1.060.446

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szarvasmarhatenyésztés

Függelék: A bivaly tenyésztése

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 464 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés
A szarvasmarha népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége3
A szarvasmarha háziasítása5
A szarvasmarha megnevezése ivar és kor szerint11
Előismeretek a szarvasmarhatenyésztés gyakorlatához
A külső vizsgálatának fontossága12
Méretek felvétele a szarvasmarhán14
Fényképek készítése a szarvasmarhákról20
A szarvasmarha súlya és súlyának meghatározása24
A testtájak külső alakulásának ismertetése (Küllemtan)24
Általános elvek28
Bírálat értékszámozás alapján29
A kültakaró29
A fej36
A törzs45
A végtagok66
A szarvasmarha mozgása77
A belső szervek sajátosságainak és a gazdasági értéknek összefüggése78
A szarvasmarha életkorának meghatározása79
A szarvasmarha "rossz" szokásai84
Az ivar és az ivartalanság85
A szarvasmarha fajtái
A szarvasmarhafajták csoportosítása89
A magyar szürke szarvasmarha91
A szimmentáli marha96
A magyartarka marha104
Az alpesi borzderesek113
A kárpáti borzderes117
A kosztromai marha118
A lapálymarhák122
A feketetarka lapálymarhák124
A vöröstarka lapálymarhák128
A vörös lapálymarhák128
A hússhorthorn és a tejshorthorn132
A jersey135
A charollais137
Egyéb fajták138
A tenyészállatok kiválasztása
A tenyésztendő fajta meghatározása152
A tenyészegyedek kiválasztásának jelentősége155
A tehén kiválasztása156
Termékenység158
Egészség159
Ellenállóképesség, szívósság, hosszú élettartam161
A testnagyság (testtömeg)164
Vérmérséklet, rossz szokások, igénytelenség167
A termelőképesség és a külső testalkat168
Tejtermelés169
Hústermelés172
Erőtermelés174
Takarmányértékesítő-képesség és étkesség175
Származás176
Átörökítőképesség178
A tenyészbika kiválasztása179
Termelékenység179
Egészséges szervezet180
Az ellenállóképesség, szívósság, hosszú élettartam181
A fejlettség182
Vérmérséklet183
A külső testalkat és a termelőképesség183
Származás184
Átörökítőképesség184
A bikák átörökítőképességének megállapítása utódaik alapján186
A tejtermelés örökítésének vizsgálati módszerei192
A hőstermelőképesség örökítésének jelentősége198
A hústermelőképesség örökítésének vizsgálati módszere200
Törzskönyvezés, tenyésztési és tejelési adatok gyűjtése203
Tejtermelési adatok gyűjtése204
Hústermelési adatok gyűjtése209
A törzskönyvezésnek, a tenyésztési és termelési adatok gyűjtésének jelenlegi rendszere hazánkban210
A törzskönyvezés alapvelvei és szervei210
A törzskönyvezéshez szükséges feljegyzések211
Állományvétel és megjelölés211
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése212
Küllemi bírálat213
Törzskönyvi osztályok215
A fejőstehenek és a tenyészbikák takarmányozása
A takarmányalap biztosítása218
A szarvasmarha létfenntartó táplálóanyag-szükséglete223
A fejőstehenek takarmányozása227
A fejőstehenek táplálóanyag-szükséglete227
A fejőstehenek bőséges vagy hiányos takarmányozásának hatása233
A takarmányozás hatása a tejképződésre és a tej minőségére236
A fejőstehenek legeltetése239
A fejőstehenek nyári takarmányai242
A fejőstehenek téli takarmányai249
A fejőstehenek takarmányozási rendje256
Önetetése259
A tenyészbikák takarmányozása262
A szarvasmarhák tartása, elhelyezése és ápolása
A szarvasmarhaistállók és berendezésük265
Általános irányelvek265
Az istálló helyének kijelölése265
Az istálló hossztengelyének iránya266
Az istálló alapterülete266
A határfalak267
Az ajtók267
Az ablakok268
A mennyezet és a tető269
A padozat269
Az "állás" hossza271
Szellőztetők273
Jászlak, itatók274
A felállítás módja278
Ellető istállók279
Borjúistállók279
Növendékistállók281
Bikaistállók282
Beteg- és vesztegistállók282
Mélyített- vagy trágyaistállók282
A nyitott istállók (fészerek, színek)283
Az istállók felszerelési tárgyai287
Gépek alkalmazása az istállóban az emberi munka megkönnyítésére289
A kifutók (korlátok, karámok)290
A fejőstehenek ápolása és mozgatása291
Munkarend a tehenészetben291
Bőrápolás és körömápolás294
Védelem a legyek ellen297
Mozgási alkalom298
Kedvező környezet biztosítása299
Egészségvédelem300
Az istálló levegőjének hőfoka, páratartalma, tisztasága300
Tenyészbikák ápolása és jártatása302
A párosítás, pároztatás, vemhesség és szülés
A szarvasmarhatenyésztésben alkalmazott tenyésztési eljárások306
Fajtatiszta tenyésztés306
Vérújítás (vérfrissítés)307
Új fajták előállítása keresztezés útján308
Fajtaátalakító keresztezés308
Keresztezés haszonállatok előállítására309
Cseppvérkeresztezés310
Vonaltenyésztés310
A párosítás312
A szarvasmarha ivarérettsége313
Az üsző és a bika tenyészérettsége314
A tehenek és a bikák tenyészképességének tartama és kiselejtezésük320
Az ivarzás (folyatás, üzekedés) jelei, tartalma és ismétlődése322
A tehenek termékenyítésének évszaka325
A bika nemi ereje és párzási ingere326
A bika igénybevételének mérve328
A hágatás (beüzetés, befolyatás, beugratás)329
Mesterséges megtermékenyítés331
A fogamzás elmaradásának okai333
A vemhesség jelei335
A vemhesség tartama337
A vemhes tehén ápolása, szárazra állítása és előkészítése a következő tejelési idényre338
Koraellés és elvetélés343
Az ellés és a tehén ápolása az ellés után346
Az ikrek348
Rendellenesség a szülés után350
A szarvasmarha felnevelése
A korszerű felnevelés jelentősége352
Az újszülött borjú ápolása354
A borjú táplálóanyagszükséglete357
A borjú elhelyezése360
A szoptatásos és itatásos borjúnevelés előnyei, illetőleg hátrányai364
A borjú táplálása és ápolása az elválasztásig366
Táplálás föcstejjel366
Az itatásos nevelé367
A természetes nevelés (szoptatás)376
A tejtáplálást kiegészítő tápszerek és takarmányok377
A borjú és növendékmarha takarmányozása és ápolása elválasztástól az első borjazásig386
A szarvasmarha mint tejtermelő
A termelt tej mennyiségét befolyásoló tényezők397
Az öröklött termelőképesség397
A táplálás398
A fejések száma398
A tejelés perzisztenciája400
A tehén kora401
A borjazások időköze402
A borjazás hónapja403
A kedvező közérzet hatása403
A tej zsírtartalmát és egyéb alkatrészeit befolyásoló tényezők404
A szarvasmarha mint hústermelő
Milyen húst kíván a fogyasztó?407
Miből értékeli a húsipar a vágómarhát?409
A hízlaló szarvasmarha kiválasztása410
A kifejlődött szarvasmarhák és a borjúfogas tinók hizlalása411
Fejlődő bikák hizlalása418
Baby beef-ek hizlalása421
Borjúhizlalás421
Selejtezett tehetek feljavítása423
Stimuláló és nyugtató szerek fejlődő állatok hizlalásában423
A hízók ápolása424
A levágott szarvasmarhák húsának felosztása a mészárosiparban425
A szarvasmarha mint erőtermelő
Az igásökör kiválasztása427
Az igásökör takarmányozása428
Az igásökör ápolása430
A jármok431
A fejőstehén igázása431
A szarvasmarha keresztezése rokonfajokkal
Függelék - A bivaly tenyésztése
A bivaly gazdasági jelentősége és domesztikációja235
A bivaly tenyésztésének előismeretei236
A bivaly tenyésztése és felnevelése237
A bivaly mint tejtermelő239
A bivaly mint hús- és erőtermelő440
A szarvasmarha és a bivaly takarmányainak táplálóértéke442
Tárgymutató450

Schandl József

Schandl József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Schandl József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem