 248
767. Borkoch 248
768. Gesztenyekoch vagyis
püré 249
769. Gyermekkoch vanilialével
(likőr) 250
770. Kávékoch 251
Puddingok
771. Angol pudding 251
772. Zsemlyepudding 252
773. Égő (Plum) pudding 252
774. Kabinetpudding 253
775. Puncspudding 253
776. Törtpudding 253
777. Császárpudding 253
778. Kávépudding 254
779. Szerecsen ingben 254
780. Élesztőspudding 254
781. Apácapudding 255
782. Rizspudding 255
783. Királyfipudding 255
784. Almapudding 255
785. Narancspudding 256
786. Diópudding 256
787. Burgonyapudding 256
788. Gyümölcspudding 257
Kochok- és puddingokra való habok
(chaudeau)
789. Borhab (chaudeau) 257
790. Vaniliahab 258
791. Mandolahab 258
792. Csokoládéhab 258
793. Narancshab 258
794. Meggyhab 258
Rétesek
795. Rétestészta készítése 259
796. Diósrétes magyarosan 259
797. Túrósrétes édesen 260
798. Túrósrétes kaporral 260
799. Tejfölösrétes 260
800. Almásrétes 261
801. Meggyesrétes 261
802. Cseresznyésrétes 261
803. Szilvásrétes 261
804. Szőllősrétes 262
805. Mandolásrétes 262
806. Citronátrétes 262
807. Csokoládérétes 262
808. Rizskásásrétes 263
809. Káposztásrétes 263
810. Sonkásrétes 263
811. Burgonyásrétes 264
812. Gombásrétes 264
813. Főtt dararétes 264
814. Dararétes más módon 265
815. Élesztősrétes 265
816. Diósrétes élesztőstésztából 265
817. Mákosrétes 266
818. Tirolirétes 267
819. Kolbászrétes 267
820. Édes káposztásrétes 267
821. Csigarétes 267
Bélesek
822. Magyar diósbéles 268
823. Húsosbéles 269
824. Mandolásbéles 269
825. Almásbéles 270
826. Debreceni béles 270
Élesztőstészták.
827. Az élesztős tészta
készítéséről 271
828. Teacipócskák 273
829. Apostolkalács (brioche) 273
830. Finom élesztőstészta 274
831. Hideg élesztőstészta 274
832. Kavart élesztőstészta 275
833. Közönséges élesztőstészta 275
834. Kossuth-tészta 275
835. Pesti almáslepény 276
836. Túróslepény 276
837. Szegedi tejfölöslepény 277
838. Kaprostúróslepény 277
839. Tejfölös meggyeslepény 278
840. Aranyhaluska 278
841. Aranyhaluska más
módon 279
842. Bukta töltve 279
843. Csehpimasz (Dalken) 279
844. Csehpimasz burgonyával 280
845. Gőzmetélt 280
846. Közönséges bajor
pároltmetélt 280
847. Anizscipócskák 281
848. Finom élesztős
szarvaskák 281
849. Vaniliásszarvaskák 282
850. Dióskádka 282
851. Dorongfánk 282
852. Finom habart kuglóf 283
853. Finom kuglóf meggyel 283
854. Egészségi kuglóf 284
855. Közönséges kuglóf 284
856. Császárkuglóf 284
857. Habart darázsfészek 285
858. Élesztősszarvasok
ánizzsal 286
859. Meggyeslepény 286
860. Szilváslepény 287
861. Mandoláslepénykék 287
862. Élesztőstésztakoszorú
kávéhoz 287
863. Tejfölöslepények 288
864. Magyar torta 288
865. Mákospatkó (Beugel) 288
866. Dióspatkó 289
867. Omlós dióspatkó más
módon 289
868. Mákospatkó más módon 290
869. Mazsoláspatkó 290
870. Mandoláskenyér 290
871. Jó magyar fonott kalács 290
Kenyerek
872. Szegedi házikenyérsütése 291
873. Burgonyakenyér 292
874. Graham- vagy korpakenyér 293
Zsírban sült tészták
Bevezetés 293
875. Farsangi fánk 293
876. Farsangi fánk más
módon 295
877. Tejfölösfánk 295
878. Tolófánk 295
879. Krémfánk 296
880. Rózsafánk 296
881. Fahéjfánk élesztőstésztából 297
882. Fahéjfánk töltve, omlós
tésztából 297
883. Fahéjfánk írósvajas
tésztából 297
884. Részeges kapucinus 298
885. Párnacsücske 298
886. Csőregetészta 298
887. Forgácstészta 298
888. Kirántott tészta
borhabbal 299
889. Töltött szarvaskák 299
890. Bábafoga 299
891. Viziveréb 299
892. Szilva bundában 300
893. Túróskolbászkák 300
894. Ostyakolbászkák 300
895. Velőspalacsinta kirántva 301
896. Marcafánk 301
897. Kirántott burgonya 301
898. Alma bundában 302
899. Szegény lovagok 302
900. Kirántott cseresznye 302
901. Almaszelet 302
902. Kirántott szilva 303
903. Körte rizsből 303
904. Borszarvaskák 303
905. Rizskolbászok
csokoládéval 304
906. Fánk mandolatejből 304
907. Akác- vagy bodza virág
kirántva 305
908. Spanyol kenyér 306
909. Kávésfánkocskák 306
910. Darakolbászkák borral 307
911. Rösztölt cseresznye 307
912. Kirántott gesztenye 308
913. Bundáskenyér 308
914. Töltött alma 308
915. Kirántott sárgabarack 309
916. Kirántott meggy 309
917. Aszalt rántott szilva 309
918. Szilváskocka 310
919. Birsalmakolbászka 310
920. Meggykolbászkák 310
921. Rizskolbászkák
borhabbal 310
922. Aszalt szilva bortésztával,
úgynevezett lakatos
fickók 311
írósvajas tészták.
923. írósvajas tészta, melyet
mindenfélére lehet használni 311
924. írósvajas tészta más
módon 312
925. Minták, tésztakérgek és
pástétomok kirakatásáról 313
926. írósvajas tészta másképp,
mely a szokás szerinti
tésztások beléül alkalmazható 313
927. Mandolásbitta 314
928. Nőszeszély 314
929. Diósszelet 315
930. Irósvajasívek 315
931. Szarvaskák írós tésztából 315
932. Fánk íróstésztából 316
933. Iróslepénykék habbal 316
934. írós vajaslepényke
meggyel 316
935. Rétes íróstésztából 316
936. Iróstésztaszelet 316
937. Mandolafalatok íróstésztából 317
938. Leveles íróstészta 317
939. Berlini íróstészta 318
940. Pogácsa íróstésztából 318
941. Csája 318
942. írós vaj aspástétom
ragúval 318
943. Leveles töpörtőspogácsa 319
Omlóstészták
944. Omlós (porhanyó) tészta
készítése 320
945. Omlóstészta fahéjjal 320
946. Omlóstészta főtt tojással 321
947. Omlóstészta rummal 321
948. Omlóstészta kavarva 321
949. Almásbitta omlóstésztából 321
950. Diósszarvaskák omlóstésztából 321
951. Cseresznyéslepény 322
952. Rizskásalisztlepény 322
953. Prófétalepény 323
954. Bajortészta 323
955. Rumtészta 323
956. Krémbitta vaniliával 323
857. Krémbitta csokoládéval 324
958. Krémbitta dióval 324
959. Rác bitta 325
960. Meggylepény 325
961. Meggyesbitta 325
962. Meggyesbitta más
módon 326
963. Almásbitta magasan 326
TIZENÖTÖDIK SZAKASZ
Torták
Bevezetés 327
964. Öntetek és mártalékok
tésztákra 327
965. A torták díszítéséről 330
966 Mandolatorta 330
967. Mandolatorta tejszínhabbal 331
968. Gizellatorta 331
969. Citromtorta 331
970. Narancstorta 332
971. Mákostorta 332
972. Mogyorótorta 332
973. Csokoládétorta 333
974. Kávétorta 334
975. Piskótatorta 335
976. Piskótatorta más módon 337
977. Kenyértorta 337
978. Piskótatorta három
színben 338
979. Lepénytorta 338
980. Linci torta 340
981. Kavart linci torta 340
982. Linci torta tojás nélkül 341
983. Korpatorta 341
984. Pörkölttorta (Grilliázs.) 342
985. Gesztenyetorta 342
986. Reményi-torta töltve 343
987. Jókai-torta 343
988. Koszorústorta 343
989. Szegzett mandolatorta 344
990. Habart mandolatorta 344
991. Irósvajas torta levelekben 345
992. Burgonyatorta 345
993. Főttorta 345
994. Narancscsemege(krém-) torta 346
995. Créme patissiére 346
996. Dióscsemege-(créme-)
torta 347
997. Napoleon-torta 347
998. Morzsatorta 347
999. Almástorta 348
1000. Dobostorta (diplomata) 348
1001. Sacher-torta (az udvartól) 349
1002. Croquembouche
pálmagyümölcsből 349
1003. Meggy torta 350
1004. Parázstorta 350
1005. Dióstorta 350
1006. Habanyag kisebb spanyol
süteményekhez 351
1007. Spanyol csigatorta gyümölcshabbal vagy
fagylalttal töltve 351
1008. Stefánia-torta 353
1009. Vaniliástorta tojás
nélkül 353
1010. Vezuv-torta 353
1011. Tarattyústorta 354
1012. Habart csók tejhabbal 354
1013. Apró torta gyümölccsel 354
1014. Apró torta krémmel 354
1015. Apró torta málnahabbal 355
1016. Puncstorta 355
Piskótatészták
1017. Piskóta 355
1018. Vert piskótatészta 356
1019. Sodralék piskótatésztából 356
1020. Vaníliás- vagy piskótakenyér 357
1021. Kataláni-kenyér 357
1022. Piskótatészta mandolával 357
1023. Piskótatekercs 357
1024. Piskótafánk 358
1025. Piskótatészta borhabbal 358
Kétszersültek
1026. Komiszkenyér 358
1027. Tiroli kenyér 359
1028. Ánizskenyér 359
1029. Ánizsszeletek 359
1030. Püspökkenyér 360
1031. Kétszersült (Zwieback) 360
1032. Pozsonyi kétszersült 360
1033. Fejedelmi kenyér
rummal 361
Cukros ívek
1034. Csokoládéívek 361
1035. Citromívek 361
1036. Francia ívek 362
1037. Fehér mandolaívek 362
1038. Ivek narancsjegedésből 363
1039. Kis vaniliásívek 363
1040. Igen ízletes mandolásrudacskák 363
1041. Párnacsücske tepsziben
sülve 363
1042. Szaloncukorkák készítési
módja 364
1043. Fűszerezett ívek 364
1044. Ánizsívecskék 365
Mandolássütemények, szeletek
és ostyák
1045. Omlóstészta mandolával 365
1046. Cukrosperecek 365
1047. Mandolásszeletek 366
1048. Teasütemény mandolából 366
1049. Mandolásperecek 366
1050. Mandoláskoszorúk 366
1051. Vaniliásgyűrük 367
1052. Vaniliáskoszorú 367
1053. Szivek linci tortából 367
1054. Mandolaszarvaskák 368
1055. Mandolacsók 368
1056. Csokoládécsók
vaniliával 368
1057. Fahéjascsók 369
1058. Spanyol habcsók 369
1059. Citronátcsók 369
1060. Mogyorócsókocskák 369
1061. Szentjánoskenyércsókocskák 370
1062. Gesztenyecsókocskák 370
1063. Ánizspereckék 370
1064. Krémszeletek 371
1065. Teaszeletek 371
1066. Cukorhabszeletek 371
1067. Ördög pilulái 372
1068. Omlós teasütemények 372
1069. Diósszeletek 372
1070. Rendcsillagok 373
1071. Fahéjas kártyák 373
1072. Stibicek 373
1073. Muskaconák 373
1074. Linci pogácsa 374
1075. Linci tortácska 374
1076. Hercegi falatok 374
1077. Szerecsenek 374
1078. Pörkölt mandola 375
1079. Gyümölcskenyér
(Kletzenbrod) 375
1080. Mandolatészta-serlegecskék 376
1081. Gyalusziács 376
1082. Szalámi mandolából 376
1083. Mézesbáblepény 376
1084. Bama mézeskalács 377
1085. Csokoládékenyér 377
1086. Óriási habfánk 378
1087. Almaszelet pisztáciával 378
1088. Borított rizs 378
1089. Gesztenyetészta 378
1090. Jeges fánkocskák 379
1091. Jeges bábkalácskák 379
1092. Dióssütemény 379
1093. Mandolakádkák 380
1094. Krémkádkák 380
1095. Apró csőfánkok
tejszínhabbal 480
1096. Kugler-féle cukorkák 381
1097. Francia kétszersült 381
1098. Láng (teasütemény) 382
1099. Valódi marcipán 382
1100. Az ostyasütésről 382
1101. Hengerostyák 383
1102. Egyszerű ujjnyi hengerostyák 383
1103. Finom ujjnyi hengerostyák 384
1104. Fahéjhengerostya 384
1105. Ostya töltve 384
1106. Cukoröntet vagy jegedés
készítése 384
TIZENHATODIK SZAKASZ
Kocsonyák és parfék
1107. Utasítás az illatok és ízek
készítésére, habok- (sodó),
krémek-, kocsonyák- és
tejhabhoz 388
1108. Ananászkocsonya 390
1109. Málnakocsonya 391
1110. Csokoládékocsonya 392
1111. Citromkocsonya 392
1112. Kávékocsonya tejszínnel 393
1113. Mandolakocsonya 393
1114. Narancskocsonya 394
1115. Aprószőlőkocsonya
(Weinschirl) 394
1116. Puncskocsonya 394
1117. Földieperkocsonya 395
1118. Rózsakocsonya 395
I 1119. Vaniliakocsonya 395
1120. Ibolyakocsonya 396
1121. Meggy kocsonya 396
1122. Nemzeti színű kocsonya 397
I 1123. Birskocsonya 397
1124. Kocsonyák befőzött
nedvekből oly évszakban,
melyben nincs friss
gyümölcs 397
1125. Parfé készítésmódja 398
1126. Pani d'orange frappé
(az udvartól) 398
1127. Vaniliaparfé 399
1128. Ananászparfé 399
1129. Mogyoróparfé 399
1130. Parfait de chocolat en
surprise (az udvartól) 399
TIZENHETEDIK SZAKASZ
Krémek és tejhabok
1131. Vaniliakrém 401
1132. Diókrém 401
1133. Boszorkánykrém 402
1134. Kávékrém 402
1135. Mandolakrém 402
1136. Citromkrém 402
1137. Narancskrém 403
1138. Csokoládékrém 403
1139. Puncskrém 403
1140. Teakrém 403
1141. Szivárványozott krém
(Blanc manger) 404
1142. Barna tejhab 404
1143.Tejhab földieperrel 405
1144. Dióhab 405
1145. Gesztenyepüré tejszínhabbal 405
1146. Kávéhab 405
1147. Hideg rizs 406
1148. Ártalmatlan festőszerek
étkek, kocsonya, hab és
krémek színezéséhez 406
TIZENNYOLCADIK SZAKASZ
Fagylaltok
1149. A fagylaltról általában 409
1150. Ananászfagylalt 410
1151. Csokoládéfagylalt 411
1152. Vaniliafagylalt 411
1153. Tutti-frutti fagylalt 411
1154. Citromfagylalt 412
1155. Maraszkino-fagylalt 412
1156. Narancsfagylalt 412
1157. Földieperfagylalt 413
1158. Meggyfagylalt 413
1159. Rózsafagylalt 413
1160. Ibolyafagylalt 413
1161. Kávéfagylalt 414
1162. Karamelfagylalt 414
1163. Puncs á la glace 414
1164. Gyümölcsfagylalt 415
TIZENKILENCEDIK SZAKASZ
Meleg és hideg italok
1165. A kávé készítéséről 416
1166. Tejcsokoládé 417
1167. Tea 418
1168. Puncs 418
1169. Vörös forraltbor
(Glühwein) 419
1170. Forralt sör 419
1171. Grog 419
1172. Püspök 419
1173. Krampampuli 419
1174. Citromosvíz (Limonádé) 419
1175. Mandolatej 420
1176. Jegeskávé 420
1177. Puncs Romáin 420
1178. Sorbet 420
1179. Májusi bor 421
1180. Meggyvíz 421
HUSZADIK SZAKASZ
Cukorgyümölcsök
1181. A cukorkészítéséről
általában 422
1182. Meggy cukorban 424
1183. Sárgabarack cukorban 424
1184. Som cukorban 424
1185. Vadalma cukorban 425
1186. Ringlotta cukorban 425
1187. Piszke cukorban 425
1188. Finom görögdinnye
cukorban 425
1189. Sárgadinnye cukorban 426
1190. Füge cukorban 426
1191. Zöld dió cukorban 426
1192. Ecetesmeggy cukorban 427
1193. Birsalma cukorban 427
1194. Málna, eper és szeder
cukorban 427
1195. Birsalmasajt 428
Befőtt gyümölcsök.
