1.067.062

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szarvasmarhatenyésztő szakma

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 473 oldal
Sorozatcím: A mezőgazdasági szakmunkásképzés tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Második kiadás. 150 fekete-fehér ábrával, fotóval és kihajtható mellékletekkel. 15 db melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az állattenyésztőnek az a legfőbb célkitűzése, hogy minél nagyobb termelési eredményt és minél nagyobb jövedelmezőséget érjen el. Ennek azonban sok feltétele van: elsősorban meg kell ismernie az... Tovább

Előszó

Az állattenyésztőnek az a legfőbb célkitűzése, hogy minél nagyobb termelési eredményt és minél nagyobb jövedelmezőséget érjen el. Ennek azonban sok feltétele van: elsősorban meg kell ismernie az állat szervezetét, az állatok tervszerű szaporításának, takarmányozásának, gondozásának módszereit stb. Könyvünknek az a rendeltetése, hogy a leendő állattenyésztő számára lehetővé tegye a legfontosabb állattenyésztési ismeretek elsajátítását. A tankönyv azoknak a szakembereknek nevelését segíti, akik elméleti és gyakorlati tudásukkal hasznos dolgozói lesznek szocialista nagyüzemeinknek.
Ismerjük meg elsősorban az állat szervezetét és annak működését. Ez lesz az alapja állattenyésztési ismereteinknek. Vissza

Tartalom

Állattenyésztési alapismeretek
Bonctan és élettan 003
Első fejezet
Az állati test 005
Az állat szervezetének megismerése 005
Az állati test vegyi összetétele 005
Az állati test felépítése és működése 006
A mozgásszervek rendszere 008
A csontrendszer 008
Az izomrendszer 015
Az állat testtájai 016
Második fejezet
Az anyagcsere és az anyagforgalom 019
Az emésztőszerv-rendszer 019
Az emésztés 022
A belső anyagforgalom 024
A vérrendszer 025
A légzőszervek 028
A kiválasztás szervei 030
Harmadik fejezet
Egyéb szervek és szervrendszerek 031
Az ivarszervek 031
A belső elválasztású mirigyek 036
Az idegrendszer 037
Az érzékszervek 039
A kültakaró és képletei 041
Negyedik fejezet
Általános állattenyésztés . . . 042
Az állattenyésztés és az állattartás 042
Az állattenyésztés feladata és népgazdasági jelentősége 043
30 T-155. Szarvasmarhatenyésztő szakma 465
Gazdasági állataink eredete és háziasítása 045
Állattenyésztési alapfogalmak 047
Háziállataink rendszertani egységei 047
Háziállataink értékmérő tulajdonságai 049
Örökléstani alapfogalmak 059
A gazdasági állatok tenyésztése 063
A törzskönyvezés 064
A tenyészegyedek kiválasztása 067
Tenyésztési eljárások 068
Gazdasági állataink szaporítása 070
Növendékállat-nevelés 078
Az állatok elhelyezése 079
MÁSODIK RÉSZ
Takarmányozástan
Első fejezet
Az okszerű takarmányozás népgazdasági jelentősége 083
Második fejezet
Kémiai ismeretek 084
Fizikai és kémiai változások. Alapfogalmak 084
Kémiai átalakulások 086
A fontosabb szervetlen vegyületek 087
A fontosabb szerves vegyületek 089
Harmadik fejezet
A takarmányok alkotórészei 092
A takarmányok összetétele, víz- és szárazanyag-tartalma 092
A takarmányok nitrogén tartalmú szerves vegyületei 093
A takarmányok nitrogénmentes szerves vegyületei 094
A takarmányok szervetlen anyagai 096
A vitaminok 097
Negyedik fejezet
Takarmányozási alapfogalmak 098
A takarmányok emészthetősége 098
A takarmányok zsírtermelő képessége 100
Keményítőérték 101
A takarmány egység 102
Keményítőérték-arány és fehérjekoncentráció 102
A takarmányok hatékonysága 104
A takarmányok értékelésének szempontjai 104
A takarmányok pénzértékének kiszámítása 105
A hizlaló takarmányok értékesülésé 106
Ötödik fejezet
Takarmány ismeret 107
A takarmányok csoportosítása 107
I. A zöldtakarmányok 108
A zöldtakarmányozás folytonosságának biztosítása 115
II. Gyökér-, gumós- és húsos termésű takarmányok 116
III. Savanyított takarmányok 117
IV. Szálastakarmányok 118
V. Abraktakarmányok 120
VI. Ipari takarmányok 121
VII. Állati eredetű takarmányok 124
VIII. Takarmánykiegészítő anyagok 124
A takarmányok tartósítása és tárolása 126
Hatodik fejezet
A takarmányozás szabályai 131
A takarmányok előkészítése etetéshez 131
Az életfenntartó, termelő- és alaptakarmány 132
Az egyedi takarmányozás 134
A takarmányadagok összeállítása, a takarmánytáblázatok használata 135
Az etetés rendje . 145
Ivóvíz és itatás 146
A takarmányok felhasználása 147
HARMADIK RÉSZ
Szarvasmarha-tenyésztés
Első fejezet
A szar vasmarhatenyésztés jelentősége. Tervfeladatok 161
Második fejezet
Szar vasmarha tenyésztési alapismeretek 162
A külső bírálatának jelentősége. Bőr és szőr 162
A szarvasmarha színe és jegyei 163
A fej és a törzs bírálata 164
A végtagok és a mozgás bírálata 168
Testméretek és súlyadatok 176
A szarvasmarha életkorának meghatározása 171
A szarvasmarha elnevezése. Ivarjelleg és ivartalanítás 173
Harmadik fejezet
Szarvasmarhafajták 173
Magyarországon tenyésztett szar vasmarhafajták 174
A magyar tarka marha 174
A magyar szürke marha 176
Külföldi fajták szarvasmarhatenyésztésünkben 177
A szimmentáli marha 177
A borzderes szarvasmarha 178
A lapálymarhák 179
A pinzgaui szarvasmarha 180
Egyéb fajták 180
Negyedik fejezet
A tenyészállatok kiválasztása és törzskönyvezése .182
A tenyészegyedek kiválasztása 182
A szarvasmarha törzskönyvezése 189
Ötödik fejezet
A szarvasmarha szaporítása 191
Tenyésztési eljárások
Párosítás 192
Pároztatás 193
Vemhesség, meddőség, elvetélés 194
A vemhes tehenek gondozása, elapasztás és előkészítés 196
Az ellés 197
Az újszülött borjú gondozása 199
Hatodik fejezet
A szarvasmarha felnevelése 201
Az itatásos borjúnevelés 201
Itatóedények 202
A tej előkészítése a borjak itatására 204
A borjú itatása . 205
Az itatandó tej mennyisége 206
Itatás teljes tejjel 209
Az aludttej felhasználása a borjúnevelésben 211
Itatás keveréktejjel 211
A borjú szilárd takarmányai a tejtáplálás időszakában 213
A borjú elválasztása . 216
A borjú gondozása, tartása 217
A választott borjak és növendékek takarmányozása és felnevelése 218
A tenyészbikák nevelése 221
Hetedik fejezet
A fejőstehenek és a tenyészbikák takarmányozása . 222
A tömegtakarmányok jelentősége a szarvasmarha-tenyésztésben 222
A tehenek táplálóanyag-szükséglete 224
A tehenek takarmányadagjának összeállítása 226
Az alaptakarmány összeállítása 226
A tejtermelésre adagolandó pótabrak összeállítása . 228
A vemhes tehenek takarmányozása 229
A fejőstehenek takarmányozása az ellés után 230
A tehenek nyári takarmányozása 232
A tehenek téli takarmányozása 234
A só-, mész- és foszforkiegészítés 235
A tenyészbika takarmányozása 236
Nyolcadik fejezet
A szarvasmarha tejtermelése, tej gazdaságtan 237
A tejgazdaság jelentősége 237
A tőgy fejlődése, szerkezete és a tej képződése 238
A tejtermelés élettana 240
A tej érzékelhető tulajdonságai 242
A tej összetétele 243
A föcstej 245
A tej baktérium-tartalma 245
A tejtermelést befolyásoló tényezők 246
A fejés 248
A tej kezelése a fejés után 258
A tej hűtése, szellőztetése és tárolása 261
A tej szállítása 262
A tejhibák 263
A tej vizsgálata 264
A tej szenny tartalmának meghatározása 264
A tej fajsúlyának meghatározása 265
A tej savfokának meghatározása 265
A tej zsírtartalmának meghatározása 266
A hamisított tej felismerése 267
A tej fölözése 268
A tejgazdasági jogszabályok 269
Kilencedik fejezet
A szarvasmarha ápolása és elhelyezése 270
A szarvasmarha gondozása 270
A szarvasmarha elhelyezése 273
A tehénistálló
Borjú- és növendékistállók 280
A szarvasmarha szabad tartásának épületei 281
NEGYEDIK RÉSZ
Marhahizlalás
Első fejezet
A marhahizlalás célja 286
A hízómarha kiválasztása 288
Második fejezet
Hizlalási módok 289
A hízómarha takarmányozása 295
Hizlaló takarmányok 300
A hizlalás tartama, súlygyarapodás 333
Harmadik fejezet
A hízómarhák gondozása 304
A hízómarha minősítése
A hízott marha szállítása 307
ÖTÖDIK RÉSZ
Állategészségtani ismeretek 309
Első fejezet
Bevezetés 311
Az állategészségtani ismeretek fontossága 311
Háziállataink egészségvédelme 312
A beteg állatok felismerése 313
A beteg állatokkal kapcsolatos teendők 315
Második fejezet
Nem fertőző eredetű betegségek 319
Az emésztőszervi megbetegedések 319
Anyagforgalmi és vitaminhiány-betegségek 323
Légzőszervi megbetegedések 324
Egyéb szervi megbetegedések 325
A mozgatószervek megbetegedései 326
Sebek, zúzódások és kezelésük 327
Harmadik fejezet
Az élősködők okozta megbetegedések 328
Külső élősködők 329
A belső élősködők 330
Negyedik fejezet
A fertőző betegségekről általában 331
A fertőző állatbetegségek elleni védekezés 332
Ötödik fejezet
A szarvasmarha fontosabb, vemhességgel kapcsolatos megbetegedései 334
A szarvasmarha vemhesség alatti megbetegedései 334
Ellési rendellenességek 336
A tehén ellés alatti és ollós utáni megbetegedései 338
Hatodik fejezet
A szarvasmarha fontosabb parazitás és fertőző megbetegedései 341
A bőr fontosabb parazitás megbetegedései . 341
A belső élősködők 344
A szarvasmarha fontosabb fertőző megbetegedései 344
A lépfene 344
A gümőkór 345
A brucellózis 347
A ragadós száj- és körömfájás 349
Az újszülöttek vérfertőzése 351
Hetedik fejezet
Állategészségügy-igazgatás 352
Az állategészségügyi igazgatás szervezete 352
Intézkedések a fertőző állatbetegségek elfojtására 353
Állatforgalmi szavatosság 354
HATODIK RÉSZ
Szarvasmarhatenyésztési műszaki ismeretek 357
Nemes Mihály
Első fejezet
Fizikai alapismeretek 359
A mozgás 359
A szilárd testek, a folyadékok és a gázok jellemzői 360
Hőtan 361
Elektromosságtan 363
Második fejezőt
Gépesítési alapismeretek 366
A mezőgazdaság gépesítésének célja és jelentősége 366
Gépszerkezeti anyagok 367
Gépelemek 371
Oldhatatlan kötések 371
Oldható kötőelemek 372
Forgómozgást közlő gépelemek 376
A gépek kenése 333
Az erőgépek 386
A motorok működési elve 387
Az akkumulátor 389
A dinamó 390
Harmadik fejezet
A szarvasmarha-tenyésztés gépei 392
Takarmányelőkészítő gépek 392
Stabil szecskavágó gépek 392
Kombinált silótöltő szecskavágó 393
Silókombájnok 395
Szártépő gépek 395
Szemestakarmányt előkészítő gépek 397
Morzsolok 397
Darálók 399
Gyökér- és gumóstakarmányt feldolgozó gépek 401
A szarvasmarha-istálló gépei 404
Tejgazdasági gépek 404
Fejőgépek 404
Tejszeparátor ok-fölözőgépek 414
Hűtőgépek 418
Pasztőröző készülékek 422
Az állatápolás gépei és eszközei 423
A villanykarám 424
Negyedik fejezet
Építészet 425
A legfontosabb épületanyagok és épületelemek 425
Tehén- és növendékmarha-istállók 427
Hízómarha-istállók 431
Borjúnevelők 435
Karámok 437
Különleges rendeltetésű istállók és egyéb tartozékok 438
Tejházak 441
HETEDIK RÉSZ
Üzemi ismeretek
Munkácsi László
Első fejezet
Az állami gazdaságok dolgozóinak bérezése 445
Az állami gazdaságok munkabérrendszere 445
A szarvasmarha-tenyésztési dolgozók bérezése 448
Munkateljesítmény felvétel és a munkalapkitöltés 450
Második fejezet
A szarvasmarhatenyésztés bizonylatai 452
Az állományváltozás bizonylatai 452
Állati termékek, hozamok bizonylatai 453
Harmadik fejezet
A tehenészet közvetlen költségei 458
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem