Szegedi szakácskönyv
Ezernél több ételkészítési utasítással
Szerző
Budapest
Kiadó: | Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-T. |
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: |
Félvászon
|
Oldalszám: | 373
oldal
|
Sorozatcím: | Igazi Magyar Konyha |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar
|
Méret: |
22 cm x 16 cm
|
ISBN: | |
Megjegyzés:
|
11 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Az Athenaeum r.-t. könyvnyomdája nyomása. Tizenötödik kiadás.
|
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Tartalom
ELSŐ SZAKASZ.
Levesek.
Bevezetés 5
1. Egyszerű húsleves 5
2. Erős húsleves 6
3. Útravaló v. zsebhúsleves .. 6
4. Hogy lehet erős húslevest 1/2 óra alatt készíteni 6
5. Barnaleves 6
6. Barnaleves tyúkhúsból 7
7. Leves libaaprólékkal 7
8. Hamis barnaleves 7
9. Vadhúsleves lencsével 7
10. Tavaszi fűleves 8
11. Erős májleves 8
12. Vágott tüdő-leves 8
13. Vágott tüdő-leves más módon 8
14. Velőleves 8
15. Velőleves más módon 9
16. Vagdalék- (ragú-) leves 9
17. Kenyérleves 9
18. Paradicsomalmaleves 9
19. Rákleves 9
20. Karfiol- és spárgaleves 10
21. Francia leves 10
22. Gesztenyeleves 10
23. Zellerleves 10
24. Fehérleves 10
25. Borsóleves csipettel 11
26. Májasgombócleves 11
27. Májas hablepényleves 11
28. Leves lúdmájpitével 11
29. Tüdősrétesleves 11
30. Tüdőtáskaleves 12
31. Burgonyagombócleves 12
32. Burgonyagombóc kisülve levesbe 12
33. Szalonnásgombócleves 12
34. Zsemlyegombócleves 12
35. Rizsgombócleves 13
36. Dara- (Griess) haluskaleves 13
37. Velőshaluskaleves 13
38. Liszthablepényleves 13
39. Darahablepényleves 13
40. Hús pogácsaleves 13
41. Consommé-leves.. 14
42. Rizskásaleves 14
43. Olasz rizs- (risotto-) leves.. 14
44. Leves sült borsóval 14
45. Szentgyörgygomba- (kucsmagomba) leves . .. 14
46. Leves aranyos-szeletekkel .. 15
47. Hasé-pudding levesbe 15
48. Velőpudding levesbe 15
49. Rizspudding levesbe 15
50. Zsemlyemorzsa fürtösleves (Bröselwandeln) 15
51. Marhahúsnedv (jüs) 16
52. Zöldbableves 16
53. Magyar káposztaleves 16
Böjti és rántott levesek.
54. Cibereleves (Mellbetegeknek igen hasznos) 16
55. Szárcsaleves 17
56. Halleves magyarosan 17
57. Halikraleves 17
58. Barátleves 17
59. Korhelyleves 17
60. Bőjtös rákleves IS
61. Békaleves 18
62. Tejfölösleves 18
63. Paradicsomleves 18
64. Burgonyaleves IS
65. Zöldborsóleves csipettel 18
66. Szárazborsóleves 19
67. Szárazbableves 19
68. Tojással csurgatott leves 19
69. Kukoricagombócleves 19
70. Tyúkmonyos leves 19
71. Suhantott leves 20
72. Hagymaleves 20
73. Vöröshagymaleves haluskátfal 20
74. Pacalleves 20
75. Mandolaleves 20
76. Borleves 20
77. Csokoládéleves 21
78. Kecőceleves 21
79. Szilvaleves 21
80. Fűleves (turbolya) 21
MÁSODIK SZAKASZ.
Előétkek.
(Assiettek.)
Bevezetés . 22
81. Hal kocsonyában 22
82. Kecsege majonézzel 23
83. Kecsege majonézzel franciásan 23
84. Süllő hidegen 23
85. Tormás csuka hidegen 24
86. Csibe majonézzel 24
87. Pulykamell majonézzel 24
88. Nyúlpástétom hidegen 24
89. Galantin kocsonyában 25
90. Kocsonyásszeletek 25
91. Sonka felszelve 25
92. Hideg hússzeletek 25
93. Olasz saláta 26
84. Szárdellavaj 26
95. Szárdellaszeletek . 26
96. Kaviárszeletek 26
97. Szárdiniák 26
98. Irósvajastáska 26
99. Túróskolbászkák 27
100. Ostyakolbászkák 27
101. Töltött szarvaskák 27
102. Tejfölösfánk 27
103. Metélt pástétom 28
104. Vese velővel 28
105. Velőspalacsinta 28
106. Borjúvelő kirántva 28
107. Kirántott burgonya 28
108. Töltött burgonya gombával 29
109. Burgonyatekercs 29
110. Kocsonya (ászpik) készítése.. 29
111. Túróslepény
112. Húsospite 30
113. Pilaw (olasz módon) 30
114. Rizs paradicsomalmával 31
115. Galamb papírtekercsben 31
116. Nyúlmaradék csiperkegombával 31
117. Töltött pástétomocskák 32
118. Sonkatekercs 32
119. Kolbászrétes 32
120. Töltött uborka 32
121. Császárszeletek 33
122. Olajos marhahús-szeletek .. 33
123. Ragú kagylókban 33
124. Deák-szelet 34
125. Frikandók 34
126. Pulykamell osztrigával 34
127. Töltött kucsmagomba 34
128. Sonkásragú burgonyával .. 35
129. Csiperkegombatekercsek 35
130. Csukamáj osztrigával 35
131. Csirke pörkölve 35
132. Malacpörkölt 36
133. Kolbász vöröshagymával .. 36
134. Borjúfej citrommal 36
135. Fürj rizzsel 36
136. Szalonka (snepf) sár jávai 36
137. Lúdmáj burgonyapéppel 37
138. Lúdmáj rizskarikában 37
139. Tükörtojás 37
140. Kemény tojás vagdalttal 38
141. Tojás heringgel 38
142. Töltött tojás 38
143. Szalonnás rántotta 38
144. Savanyú tojás 38
145. Főtt tojás 39
146. Spárga tejföllel 39
147. Töltött vöröshagyma 39
148. Karfiol vajjal 39
149. Majonéz készítése 40
HARMADIK SZAKASZ
Marhahús.
Bevezetés 41
150. Leveshús paprikásan párolva 41
151. Marhahús szegélyezve (garnírozva) 41
152. Marhahús barnára elkészítve 42
153. Pörkölt és főtt marhahús keverve 42
154. Vadászsült 42
155. Szalonnás sült 42
156. Fokhagymás sült 43
157. Cigánysült 43
158. Alföldi sült 43
159. Fojtott marhahús 43
160. Párolt marhahús" burgonyahéjjal 43
161. Pácolt marhahús paradicsommal 44
162. Marhahús divatosan 44
163. Boeuf k la mode 44
164a) Erdélyi tokány 45
164b) Pilaw hússal 45
NEGYEDIK SZAKASZ.
Meleg, hideg és tésztákra való mártások.
165. Almamártás 46
166. Egres- (piszke-) mártás 46
167. Ribiszkemártás 46
168. Meggymártás 47
1(59. Tartármártás 47
170. Birsalmamártás 47
171. Vörösrépamártás 47
172. Uborkamártás 47
173. Uborkamártás fehéren 47
174. Citrommártás 47
175. Zellermártás 48
176. Mandolás tormamártás ...» 48
177. Szárdellamártás 48
178. Szárdellamártás más módon 48
179. Metélőhagyma- (Schnittling-) mártás 48
180. Kapormártás 48
181. Petrezselyemzöldjemártás . . 48
182. Sóskamártás 49
183. Paradicsommártás 49
184. Tejfölös tormamártás 49
185. Káprimártás 49
186. Vöröshagymamártás 49
187. Gombamártás 49
188. Fokhagymamártás 49
189. Zsemlyemártás 49
190. Burgonyamártás 50
191. Madeiramártás 50
Hideg mártások.
192. Hideg mustármártás 50
193. Remoulademártás (angolos) 50
194. Metélőhagymamártás 50
195. Hideg tormamártás 50
196. Mandolamártás 51
197. Olasz mártás 51
198. Heringmártás 51
199. Majonézmártás 51
200. Fenyőbogyómártás 51
Tésztához való máriások.
201. Vaniliamártás 51
202. Mandolamártás 52
203. Csokoládémártás 52
204. Fehérbormártás 52
205. Narancsmártás 52
206. Meggymártás 52
207. Habmártás (chaudeau) 52
208. Besámel 53
ÖTÖDIK SZAKASZ.
Főzelékek.
Bevezetés 54
209. Vegyes főzelékek 54
210. Töltött káposzta 54
211. Francia káposzta 55
212. Hajdúképoszta 55
213. Harcsás káposzta 55
214. Szalonnás káposzta 56'
215. Savanyú káposzta 56
216. Édes káposzta ürühússal ... 56
217. Kolozsvári káposzta 56
218. Paradicsomkáposzta 57
219. Káposzta csíkkal 57
220. Ikráskáposzta ... 57
221. Töltött burgonya 57
282. Töltött burgonya másképp .. 57
223. Burgonya k la maitre c'hőt el 57
224. Kirántott burgonya (Pommes de terre frites) 58
225. Burgonya tojással berakva .. 58
226. Burgonya angolosan 58
227. Burgonyapép (püré) 58
228. Burgonya rostélyossal 58
229. Burgonya tarhonyával 59
230. Burgonya paradicsommal 59
231. Burgonya édesen 59
232. Burgonya savanyúan 59
233. Tört burgonya 59
234. Töltött jurgitatök 59
235. Töltött paprika 60
236. Töltött kel 60
237. Kel gesztenyével 60
238. Kel kisütve 61
239. Kel angolos módon 61
240. Tejfölös tökkáposzta 61
241. Savanyú tökkáposzta 61
242. Besavanyított tökkáposzta 62
243. Töltött kalaráb 62
244. Kalaráb barnára párolva .. 62
245. Kalaráb bárányhússal 62
246. Sárgarépa töltve 62
247. Töltött paradicsom 63
248. Karfiol írósvajjal 63
249. Karfiol mártással 63
250. Spárga írósvajas lében 63
251. Zöldbab 63
252. Hüvelyes zöldborsó 64
253. Cukorborsó 64
254. Zöldborsópép (püré) 64
255. Zöldborsó angol módon 64
256. Paraj (spenót) 64
257. Sárgarépa pácolva 65
258. Fehérrépa 65
259. Kelhajtások (brokkedli) 65
260. Risi-pisi (Rizs borsóval) 65
261. Főtt articsóka 65
262. Articsóka zöldborsóval 65
263. Kucsmagomba 66
264. Fejes-saláta tejfölösen 66
265. Kötött saláta írósvajas lével 66
266. Zöld uborka tejfölösen 66
267. Endivia-saláta mártással .. 66
268. Kartháusi vagy kevert főzelék 67
269. Szárazbab 67
270. Lencse savanyúan 67
271. Szárazborsó 67
272. Tarhonya pörkölve 67
273. Tarhonya paprikásan 67
274. Csiperkegombát különféle karimázásra használva 68
A marhahús különféle készítésmódja.
275. Gulyáshús szegediesen 68
276. Pusztapörkölt 68
277. Vesepecsenye pörkölve 68
278. Vesepecsenye savanyúan .. 69
279. Vesepecsenye vadászosan .. 69
280. Vesepecsenye töltve 69
281. Vesepecsenyeszelet pácolva.. 70
282. Vesepecsenye bajorosan 70
283. Vesepecsenye apró burgonyával 70
284. Vesepecsenye angol módon.. 70
285. Vesepecsenye felszeletelve ... 71
286. Honvédsült 71
287. Hártyában sült 71
288. Tisza Lajos szelet 71
289. Napoleon-szelet 71
290. Imperiál-szelet 72
291. Kaviárszelet 72
292. Huszárszelet 72
293. Honvédszelet 72
294. Beefsteak 72
295. Beefsteak angolosan 73
296. Török turbán 73
297. Rostélyos pörkölve 73
298. Rostélyos töltve 73
299. Rostélyes savanyúan 74
300. Rostélyos párolva - 74
301. Rostélyos sülve 74
302. Olasz rostélyos 74
303. Alföldi rostélyos 74
304. Lábas-sült 75
305. Lengyel sült 75
306. Svéd rostélyos 75
307. Lábas-beefsteak 75
308. Esterházy-rostélyos 75
309. Roastbeef angolosan 75
310. Gőzben sült 75
311. Hamburgi sült 76
312. Töltött felsárszelet 76
313. Marhaszelet 76
314. Marhaszelet fasírozva 76
315. Fasírozott sült 76
316. Sálszelet ízletesen elkészítve 77
317. Húskolbászkák 77
318. Ökörnyelv lengyelesen 77
319. Füstölt nyelv 77
320. Ökörnyelv szárdellával 77
321. Ökörfark savanyúan 78
322. Tehén tőgye sülve 78
323. Marhapacal 78
324. Pácolt hús 77 78
326. Hideg marhahús 78
Borjú-, ürü-, bárány- és sertéshús különféle készítésmódjáról.
Bevezetés 79
326. Borjú-steak 79
327. Velő ászpikban 79
328. Borjúpaprikás 79
329. Borjúpörkölt 79
330. Borjúbecsinált velősgombóckákkal 80
331. Borjúbecsinált karfiollal 80
332. Borjúsült skót módra 80
333. Bécsiszelet 80
334. Borjú-kotlett 80
335. Nemzeti szelet 80
336. Borjútekercs 81
337. Francia borjútekercs 81
338. Borjú-frikandó 81
339. Velős-frikandó 81
340. Borjúfej mártással 81
341. Borjúfodor citrommal 81
342. Borjú rizzsel 81
343. Borjúszelet 82
344. Borjúszelet paprikásan 82
345. Borjúszelet fasírozva 82
346. Borjúszelet savanyú mártásl Q2
347. Kossuth-szelet 82
348. Borjú-kotlett más módon .. 82
349. Borjú-kotlett káprimártással 83
350. Bécsiszelet más módon 83
351. Borjútekercs combból 83
352. Borjúlábak kisülve 83
353. Borjú szügye töltve 83
354. Borjú szügye zöldborsóval töltve
355. Borjú szügye paradicsommal 84
356. Borjúcomb füstölt nyelvvel 84
357. Borjúvelő citrommal 84
358. Borjúnyelv 84
359. Borjúmáj sülve 84
360. Borjúmáj pörkölve 85
361. Borjúvagdalt gombával 85
362. Borjúvelő kisülve 85
363. Borjúvelő majonézzel 85
364. Borjúfej kocsonyában 85
365. Borjútokány 85
366. Borjúcomb hidegen 86.
367. Borjúvesés savanyúan elkészítve ...? 86
368. Borjútüdő citrommal 86
369. Kínozott borjúcomb 86
370. Borjú füle á la financiére 86
Ürühúskészítmények.
371. Ürüpaprikás 87
372. Ürüszelet paprikásan 87
373. Ürühús édes káposztával magyarosan 87
374. Magyar ürüpecsenye zöldbabbal 88
375. Ürükotlettek ... .. 88
376. Ürücomb paradicsommal .. 88
377. Ürühús vadmódra elkészítve 89
378. Ürücomb savanyúan 89
379. Ürünyelv kisülve J 89
380. Ürühús káposztával berakva 89
381. Irish-Stew. (Egy neme az angol gulyáshúsnak) 89
Bárány húskészítmények.
382. Báránypaprikás tejföllel 90
383. Báránybecsinált 90
384. Bárányhús zöldborsóval 90
385. Bécsi báránykotlett 90
386. Madárkák bárányhúsból 90
387. Bárányhús gombával 91
388. Bárányhús kalarábbal 91
389. Báránycomb uborkamártással 91
390. Bárány töltve 91
391. Bárányszelet 91
392. Párolt bárányhús 92
Sertéshúskészítmények.
393. Füle-farka 92
394. Disznófüle-farka saját köntösében 92
395. Füle-farka hidegen 92
396. Füle-farka savanyúan 93
397. Sertésgerinc sülve 93
398. Sertésgerinc más módon 93
399. Beefsteak sertéshúsból 93
400. Sertéskotlett 93
401. Sertésszelet barnán 93
402. Szűz-sült 94
403. Sertéscomb savanyúan 94
404. Sertéshús kásával 94
405. Sertéshús tormával 94
406. Vese velővel 94
407. Kocsonya magyarosan 94
408. Sertésfej hidegen 95
409. Senka főve 95
410. Sonkaszelet kisülve 95
411. Füstölt hús gombóccal 95
412. Sertés-galantin 95
413. Malacpaprikás 96
414. Töltött disznófej 96
415. Disznósajt 96
HATODIK SZAKASZ.
Szárnyas állatok.
(Levágatásuk és tisztításukról.)
Bevezetés 97
Csirkéről, kappan-, pulyka-, liba- és kacsáról.
416. Csirke karfiollal 98
417. Csirke tojással, habart mártással .. 98
418. Csirkepaprikás tejföllel 98
419. Csirkepörkölt tarhonyával .. 98
420. Csirke forrázva 99
421. Csirke tejföllel és citromszeletekkel 99
422. Csirke paradicsommal 99
423. Csirke zöldborsóval 99
424. Csirke szárdellával 100
425. Csirke bajorosan 100
426. Csirke biszkével (egres) 100
427. Csirke rizzsel 100
428. Csirke hidegen 100
429. Csirke majonézzel 101
430. Csirke zöldborsóval és rákfarkacskákkal 101
431. Csirke frikasszéval 101
432. Fehérre párolt csirkék ... 101
433. Csirke kaproslében 102
434. Kappan mártással 102
435. Kappan szárdellával 102
436. Kappanszelet 102
437. Kappan pácolt, káposztával 103
438. Kappan álosztrigamártással 103
439. Pulyka paprikásan 103
440. Pulyka fasírozva 108
441. Pulykamell kocsonyában (ászpikban) 104
442. Szeletkék szárnyas mellekből 104
443. Liba karfiollal 104
444. Libaaprólék gombóccal 104
445. Libaaprólék gombával 105
446. Liba kásával 105
447. Lúdmáj tejföllel 105
448. Lúdmáj parmezánsajttal .. 105
449. Lúdmáj kirántva 105
450. Töltött libamell 105
451. Párolt libamáj 106
452. Lúdmáj kocsonyával 106
453. Liba füstölve 106
454. Kacsa savanyúan 106
455. Szelíd kacsa vadmódra 107
456. Galamb petrezselyemmártással 107
457. Galamb savanyúan 107
458. Galambkotlett 107
459. Galambpaprikás 107
460. Galamb töltve 108
461. Galamb fogolymódon sülve.. 108
HETEDIK SZAKASZ.
Vadak.
Bevezetés 109
Pacsirta, fenyőmadár, fürj, fogoly,
császármadár, szalonka (snepf), fácán,
vadlúd, vádkacsa, túzok, fajdtyúk,
szárcsák, nyúl, őz és vadsertés elkészítéséről.
462. Pacsirta sülve 109
463. Pacsirta töltve 109
464. Fürj sülve 110
465. Fürj zöldborsóval 110
466. Fürj rizzsel 110
467. Fenyvesmadár 110
468. Fenyvesmadarak nyárson sülve 111
469. Fogoly sülve 111
470. Káposztásfogoly 111
471. Fogoly melle barnítva 112
472. Fogoly kocsonyában 112
473. Fogoly sajttal 112
474. Császármadár 112
475. Szalonka (snepf) sülve 113
476. Szalonka párolva 113
477. Szalonkák kenyérszeleteken sülve 113
478. Fürj köntösben 113
479. Fácán sülve 113
480. Fácánfilé 114
481. Fajdtyúk sülve 114
482. Sült fajdtyúk vadászmódon.. 114
483. Vadlúd sülve 115
484. Vadkacsa sülve 115
485. Vadkacsa savanyúan 115
486. Túzok 115
487. Szárcsák 115
488. Nyúl sülve 115
489. Nyúl sülve más módon 116
490. Nyúl paprikásan 116
491. Nyúl fasírozva 116
492. Nyúlszeletek (Steaks) 116
493. Nyúlaprólék 117
494. őzderék sülve 117
495. őzcomb sülve 117
496. Őzszeletek (Kotelette) 117
497. Dámvadcímer (fartő) angolosan 118
498. Húspüré I18
499. Tengeri nyúl sülve 118
500. Hideg galantine 118
501. Gateau őzvállból 119
502. Vadsertéshús készítése 119
503. Vaddisznó szügye 119
504. Vaddisznófiié 119
NYOLCADIK SZAKASZ.
Halak
és más vizi állatok becsinálása, sülve, hidegen stb. elkészítve.
505. A halakról általában 120
506. Leforrázott halak 121
507. Halpaprikás szegediesen 123
508. Halpaprikás más módon .. 123
509. Kecsege frikasszírozva 123
510. Kecsege forrázva 124
511. Kecsege kocsonyázva 124
512. Kecsege majonézzel 124
513. Kecsege majonézzel franciásan 124
514. Kecsege kirántva 125
515. Potyka szalonnával 125
516. Potyka kékre főve 125
517. Potyka sóskamártással 125
518. Potyka á la Chambord 126
519. Potyka fasírozva 126
520. Potyka kirántva 126
521. Potyka marinírozva 127
522. Süllő vajjal s burgonyával .. 127
523. Süllő szárdellával 127
524. Süllő majonézzel 127
525. Süllő becsinált 127
526. Süllő mustárral 127
527. Harcsa káposztával 127
528. Harcsa kirántva 128
529. Harcsa káprimártással 128
530. Harcsa spékelve 128
531. Harcsa paprikásan 128
532. Menyhal sülve 128
533. Menyhal citrommártással .. 1?8
534. Szalonnáscsuka 128
535. Csuka tejfölöstormával 129
536. Csuka szárdellával 129
537. Csuka forrázva 129
538. Csuka sülve 129
539. Csuka kirántva 129
540. Csuka osztrigával 130
541. Csuka tormával hidegen .. 130
542. Csukahal töltve 130
543. Angolna (Aalfisch) sülve .. 130
544. Angolna hidegen 131
545. Pisztráng sülve 131
546. Kékre párolt pisztráng 131
547. Rántott pisztráng 131
548. Rác hal készítési módja 131
549. Fogas mártással 132
550. Magyar fogas 132
551. Lazac mártással 132
552. Lazac majonézzel 133
553. Vegyesek halakból 133
554. Viza sülve 133
555. Viza forrázva 133
556. Tőkehal (Stockfisch) sülve .. 133
557. Tőkehal mártással 134
558. Kagyló forrázva 134
559. Osztrigák elkészítéséről 134
560. Teknősbéka forrázva 134
561. Ragú teknősbékákból 134
562. Békacomb kirántva 135
563. Békák petrezselyemmártásban »«««« 135
564. Rákok fasírozva (töltve) .. 135
565. Rák főve 135
566. Tengeri rákok 136
567. Szárdellavaj 136
568. Szárdellaszeletek 136
569. Kaviárszeletek 136
570. Szárdiniák 136
571. Halsaláta 137
572. Csigák 137
KILENCEDIK SZAKASZ.
Hideg, meleg, tál- és apró pástétomok.
573. Irósvajas tészta, melyet rendesen pástétomokra használhatunk 138
574. Hideg lúdmájpástétom 138,
575. Fácánpástétom hidegen 139
576. Szarvasgombapástétom lúdmájból 130
577. Csirke-tálpástétom 139
578. Karfiol-álpástétom 140
579. Kis pástétomok lúdmájjal és szarvasgombával 140
580. Pástétom, főzelékkel 140
581. Nagy pástétom vagdalttal .. 141
Apró pástétomok.
582. Kis pástétomok (au naturel) 141
583. Étvágyfalatok salpikonnal .. 141
584. Étvágyfalatok szárnyaspürévei 141
585. Rizspástétom 142
586. Sonkaszarvaskák teához 142
587. Velőspástétomocskák 142
588. Pástétomocskák vagdalttal.. 142
589. Halpástétom ... 142
590. Rákpástétomocskák 143
591. Pástétom élesztőstésztából.. 143
592. Osztrigapástétom 143
TIZEDIK SZAKASZ.
Kolbászok és hurkák.
593. Fokhagymáskolbász 144
594. Citromoskolbász 144
595. Kolbász borjúhúsból 144
596. Lúdmájkolbász 144
597. Halkolbász 145
598. Kásáshurka 145
599. Véreshurka 145
600. Májashurka 145
TIZENEGYEDIK SZAKASZ.
Sültek. (Pecsenyék.)
Bevezetés 146
601. Csirke sülve 147
602. Csirke töltve 147
603. Spékelt csirkemellecskék 147
604. Sült csirke szárdellával tűzve 148
605. Csirkék- császármadármódra készítve 148
606. Kappan szalonnával tűzve 148
607. Nyárson sült kappan szárdellával 148
608. Pulyka sülve 148
609. Pulyka töltve 149
610. Liba sülve 149-
611. Pirított liba straszburgi módon 149
612. Kacsa sülve 149
613. Galamb sülve 150
614. Borjúcomb sülve 150
615. Borjúvesés sülve 150
616. Borjúszügye sülve 151
617. Bevont (glasiert) borjúszeletek 151
618. Bárányhús sülve 151
619. Bárányhús töltve 151
620. Bárányhús kirántva 151
621. Ürücomb sülve 151
622. Szeletek (Steak) disznócombból 152
623. Bőröspecsenye 152
624. Sertéscomb sülve 152
625. Vesepecsenye sülve "152
626. Marhasült 152
627. Francia roast-beef 153
628. Beefsteak vakart sálhúsból 153
629. Malac sülve 153
TIZENKETTEDIK SZAKASZ.
Saláták.
Bevezetés 154
630. Friss zöld saláta 154
631. Öntöttsaláta töpörtővel 154
632. Fejessaláta 155
633. Hideg saláta 155
634. Káposztasaláta töpörtővel .. 155
635. Káposztasaláta 155
636. Nyers káposztasaláta 155
637. Lenolajos káposzta 156
638. Endivia-saláta 156
639. Uborkasaláta 156
640. Spárgasaláta 156
641. Karfiolsaláta 156
642. Saláta zöldbabból 156
643. Saláta szárazbabból 157
644. Zellersaláta 157
645. Burgonyasaláta 157
646. Burgonyasaláta heringgel .. 157
647. Burgonyasaláta kocsonyába rakva 157
648. Szárdellasaláta 158
649. Olasz saláta 158
650. Díszes saláta 158
651. Paprikasaláta 158
652. Saláták díszítésére fölszelt zöld és piros paprika 159
653. Saláták gyökerekből és főzelékekből 159
TIZENHARMADIK SZAKASZ.
Párolt gyümölcssaláták (kompótok).
654. Meggybefőtt 160
655. Barackbefőtt (kajszin) 160
656. Őszibarackbefőtt 160
657. Szilvabefőtt ? 160
658. Birsalmabefőtt 160
659. Körtebefőtt 161
660. Almabefőtt 161
661. Kocsonyázott alma 161
662. Befőtt (Compot) almapéppel 162
663. Vegyített friss gyümölcsből.. 162
664. Vegybefőtt aszalt gyümölcsbőr : 162
665. Töltött narancsbefőtt 163
TIZENNEGYEDIK SZAKASZ.
Tésztanemúek. Meleg és hideg tiszták.
Bevezetés 146
666. Gyűrött tészta készítése 165
667. Túróscsusza 165
668. Túrósmetélt 165
669. Mákosmetélt 165
670. Diósmetélt 165
671. Burgonyametélt 165
672. Metélt túróval 166
673. Tejfölösmetélt sülve 166
674. Gőzbenfőtt metélt 166
675. Metélt tejben 166
676. Vaniliahaluska 166
677. Svéd haluska 167
678. Párolt tejfölöshaluska 167
670. Sonkástészta 167
680. Rizs körtével 167
681. Rizskása sonkával 168
682. Olasz polenta 168
683. Makaróni sajttal 168
684. Makaróni sajttal és hússal 168
685. Túrósgombóc 169
686. Szilvásgombóc 169
687. Burgonyagombóc 169
688. Zsemlyegombóc 170
689. Túróshaluska 170
690. Tojásoshaluska 170
691. Öntött perecek túróval 170
692. Káposztáshaluska 170
693. Káposztáscsusza 170
694. Kockástészta darával 170
695. Húslepény 171
696. Tarhonya 171
697. Tarhonya tejben 171
698. Túrós barátfüle (derelye) 171
699. Lekváros barátfüle 171
700. Túróstészta lerakva 172
701. Tejfölösmetélt 172
702. Töltöttmetélt 172
703. Tejbecsurgatott 172
704. Pirított liszt (Schmarrn) 173
705. Pirított dara (Griess) 173
706. Mandoláspirított 173
707. Kirakott máglya 173
708. Császárpirított 174
709. Palacsintatészta készítése .. 174
710. Tejfölöspalacsinta 174
711. Palacsinta befőttel 174
712. Királypalacsinta 174
713. Francia palacsinta 175
714. Palacsinta gőzben 175
715. Palacsinta kavart mandolával 175
716. Sonkáspalacsinta 175
717. Omelette 176
718. Omelette gyümölccsel 176
719. Omelette tepsiben ...- 176
720. Omelette tálban 176
721. Omelettetekercs 177
722. Olasz rizs (Risotto) 177
723. Rioset libacombbal 177
724. Stoffádok 177
725. Töpörtőspogácsa 178
726. Vajaspogácsa 178
727. Hájaspogácsa 178
728. Hájasszarvaskák 178
729. Marhavelőből készült sütemény 179
730. Finom kukoricamálé 179
731. Málé kukoricalisztből 179
732. Töpörtősporolya kukoricalisztből 179
733. Gánica kukoricalisztből 179
734. Rizsmorzsóka v. gánica 180
735. Borszeletkék 180
Kochok.
736. Rum- (soufflé) koch 180
737. Tutti-frutti (soufflé) koch .. 180
738. Csokoládé- (soufflé) koch 180
739. Hegyalakú (soufflé) koch .. 181
740. Schönbrunni koch 181
741. Pesti koch 181
742. Narancskoch 181
743. Fahéjkoch 182
744. Csokoládékoch 182
745. Rizskoch gyümölccsel 182
746. Krémkoch 182
747. Almakoch 182
748. Meggykoch 183
749. Birsalmakoch 183
750. Cseresznyekoch 183
751. Darakoch 183
752. Barackkoch 184
753. Mandolakoch 184
754. Mákkoch 184
755. Diókoch 184
756. Besámelkoch (Beschamel-Auflauf) 184
757. Sárgakásakoch 185
758. Habkoch 185
759. Habos citromkoch 185
760. Piskótakoch 185
761. Citronátkoch 186
762. Földieperkoch 186
763. Franciakoch 186
764. Koch vajasszarvasból 186
765. Schmankerlkoch habartán .. 187
766. Saint-Honoré vaniliás-krémmel 187
767. Borkoch 187
768. Gesztenyekoch vagyis püré .. 188
769. Gyermekkoch vanilialével (likőr) 189
770. Kávékoch 189
Puddingok.
771. Angol pudding 190
772. Zsemlyepudding 190
773. Égő (Plum) pudding 190
774. Kabinetpudding 191
775. Puncspudding 191
776. Törtpudding 191
777. Császárpudding 191
778. Kávépudding 191
779. Szerecsen ingben 192
780. Élesztőspudding 192
781. Apácapudding 192
782. Rizspudding 192
783. Királyfipudding 192
784. Almapudding 193
786. Naiancspudding 193
786. Diópudding 198
787. Burgonyapudding 193
788. Gyümölcspudding 194
Kochokra és puddingokra való habok (chaudeau).
789. Borhab (chaudeau) 194
790. Vaniliahab 194
791. Mandolahab 194
792. Csokoládéháb 195
793. Narancshab 195
794. Meggyhab 195
Rétesek.
795. Rétestészta készítése 195
796. Diósrétes magyarosan 196
797. Túrósrétes édesen 196
798. Túrósrétes kaporral 196
799. Tejfölösrétes 196
800. Almásrétes 196
801. Meggyesrétes 197
802. Cseresznyésrétes 197
803. Szilvásrétes 197
804. Szőllősrétes 197
805. Mandolásrétes 197
806. Citronátrétes 198
807. Csokoládérétes 198
808. Rizskásásrétes .195
809. Káposztásrétes 198
810. Sonkásrétes 199
811. Burgonyásrétes 199
812. Gombásrétes 199
813. Főtt dararétes 199
814. Dararétes más módon 200
815. Élesztősrétes 200
816. Diósrétes élesztős tésztából.. 200
817. Mákosrétes 200
818. Tirolirétes 201
819. Kolbászrétes 201
820. Édes káposztásrétes 201
821. Csigarétes 202
Bélesek.
822. Magyar diósrétes 202
823. Húsosbéles 203
824. Mandolásbéles 203
825. Almásbéles 203
826. Debreceni béles 204
Élesztőstészták.
827. Az élesztőstészta készítéséről 204
828. Teacipócskák 205
829. Apostolkalács (brioche) 206
830. Finom élesztőstészta 206
831. Hideg élesztőstészta 206
832. Kavart élesztőstészta 207
833. Közönséges élesztőstészta 207
834. Kossuth-tészta 207
835. Pesti almáslepény 207
836. Túróslepény 208
837. Szegedi tejfölöslepény 208
838. Kapros túróslepény 209
839. Tejfölös meggyeslepény 209
840. Aranyhaluska 209
841. Aranyhaluska más módon 210
842. Bukta töltve 210
843. Csehpimasz (Dalken) 210
844. Csehpimasz burgonyával 211
845. Gőzmetélt 211
846. Közönséges bajor párolt-metélt 211
847. Ánizscipócskák 211
848. Finom élesztősszarvacskák 212
849. Vaniliásszarvacskák 212
850. Dióskádka 212
851. Dorongfánk 213
852. Finom habart kuglóf 213
853. Finom kuglóf meggyel 213
854. Egészségi kuglóf 214
855. Közönséges kuglóf 214
856. Császárkuglóf 214
857. Habart darázsfészek 215
858. Élesztősszarvcsók ánizzsal 215
859. Meggyeslepény 215
860. Szilváslepény 216
861. Mandoláslepénykék 216
862. Élesztőstésztakoszorú kávéhoz 216
863. Tejfölöslepények 216
864. Magyar torta 217
865. Mákospatkó (Beugel) 217
866. Dióspatkó 217
867. Omlós dióspatkó más módon 218
868. Mákospatkó más módon 218
869. Mazsoláspatkó 218
870. Mandoláskenyér 218
871. Jó magyar fonott kalács 219
872. Szegedi házikenyérsütés 219
873. Burgonyakenyér 220
874. Graham- vagy korpakenyér 220
Zsírban sült tészták.
Bevezetés 220
875. Farsangi fánk 221
876. Farsangi fánk más módon 222
877. Tejfölösfánk 222
878. Tolófánk 222
879. Krémfánk 222
880. Rózsafánk 223
881. Fahéjfánk élesztőstésztából.. 223
882. Fahéjfánk töltve, omlós tész13 tából 223
883. Fahéjfánk írósvajas tésztából 224
884. Részeges kapucinus 224
885. Párnacsücske 224
886. Csőregetészta 224
887. Forgácstészta 224
888. Kirántott tészta borhabbal.. 224
889. Töltött szarvaskák 225
890. Bábafoga 225
891. Víziveréb 225
892. Szilva bundában 225
893. Túróskolbászkák 225
894. Ostyakolbászkák 226
895. Velőspalacsinta kirántva .. 226
896. Marcafánk 226
897. Kirántott burgonya 226
898. Alma bundában 227
899. Szegény lovagok 227
900. Kirántott cseresznye 227
901. Almaszelet 227
902. Kirántott szilva 227
903. Körte rizsből 228
904. Borszarvaskák 228
905. Rizskolbászok csokoládéval.. 228
906. Fánk mandolatejből 228
907. Akác- vagy bodzavirág kirántva 229
908. Spanyol kenyér 230
909. Kávésfánkocskák 230
910. Darakolbászkák borral 230
911. Rösztölt cseresznye 231
912. Kirántott gesztenye 231
913. Bundáskenyér 232
914. Töltött alma 233
915. Kirántott sárgabarack 233
916. Kirántott meggy 233
917. Aszalt rántott szilva 233
918. Szilváskocka 234
919. Birsalmakolbászka 234
920. Meggykolbászkák 234
921. Rizskolbászkák borhabbal .. 235
922. Aszalt szilva bortésztával, úgynevezett »lakatos fickók 234
Irósvajas tészták.
923. írósvajas tészta, melyet mindenfélére lehet használni 235
924. írósvajas tészta más módon 235
925. Minták, tésztakérgek és pástétomok kirakatásáról 236
926. írósvajas tészta máskép, mely a szokás szerinti tésztások beléül alkalmazható 236
927. Mandolásbitta 237
928. Nőszeszély 237
929. Diósszelet 237
930. Irósvajasívek 237
931. Szarvaskák iróstésztából 238
932. Fánk iróstésztából 238
933. Iróslepénykék habbal 238
934. Irósvajaslepényke meggyel.. 238
935. Rétes iróstésztából 238
936. Iróstésztaszelet 239
937. Mandolafalatok iróstésztából 239
938. Leveles iróstészta 239
939. Berlini iróstészta 239
940. Pogácsa iróstésztából 240
941. Csája 240
942. Irósvajaspástétom ragúval 240
943. Leveles töpörtőspogácsa 240
Omlóstészták.
944. Omlós (porhanyó) tészta készítése 240
945. Omlóstészta fahéjjal 240
946. Omlóstészta főtt tojással 241
947. Omlóstészta rummal 241
948. Omlóstészta kavarva 241
949. Almásbitta omlóstésztából.. 241
950. Diósszarvaskák omlóstésztából 241
951. Cseresznyéslepény 242
952. Rizskásalisztlepény 242
953. Prófétalepény 242
954. Bajortészta 242
955. Rumtészta 243
956. Krémbitta vaníliával 243
957. Krémbitta csokoládéval 243
958. Krémbitta dióval 243
959. Rác bitta 244
960. Meggylepény 244
961. Meggyesbitta 244
962. Meggyesbitta más módon 244
963. Almásbitta magasan 245
TIZENÖTÖDIK SZAKASZ.
Torták.
Bevezetés 246
964. Öntetek és mártalékok tésztákra 246
965. A torták díszítéséről 248
966. Mandolatorta 248
967. Mandolatorta tejszínhabbal.. 249
968. Gizellatorta 249
969. Citromtorta 249
970. Narancstorta 249
971. Mákostorta 250
972. Mogyorótorta 250
973. Csokoládétorta 250
974. Kávétorta 251
975. Piskótatorta 252
976. Piskótatorta más módon .. 253
977. Kenyértorta 253
978. Piskótatorta három színben 254
979. Lepénytorta 254
980. Linci torta 255
981. Kavart linci torta 256
982. Linci torta tojás nélkül 256
983. Korpatorta 256
984. Pörkölttorta (Grillás) 257
985. Gesztenyetorta 257
986. Reményi-torta töltve 257
987. Jókai-torta 258
988. Koszorústorta 258
989. Szegzett mandolatorta 258
990. Habart mandolatorta 258
991. írós vajastorta levelekben .. 259
992. Burgonyatorta 259
993. Főtt-torta 259
994. Narancscsemege- (krém-) torta 260
995. Créme pástissiére 260
996. Dióscsemege- (krém-) torta 260
997. Napoleon-torta 261
998. Morzsatorta 261
999. Almástorta 261
1000. Dobostorta (diplomata) 261
1001. Sacher-torta (az udvartól) 262
1002. Croquembouche pálmagyümölcsből 262
1003. Meggytorta 263
1004. Parázstorta 263
1005. Dióstorta 263
1006. Habanyag kisebb spanyol süteményekhez 263
1007. Spanyol csigatorta gyümölcshabbal vagy fagylalttal töltve 264
1008. Stefánia-torta 265
1009. Vaniliástorta tojás nélkül.. 265
1010. Vezuv-torta 265
1011. Tarattyústorta 265
1012. Habart csók tejhabbal 266
1013. Apró torta gyümölccsel 266
1014. Apró torta krémmel 266
1015. Apró torta málnahabbal .. 266
1016. Puncstorta 266
Piskótatészták.
1017. Piskóta 267
1018. Vert piskótatészta 267
1019. Sodralék piskótatésztából 267
1020. Vaníliás- vagy piskóta-kenyér 268
1021. Kataláni-kenyér 268
1022. Piskótatészta mandolával 268
1023. Piskótatekercs 268
1024. Piskótafánk 268
1025. Piskótatészta borhabbal 269
Kétszersültek.
1026. Komiszkenyér 269
1027. Tiroli kenyér 269
1028. Anizskenyér 269
1029. Ánizsszeletek 269
1030. Püspökkenyér 270
1031. Kétszersült (Zwieback) 270
1032. Pozsonyi kétszersült 270
1033. Fejedelmi kenyér rummal 271
Cukrosívek.
1034. Csokoládéívek 271
1035. Citromívek 271
1036. Franciaívek 271
1037. Fehér mandolaívek 272
1038. Ivek narancsjegedésből 272
1039. Kis vaniliásívek 272
1040. Igen ízletes mandolásrudacskák 272
1041. Párnacsücske tepsiben sülve 272
1042. Szaloncukorkák készítési módja 273.
1043. Fűszerezett ívek 273
1044. Ánizsívecskék 273
Mandolássütemények, szeletek és ostyák.
1045. Omlóstészta mandolával .. 274
1046. Cukrosperecek 274
1047. Mandolásszeletek 274
1048. Teasütemény mandolából 274
1049. Mandolásperecek 274
1050. Mandoláskoszorúk 275
1051. Vaniliásgyűrűk 275
1052. Vaniliáskoszorú 275
1053. Szívek linci tésztából 275
1054. Mandolaszarvaskák 276
1055. Mandolacsók 276
1056. Csokoládécsók vaníliával .. 276
1057. Fahéjascsók 276
1058. Spanyol habcsók 276
1059. Citronátcsók 277
1060. Mogyorócsókocskák 277
1061. Szentjánoskenyér-csókocskák 277
1062. Gesztenyecsókocskák 277
1063. Ánizspereckék 278
1064. Krémszeletek 278
1065. Teaszeletek 278
1066. Cukorhabszeletek 278
1067. Ördög pilulái 278
1068. Omlós teasütemények 279
1069. Diósszeletek 279
1070. Rendcsillagok 279
1071. Fahéjas hártyák 279
1072. Stibicek 280
1073. Muskaconák 280
1074. Linci pogácsa 280
1075. Linci tortácska 280
1076. Hercegi falatok 280
1077. Szerecsenek 281
1078. Pörkölt mandola 281
1079. Gyümölcskenyér (Kletzenbrot) 281
1080. Mandolatészta-serlegecskék 281
1081. Gyalusziács 282
1082. Szalámi 282
1083. Mézesbáblepény 282
1084. Barna mézeskalács 282
1085. Csokoládékenyér 283
1086. Óriási habfánk 283
1087. Almaszelet pisztáciával 283
1088. Borított rizs 283
1089. Gesztenyetészta 283
1090: Jeges fánkocskák 284
1091. Jeges bábkalácskák 284
1092. Dióssütemény 284
1093. Mandolakádkák 284
1094. Krémkádkák 285
1095. Apró csőfánkok tejszínhabbal 285
1096. Kugler-féle cukorkák 285
1097. Francia kétszersült 286
1098. Láng (teasütemény) 286
1099. Valódi marcipán 286
1100. Az ostyasütésről 286
1101. Hengerostyák 287
1102. Egyszerű ujjnyi hengerostyák 287
1103. Finom, ujjnyi hengerostyák 287
1104. Fahéjhengerostya 288
1105. Ostya töltve 288
1106. Cukoröntet vagy jegedés készítése 288
TIZENHATODIK SZAKASZ.
Kocsonyák és parfék.
1107. Utasítás az illatok és ízek készítésére habokhoz (sodó),
krémekhez, kocsonyákhoz és tejhabhoz 290
1108. Ananászkocsonya 291
1109. Málnakocsonya 292
1110. Csokoládékocsonya 293
1111. Citromkocsonya 293
1112. Kávékocsonya tejszínnel .. 293
1113. Mandolakocsonya 293
1114. Narancskocsonya 294
1115. Aprószőlőkocsonya (Weinschirl) 294
1116. Puncskocsonya 294
1117. Földieperkocsonya 295
1118. Rózsakocsonya 295
1119. Vaniliakocsonya 295
1120. Ibolyakocsonya 295
1121. Meggykocsonya 296
1122. Nemzetiszínű kocsonya 296
1123. Birskocsonya 296
1124. Kocsonyák befőzött nedvekből oly évszakban, melyben
nincs friss gyümölcs 296
1125. Parfé készítésmódja 297
1126. Pani d'orange frappé (az udvartól) 297
1127. Vaniliaparfé 297
1128. Ananászparfé 298
1129. Mogyoróparfé 298
1130. Parfait de chocolat en surprise (az udvartól) 298
TIZENHETEDIK SZAKASSZ.
Krémek és tejhabok.
1131. Vaniliakrém 299
1132. Diókrém 299
1133. Boszorkánykrém 299
1134. Kávékrém 300
1135. Mandolakrém 300
1136. Citromkrém 300
1137. Narancskrém 300
1138. Csokoládékrém 300
1139. Puncskrém 300
1140. Teakrém 301
1141. Szivárványozott krém (Blanc manger) 301
1142. Barna tejhab 301
1143. Tejhab földieperrel 302
1144. Dióhab 302
1145. Gesztenyepüré tejszínhabbal 302
1146. Kávéhab 302
1147. Hideg rizs 303
1148. Ártalmatlan festőszerek étkek, kocsonya, hab és krémek
színezéséhez 303
TIZENNYOLCADIK SZAKASZ.
Fagylaltok.
1149. A fagylaltról általában 305
1150. Ananászfagylalt 306
1151. Csokoládéfagylalt 306
1152. Vaniliafagylalt 306
1153. Tutti-frutti-fagylalt 306
1154. Citromfagylalt 307
1155. Maraszkinó-fagylalt 307
1156. Narancsfagylalt 307
1157. Földieperfagylalt 307
1158. Meggyfagylalt 308
1159. Rózsafagylalt 308
1160. Ibolyafagylalt 308
1161. Kávéfagylalt 308
1162. Karamelfagylalt 308
1163. Puncs á la glace 309
1164. Gyümölcsfagylalt 309
TIZENKILENCEDIK SZAKASZ.
Meleg és hideg italok.
1165. A kávé készítéséről 310
1166. Tejcsokoládé 311
1167. Tea 311
1168. Puncs 311
1169. Vörös forralt bor (Glühwein) 311
1170. Forralt sör 311
1171. Grog 311
1172. Püspök 312
1173. Krambambuli 312
1174. Citromosvíz (Limonádé) .. 312
1175. Mandolatej 312
1176. Jegeskávé 312
1177. Puncs Romáin 312
1178. Sorbet 312
1179. Májusi bor 313
1180. Meggyvíz 313
HUSZADIK SZAKASZ.
Cukor gyümölcsök.
1181. A cukorkészítésről általában 314
1182. Meggy cukorban 315
1183. Sárgabarack cukorban 315
1184. Som cukorban 315
1185. Vadalma cukorban 315
1186. Ringlotta cukorban 315
1187. Piszke cukorban 316
1188. Finom görögdinnye cukorban 316
1189. Sárgadinnye cukorban 316
1190. Füge cukorban 316
1191. Zöld dió cukorban 316
1192. Ecetesmeggy cukorban 316
1193. Birsalma cukorban 317
1194. Málna, eper és szeder cukorban 317
1195. Birsalmasajt 317
Befőtt gyümölcsök.
1196. Befőtt gyümölcs (Dunstobst) 317
1197. Zöld mandola. befőve 318
1198. Narancs befőve 318
1199. Ananász-szeletek cukorban 318
1200. Őszibarack befőve 318
1201. Cseresznye befőve 319
1202. Meggy befőve 319
1203. Sárgabarack befőve 319
1204. Áfonya befőve 319
1205. Ribiszke befőve 319
1206. Savanyú eper befőve 319
1207. Apró szegfűkörte befőve 319
1208. Vadalma befőve 320
1209. Citromkörte befőve 320
1210. Som befőve 3200
1211. Fekete cseresznye befőve.. 320
1212. Ringlotta befőve 320
1213. Magvaválószilva befőve 320
1214. Piszke (egres) befőve 320
1215. Sárgadinnye befőve 320
Zselék és lekvárok (marmélád).
1216. Utasítás a zselék és lekvárok (marmelád) készítéséről 321
1217. Ribiszkezselé 321
1218. Ranet-almából zselé 321
1219. Sárgabaracklekvár 322
1220. Aprószőlő- (Weinschirl-) zselé 322
1221. Ribiszkelekvár 322
1222. Málnalekvár 322
1223. Meggylekvár 322
1224. Birslekvár 322
1225. Málnaié 322
1226. Meggylé 322
1227. Ribiszkéié 323
1228. Gyümölcsnedvet eltenni 323
1229. Mustkolbász 323
Ecetbe eltett gyümölcs és zöldség.
1230. A készletek eltartásáról általában 323
1231. Gyümölcs rumban 323
1232. Meggy és cseresznye ecetben 324
1233. Sárga-, őszibarack és birsalma ecetben 324
1234. Zöldpaszuly ecetben 324
1235. Tökkáposzta ecetben 324
1236. Víziuborka 324
1237. Uborkasaláta 324
1238. Angol zöldség (mixed-piokles) 324
1239. Spárgát befőzni 325
1240. Uborka ecetben 325
1241. Uborka kovásszal eltéve 325
1242. Zöldborsó szárítva 325
1243. Zöldbab befőve 325
1244. Zöldbab szárítva 325
1245. Kapor és sóska gőzben 325
1246. Paradicsom gőzben; 326
1247. Paradicsom más módon 326
1248. Vörösrépa ecetben 326
1249. Káposzta hordóba savanyítva 326
1250. Káposzta kovásszal savanyítva 326
1251. Tök hordóba savanyítva 326
1252. Fehérrépa hordóban 327
1253. Zöldség szárítva 327
1254. Zöldség homokba téve 327
1255. Karfiol télire 327
1256. Gyümölcsecetágy 327
1257. Jó borecet 327
1258. Lavendulaecet 327
1259. Rózsa virágecet 328
1260. Bab- vagy lencseecet 328
Egyéb hasznos tudnivalók.
1261. Sertéshús besózva 328
1262. Füstölt húst eltenni 328
1263. Dalmáciai nyelv 328
1264. Irósvajat hosszabb időre eltenni 328
1265. Szegedi tarhonya készítése 328
1266. Rác ürmös készítése 329
1267. Mustár készítése 329
1268. Rákvaj készítése 329
HUSZONEGYEDIK SZAKASZ.
A fölszeldelésről 330
A modern asztal terítése.
I. Reggeli asztal 14 személyre.. 341
II. Díszebéd 25 személyre 341
Étlapok húsevő- és böjtnapokon 345