1196. Befőtt gyümölcsök
(Dunstobst) 428
1197. Zöld mandola befőve 429
1198. Narancs befőve 430
1199. Ananász-szeletek
cukorban 430
1200. őszibarack befőve 431
1201. Cseresznye befőve 431
1202. Meggy befőve 431
1203. Sárgabarack befőve 431
1204. Áfonya befőve 432
1205. Ribiszke befőve 432
1206. Savanyú eper befőve 432
1207. Apró szegfűkörte
befőve 432
1208. Vadalma befőve 433
1209. Citromkörte befőve 433
1210. Som befőve 433
1211. Fekete cseresznye
befőve 433
1212. Ringlotta befőve 434
1213. Magvaválószilva
befőve 434
1214. Piszke (egres) befőve 434
1215. Sárgadinnye befőve 434
Zselék és lekvárok (marmelád)
1216. Utasítás a zselék és
lekvárok (marmelád)
készítéséhez 435
1217. Ribiszkezselé 436
1218. Renet-almából zselé 436
1219. Sárgabaracklekvár 436
1220. Aprószőlő- (Weinschirl-)
zselé 437
1221. Ribiszkelekvár 437
1222. Málnalekvár 437
1223. Meggylekvár 437
1224. Birslekvár 438
1225. Málnaié 438
1226. Meggylé 438
1227. Ribiszkéié 438
1228. Gyümölcsnedvet eltenni 438
1229. Mustkolbász 439
Ecetbe csinált gyümölcs és zöldség
1230. A készletek eltartásáról
általában 439
1231. Gyümölcs rumban 440
1232. Meggy és cseresznye
ecetben 440
1233. Sárga-, őszibarack és
birsalma ecetben 440
1234. Zöldpaszuly ecetben 441
1235. Tökkáposzta ecetben 441
1236. Viziuborka 441
1237. Uborkasaláta 441
1238. Angol zöldség (mixedpickles) 442
1239. Spárgát befőzni 442
1240. Uborka ecetben 442
1241. Uborka kovásszal
eltéve 443
1242. Zöldborsó szárítva 443
1243. Zöldbab befőve 443
1244. Zöldbab szárítva 443
1245. Kapor és sóska gőzben 444
1246. Paradicsom gőzben 444
1247. Paradicsom más módon 444
1248. Vörösrépa ecetben 444
1249. Káposzta hordóba
savanyítva 444
1250. Káposzta kovásszal
savanyítva 445
1251. Tök hordóba savanyítva 445
1252. Fehérrépa hordóban 446
1253. Zöldség szárítva 446
1254. Zöldség homokba téve 446
1255. Karfiol télire 446
Finom ecetek
1256. Gyümölcsecetágy 447
1257. Jó borecet 447
1258. Levendulaecet 447
1259. Rózsavirágecet 447
1260. Bab- vagy lencseecet 448
Egyéb hasznos tudnivalók
1261. Sertéshús besózva 448
1262. Füstölt húst eltenni 448
1263. Dalmáciai nyelv 449
1264. Irósvajat hosszabb időre
eltenni 449
1265. Szegedi tarhonya
készítése 449
1266. Rác ürmös készítése 450
1267. Mustár készítése 450
1268. Rákvaj készítése 450
HUSZONEGYEDIK SZAKASZ
A fölszeldelésről 451
A modern asztal terítése.
I. Reggeli-asztal 14 személyre 471
II. Díszebéd 25 személyre 472
Étlapok húsevő- és
böjtnapokon 475

Rézi Néni

Rézi Néni műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Rézi Néni könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem